Menu

2020, viti ndërkombëtar i mbrojtjes së bimësisë

Asambleja e Kombeve të Bashkuara ka shpallur vitin 2020 si Viti Ndërkombëtar i Shëndetit të Bimëve (IYPH) . Kjo është një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin global se si mbrojtja e shëndetit të bimëve mund të ndihmojë në uljen e varfërisë, mbrojtjen e mjedisit dhe nxitjen e zhvillimit ekonomik.

Bimët janë burimi i ajrit që thithim dhe përbëjnë pjesën më të madhe të ushqimit që hamë, megjithatë shpesh nuk mendojmë për t’i mbajtur ato të shëndetshme. Kjo mund të ketë rezultate shkatërruese. FAO vlerëson se deri në 40% të kulturave bujqesore ushqimore humbasin për shkak të dëmtuesve të bimëve dhe sëmundjeve çdo vit. Kjo lë miliona njerëz pa ushqim të mjaftueshëm për të ngrënë dhe dëmton seriozisht bujqësinë – burimi kryesor i të ardhurave për komunitetet e varfra rurale.

Shëndeti i bimëve është gjithnjë e më shumë nën kërcënim. Ndryshimi i klimës dhe aktivitetet njerëzore kanë ndryshuar ekosistemet, duke zvogëluar biodiversitetin dhe duke krijuar nuanca të reja ku dëmtuesit mund të lulëzojnë. Në të njëjtën kohë, udhëtimi dhe tregtia ndërkombëtare është trefishuar në vëllim në dekadën e fundit dhe mund të përhape shpejt dëmtuesit dhe sëmundjet në të gjithë botën duke shkaktuar dëme të mëdha në bimët vendase dhe mjedisin.

Mbrojtja e bimëve nga dëmtuesit dhe sëmundjet është shumë më e kushtueshme sesa të merresh me emergjencen shëndetësore të bimëve. Dëmtuesit dhe sëmundjet e bimëve shpesh janë të pamundura të zhduken dhe administrimi i tyre kushton para dhe kohe. Parandalimi është thelbësor për të shmangur ndikimin shkatërrues të dëmtuesve dhe sëmundjeve në bujqësi, jetesën dhe sigurinë ushqimore dhe te gjithe ne kemi rolin tone ne mjedis.

Ne mund të parandalojmë dëmtuesit dhe sëmundjet e bimëve, dhe t’i trajtojmë ato në mënyra miqësore me mjedisin – të tilla si përmes menaxhimit të integruar të dëmtuesve. Kjo qasje ekosistemi kombinon strategji dhe praktika të ndryshme të menaxhimit për të rritur të lashtat e shëndetshme duke minimizuar përdorimin e pesticideve. Shmangia e substancave helmuese kur merren me dëmtuesit jo vetëm që mbrojnë mjedisin, por mbron edhe polenizuesit, armiqtë natyrorë të dëmtuesve, organizmat e dobishëm, njerëzit dhe kafshët që varen nga bimët.

Të gjithë kemi një rol për të luajtur

  • Të gjithë duhet të shmangin marrjen e bimëve dhe produkteve bimore me vete kur udhëtojnë përtej kufijve.
  • Njerëzit në industritë e transportit duhet të sigurohen që anijet, aeroplanët, kamionët dhe trenat nuk mbajnë dëmtuesit e bimëve dhe sëmundje nga zona te tjera.
  • Qeveritë duhet të rrisin mbështetjen e tyre për organizatat kombëtare dhe rajonale për mbrojtjen e bimëve që janë linja e parë e mbrojtjes.

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed