Menu

Aksesi i konsumatorëve në barna në BE, problemet me të cilat hasen

Aspirina ose acidi acetilsalicilik është një ilaç i mirënjohur, i zhvilluar në fund të shekullit të 19-të, i përdorur për të lehtësuar dhimbjet e lehta si dhimbje koke ose shpine. Përdoret gjithashtu për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithatë, sot është e zakonshme të blesh një kuti aspirinë me kosto të ulët, gjë që nuk ishte gjithmonë kështu.

Kjo shpjegon pse anëtarët e BEUC bënë testin e parë të përbashkët (‘’Euro-Tests’’) një vit pasi organizata lindi në 1962 me çmimet e aspirinës. Rezultatet e publikuara në vitin 1964 treguan se çmimet e paguara nga konsumatorët ndryshonin në vende të ndryshme. Ky studim krahasues mori shumë tërheqje, duke inkurajuar BEUC të krijojë një fond specifik për të mbështetur teste të ngjashme për mallrat e tjera të konsumit.

60 vjet më vonë, anëtarët tanë ende bëjnë teste të përbashkëta përmes Konsorciumit Ndërkombëtar të Kërkimit dhe Testimit të Konsumatorit (ICRT) dhe BEUC, ndaj parimit që konsumatorët të kenë akses të drejtë në barna. Ne vazhdojmë të punojmë në këtë temë sepse ndërkohë që ka pasur përparime të rëndësishme në politikën e konsumatorit dhe shëndetit të BE-së gjatë viteve, çmimet e barnave të reja po rriten dhe njerëzit përballen me pengesa për të marrë akses të përballueshëm. Dhe kriza e kostos së jetesës që po përjetojmë e bën edhe më të rëndësishme që ilaçet tona të qëndrojnë të përballueshme sepse njerëzit do të kërkojnë të shkurtojnë shpenzimet e tyre aty ku është e mundur.

Problemet me të cilat përballen konsumatorët

Për shembull, ilaçet e miratuara nga Agjencia Evropiane e Barnave për sëmundje të rënda si kanceri nuk tregtohen në të gjitha shtetet anëtare të BE-së dhe nëse e bëjnë, mund të ketë mungesa. Sondazhet e kryera nga pesë anëtarë të BEUC tregojnë se mungesat e barnave janë të zakonshme dhe pothuajse në të gjitha rastet ilaçi ishte i përshkruar, gjë që tregon se ai konsiderohej thelbësor. Një sfidë tjetër me të cilën përballet kujdesi shëndetësor është se ilaçet e reja nuk sjellin gjithmonë përfitime domethënëse për konsumatorët. (BEUC)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts