Menu

Anglia gati të ndalojë pijet energjike për të rinjtë nën 16 vjeç. Studimi prej 1.2 milion fëmijë të përfshirë në 21 vende nxorri konskuzione të frikshme

Nëse zgjedhjet angleze të planifikuara për në 4 korrik, shkojnë siç parashikojnë të gjitha sondazhet, pra rezultojnë me një fitore dërrmuese të Partisë Laburiste, menjëherë më pas shitja e pijeve energjike mund të ndalohet për të gjithë ata që janë nën 16 vjeç. Masa, së bashku me të tjera që synojnë mbrojtjen e shëndetit të fëmijëve dhe të rinjve, u përfshi në programin elektoral edhe pas një apeli të nënshkruar nga mbi 40 shoqata mjekësh dhe ekspertësh.

Pijet energjike

Pijet energjike janë sulmuar prej disa kohësh dhe shitja e tyre tek të miturit është subjekt i kufizimeve edhe në vende të tjera si Lituania, Letonia dhe Polonia, kryesisht për dy arsye: përmbajtja e lartë e kafeinës dhe sheqerit. Një porcion 250 ml. përmban mesatarisht 80 mg kafeinë (rreth 320 mg për litër), që është sa një filxhan kafe filtri prej 200 ml, ose tre kanaçe me një pije Cola, por disa marka përmbajnë edhe më shumë.

Mesatarisht, këto pije kanë një përqendrim sheqeri që është deri në 65% më i lartë se ai i pijeve joenergjitike, përveç taurinës, kripërave të ndryshme minerale dhe përbërësve që ndryshojnë nga një produkt në tjetrin. Dhe, kombinimi i kafeinës dhe sheqerit mund të jetë shumë i rrezikshëm për të rinjtë, veçanërisht nëse, siç ndodh shpesh, ata konsumojnë kanaçe të shumta gjatë ditës.

Meta-analiza e pikës së kthesës

Janarin e kaluar, revista shkencore “Public Health” publikoi rezultatet e një meta-analize e cila përfshinte 57 studime, për një total prej 1.2 milion fëmijë të përfshirë në 21 vende. Konkluzioni kryesor ishte një lidhje e fortë midis konsumimit të pijeve energjike dhe prirjes për të konsumuar alkool, duhan, zakone të gabuara të të ngrënit (veçanërisht të ngrënit të tepërt) dhe substancave të abuzimit e më pas pagjumësisë, rrezikut për vetëvrasje, stresit, sulmeve të panikut, deficitit të vëmendjes dhe performancë e dobët akademike, reaksione alergjike, prishje të dhëmbëve dhe probleme të tjera dentare dhe rezistencë ndaj insulinës.

Në atë moment, në Mbretërinë e Bashkuar, një vend ku disa zinxhirë të shitjes me pakicë në shkallë të gjerë kishin zgjedhur të mos i shesin këto produkte dhe ku paralajmërimet në etiketa dhe ambalazhe rezultuan plotësisht joefektive, mbi 40 shoqata të konsumatorëve, shoqata shkencore pediatrike, të brendshme mjekësia, diabeti, obeziteti dhe ushqimi kishin kërkuar masa kufizuese për shitjet dhe reklamat. Kundër pijeve energjike është shprehur edhe Jamie Oliver, shefi i famshëm i kuzhinës, të cilat i ka quajtur “makth”, por që nga ajo kohë nuk ka ndodhur asgjë. Prandaj, Partia Laburiste ka vendosur të pranojë ftesën, duke e përfshirë atë në Planin e Veprimit për Shëndetin e Fëmijëve të Punës dhe ka propozuar ndalimin e shitjes së të gjitha pijeve me më shumë se 150 mg. kafeinë për litër për të gjithë nën 16 vjeç, siç janë Red Bull, Monster, Rockstar dhe Prime do të binin të gjithë në ndalim, duke pasur përqendrime mesatare më të larta të kafeinës.

Tregu i pijeve energjike në Mbretërinë e Bashkuar

Gjatë vitit të kaluar (deri në shtator 2023), tregu anglez i pijeve energjike u rrit me 21.6%, duke arritur në 2.2 miliardë paund, sipas të dhënave të publikuara nga faqja e internetit The Grocer.

Në teori, një ndalim për nën 16 vjeç ekzistonte tashmë, i miratuar në vitin 2019, por nuk hyri kurrë në fuqi. Shoqata Britanike e pijeve joalkoolike ka prezantuar prej kohësh një kod që i detyron anëtarët e saj të mos kryejnë fushata reklamuese për pijet energjike që synojnë të miturit dhe të përfshijnë paralajmërime në paketim për rrezikun e mundshëm, por qartësisht kjo nuk mjafton. Në një mbrojtje të dobët të ilustruar nga faqja e internetit “Food Navigator”, drejtori i përgjithshëm i saj Gavin Partington tha se, EFSA promovoi përbërës individualë dhe se iniciativat si ajo e shpallur duhet të mbështeten nga prova shkencore. Sikur të mos ishin të dhënat e 1.2 milionë fëmijëve.

Burimi: www.ilfattoalimentare.it

Related Posts