Nga Dr.Blerta Brati*
Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit ka deklaruar se aktualisht nuk ka asnjë dëshmi që COVID-19 transmetohet përmes ushqimit të ngrënë.
Megjithëse nuk ka të ngjarë që virusi të përhapet përmes ushqimit të kontaminuar, prapë rekomandohet që të ndiqni praktikat e sigurisë ushqimore për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së lindur nga ushqimi. Kur përdorni ushqim ose përgatitni ushqim, duhet:
1.Lani duart me sapun për 20 sekonda para dhe pasi të përgatitni një vakt dhe ta konsumoni.
2.Mbuloni gojën dhe hundën me një maske ose nje shall, ose palosni bërrylin tuaj kur kolliteni ose teshtitni dhe mos harroni të lani duart më pas.
3.Lani frutat dhe perimet para se t’i hani
4.Dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet para dhe pas përdorimit.
5.Ndani ushqime të papërpunuara nga ushqimet e gatuara për të parandaluar që mikrobet e dëmshme nga ushqimet e papërpunuara të përhapen në ushqime të gatshme.
6.Përdorni kontejnerë / tabela prerëse për ushqim të papërpunuar dhe të gatuar për të parandaluar ndotjen e tërthortë.
7.Sigurohuni që të gatuani dhe ngrohni përsëri ushqimin në një temperaturë të përshtatshme (°72 ° C për 2 minuta).
A mund ta kap COVID-19 duke prekur paketimin e ushqimit?
Mënyra kryesore që COVID-19 përhapet nga një person te tjetri është përmes kontaktit me pikat nga teshtima ose kollitja e një personi të infektuar. Meqenëse virusi mund të mbijetojë në kartonin e paketimit të ushqimit për një ditë dhe në plastikë për disa ditë, ekziston rreziku i infektimit të vonuar nëse prekni së pari një sipërfaqe ose objekt të kontaminuar me virusin dhe më pas gojën, hundën ose sytë. Kjo përfshin paketimin e ushqimit. Sidoqoftë, rreziku i kontraktimit të COVID-19 nga prekja e paketimit të ushqimit të kontaminuar është shumë i ulët dhe kjo formë e infeksionit nuk është raportuar.
Në dyqane, rreziku më i madh i ndotjes mbetet kontakti me njerëzit e tjerë dhe sipërfaqet e prekur nga shumë njerëz, të tilla si peshore, doreza shportash ose çelësat e ashensorit, megjithëse shumë dyqane marrin masa për dezinfektimin e këtyre sipërfaqeve. Prandaj, duhet t’i lajmë duart jo vetëm pasi të kthehemi në shtëpi nga një dyqan, por edhe pas trajtimit të paketimit të ushqimit të blerë. Nuk është e nevojshme të dezinfektohen këto të fundit nëse ndiqen këto masa higjienike.
*Autorja është mjeke mikrobiologe
LEAVE A COMMENT