Menu

“The Guardian”: Shfrytëzim dhe nënkontraktim në industrinë evropiane të mishit

Industria evropiane e mishit është një central elektrik shumë miliardë dollarësh që punëson rreth 1 milion njerëz. Sindikatat vlerësojnë se mijëra punëtorë në disa vende janë punësuar në mënyrë të pasigurt përmes nënkontraktimeve e agjencive dhe se në disa situata njerëzit fitojnë 40% deri 50% më pak se punonjësit e të njëjtave fabrika. Sipas një sondazhi të kryer nga The Guardian, industria evropiane e mishit (përfshirë Britaninë) varet nga puna që rezulton në një sistem me dy nivele. Të parët grupojnë punonjësit e kompanive, e dyta lidhet me kompanitë e nënkontraktuara dhe me agjencitë e specializuara që sigurojnë fuqinë punëtore.

Përdorimi i punëtorëve të përkohshëm është më i përhapur në industrinë evropiane të mishit sesa në çdo pjesë tjetër të botës së zhvilluar. Për këto arsye, sindikatat po bëjnë thirrje për një ndalim të menjëhershëm evropian të punësimit të punëtorëve të pasigurt në fabrika. “Ka njerëz që kryejnë të njëjtën punë, por në kushte të ndryshme”-tha Enrico Somaglia, zv.Sekretari i Përgjithshëm i Federatës Evropiane të Sindikatave të Ushqimit, Bujqësisë dhe Turizmit. Ai tha për The Guardian se sistemi dhe zinxhiri i furnizimit bazohen në çmime të ulëta dhe në një shfrytëzim të fortë të punëtorëve.

The Guardian thekson se numri i ndërmjetësve, si nënkontraktorët, agjentët e vetëm, kompanitë me shumë shërbime, agjencitë e punësimit dhe kooperativat është rritur pikërisht për shkak të nevojës së industrisë për punëtorë fleksibël me të ardhura të ulëta. Shpesh këta ndërmjetës rekrutojnë, paguajnë punëtorë dhe menaxhojnë turnet përveç sigurimit të akomodimit dhe transportit. Sistemi i lejon kompanitë të kenë më pak përgjegjësi ligjore për çështje të tilla si pagesa, orari i punës, aksidentet dhe dëmtimet. Këto janë detaje të rëndësishme në një sektor të njohur si të rrezikshëm dhe fizikisht të kërkuar.

Sipas The Guardian, rreth 62% e 97,000 punonjësve të mishit në Britani janë qytetarë të BE -së. Kushtet e punës të punonjësve dhe personelit të përkohshëm janë të njëjta, por paga e këtij të fundit ndryshon, e cila është më e ulët. Në Itali, më shumë se 21,000 njerëz punojnë në këtë sektor. Mbi 50% e fuqisë punëtore në therje dhe 25% në përpunimin e mishit. Këta janë kryesisht emigrantë nga Evropa Lindore, Ballkani, Afrika Veriore dhe Qendrore si dhe Azia Lindore, të rekrutuar përmes kooperativave të punëtorëve, ku mund të kushtojnë deri në 40% më pak se punonjësit.

Sipas hulumtimit të financuar nga BE mbi industrinë italiane të derrit, shumë nga kooperativat e punës u zbuluan se ishin kompani fals, të krijuara në mënyrë mashtruese për të shfrytëzuar fleksibilitetin e punës dhe avantazhet e taksave. Fabrikat e mishit shpesh nënkontraktojnë kooperativat e sektorit të transportit për të shmangur pagat më të larta të mbuluara nga marrëveshja kolektive e sektorit të ushqimit. Është një sistem i shfrytëzimit të varfërisë sepse në shumë vende, nuk ka mbikëqyrje dhe kontroll të vërtetë mbi rekrutimin e agjencive. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed