Menu

Alarmi për mbetjet e peshkimit në det

Çdo vit, anijet e peshkimit shpërndajnë në det sasi pajisjesh të quajtura “ingranazh fantazmë”, pra rrjeta, grepa, kontejnerë të të gjitha formave dhe materialeve, kurthe dhe lloje të ndryshme të pajisjeve të peshkimit. Këto objekte qëndrojnë në ujë për vite me radhë dhe kanë efekte shkatërruese në faunën, e cila ngatërrohet ose bllokohet në të, sepse mbetjet vazhdojnë të bëjnë atë për të cilën ishin projektuar edhe kur braktisen në det.
Megjithatë, deri më tani, nuk kishte asnjë ide të saktë për sasinë e tyre globale. Për këtë arsye, studiues nga Universiteti i Tasmanisë kanë organizuar një sondazh në terren, duke përfshirë drejtpërdrejt autoritetet që rregullojnë peshkimin. Falë këtij investimi zyrtar, ata arritën të mbledhin të dhënat e para, dhe të përcaktojnë sasinë e braktisjes dhe humbjes së mjeteve, duke treguar se në ujërat lokale situata është edhe më e keqe se sa pritej.
Ekzistojnë pesë lloje kryesore të mbetjeve, duke përfshirë rrjetat si p.sh. linjat e gjata të grepave që përdoren për të kapur ton, merluc dhe peshq të tjerë të mëdhenj.

Më pas, ekipi e zgjeroi studimin në shtatë vende që peshkojnë intensivisht me këtë lloj mjetesh, duke dërguar dhjetëra vëzhgues direkt në anijet e peshkimit dhe duke intervistuar mbi 450 menaxherë të flotës në ato vende, për të kuptuar se cilat ishin zakonet më të rrënjosura. Hetimi nuk ishte aspak i lehtë sepse ishte e nevojshme të identifikoheshin persona që përfaqësonin komunitetet e peshkimit që flisnin anglisht dhe mbi të gjitha ishin të gatshëm të flisnin. Por në fund ata ia dolën dhe bënë edhe disa reagime kur ishte e mundur: Sa herë që të dhënat zyrtare ishin të disponueshme, ata krahasuan shifrat me ato të raportuara nga punëtorët dhe gjetën konvergjencë të konsiderueshme.

Siç raportohet në Science Advances, mesatarisht çdo vit çdo anije peshkimi braktis rreth 2% të pajisjeve në det, një sasi e madhe materialesh, e llogaritur duke marrë parasysh numrin mesatar të daljeve të çdo varke që përdor materialet të lëshuara në det, të madhësisë mesatare dhe numrit të tyre global. Kështu doli se në botë rreth 3,000 km katrorë rrjeta mbeten në det, 75,000 km2 sena (rrjeta të mëdha drejtkëndëshe deri në 120 metra të larta dhe jo më pak se 800 metra të gjata), 218 km2 rrjeta trata, 25 milion kurthe dhe 13 miliardë grepa: Vetëm kurthet, nëse do të shtriheshin në kontinent, mund të mbulonin një sipërfaqe të barabartë me atë të gjithë Skocisë, ndërsa rrjetat do të zinin 16 milion kilometra. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts