Menu

74 prodhuesit më të mëdhenj të domates në botë, ku renditet Shqipëria?

Domatet janë një nga kulturat më të kultivuara dhe të konsumuara në botë. Ato njihen për vlerat e larta ushqyese dhe aftësinë për t’u përdorur në shumë mënyra në kuzhinë. Domatet rriten më mirë në mot të ngrohtë dhe kanë nevojë për tokë që drenazhohet mirë, shumë diell dhe vaditje të rregullt. Ato mund të rriten në shumë vende, nga kopshtet e vogla të shtëpive deri te fermat e mëdha që përdoren për biznes. Domatet mund të shiten të freskëta ose të shndërrohet në salca, ketchup dhe domate të konservuara.

Fakte rreth prodhimit të domates

Domatja është një ushqim jashtëzakonisht i zakonshëm që rritet në të gjithë botën.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) raporton se në vitin 2021, më shumë se 189 milion ton domate u rritën në mbarë botën.

Domatet erdhën nga Andet, ku u rritën të egra në Peru, Bolivi, Kili dhe Ekuador, tashmë shtete. Njerëzit e parë që rritën frutin ishin Incas dhe Aztecs. Ata e bënë këtë që në vitin 700 pas Krishtit.

Fjala domate vjen nga një fjalë aztec e quajtur “tomatl”.

Domatet e para të rritura ishin të vogla dhe të verdha, të quajtura “mollë të arta”.

Domatet erdhën në Europë për herë të parë në vitet 1600.

Libri i Rekordeve Guinness raporton se domatja më e madhe në Oklahoma u rrit në vitin 1986 dhe peshonte 3.5 kg (7.7 lbs).

Kina është burimi më i madh i domateve në botë. Në vitin 2021, rreth 36% e domateve në botë do të vijnë nga Kina.

Italia është e njohur për ushqimin e saj me bazë domate dhe është një nga vendet kryesore që prodhon mallra domate të përpunuara si domate të konservuara dhe paste domate.

Egjipti rrit më shumë domate në Afrikë, me Nigerinë dhe Algjerinë që vijnë në vendin e dytë dhe të tretë.

Italia rrit domatet më të freskëta në Europë, dhe Spanja vjen e dyta.

Brazili dhe Meksika kultivojnë më shumë domate në Amerikën e Jugut, dhe Brazili është shitësi më i madh i domateve të freskëta në Shtetet e Bashkuara.

Kina, India dhe vende të tjera aziatike prodhojnë në mënyrë të konsiderueshme pure domate dhe produkte të tjera me bazë domate.

Kërkesa globale për domate organike po rritet dhe Spanja, Italia dhe Shtetet e Bashkuara janë ndër prodhuesit kryesorë të domateve organike.

Kalifornia është prodhuesi kryesor i domateve në Shtetet e Bashkuara, e ndjekur nga Florida dhe Ohio.

Domatet janë pjesë e familjes Solanaceae, duke përfshirë patatet, patëllxhanët dhe specat.

Domatet janë një kulturë popullore për kopshtarët e shtëpive, sepse ato janë të thjeshta për t’u kultivuar dhe japin një korrje të madhe në një zonë të vogël.

Llojet e domateve:

Klasike: Perime të shkëlqyera për të gjitha përdorimet, të shkëlqyera për sallata, skarë, pjekje dhe skuqje.

Qershi: një frut i vogël dhe i ëmbël. Shkon mirë në një sallatë dhe është zgjedhja e fëmijëve. Ka të kuqe, të artë, portokalli dhe të verdhë.

Koktej: disi më i madh se qershia, por po aq i ëmbël. E shijshme, e papërpunuar dhe e përgatitur.

Kumbullat dhe kumbullat bebe kanë një formë ovale që bie në sy. Për shkak se kanë një strukturë mishtore, ato janë perfekte për skarë dhe një zgjedhje natyrale për recetat e makaronave dhe picat.

Ato zemër kau të mëdha dhe me lëng. I përshtatshëm për mbushje dhe gatim të plotë.

Në listën e mëposhtme nga FAO, deri ne pozicionin e 74, Shqipëria renditet e 54 me një prodhim total prej 314,470 ton domate. (Scan)

Renditja                 Shteti                         Prodhimit total (në ton)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts