Menu

Author Archives: Admin2

Si e ka ndryshuar pandemia konsumin e peshkut?

Pandemia që ka vazhduar për më shumë se një vit e gjysmë ka pasur dhe ka ende një ndikim të fortë në jetën tonë, dhe natyrisht edhe në konsum. Gjatë vitit 2020, me mbylljen e shërbimeve të hotelierisë, numri i vakteve të konsumuara në shtëpi u rrit, kështu që pati një bum në konsumin e produkteve të tilla si mielli dhe vezët, si dhe produktet e konservuara dhe ushqimet e ngrira.Në të njëjtën periudhë, pati një rritje të fortë në shitjet e ushqimeve në internet, një fenomen që më parë ishte shumë i kufizuar.

ISMEA (Instituti i Shërbimeve për Tregun e Ushqimit Bujqësor/Itali) ka publikuar një analizë interesante në lidhje me sektorin e peshkut. Në fund të vitit 2020 sektori regjistroi një rritje prej 6.7% në krahasim me vitin 2019, shumë interesant nëse krahasohet me rënien në sektor (-0.4%) të regjistruar vitin e kaluar, por më e ulët se rritja mesatare e shpenzimeve për ushqim në të njëjtin vit. Një prirje për shkak të dinamikës së ndryshme që ka prekur produktet e peshkut të freskët dhe të përpunuar, në formën e konservuar (të tillë si ton i konservuar) ose i ngrirë.

Ndërsa produktet e konservuara kanë pasur një bum të vërtetë, veçanërisht gjatë pranverës 2020, konsumi i peshkut të freskët ka rënë ndjeshëm gjatë së njëjtës periudhë. Dhe kjo sepse për shkak të bllokimit ne jemi detyruar të bëjmë pazare më rrallë, dhe sepse zvogëlimi i ditëve të peshkimit dhe mbyllja e tregjeve të peshkut, si dhe bllokimi i tregtisë së jashtme, kanë zvogëluar disponueshmërinë e peshkut të freskët.

Ky i fundit pastaj pa një rikthim të rëndësishëm në pjesën e fundit të vitit, për t’u rritur me më shumë se 20 pikë përqindje në Dhjetor 2020. Në atë kohë ne ishim të mbyllur në shtëpi, dhe festat e fundvitit u zhvendosën nga restorantet në mjedisin e shtëpisë.

Në vitin 2020 peshku i ngrirë u rrit me 18.7%, i konservuar, me 5.3%, i tymosur , me 11.2% dhe peshku i freskët u ndal në 2.8%. Rritja e këtij të fundit, megjithatë, vazhdoi në 2021: katër muajt e parë të këtij viti panë një rritje të konsumit, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2019, prej + 18% në vëllim dhe + 33% në vlerë.

Rritja e peshkut të freskët, një sektor i lidhur me kosto të larta, i detyrohet nga njëra anë vëmendjes më të madhe ndaj shëndetit, gjë që i shtyn shumë familje të përdorin peshkun më shpesh si burim proteine, por edhe dëshirës për ‘shpërblim’ të produkteve të afta për të kompensuar psikologjikisht privacionet me të cilat pandemia na ka detyruar të përballemi.

Një analizë që konfirmohet nga të dhënat në lidhje me shpenzimet e ndara sipas burimeve të të ardhurave: shpenzimet për produktet e peshkut rriten veçanërisht në familjet me të ardhura të larta, duke konfirmuar një prirje që ka vazhduar prej disa vitesh, ndërsa mbetet e qëndrueshme në familjet me të ardhura më të ulëta, të cilat në pesë vitet e fundit kanë pasur një rënie të shpenzimeve prej 3.8%. /Il Fatto Alimentare/

Qendra Alert – Alert.al 

Siguria ushqimore "gjen vend" në rezultatet e samitit të OKB -së

Siguria ushqimore nuk ishte një fokus kryesor i Samitit të OKB për Sistemet Ushqimore, por është përfshirë në një koalicion të sapoformuar.

Koalicionet e sistemit ushqimor ndanë pesë fusha prioritare për veprim. Siguria ushqimore do të jetë pjesë e Koalicionit për Dieta të Shëndetshme nga Sistemet e Ushqimit të Qëndrueshëm.

