Menu

Author Archives: Admin1

Rreziku nga qoftet, Prof.Dr. Kristaq Sini: Nëse s’gatuhen siç duhet shkaktojnë helmim, E.coli s’duhet të jetë mbi normat

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Prof.Dr. Kristaq Sini foli për infeksionin e salmonelës apo E.colit, i cili sipas tij merret dhe zhvillohet që tek procesi i therjes së kafshëve dhe deri tek nxjerrja e mishit nga frigoriferi. Sini tha se temperatura e sigurisë së ushqimeve është mbi 70 gradë, që fillon eleminimi i patogjenëve dhe nën 4 gradë që mos të lejohet të shtohet numri i tyre.

“Infeksioni me salmonela apo E.coli tek mishi mund të merret që në therjen e kafshës. Duke ngrirë mishin, infeksioni futet në brendësi dhe zhvillohet më shumë kur del nga frigoriferi. Kur nuk ekziston kultura higjenike, punonjësit bëhen përhapës të infeksionit. Këto produkte mbajnë patogjenë që në varësi të gatimit, gjysëm të pjekur apo krudo janë të rrezikshëm. Qoftet, mishi i grirë janë shumë të rrezikshme, kur ka gatim të pakët apo të përcalluar në sipërfaqe dhe jo pjekje në brendësi shkaktojnë helmim. Mishi i importit, kur manipulohet pëson infeksione dhe kur bëjmë analizat, duhet ajo e patogjenve, për të parë nëse ka patogjenë. Analizat për E.colin në ushqime nuk duhet të dalin mbi norma. Patogjenët eleminohen mbi 70 gradë dhe nëse nuk ruhen nën 4 gradë janë shumë të rrezikshme. Temperatura e sigurisë është mbi 70 gradë, pasterizimi që fillon eleminimi i patogjenëve dhe nën 4 gradë që mos të lejohet të shtohet numri i tyre. Në lidhje me zinxhirin ushqimor kam bërë një studim nëse Instituti i Shëndetit Publik merr të dhëna sidomos në spitalet rajonale, ku doli një jo përputhshmëri shumë e madhe. Nëse në spitalin Infektiv në Tiranë të regjistruar ishin rreth 3500 për periudhën 9-mujore, në Institutin e Shëndetit Publik ishin të regjistruar 759. Ndërkohë ka ankesa për mosmarrjen e informacionit për zonozat dhe gjithë problematikën që vjen përmes ushqimit, ndaj duhet një bashkëpunim i mirë i informacionit për të marrë masat e duhura. Të sëmurit duhet t’i bëhet analiza e feçes për të parë patogjenin që ia ka shkaktuar helmimin, gjë që tek ne nuk bëhen analiza të tilla. Edhe nga AKU, analizat mikrobiologjike janë të rralla, mungon baza materiale, reagentet dhe laboratorët, të cilët janë të mangët në lidhje me analizat mikrobiologjike. Që në marrjen e mostres, inspektori nuk kishte mjete sterile. Ndërkohë ka mungesë edhe të higjenës për gatimin e produkteve me origjinë shtazore, për t’u ruajtur nga infektimi i kryqëzuar. Në Gjermani, vite më parë u shënuan mbi 40 vdekje nga sallata jeshile, që ishte e infektuar nga plehu kimik i papërpunuar siç duhet.”-deklaroi Prof.Dr. Kristaq Sini.

Qendra Alert/Alert.al

Prof. Dr. Arjan Harxhi: Sëmundjet që shkaktohen tek njeriu nga Salmonela apo E.coli në ushqim

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Prof. Dr. Arjan Harxhi mjek infeksionist ka folur për konsumimin e ushqimit të pasigurt që sjell për pasojë shfaqjen e simptomave të helmimit tek konsumatorët.

“Në lidhje me përmbajtjen e klorit në ujë nuk është direkt nën targetin e shkencës mjekësore, por kur është në tepricë jep problemet e veta. Vlerësohen tiparet e ujit në enë transparente dhe përmbajtja fiziko-kimike, ndërsa klorifikimi i ujit është element i rëndësishëm i sigurisë së ujit, për shkak të shkaktarëve të ndryshëm mikrobikë. Është në funksion të detyrës së autoriteteve për përmbajtjen e klorit në ujë. Siguria ushqimore përfshin disa problematika, të cilat transmetohet përmes ushqimit. Ushqimi i pasigurt përbën problem në drejtim të infeksioneve, sëmundjeve që shkaktojnë në organizëm, janë kryesisht trakte të aparatit tretës, pak a shumë si helmim ushqimor. Infeksionet që vijnë me origjinë nga ushqimi, si pasojë e kontaminimit: Janë mbi 250 sëmundje të traktit, 2 nga këto janë nga infeksioni nga salmonela apo E.coli. SHBA raporton mbi 1 milion raste të infeksioneve nga salmonela. Kontaminimet nisin që nga kafsha, nëse nuk respektohet higjena, si salmonela apo E.coli kontaminojnë mishin, nga personi në momentin e ruajtjes, transportit apo kur bëhet gati për konsumim. Janë në lojë shumë autoritete që ushtrojnë kontrolle. Jemi një vend me incidencë të lartë të sëmundjeve. Si salmonela apo E.coli janë shkaktarë të shumë sëmundjeve, si diarre, dhimbje barku etj. Ne akoma vazhdojmë të kemi incidencë të lartë të këtyre infeksioneve dhe për shumë arsye, te moshat pediatrike. Kur vjen sezoni i verës kemi shumë raste të paraqitjes së fëmijëve me diarre, të vjella, temperaturë sidomos infeksioni tek fëmijët, nga virusi që transmetohet nga ushqimi. Shumica e këtyre rasteve mund të mos kërkojnë asistencë, por situata e rritjes së temperaturave dhe kontaminimit të ushqimeve, këto produkte kontaminohen më shumë në pjesën fundore, jo në origjinë.  Për çdo individ, duhet që asnjëherë të moskonsumojnë produkte jo të gatuara mirë, pasi mbartin në vetëvete riskun e marrjes së infeksioneve. Ndaj kujdes ku hani dhe mos pini ujë të pasigurt, pasi risku i transmetimit të infeksioneve është i lartë”-u shpreh Prof. Dr. Arjan Harxhi.

Qendra Alert/Alert.al

Qoftet në zgara të rrezikshme, Alban Zusi: Salmonela s’duhet të ekzistojë as në produktet e papërpunuara

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Alban Zusi nga “Albania Food Industry” foli për ngarkesën bakteriale që gjendet në produkte, kur mund të kontaminohen dhe metodologjia sipas tij e gabuar e AKU në planin e analizës me bazë risku, duke mos verifikuar marketet që shpeshherë tregtojnë produkte pa etiketë, pra me mungesë gjurmueshmërie.

“Ka normë tjetër për produktet e gatuara për ngarkesa bakteriale dhe tjetër për produktet e freskëta. Salmonela mund të ketë në qofte apo edhe në pulë të freskët, e cila në dhomë frigoriferike nuk mund të qëndrojë me mishëra të tjerë pasi ua kalon salmonelën, duke qenë se këto mishra mund të konsumohen gjysmë të gatuara. Qoftja është produkti më delikat, kur është i freskët mund të ketë ngarkesa brenda limiteve, ndërsa te produkti i i gatuar s’duhet të ketë as në limite ose mos të ekzistojë fare. Në shumë vende janë zgara të vogla, pasi kryesoret furnizohen nga sallamëritë e mëdha, por salmonela eziston. Te produkti i freskët dhe gjysmë i gatshëm salmonela gjendet brenda limiteve. Edhe pas pjekjes gjen probleme, por salmonela s’duhet të ekzistojë as në produketet e papërpunuara. Jemi me fat që salmonelen nuk e kemi gjetur te produkti i gatshëm. Pikë kritike është pjekja. Ne jemi te kultura e qofteve dhe jo tek salçiçet, të cilat në fakt e kanë kaluar një proces zirje më përpara, pastaj e kalojmë në pjekje. Qoftja nëse nuk piqet mirë kthehet në produkt të rrezikshëm dhe të kontaminon”-tha Alban Zusi.

Zusi ngriti si shqetësim metodologjinë me të cilën AKU vepron, planin e analizës me bazë risku.

“Qoftja është një nga produktet më delikate të tregut. Metodologjia me të cilën AKU vepron është e gabuar. Pasi marketi verifikohet një herë në ditë, ndërsa tregton çdo ditë qumësht pa etiketë, pa origjinë dhe gjurmueshmëri. Fabrika vërtet ka më shumë konsumatorë, por kontrollohet çdo muaj, ndërsa marketet që shesin quëmshtin me shishe pa etiketë nuk paskan risk. Nuk konsiderohet me risk të lartë një subjekt që e kontrollon çdo muaj e nuk ka probleme, ndërkohë që subjekte të tjera po t’i kontrollosh 5 herë, 2 herë të del me probleme. Nuk kemi përcaktuar saktë sa here duhet të kontrollojmë dhe ku duhet të ushtrohen kontrolle. Etiketa në qofte, përbërja duhet të jetë e dukshme. Etiketa është A-ja, pasi pa të nuk ka as gjurmueshmëri, asgjë. Nëse nuk ka etiketë, do të thotë se nuk ka origjinë. Keni kapur një produkt vërtet problematik, janë subjekte që mbartin rreziqe të mëdha për konsumatorin”-deklaroi Zusi.

Qendra Alert/Alert.al

Azbi Arapi nga AKU: Kontrollet në terren, nga marrja e mostrave e deri tek asgjësimi dhe gjobat ndaj subjekteve

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Azbi Arapi drejtori i menaxhimit të riskut në AKU ka folur për inspektimet e AKU në plane me bazë risku dhe analizimi i mostrave deri në asgjësimin, bllokimin dhe masat administrative ndaj subjekteve që kanë rezultuar në shkelje.

“Inspektimet në minimarkete kryhen në bazë të planeve të riskut, por normalisht shishet me qumësht të vendosura në frigoriferë në këto subjekte nuk lejohen. Të gjitha bizneset e vogla nuk e kanë detyrim ligjor të regjistrohen, si minimarketi futet biznes me risk të mesëm dhe jo të lartë. I bie që një herë në vit të inspektohet nga AKU. Është e vërtetë që ka qumësht të tillë të palejuar në supermarkete apo rrugë që është e ndaluar të tregtohet, por mund të jetë porosi familjare referuar marrëdhënieve familjare, por i sigurt nuk është pasi ka mungesë gjurmueshmërie.  Edhe zgarat apo restorantet futen në risk të mesëm. AKU funksionon në bazë të një plani të miratur të ministrit, ku është planifikuar që në zgara 1 herë në vit të kontrollohen. Zgarat futen në biznes të vogël, nuk kanë detyrim të pajisen me licencë, por në momentin e hapjes kanë detyrim që brenda muajit të lajmërojnë AKU që zhvillohet ky aktivitet. Gjatë inspektimeve shikohen kushtet higjeno-sanitare, librezat shëndetësore, gjurmueshmëria e produktit, mbajtja frigoriferike, temperaturat konform legjislacionit, pra këto janë në fokus. Na kanë ardhur shpesh paralajmërime për mbarimin e dezinfektimit, librezat shëndetësore të parinovuara, apo kur nuk është evidentuar gjurmueshmëria. Është bërë asgjësimi i produktit dhe janë aplikuar masa administrative. Kemi patur dhe precedentë të marrjes së mostrave, që i dërgojnë në ISUV dhe laboratorë rajonalë, gjatë inspektimit bllokohet produkti deri në daljen e rezultatit. Kemi planin e marrjes së mostrave, në 2020 nuk kemi patur asnjë rast për shkak të pandemisë, ndërsa në 2021 kemi patur 6 raste, ku janë regjistruar me bllokim, asgjësim produkti dhe masa administrative, pasi nuk ka rezultuar aspak gjurmueshmëri. Në analiza nuk kemi raste që kanë dalë pozitive me Salmonela apo E.coli. Që në vitin 2009-2010 kur u krijua AKU kemi patur një projekt të BE për metodologjinë, mbi planin me bazë risku dhe marrjes së mostrave. Procesi i marrjes së mostrave është akt në vete, AKU ka një metodologji mbi planet për produktet me bazë risku. Janë përmirësuar kushtet në thertore, atje ku fillon salmonela në kushtet e prerjes, ka veterinerë. Është e vërtetë se ka vend për përmirësim, por jemi në përmirësim të vazhdueshëm. Atje ku mendoni që duhet marrë mostra, mund të na jepni sinjalizim dhe mund të kërkoni të merren mostra, do bëjmë transparente me autorizim dhe do merren këto mostrat dhe analizat se si do dalin”-tha Azbi Arapi.

Qendra Alert/Alert.al

Lamtumirë plastikë në produktet ushqimore, nismat nga francezët

Ligji francez kundër mbeturinave synon të përshpejtojë një ndryshim në mënyrën e prodhimit dhe konsumit për të ruajtur  burimet natyrore, biodiversitetin dhe klimën. Duhet të ndërmerren pesë hapa, i pari është të zvogëloni plastikën, lufta kundër mbeturinave dhe nevoja për të ripërdorur objektet. Dy hapat e fundit kanë të bëjnë me veprimet kundër vjetërsimit të planifikuar dhe përmirësimit të sistemeve të prodhimit.

Ligji francez parashikon përfundimin e tregtimit të paketimeve plastike njëpërdorimëshe deri në vitin 2040. Për të arritur këtë qëllim, katër intervale janë vendosur me dekret duke i dhënë kështu kohë që të rimendojnë gradualisht alternativat. Këto janë masa që krijojnë një ndikim të thellë në zakonet e përditshme ku objektet plastike të disponueshme janë të shumta, vetëm mendoni për paketimin e ushqimit, shishet e ujit mineral, produktet shtëpiake, shishet e shampove etj.

Për afatin e parë i vendosur në vitin 2025, qëllimi është të zvogëlojë ambalazhet plastike me një përdorim me 20%. Një gjë tjetër për të bërë do të jetë një reduktim 100% në paketimet plastike “të panevojshme” për përdorime të tilla si bateri dhe llamba. Të gjitha këto paketime nga viti 2025 duhet të jenë të riciklueshme dhe për këtë arsye nuk duhet të përmbajnë substanca ose elementë që parandalojnë ose kufizojnë riciklimin. Për momentin, janë marrë disa masa për të zvogëluar përdorimin e plastikës në jetën e përditshme, të tilla si ndalimi dhe shpërndarja falas e shisheve plastike në dyqanet e hapura për publikun.

Nga 1 janari 2022 do të ndalohet përdorimi i mbështjellësve plastikë për blerjen e frutave dhe perimeve të freskëta që peshojnë më pak se 1.5 kg. Materiali reklamues i dërguar me postë konsumatorëve nuk duhet të mbështillet me plastikë. Lodrat plastike do të ndalohen, do t’u ofrohen falas fëmijëve si dhuratë nëse blini një menu të plotë në restorantet e ushqimit të shpejtë. Restorantet e ushqimit të shpejtë, nga 1 janari 2023 duhet të përdorin enë të ripërdorshme (gota, kapakë, pjata) për ushqim dhe pije që shërbehen në vend. Franca i ka vënë vetes qëllimin për të zvogëluar numrin e shisheve plastike njëpërdorimëshe me 50% deri në vitin 2030. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Grupi i ri i OBSH-së, shansi i fundit për të gjetur origjinën e virusit

Organizata Botërore e Shëndetesisë (OBSH) deklaron se një grup i ngritur pune mund të jetë shansi i fundit për të gjetur origjinën e Covid-19.

Ajo ka emëruar 26 ekspertë për t’u bashkuar me strukturën “Grupi Këshillimor Shkencor mbi Origjinat e Patogjenëve të Ri (Sago)”.

Më shumë se prej një viti e gjysëm që kur virusi u zbulua në qytetin kinez Wuhan, pyetja se si u shfaq për herë të parë mbetet ende e paqartë.

Ekipi do të marrë parasysh nëse virusi u hodh nga kafshët te njerëzit në tregjet Wuhan apo ishte pasojw e njw aksidenti laboratorik. Kina e ka hedhur poshtë fuqishëm teorinë e dytë.

Në shkurt, një ekip i OBSH -së i ngarkuar për hetimin e origjinës së Covid udhëtoi për në Kinë dhe arriti në përfundimin se virusi ndoshta kishte ardhur nga lakuriqët e natës, por gjithsesi kjo teori kishte nevojë për më shumë hulumtime. Më pas drejtori i përgjithshëm i OBSH -së, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha se hetimi ishte penguar nga mungesa e të dhënave dhe transparenca nga Kina.

Anëtarët e propozuar të grupit Sago përfshijnë gjashtë ekspertë që vizituan Kinën si pjesë e ekipit të mëparshëm. Përveç koronavirusit, Sago gjithashtu do të ekzaminojë origjinën e patogjenëve të tjerë me rrezik të lartë.

“Të kuptuarit se nga vijnë patogjenët e rinj është thelbësore për parandalimin e shpërthimevetë tjera në të ardhmen” tha Dr Tedros. Në një editorial të përbashkët në revistën Science, Dr Tedros dhe zyrtarë të tjerë të OBSH -së thanë gjithashtu se “një aksident laboratorik nuk mund të përjashtohet”.

Michael Ryan, drejtori i urgjencave të OBSH -së, tha se puna e Sago mund të jetë “shansi i fundit për të kuptuar origjinën e këtij virusi”. Njoftimi i grupit të ri vjen pasi CNN raportoi se Kina po përgatitej të testonte dhjetëra mijëra mostra të bankave të gjakut të marra në muajt e parë të pandemisë.

Por Chen Xu, ambasadori i Kinës në OKB në Gjenevë, tha se puna e Sago nuk duhet të “politizohet”. “Është koha për të dërguar ekipe në vende të tjera,” deklaroi ai.

OBSH në mes të një lufte gjeopolitike

Pothuajse dy vjet që nga fillimi i pandemisë, ende nuk e dimë se si dhe kur u shfaq virusi vdekjeprurës Sars-Cov-2. Hetimi i viruseve të rinj është gjithmonë jashtëzakonisht kompleks, por shkencëtarët kanë qenë në gjendje të gjejnë burimin e dy shpërthimeve të mëparshme të koronavirusit – të cilat të dyja e kanë burimin nga kafshët.

Kanë kaluar nëntë muaj që kur misioni i fundit i thirrur nga OBSH u kthye nga Ëuhan, duke thënë se një rrjedhje e ngjashme prej kafshëve ishte burimi më i mundshëm i pandemisë. Por pyetjet vazhdojnë të ngrihen në lidhje me një aksident të mundshëm në një laborator Ëuhan i cili studion koronaviruset dhe mban mijëra mostra lakuriqësh. Kina e ka mohuar ashpër këtë.

OBSH thotë se Kina ende nuk ka ndarë të dhëna vendimtare nga ditët e para të pandemisë. Agjencia e OKB -së – e cila është gjendur në mes të luftës më të madhe gjeopolitike midis Kinës dhe të Shteteve të Bashkuara për këtë çështje – ka ashpërsuar gjuhën e saj kundrejt hetimeve mbi teorinë të rrjedhjes së virusit nga laboratori.

Shkenca po politizohet gjithnjë e më shumë. Kina deri më tani refuzon lejimin e shkencëtarëve ndërkombëtarë të kthehen në vendin e origjinës së shpërthimit të pandemisë.

Shpresohet se ky organ i ri Sago me ekspertë nga 26 vende të ndryshme do të jetë në gjendje të lehtësojë këtë ngërç dhe më në fund të marrë disa përgjigje shumë të nevojshme në mënyrë që bota të përgatitet më mirë për shpërthimet e ardhshme pandemike. (BBC)

Qendra Alert/Alert.al

Debate për dozën përforcuese dhe urdhrin e vaksinimit

Në fund të javës që shkoi, doza përforcuese e vaksinës kundër COVID-19 që jepet me një doze të vetme, Johnson & Johnson bëri një hap para në procesin e miratimit.

Pas votimit unanim të një paneli këshillues, rekomandimi tani pret miratimin e Administratës amerikane të Ushqimit dhe Barnave.

Këshilltarët shprehën shqetësimin në rritje se vaksina J&J, me kalimin e kohës ofron më pak mbrojtje krahasuar me vaksinat Pfizer dhe Moderna.

“Ata po krahasojnë të dhënat e dobësimit të imunizimit dhe përparësitë e dhënies së dozës përforcuese në grupmosha të ndryshme. Të dhënat që vijnë nga Izraeli pas vaksinimit të presonave nga 40 deri 60 vjeç, tregojnë se ka vërtet përfitime nga marrja e dozës përforcuese”, tha Dr. Anthony Fauci.

Fauci shtoi se varësisht nga rrethanat, SHBA do të ndryshojë rekomandimet për vaksinën. Në disa pjesë të vendit, vaksinimi i detyrueshëm nga punëdhënësit publikë dhe privatë është pritur me protesta, si në fabrikën Boeing të shtetit të Uashingtonit.

Guvernatori repulikan i Teksasit, Greg Abbot kohët e fundit nxori një urdhër ekzekutiv që ndalon vaksinimin e detyruar, duke kundërshtuar thirrjet e Presidentit Biden për kompanitë me të paktën 100 punonjës që të kërkojnë nga stafi vaksinimin ose testimin e rregullt.

Guvernatori republikan i Arkansasit, Asa Hutchinson thotë se nuk e mbështet ndalimin e zbatimit të urdhrit të vaksinimit nga punëdhënisit, edhe pse ai kundërshton urdhrat e vendosura nga qeveria federale.

“Ndonjëherë përfaqësuesit e shteteve thonë se punëdhënësit nuk duhet të kenë të drejtën të imponojnë vaksinim të detyruar për punonjësit. Për mua, edhe kjo qasje është e gabuar. Nuk është as e përshtatshme për debatin e as parimore”, tha ai.

Ndërkohë, rekomandimi i së premtes i panelit të FDA-së do të zbatohej tek të gjithë personat mbi 18 vjeç që vaksinohen me J&J, të paktën dy muaj pas imunizimit fillestar.

Masa ndjek planet e paraqitura në gusht nga Shtëpia e Bardhë, për një fushatë të gjerë të imunizimit me dozë përforcuese. (VOA)

Qendra Alert/Alert.al

Si të jetoni më gjatë: Gabimet që rrezikojnë shëndetin

Shumë njerëz nuk janë në dijeni të ushqimeve në dukje të shëndetshme që po konsumojnë, të cilat në fakt po shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi. Cilat janë tre ushqimet “e shëndetshme” që duhet të zvogëloni për të ndihmuar në jetëgjatësinë?
Sallatat janë tepër të shëndetshme dhe shpesh janë pjesë kryesore e ndërgjegjshme për shëndetin për shkak të vlerës së tyre të lartë ushqyese dhe me pak kalori. Por, shumë salca sallate janë të mbushura me përbërës jo të shëndetshëm, përfshirë sheqer, vajra vegjetale dhe yndyra trans, së bashku me kimikate të shumta artificiale.

Prandaj është e domosdoshme të kontrolloni listën e përbërësve para se të përdorni salcë sallate ose më mirë akoma të bëni versionin tuaj më të shëndetshëm. Yndyrat trans, të njohura edhe si vaj pjesërisht i hidrogjenizuar, vlerësohet se çojnë në më shumë se 500 mijë vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare.
Sipas mjekes Sarah Brewer dhe dietologes së regjistruar Juliette Kellow: “Trans-yndyrat artificiale rrisin kolesterolin e keq dhe ulin nivelet e kolesterolit të mirë. Shmangni yndyrat e tilla, kryesisht të fshehura në ushqimet e përpunuara ose veshjet. Yndyrat e ngopura kanë tendencë të jenë të ngurta në temperaturën e dhomës dhe rrisin nivelet e kolesterolit në gjak. Është e domosdoshme të kufizoni marrjen tuaj të këtyre ushqimeve”.

Lëngjet e frutave janë quajtur sheqer i lëngshëm dhe pirja e sasive të mëdha të pijeve mund të rrisë belin tuaj, të rrisë nivelin e kolesterolit dhe të rrezikojë diabetin e tipit 2. Fatkeqësisht, shumica e lëngjeve të frutave që gjeni në dyqanin ushqimor nuk është me të vërtetë lëng frutash.
Ndonjëherë ata nuk kanë ndonjë frut të vërtetë në to, por më tepër kimikate të cilat kanë shije si fruta dhe janë më shpesh sesa jo në thelb ujë sheqeri me shije frutash. Prodhuesit shpesh marrin shumicën e gjërave të mira në lëngjet e frutave duke përfshirë përmbajtjen e fibrave me përbërësin kryesor që mbetet vetëm nga sheqeri.

Në fakt, lëngu i frutave në fakt përmban një sasi të ngjashme sheqeri si një pije e ëmbëlsuar me sheqer. Një dietë e pasur me sheqer dhe e ulët në fibra mund të çekuilibrojë shpejt diversitetin mikrobik të një personi në zorrë. (Telegrafi)
Qendra Alert/Alert.al

Si të frenoni dëshirën për ushqime të shpejta

Ushqimet e shpejta mund të jenë të shijshme ama përveç se krijojnë varësi, janë të dëmshme për shëndetin në shumë mënyra. Përveç mbipeshës, ushqimet e shpejta shkaktojnë probleme jo vetëm me imunitetin por edhe nxisin sëmundjet e zemrës, veshkave, mëlçisë, trurit dhe stomakut. Si Të Frenoni Nepsin Për Ushqime Të Shpejta Një gjë e tillë kërkon vullnet dhe logjikë. Nëse ekspozoheni më pak ndaj këtyre ushqimeve do të jetë më e lehtë sepse fundja larg syrit, larg stomakut. Përveç ekspozimit, ju duhet të tregoni kujdes në ushqyerje duke zgjedhur ushqime të shëndetshme dhe planifikuar regjimin tuaj ushqimor për çdo javë. Në punë a në shkollë mund të merrni ushqim me vete nga shtëpia dhe kështu do të shmangni dëshirën për të ngrënë diçka të shpejtë. Stresi është një faktor që të shtyn drejt zgjedhjeve jo të shëndetshme. Nëse falë stresit keni ngrënë gjithmonë ushqime të shpejta, përpiquni dhe angazhohuni që të ndryshoni një qasje të tillë. Nëse kur jeni të stresuar dëshironi patate të skuqura, në vend të tyre mund të hani një perime siç është kastraveci që është jo vetëm hidratues por edhe shumë i shëndetshëm. Gjumi është një aspekt shumë i rëndësishëm i qasjes së shëndetshme ndaj ushqyerjes. Sigurohuni që të flini të paktën 7 deri në 8 orë çdo natë. Një rutinë e shëndetshme gjumi, do ju ndihmojë të jeni më të vullnetshëm por edhe të shmangni shumë nepse të pashëndetshme. Kujdes Me Emocionet Emocionet, edhe ato të nxitura nga stresi, na shtyjnë drejt zgjedhjeve impulsive dhe jo të shëndetshme. Kur jeni të zemëruar, të stresuar, apo të mërzitur, qëndroni larg vitrinave joshëse të restoranteve që ofrojnë ushqime të shpejta. Është në dorën tuaj të ndërroni drejtim dhe pavarësisht emocioneve të siguroheni që të hani më shumë sallata, fruta, perime, drithëra të plota, supa, fara dhe yndyrna të shëndetshme. Frutat mund t’i merrni me vete në punë a në shkollë dhe të merrni dozat e nevojshme për vitamina dhe minerale. Në vend të lëngjeve të gazuara, me sheqer dhe kafeinë, zgjidhni ujin, që ju hidraton dhe ju mban në formë. Mbi të gjitha, mos u demoralizoni nëse vëreni që ndonjëherë i dorëzoheni tundimit për një ushqim të shpejtë. Konsumi i një vakti të shpejtë në javë është një qasje e shëndetshme dhe mbi të gjitha jo drastike.(AgroWeb)
Qendra Alert/Alert.al

Qumësht me hudhra kundër astmës, kollës, reumatizmës

Perimet, frutat dhe erëzat janë pjesë e disa prej kurave më të mira mjekësore që njeriu mund të përdorë kundër shumë sëmundjeve dhe çrregullimeve. Një prej këtyre kurave bashkon qumështin dhe hudhrën për të krijuar një lëng të fuqishëm kundër artritit, kollës, pagjumësisë, sëmundjeve të zemrës dhe shumë sëmundjeve të tjera.

Do t’ju mësojë si ta përgatisni këtë kurë në mënyrën më të thjeshtë dhe ta përdorni atë sa herë keni nevojë.

Përgatitja:

• 10 thelpinj hudhër të grirë hollë

• 2-3 lugë çaji me sheqer ose mjaltë

• 500 ml qumësht

• 250 ml ujë

Udhëzimet:

Përzieni ujin dhe qumështin në një tenxhere. Shtoni hudhrën dhe vendoseni në zjarr. Sapo lëngu të marrë valë, uleni temperaturën dhe përziejeni vazhdimisht. Pas pak minutash, hiqeni tenxheren nga zjarri, kullojeni lëngun, shtoni sheqerin ose mjaltin dhe pijeni të ngrohtë.Përfitimet e kësaj pijeje të shëndetshme janë të shumta.

Artriti dhe Nervi Shiatik

Konsumi ditor i këtij lëngu ndihmon në trajtimin e simptomave dhe dhimbjeve shoqëruese të artritit. Ky qumësht ndihmon në zbutjen e dhimbjeve të nervit shiatik.

Sëmundjet e zemrës

Qumështi me hudhra është një mënyrë shumë efikase në uljen e kolesterolit të keq dhe parandalimit të formimit të pllakëzave të gjakut.

Astma

Qumështi me hudhra duhet pirë çdo natë përpara gjumit për të zbutur simptomat e astmës. Ju mund të pini qumështin ose të hani tre thelpinj hudhër çdo natë.

Verdhëza

Hudhra eliminon toksinat nga organizmi dhe aktivizon enzimat e mira me qëllim përmirësimin e funksionit të mëlçisë. Hudhra përmban shumë sulfur që është mjaft i rëndësishëm për mëlçinë. Hudhra përmban edhe selenium dhe alicinë të cilat luftojnë yndyrosjen e mëlçisë. Konsumi i rregullt i hudhrës dhe qumështit në një lëng të vetëm për pesë ditë me rradhë, ndihmon në trajtimin e verdhëzës.

Pagjumësia

Qumështi me hudhra ndihmon në qetësimin e organizmit dhe ju ndihmon të flini më mirë.

Pneunomia

Qumështi me hudhra duhet pirë tre herë në ditë kundër pneumonisë.

Kolla

Kombinoni qumështin, hudhrën, shafranin e Indisë dhe pak mjaltë dhe pijeni lëngun për të kuruar kollën kronike.

Tretja

Vlerat fantastike antiseptike të hudhrës e bëjnë atë shumë të rëndësishme për sistemin imunitar, tretjen, pastrimin e sistemi limfatik dhe detoksifikimit të trupit. Ky lëng ndihmon në sekretimin e lëngjeve tretëse dhe kundër diaresë.

Kolesteroli

Pijeni qumështin me hudhra për një javë të tërë nga një gotë në ditë për të rregulluar nivelin e kolesterolit. Mënyra e pirjes së qumështit me hudhër edhe për problemet e përmendura më sipër është nga një gotë në ditë për një javë. (AgroWeb)

Qendra Alert/Alert.al