Menu

Alert nga RASFF: Kroacia kthen mbrapsht ngarkesën me lakra nga Shqipëria, me përmbajtje të lartë pesticidesh

Perimet shqiptare vazhdojnë të rezultojnë me probleme në vendet e Bashkimit Evropian. Sistemi i Alarmit të Shpejtë i Komisionit Evropian për produktet ushqimore, RASFF, ka publikuar së fundmi se më 26 mars është kthyr për në vendin e origjinës një ngarkesë nga Shqipëria me lakra të freskëta. Sipas njoftimit, autoritetet e Kroacisë, pas kontrollit kufitar dhe analizave pa u fundit ende në terrirotin e këtij vendi, ka rezultuar se ngarkesa e lagrave nga Shqipëria është e kontaminuar dhe ka rezultuar me përmbajtje të pesticidit Metalaxyl, një fungicide ky që po sipas faqs së RASFF, nuk ka një normativë, por nuk duhet të ketë mbetje në të. Sipas analizave të autoritetve kroate, ka rezultuar se prania e Metalaxyl është 0.15 mg/kg, shifër kjo shumë e lartë edhe nëse normative e mëhershme e lejueshme prej 0.01 mg do të ishte ende e lejuar.

Njoftimi për refuzimin në kufi është publikuar nga RASFF më 26 mars, ndërsa kamionët për analiza janë marrë më 21 mars.

Qendra ALERT

 

Related Posts