“Ne duhet të përdorim fuqinë e zgjuarsisë për të përmirësuar sistemet ushqimore në mënyrë që ato të sigurojnë ushqim të sigurt, të përballueshëm dhe të arritshëm për të gjithë, duke ruajtur burimet natyrore dhe duke luftuar krizën klimatike,” tha Tom Vilsack, sekretar amerikan i bujqësisë.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) do të mbështesë këtë punë me UNICEF, Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë së Kombeve të Bashkuara (FAO), UNEP dhe Programin Botëror të Ushqimit.

“Dietat e shëndetshme dhe prodhimi i qëndrueshëm, ushqimi i sigurt për të gjithë nuk është një aspiratë jashtë mundësive, por një përbërës i pashmangshëm i zhvillimit global, një e drejtë e njeriut dhe një qëllim i arritshëm i cili mund të realizohet përmes veprimeve të qarta, të vendosura mirë dhe të harmonizuara,” tha Francesco Branca, drejtor i OBSH-së për ushqimin dhe sigurinë ushqimore.

Partneriteti i Ushqimit të Sigurt mblodhi 100 anëtarë nga industria, qeveria, akademia dhe publiku.

Të interesuarit në grup përfshijnë Komisionin Evropian, Codex, Unionin Afrikan, Federatën Ndërkombëtare të Qumështit, Tetra Pak, DNV, ILRI, United Fresh dhe Shoqatën e Marketingut të Prodhimit, GFSI, PepsiCo, Unilever, Danone dhe Nestlé.

Anëtarët thanë se fokusi i investimeve të sigurisë ushqimore për eksport duhet të zhvendoset në konsumin e brendshëm dhe shëndetin publik. Qeveritë kanë nevojë për të dhëna më të mira mbi shëndetin publik. Konsumatorëve duhet t’u jepen njohuri dhe zgjedhje për të ndihmuar në nxitjen e tregjeve për të siguruar ushqim të sigurt.

Udhëheqësit rajonalë planifikojnë të ndajnë njohuritë e tyre dhe realitetet në terren duke marrë parasysh politikën, financimin, shkallëzueshmërinë, gjithëpërfshirjen dhe boshllëqet në kapacitet dhe infrastrukturë.

Diskutimi, më 30 shtator, do të moderohet nga Steve Wearne dhe panelistët do të ndajnë sfidat, mësimet e nxjerra, sukseset dhe vizionin e tyre për të ardhmen e sigurisë ushqimore./Food Safety News/

Qendra Alert – Alert.al 

Diskutimet për mashtrimet ushqimore vazhdojnë të rriten në Evropë

Sipas një raporti, yndyrnat dhe vajrat mbetën kategoria më e debatuar në vitin 2020 nga vendet evropiane që përpiqen të luftojnë mashtrimet ushqimore, Rrjeti i Mashtrimit Bujqësor-Ushqimor i BE-së (FFN) menaxhohet nga Drejtoria e Përgjithshme për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore (DG Sante) e Komisionit Evropian. Raporti vjetor nuk mat numrin e incidenteve të mashtrimit agro-ushqimor në BE dhe nuk mbulon operacionet e nivelit kombëtar.

Anëtarët e FFN ndajnë informacione në sistemin e Asistencës dhe Bashkëpunimit Administrativ-Mashtrimi në Ushqim (AAC-FF), i cili menaxhohet nga Komisioni i BE-së. Numri i rasteve të krijuara në vit është më shumë se dyfishuar, nga 157 në 2016 në 349 në 2020. Kjo është një rritje prej 20 përqind në vitin 2019, me kategoritë kryesore që janë yndyrnat dhe vajrat, peshqit dhe produktet e mishit.

Në vitin 2020, një e pesta e njoftimeve kishte të bënte me kafshë të gjalla ose produkte të tjera përveç ushqimit ose ushqimit për kafshë . Ndër këto, kategoria më e raportuar ishin lëvizjet e dyshimta të maceve dhe qenve, ndërsa e dyta ishte mishi i kalit dhe pasaportat e kuajve. Këto shkëmbime ishin të lidhura me OPSON IX dhe një aksion nga Europol për të mbështetur autoritetet kombëtare në luftën kundër shitjes së mishit të paligjshëm të kalit.

Dominimi gjerman

Që nga viti 2018, Gjermania ka pasur numrin më të madh të kërkesave që u bëjnë thirrje vendeve të tjera të hetojnë mospërputhjet e mundshme.

Ashtu si në vitin 2019, ata u ndoqën nga Belgjika dhe Franca. Krahasuar me 84 kerkesat e Gjermanisë; Austria, Hollanda, Republika Çeke, Norvegjia, Suedia, Finlanda, Zvicra, Bullgaria, Portugalia, Spanja, Polonia, Greqia, Kroacia dhe Rumania të gjitha bënë më pak se 10.

Yndyrnat dhe vajrat, kryesisht vaji i ullirit, ishte kategoria e produkteve të raportuara më shumë në vitin 2020, si në vitin 2019. Shtetet anëtare duhet të bëjnë kontrolle vjetore për të siguruar që standardet e marketingut për vajin e ullirit respektohen.

Peshku dhe produktet e peshkimit mbetën të dytët. Shumica e çështjeve lidhen me dyshimet për trajtime të paligjshme të tonit me nitrate dhe monoksid karboni ose shtim të ujit të padeklaruar. Produktet e mishit të shpendëve ishin të tretët, të ndjekur nga mjalti dhe produktet e mishit.

Kishte më shumë njoftime për shtesat ushqimore, kryesisht të lidhura me shitjen e tyre në internet me pretendime shëndetësore për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19. Një operacion i BE filloi në Prill 2020 duke përfshirë 19 vende.

Kjo çoi në raportimin e 646 rasteve të produkteve ushqimore që pretendonin të parandalonin, trajtonin ose kuronin COVID-19. Italia bëri njoftimet më të shumta. Prej 88 prej tyre, në tre raste, u identifikua një rrezik për shëndetin. Deri në korrik, më shumë se 100 raste ishin në vazhdim. Disa gjoba dhe urdhra ishin lëshuar, por kryesisht pretendimi ose oferta shëndetësore ishte ndryshuar ose hequr.

Ashtu si në vitet e mëparshme, kategoria më e zakonshme e raportuar në vitin 2020 ishte etiketimi i gabuar. Për shembull, kur vaji i ullirit jo ekstra i virgjër paraqitet si ekstra i virgjër.

Lloji i dytë kryesor i mospërputhjes ishin dokumentet, duke përfshirë çështjet e dokumenteve të falsifikuara dhe gjurmueshmërinë. Tjetra ishte zëvendësimi dhe hollimi, duke iu referuar përzierjes ose zëvendësimit të një përbërësi me vlerë të lartë me atë me vlerë të ulët. Pastaj erdhi trajtimi i pa miratuar, i cili përfshin trajtimin e tonit me nitrite.

Veprimet e koordinuara u fokusuan në falsifikimin e pasaportave të kuajve, tregtinë e paligjshme të molusqeve bivalvë, falsifikimin e barërave dhe erëzave dhe përdorimin e paautorizuar të oksidit të etilenit.

Origjina e produktit

Nga 349 kërkesa AAC-FF në vitin 2020, 98 kishin të bënin me produkte me origjinë jo-BE, 199 për ato nga BE dhe 52 ku origjina nuk ishte e njohur.

Pas dyshimeve për mashtrim, Komisioni i BE-së u dërgoi rreth 100 kërkesa autoriteteve në vendet jashtë BE-së, duke kërkuar informacion shtesë, veprime korrigjuese ose hetime në ndërmarrje.

Në vitin 2019, nga 292 kërkesa, 81 kishin të bënin me produkte me origjinë jo-BE, kryesisht nga Kina dhe Turqia, por një ishte nga Shtetet e Bashkuara. Nga 189 kërkesa për artikuj nga BE, shumica erdhën nga Spanja dhe Italia.

Rastet e hetuara vitin e kaluar nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) përfshijnë importin ilegal të derrit nga vendet pa certifikata sanitare, tregtimin ilegal të llojeve të peshqve të mbrojtur (të listuara në CITES) dhe alkoolin e falsifikuar.

Një shpërthim i semundjeve nga ushqimi në vitin 2018 në Spanjë nxiti një hetim mbi tregtinë ilegale të molusqeve bivalvë. Përhapja u shkaktua nga molusqet e kontaminuara të dyshuara se ishin mbledhur në zona të paautorizuara. Hetimet zbuluan se ishte një çështje e përhapur që përfshinte operatorët që përdorin modele të ngjashme në vendet e tjera të BE -së.

