Menu

Rrapaj: Çmimet në fundvit, gjeli i detit u rrit me 10-15%, mungojnë kontrollet

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Agim Rrapaj kryetar i Këshillit të Agrobiznesit (KASH) foli për prodhimet këtë vit, çmimet e ushqimeve në fundvit dhe mungesën e kontrolleve.

“Jemi në një nivel të lartë informaliteti dhe nuk kemi kontrollin që duhet duke filluar nga sasia, cilësia, kostot etj. Ka diçka që nuk shkon në momentin kur kemi problemin e rritjes së çmimeve dhe pamundësia e blerjeve. Këtë vit, prodhimi  ka qenë i mbarë, rrushi që bën dhe verën, prodhimi i mjaltit, i agrumeve i mirë. Çmimi i miellit është më i lirë se para pandemisë. Pavarësisht rritjeve që nuk varen nga prodhuesit vendas. Edhe supermarketet nuk kam parë rritje të ndjeshme të produkteve të importit. Ne prisnim që të kishte ulje, për ata që kanë një nivel varfërie është e paimagjinueshme që të ketë rritje çmimesh dhe ta përballojnë. Nuk ka blerës, kjo tregon që konsumatori po godet dhe po vënë barrikadë te ata që duan të abuzojnë. Ka konsumatorë që presin momentin e fundit për të blerë, por në momentin që tregtari e shikon që ka mungesë blerje duhet të reagojë. Janë disa transportues që hyjnë në lojë vetëm në fundvit. Ky kontigjent vepron në momente të caktuara, ata që punojnë me furgona, shitës ambulantë dhe nëse gjëjnë një hapsirë në treg që mungon një produkt, rrisin çmimin dhe është e pamundur për ta përballuar. Vaji i ullirit ka patur prodhim, çëshjta e gjelit të detit dhe prodhimi i mishit ka problem. Në ato zona ku nuk rritet gjeli i detit dhe ka konsum ka rritje të çmimit 10-15%. Duke e krahasuar me traditën e mëparshme, çmimet këtë vit janë më të larta edhe si pasojë e inflacionit”-tha Agim Rrapaj.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts