Menu

A po e zëvendëson Inteligjenca Artificiale edhe mjekun?

Sipas një studimi të publikuar në “Jama Internal Medicine”, Inteligjenca Artificiale thuhet se është më empatike se disa mjekë në përgjigjen ndaj pacientëve.

Kjo nuk do të thotë që chatbot mund të zëvendësojë një mjek prej mishi e gjaku, pasi rreziqet e dhënies së informacionit të gabuar janë gjithmonë të larta dhe përgjigjet e ChatGPT duhet të shqyrtohen gjithmonë nga një sy i njeriut. Por, ndoshta mund të punonte si asistent.

Studiuesit përdorën të dhëna të mbledhura nga forumi Reddit AskDocs, ku njerëzit mund t’u bëjnë specialistëve pyetje shëndetësore. Pasi zgjodhën 195 pyetje dhe përgjigje të rastësishme, ata i bënë ChatGPT të njëjtat pyetje.

Së fundi, tre profesionistë të kujdesit shëndetësor vlerësuan cilësinë e përgjigjeve, pa e ditur nëse ato ishin dhënë nga mjekë të vërtetë apo nga inteligjenca artificiale.

Profesionistët preferonin pothuajse gjithmonë përgjigjet e dhëna nga ChatGPT, të cilat vlerësoheshin si të mira ose të shkëlqyera në 79% të rasteve, krahasuar me 22% të atyre që jepnin mjekët.

45% e rekomandimeve chatbot u vlerësuan empatike ose shumë empatike, kundrejt 5% të dhëna nga mjekët. Në përgjithësi, mbi një e katërta e përgjigjeve njerëzore u konsideruan me cilësi të papranueshme, kundrejt më pak se 3% për ChatGPT.

Një nga pyetjet e bëra, me përgjigjen e dyfishtë nga mjeku dhe ChatGPT ishte një person që pyeti nëse rrezikonte të verbohej pasi kishte një spërkatje të pjesës së bardhë të syrit.

ChatGPT përgjigjet duke kuptuar frikën e pacientit dhe vazhdon të shtojë shtatë fjali të tjera me këshilla dhe siguri për pamundësinë e humbjes së shikimit. Një mjek i përgjigjet në mënyrë lakonike: “Unë do të thosha se nuk do të kesh asnjë problem”.

Duket se sekreti i ndjeshmërisë më të madhe të ChatGPT qëndron në gjatësinë e përgjigjeve të tij, të cilat ndoshta për këtë arsye kanë marrë rezultate më të larta.

“Studimi nuk pohon se ChatGPT mund të zëvendësojë mjekët, por pyet veten nëse dhe si mund t’i ndihmojë ata të gjenerojnë përgjigje për pacientët,” shpjegon James Davenport, një profesor që nuk është i përfshirë në hulumtim.

Një nga problemet kryesore që rrjedh nga përdorimi i chatbot-it (në këtë dhe në fusha të tjera) është rreziku i gjenerimit të informacionit të gabuar.

“Unë shqetësohem se do të përhapet dezinformata”, nënvizon David Asch, profesor i mjekësisë i cili nuk ishte i përfshirë në studimin.

“ChatGPT komunikon me të vërtetë në mënyrë efektive, dhe kjo në mënyrë paradoksale është një problem sepse e bën atë shumë të besueshëm”.

Nga ana tjetër, do të mjaftonte të besonim fjalët e vetë chatbot-it për të kuptuar se nuk është ende rasti për t’i dhënë atij një diplomë në mjekësi. Kur CNN pyeti Inteligjencën Artificiale nëse ishte mjek, ai u përgjigj: “Nëse ishte është e vërtetë që unë jam një model i trajnuar i të folurit me një sasi të madhe informacioni, nuk jam një profesionist i licencuar i kujdesit shëndetësor dhe nuk jam në gjendje të jap diagnozë mjekësore, trajtim ose këshilla.”

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts