Menu

Author Archives: Admin1

Bujqësia intensive po derdh baktere rezistente ndaj antibiotikëve në lumenjtë britanikë

Pavarësisht nga të gjitha studimet që tregojnë për një rritje alarmante të shtameve të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve në mbarë botën dhe pavarësisht se OBSH ka tërhequr vëmendjen për këtë çështje disa herë (më së fundi me një raport të detajuar 2020), përdorimi i këtyre barnave në ferma, në vende ku lejohet jo vetëm për qëllime terapeutike, por edhe parandaluese është shumë e lartë. Midis tyre është Mbretëria e Bashkuar, një vend që midis viteve 2020 dhe 2021 regjistroi një rritje të infeksioneve njerëzore me baktere rezistente ndaj antibiotikëve prej 2,2% (nga 52,842 në 53,985). Megjithatë, rekomandimet e OBSH-së po marrin rezultate krejtësisht të pakënaqshme për sa i përket sektorit bujqësor dhe zooteknik.

Për të përcaktuar masën e problemit, dy shoqata,  Aleanca për të shpëtuar Antibiotikët dhe Mbrojtja Botërore e Kafshëve kryen një seri mostrash në rrjedhat ujore ngjitur me një duzinë fermash intensive të derrave dhe pulave në Warwickshire, Herefordshire, në Devon, Norfolk dhe Wye Valley, duke i krahasuar me ato afër fermave me mirëqenie të lartë. Ata gjithashtu analizuan plehun nga katër ferma intensive të lopëve dhe mbeturinat nga një fermë pulash. Sipas raportit, të publikuar në faqen e internetit të Byrosë së Gazetarisë Investigative, në ujërat e rrjedhës së poshtme dhe në plehun e bujqësisë intensive ka midis llojeve të shumta të rrezikshme, dy baktere shumë të frikshme: Escherichia coli rezistente ndaj cefotaksimes dhe Staphilococcus aureus rezistent ndaj vankomicinës. Këta janë antibiotikë të gjeneratës së fundit, të treguar nga OBSH si ilaçe që duhen përdorur me maturi ekstreme për të ruajtur efektivitetin e tyre kundër disa prej baktereve më vdekjeprurëse për njerëzit. Ndonjëherë janë gjetur edhe mikroorganizma rezistent ndaj të gjithë antibiotikëve më të zakonshëm, si sulfonamidet, shumë të përdorura te derrat, por gjithsesi thelbësore për përdorim njerëzor, së bashku me bakteret rezistente ndaj klasës së antibiotikëve më të përdorur në shpendë, jonoforët.

Ndërsa ka shumë vëmendje për praninë e shtameve rezistente në mish – komentuan autorët, ka shumë më pak në lidhje me ndotjen e mjedisit, i cili mund të jetë shumë i rrezikuar. Në fakt, bakteret rezistente udhëtojnë me ujin dhe kështu mund të përhapen edhe në zona larg origjinës së tyre, ku arrijnë te njerëzit sepse rihyjnë në zinxhirin ushqimor përmes peshqve, molusqeve, ujit, frutave dhe perimeve të rritura me pleh organik që vjen nga fermat.

Edhe nëse është bërë njëfarë progresi vitet e fundit, antibiotikët ende përdoren gjerësisht për qëllime parandaluese, vazhdon raporti. Kjo është një praktikë e pakuptimtë e ndaluar shprehimisht në Bashkimin Evropian  që nga janari i kaluar, në situatën aktuale dhe mungesës së molekulave të reja. Marrja e mostrave të kryera pranë fermave me një standard të lartë të mirëqenies së kafshëve dhe ku barnat nuk përdoren për qëllime parandaluese, tregon se është e mundur të rriten kafshë pa këto mjete. Sekreti është i thjeshtë, duhet t’i trajtoni mirë, të shmangni mbipopullimin në ambiente të mbyllura dhe kushtet çnjerëzore dhe të rrezikshme tipike për fermat mega. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

OBSH paralajmëron: Infeksionet e reja që mund të kërcënojnë shëndetin publik

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka publikuar një listë me 19 lloje kërpudhash, që mund të përbëjnë një kërcënim të madh për shëndetin publik.

Autorët e raportit thanë se qëllimi kryesor i krijimit të listës është të tërheqë vëmendjen ndaj nevojës për punë më të koordinuar në mbarë botën, për të kapërcyer rezistencën në rritje ndaj trajtimit.

“Patogjenët fungal mund të jenë një kërcënim i madh për shëndetin publik, pasi ato po bëhen gjithnjë e më të zakonshme dhe rezistente ndaj trajtimit me barnat e disponueshme,” shpjegoi OBSH.

Nga 19 kërpudhat në listë, 4 u renditën në si më të “rrezikshme”. Ato janë:
Cryptocowus neoformans – Mund të infektojë njerëzit me anë të thithjes së ajrjit dhe është më e zakonshme tek njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

Candida auris – Lulëzoi dhe fshihej në tubat e aparateve të frymëmarrjes gjatë pandemisë.

Aspergillus fumigates – Mund të jetë e rrezikshme për njerëzit me sëmundje të mushkërive ose sistem imunitar të dobësuar.

Candida albicans – Shkakton zakonisht infeksione në sistemin riprodhues.

Triliona nga këta organizma të vegjël e quajnë trupin tuaj shtëpi. A duhet të alarmoheni?
Ata që janë më të rrezikuar për t’u prekur nga kërpudhat në listë janë ata me kancer, HIV/AIDS, transplant organesh, sëmundje kronike të frymëmarrjes ose infeksion pas tuberkulozit, tha OBSH.

Sipas OBSH, ngrohja globale, rritja e udhëtimeve dhe e tregtisë, janë kryesisht faktorët pas rritjes së incidencës të sëmundjeve kërpudhore.

Edhe pse një shqetësim në rritje, infeksionet kërpudhore marrin shumë pak vëmendje, duke çuar në një mungesë të të dhënave mbi shpërndarjen e sëmundjeve kërpudhore dhe të modeleve se si krijohet kjo rezistencë.

Si rezultat, mënyra e saktë se si këto infeksione përhapen dhe rezistenca ndaj trajtimeve janë të panjohura.

OBSH kërkoi që vendet në mbarë botën të koordinoheshin me njëra-tjetrën për të rritur mbikëqyrjen e këtyre patogjenëve.

“Ne kemi nevojë për më shumë të dhëna dhe prova mbi infeksionet kërpudhore dhe rezistencën që ato shfaqin, për tu informuar dhe për të përmirësuar kundër përgjigjen ndaj tyre.”, tha një përfaqsues i OBSH.

Vende të ndryshme po inkurajohen të ndjekin një program hap pas hapi, duke filluar me forcimin e kapaciteteve laboratorike dhe mbikëqyrëse të infeksioneve kërpudhore, dhe sigurimin e aksesit të barabartë në terapinë dhe diagnostikimin ekzistues.

Qendra Alert/Alert.al

Si të mbrohemi nga bakteret e rrezikshme të ushqimeve

Në grupin e baktereve të rrezikshme të ushqimit hyjnë listeria, salmonela dhe Escherichia coli që mund të çojnë në sëmundje të rënda dhe në disa raste edhe vdekje. Pavarësisht trajtimit, shkalla e vdekshmërisë është e lartë. Listeria është edhe më rezistente se Salmonella dhe Escherichia coli, kështu që mund të zhvillohet edhe në temperatura më të ulëta.

Të rriturit dhe fëmijët me sistem imunitar të shëndetshëm në përgjithësi zhvillojnë simptoma të lehta, kështu që shtrimi në spital nuk kërkohet, shkruan CNN.

Por njerëzit me imunitet të dobësuar, si të moshuarit dhe pacientët me organe të transplantuara, kancer, sëmundje të veshkave, diabeti dhe HIV, mund të sëmuren rëndë, madje mund të ndodhë edhe vdekja.

Gratë shtatzëna janë veçanërisht të rrezikuara, pasi ato kanë rreth dhjetë herë më shumë gjasa të sëmuren nga listeria dhe sëmundja mund të jetë fatale për fetusin.

Ushqimet e qumështit të papërpunuar kanë 50 deri në 160 herë më shumë gjasa të përmbajnë listeria, thonë ekspertët. Përveç produkteve të qumështit, listeria mund të gjendet në mish dhe perime të papërpunuara.

Si të mbroheni?

Pastroni rregullisht sipërfaqet e frigoriferit dhe kuzhinës ku përgatitni ushqimin. Gjithashtu, mishin dhe perimet përgatisni veçmas, theksojnë ekspertët.

Temperatura në frigorifer

Frigoriferi duhet të jetë mjaft i ftohtë, temperatura duhet të jetë pesë gradë ose më e ulët, dhe ngrirja duhet të jetë zero ose më e ulët.

Qumështi i papërpunuar dhe produktet e qumështit

Ngrënia e ushqimeve të bëra me qumësht të papërpunuar është një nga mënyrat më të rrezikshme për të kontraktuar listerinë dhe bakteret e tjera të dëmshme.

Gratë shtatzëna duhet të shmangin djathin e butë si djathi i freskët, feta. Përveç nëse shkruhet në paketim se janë bërë nga qumështi i pasterizuar.

Lakër dhe perime

Lakrat duhet të zihen mirë, nuk rekomandohet të hahen të papërpunuara, sidomos jo personat me rrezikshmëri të lartë. Disa perime me gjethe si lakra jeshile, spinaqi dhe marule mund të infektohen me listeria sepse rriten më poshtë në tokë.

Perimet duhen larë gjithmonë mirë nën ujë të rrjedhshëm dhe jo duke i zhytur në lavaman, sepse bakteret mund të përhapen nga një gjethe në tjetrën.

Mish

Mos hani hot dog dhe produkte të tjera mishi nëse nuk janë gatuar ose pjekur mirë. As sallami, as salsiçet e fermentuara apo të thata nuk rekomandohen për gratë shtatzëna. (CNN)

Qendra Alert/Alert.al

Shenjat që tregojnë se po kaloni shumë kohë me pajisjet elektronike

Pajisjet elektronike janë bërë shtyllat kryesore në jetën tonë të përditshme, veçanërisht në punë, lodhja e syve është diçka me të cilën po përballen gjithnjë e më shumë njerëz. Sipas ekspertëve të shëndetit, të qëndrosh për më shumë se një orë para ekranit, konsiderohet si një kohë shumë e gjatë. Nëse e teproni, trupi juaj do t’ju japë disa sinjale që tregojnë që duhet të ndaloni dhe të bëni një pushim.

Simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person, por zakonisht shfaqen si:

Djegie e syve

Arsyeja se përse sytë fillojë të djegin pas një kohe të gjatë në ekran, është se ju nuk i mbyllni sytë aq shpesh sa duhet. Prandaj këshillohet që të merrni pushime të shkurtra gjatë punës në ekran dhe të mabni sytë mbyllur për disa sekonda.

Lotim i syve

Kur shikoni ekranet e pajisjeve tuaja për periudha të gjata kohore, sytë lodhen dhe si rezultat të fillojnë të lotojnë. Ngjashëm me ndjesinë e djegies, lotimi i syve mund të ndodhë edhe kur nuk i mbyllni sytë mjaftueshëm.

Dhimbje koke dhe trupi

Shumë njerëz raportojnë një dhimbje të lehtë mbi vetullat e tyre ose dhimbje koke. Nëse punoni para një kompjuteri, mund të ndjeni siklet në qafë dhe në shpinë, e kjo nga qëndrimi juaj i gabuar.

Probleme me fokusimin

Në secilin prej syve, ne kemi gjashtë muskuj që punojnë së bashku për të kontrolluar lëvizjet e syve, që përfshin shikimin për afër dhe larg.

Kur përqendroheni në një distancë të afërt dhe fikse për një kohë të gjatë, muskujt e syve tuaj do të fillojnë të punojnë më shumë.

Më pas kur shkëputeni nga ekrani, ju mund të ndiheni sikur ju duhet më shumë kohë për t’u fokusuar.

Objektet e largëta mund të duken të paqarta për një kohë të shkurtër.

Privim i gjumit

Sipas ekspertëve, drita blu e emetuar nga telefoni dhe laptopi juaj mund ta bëjë më të vështirë të bini në gjumë. Për këtë arsye këshillohet që të paktën një orë para gjumit të shkëputeni prej tyre.

Qendra Alert/Alert.al

Cilat janë enët të pasigurta për gatim?

Kur blejmë enë gatimi duhet të merrni parasysh sigurinë, qëndrueshmërinë, funksionalitetin dhe sigurisht koston.

Cilat enë gatimi nuk janë të sigurta?

Tefloni

Çdo enë e veshur me teflon (zakonisht janë tiganët që nuk ngjisin) ose me kimikate të ngjashme, duhen shmangur.

Tefloni përbëhet nga një lloj specifik i perfluorokarbonit (PFC) që e bën sipërfaqen e enëve të gatimit rezistente ndaj ngjitjes.

Sipas ekspertëve, ekspozimi ndaj PFC rrit rrezikun e kancerit, të obezitetit, të problemeve me tiroiden e shumë shqetësime të tjera.

PFC-të mund të qëndrojnë për vite në trupin tuaj dhe pasojat afatgjata të ekspozimit të vazhdueshëm, ende nuk dihen me siguri.

Gjithashtu  Acidi Perfluoroktanoik (PFOA) dhe Pertetrafluoroetileni (PTFE) janë lloje të tjera të PFC-ve që gjenden në enët e gatimit që nuk ngjisin, duhet të shmangen.

Alumini

Është zbuluar se alumini dëmton jo vetëm trurin, por ekspozimi ndaj tij është shoqëruar me zhvillimin e çrregullimeve të të mësuarit, sëmundjen e Alzheimerit dhe nxitjen e sëmundjeve autoimune.

Bakri

Edhe enët prej bakri mund të jenë të dëmshme për shëndetin tuaj, ju mund të zgjidhni enë gatimi që kanë një pjesë të jashtme prej bakri.

Tenxheret dhe tiganët me fund bakri do të nxehen më shpejt dhe në mënyrë më të barabartë se çeliku inoksit. Vetëm sigurohuni që sipërfaqja e gatimit të jetë çelik inoksi.

Enët e gatimit që duhen përdorur me kujdes

Tavat ose tiganët e gjelbër që nuk ngjisin

Këto enë janë të veshura kryesisht me kimikatin Thermalon, i cili është kryesisht dioksid silikoni.

Në teori, ky material është i sigurt për të gatuar (dhe një zgjedhje e shkëlqyer për enët e kuzhinës), por ende nuk është e qartë se cilët janë përbërësit e tjerë të tyre.

Nëse ju duhet  të zgjidhni një tigan që nuk ngjit, kjo është sigurisht një alternativë më e sigurt.

Qeramika
Siguria e enëve të gatimit prej qeramike varet nga përbërja. Balta e përdorur në qeramikë shpesh përmban plumb, të cilin ne e dimë se është një metal i rëndë i rrezikshëm.

Nëse enët prej qeramike nuk përmbajnë plumb atëhere konsiderohen si më të sigurta

Giza

Në përgjithësi, enët e gatimit prej gize janë të sigurta dhe efektive në kuzhinë. Megjithatë giza është e rëndë dhe kërkon më shumë kohë për t’u ngrohur.

Çelik inoksi

Kjo është një tjetër mundësi e shkëlqyer gatimi. Së bashku me të qenit jo toksike, enët e gatimit prej çeliku inoksi janë të qëndrueshme, nxehen shpejt dhe e përgatisin ushqimin shumë mirë.

Enët prej xhami

Megjithëse janë kryesisht të projektuara për për pjekje, enët e xhamit janë një opsion plotësisht të sigurta për gatim.

Qendra Alert/Alert.al

Vaji i palmës në biskotat Saiwa Gold dhe Plasmon

Jemi njoftuar për ndryshimet në etiketimin e biskotave. Në shumë referenca vaji i lulediellit është zëvendësuar me lloje të tjera vaji: palmë, soje. Në rastin e biskotave, zëvendësimi bëhej kryesisht me vaj palme, por katërfishonte sasinë e yndyrnave të ngopura. Për shembull, në Saiwa Golds klasike, sasia shkoi nga 0.9 gram për 100 gram yndyrë të ngopur, në 4.1. Për biskotat me Plasmon, vaji i palmës ka shkuar nga 1.5 në 3.8 gram. Për fat të keq, faqet e internetit të kompanive, madje edhe faqet komerciale nuk janë përditësuar dhe ende kanë treguesin “pa vaj palme”. Ja disa nga raportet që morëm në zyrën editoriale të biskotave Oro Saiwa dhe përgjigja e kompanisë. Duke ndjekur përgjigjen në biskotat Plasmon. Pse nuk përmendet ndryshimi i përbërësve dhe në të vërtetë ekziston receta e vjetër me tryezën ushqyese nga e cila del se yndyrnat e ngopura janë një e katërta në krahasim me biskotat me vaj palme.

– Për më tepër, për sa i përket vajit të palmës nuk tregohet nëse ka një certifikim mbi respektimin e qëndrueshmërisë. Prania për alergjinë e mundshme nuk është raportuar në listën e përbërësve. (IlFattoAlimentare)

Si t'i shpëtoni mushkonjave, sekreti tek limoni

Mushkonjat janë një nga problemet më të lodhshme të verës, pasi na pickojnë dhe nuk na lënë të flemë rehat.

Sigurisht, nuk duhet të harrojmë kurrë se mushkonjat mund të bartin edhe sëmundje të rrezikshme si malaria, virusi Zika dhe ethet.

Ndërsa shumica prej nesh i drejtohen insekticideve kimike për të vrarë mushkonjat, këta agjentë kimikë dihet se shkaktojnë reaksione alergjike te shumë njerëz dhe janë thjesht të dëmshëm për të tjerët.

Lëngu i limonit rekomandohet nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) si një repelent shumë i mirë ndaj insekteve. Është veçanërisht efektiv kundër mushkonjave.

Arsyeja është përbërja aktive cineole, e cila ka veti antiseptike dhe kundër insekteve kur aplikohet në lëkurë. Gjëja më e mirë është se kjo përzierje nuk ka pasoja negative si kimikatet kundër insekteve. Për të përdorur këtë përzierje, përzieni lëngun e limonit me vaj eukaliptit në përmasa të barabarta dhe aplikojeni në trupin tuaj.

Qendra Alert/Alert.al

Ushqimet që lehtësojnë simptomat që lë alkooli

Mbas një nate që keni konsumuar shumë alkool, hidratimi është ajo çka ju vjen në mendje dhe çka trupi arsyeshëm kërkon. Faza e detoksifikimit nga alkooli i tepërt, mund të zgjasë disa ditë. Për fat të mirë krahas hidratimit ju mund të konsumoni edhe disa ushqime që do të ndihmojnë organizmin të rikuperohet më shpejt.

Frutat dhe perimet

Për shkak të sasisë së lartë të fibrave, frutat dhe perimet treten ngadalë, gjë që ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak.

Frutat përmbajnë sheqer, i cili mund të përmbushë dëshirën për diçka të ëmbël pa rënduar shumë stomakun. Ato ju hidratojnë dhe janë të mbushura me vitamina dhe antioksidantë.

Konsumojini siç janë ose përgatisni një pije duke përfshirë manaferrat, agrumet, pjeshkët, pjeprin dhe bananet.

Drithërat integrale

Karbohidratet janë shumë të mira për fazën e rikuperimit pasi ato sigurojnë energji dhe vitamina.

Drithërat integrale si tërshëra, orizi kaf dhe buka e grurit janë të pasura me fibra, të cilat janë të mira për sistemin tretës.

Ushqimet që përmbajnë vitaminë B

Konsumimi i tepërt i alkoolit shkakton humbje të vitaminës B, prandaj është e rëndësishme ta furnizoni trupin tuaj.

Disa nga ushqimet e pasura me vitaminë B janë salmoni, mishi i shpendëve, bulmeti, perimet gjethe gjeshile, fasulet, thjerrëzat dhe drithërat.

Proteinat me pak yndyrë

Lëngu i kockave mund të jetë një burim i mirë proteinash për ata që nuk mund të konsumojnë ushqim. Një supë me lëng mishi do të ishte një zgjedhje perfekte.

Ndërsa për ata që munden, burimet e mira të proteinave përfshijnë prodhimet e detit, mishi i shpendëve, vezët dhe thjerrëzat.

Piperi i kuq

Piperi i kuq mund të reduktojnë njdesinë e të përzierave dhe dhimbjes së kokës, duke përmirësuar tretjen.

Omega-3

Yndyrnat e shëndetshme reduktojnë inflamacionin, stabilizojnë gjendjen dhe përmirësojnë funksionet e trurit.

Salmoni, arroret, farat chia dhe farat e lirit janë të pasura me omega-3. Këto janë disa grupe ushqimesh që do të ndihmojnë trupin të rimarrë çdo vitaminë apo mineral të humbur, duke lehtësuar simptomat e padëshiruara që teprimi me alkoolin lë.

Por në rastet kur simptomat e janë potencialisht të rrezikshme, mund të jetë i nevojshëm detoksikimi mjekësor.

Qendra Alert/Alert.al

Prania e mundshme e trupave të huaj, kujtohet scamorza e tymosur

Ministria e Shëndetësisë së Italisë raportoi tërheqjen paraprake nga prodhuesi i një grupi djathi skamorza të tymosur me markat Merivio të Lidl dhe Scerì për praninë e mundshme të trupave të huaj, me natyrë plastike. Të dy produktet e prekura shiten në paketa prej 200 gram, me numrin e grupit 2243E dhe datat e skadimit 02/12/2022 (marka Merivio) dhe 04/12/2022 (marka Scerì).

Scamorza e tymosur u prodhuan nga kompania Diano Casearia Spa, në provincën e Salernos (shënja identifikuese IT V4V5C CE). (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Strategjia 2022-2030, kostot për ujësjellës-kanalizime 1.2 mld euro, rritje të tarifave të ujit

Sektori i ujësjellës-kanalizimeve, i cili është bërë shpesh pjesë e debatit për shkak të humbjeve që kanë shumica e shoqërive, por edhe nevojës së madhe për investime. Në harkun 2022-2030 parashikohet një kosto në vlerën 1.2 miliardë euro, sipas Strategjisë Kombëtare të Ujësjellës Kanalizimeve. Këto para do të jenë bashkëfinancim i buxhetit të shtetit dhe donatorëve si dhe nga tarifat e ujit, që strategjia parashikon që deri në vitin 2030 të rriten me 75%.

“Në Strategjinë Kombëtare të Sektorit Ujësjellës Kanalizime 2022-2030, kosto e përgjithshme arrin në rreth se 1,248,441,846 Euro, ku kostot kapitale zëne 92% të totali dhe kostot korrente 8%” thuhet në strategji.

Burimi i financimit të strategjisë do të jenë tre zëra. Së pari taksat kombëtare, rajonale ose lokale që përdoren për të financuar sektorin UK. Së dyti tarifat e konsumatorit ose pagesat (shërbimi i furnizimit me ujë/tarifa për lidhje dhe shërbimin e ofruar – tarifa aforfe / volumetrike) që përdoren për të financuar sektorin UK. “Ky është burimi më i qëndrueshëm i financimit të sektorit. Megjithatë, çështja e përballueshme risë dhe përqasja politike e tarifave duhe të merren parasysh” nënvizon strategjia.

Së treti transfertat “grandet nga burime të huaja, asistenca teknike për zhvillim mund të sigurojnë fonde për sektorin UK. Kryesisht këto transferta bëhen përmes programeve dypalëshe dhe përmes Instrumentit të Bashkimit Evropian për Programin e Para-aderimit II (IPA II)”

Dokumenti i qeverisë nënvizon se situata financiare në shumë shoqëri është e pakënaqshëm pasi të ardhurat e tyre nuk mbulojnë as shpenzimet direkte të operimit. “Është e nevojshme që çdo shoqëri UK të mbulojë të paktën kostot direkte operative, por edhe amortizimin dhe pagesat e interesit në rastet kur ato mund të kenë përfituar grante dhe hua për investime” nënvizon dokumenti.

Në këto kushte parashtrohet rritja e tarifave e cila duhet të jetë e përballueshme për familjet duke u limituar në faktin që fatura e ujit të mos kalojë 5 për qind të të ardhurave.

“Strategjia Financiare parashikon një rritje prej 75% të tarifës së ujit nga viti 2020 deri në vitin 2030 me qëllim rritjen e qëndrueshmërisë financiare të shoqërive UK. Sidoqoftë, rritja mesatare e tarifave nuk e prek çështjen reale të përballueshmërisë pasi tarifa mbetet nën pragun e përballueshmërisë (vija e kuqe) gjatë gjithë periudhës, madje mbetet e tillë edhe për 10% e popullsisë me të ardhura më të ulëta (vija e zezë). Për më tepër, tarifa mesatare (vija blu) mbetet tre herë më e ulët se pragu i përballueshmërisë, duke theksuar se ka ende hapësirë për të rritur tarifat me qëllim përmirësimin e performancës financiare të shoqërive, pa shkaktuar probleme të përballueshmërisë. Kështu që, tarifat mund të bëhen një burim financimi i rëndësishëm për sektorin në të ardhmen dhe të mbështesin zbatimin e Strategjisë Kombëtare të Sektorit UK”, thuhet në dokument. (Monitor)

Qendra Alert/Alert.al