Që nga mesi i vitit 2018, 39 njoftime të mospërputhjes për bivalvët u paraqitën në sistemin AAC, kryesisht nga Spanja dhe Portugalia. Veprimi rezultoi në kapjen dhe tërheqjen e gati 40 ton molusqesh. Njëmbëdhjetë kompani u inspektuan dhe 43 persona u arrestuan./ FoodSafetyNews /

Qendra Alert – Alert.al 

Kërpudhat dhe siguria e ushqimore, si të shmangni helmimin

Së bashku me vjeshtën, po vjen edhe koha për mbledhjen e kërpudhave. Sidoqoftë, improvizimi si mykologë ekspertë mund të jetë shumë i rrezikshëm. Në disa raste vdekjeprurëse. Për këtë arsye, Qendra e Kontrollit të Helmeve (Cav) e Spitalit Metropolitan Niguarda në Milano ka hartuar një udhëzues të dobishëm për parandalimin e helmimit me kërpudha.

Pra, çfarë duhet bërë për të parandaluar që një rizoto e mirë me kërpudha të zgjedhura me dorë të kthehet në një makth? Para së gjithash, ne duhet të kujtojmë rregullat e përgjithshme të sjelljes për grumbullimin, i cili rregullohet nga ligji 352/1993: për shembull, është e ndaluar përdorimi i mjeteve që mund të dëmtojnë sistemin prodhues të kërpudhave, të cilat duhet të mblidhen të tëra, duke e shkëputur nga toka (pa thika) dhe të transportohen në kontenierë që lejojnë përhapjen e sporeve, siç janë shportat e xunkthit. Mostrat që janë shumë të reja ose në gjendje të keqe nuk duhet të mblidhen, as ato që konsiderohen helmuese nuk duhet të shkatërrohen.

Për sigurinë e të gjithëve, kërpudhat e korrura duhet të shqyrtohen gjithmonë nga një mykolog, për të dalluar ushqimet nga ato toksike. Nuk ka metoda shtëpiake për të zbuluar nëse një kërpudhë është toksike apo jo, dhe madje edhe ato të ngrënshmet mund të shkaktojnë probleme nëse përkeqësohen, infektohen, gatuhen në mënyrë joadekuate ose keni intoleranca.

Për të shmangur helmimin, pra, është një zakon i mirë që gjithmonë të konsumoni kërpudha në sasi të moderuara, t’i shmangni ato gjatë shtatzënisë dhe të mos ua servoni fëmijëve. Eshtë mirë të hani vetëm kërpudha që janë në gjendje perfekte dhe të gatuara mirë dhe të shmangni vjeljen e tyre përgjatë rrugëve dhe pranë vendeve industriale dhe fushave të kultivuara. Për t’i ruajtur siç duhet, është e nevojshme të lani kërpudhat para se t’i ngrini dhe t’i zieni në ujë dhe uthull para se t’i vendosni në vaj, për të parandaluar zhvillimin e toksinës botulinike.

Sidoqoftë, ka akoma shumë që nuk i drejtohen një mykologu dhe injorojnë këto rregulla, dhe pasojat mund të shihen: midis 1998 dhe 2019 Cav del Niguarda mori mbi 17,000 kërkesa për këshilla për helmim të shkaktuara nga konsumimi i kërpudhave, të cilat shkaktuan 20 transplantime të mëlçisë dhe 44 vdekje. Simptomat e helmimit mund të shfaqen disa orë pas konsumimit të kërpudhave ose gjatë një periudhe më të gjatë kohore. Në rastin e parë ato shfaqen brenda 30 minutave-6 orëve, më pak të rrezikshme, por gjithsesi të pakëndshme dhe mund të shkaktojnë një gamë të gjerë reagimesh në varësi të kërpudhave dhe toksinave të përfshira. Ato variojnë nga simptomat gastrointestinale të shkaktuara nga lloje të tilla si Entoloma sinuatum, Russula emetica dhe Boletus satanas, të cilat janë më të shpeshtat dhe të cilat përgjithësisht zhduken brenda 24-48 orëve deri tek sindromet nefrotoksike të shkaktuara nga Amanita proxima, e cila ndonjëherë ngatërrohet me llojet e ngrënshme Amanita ovoidea.

Intoksikimet që shfaqen në kohë më të gjata (midis 6 dhe 20 orë pas konsumimit), të quajtura sindroma me vonesë të gjatë, janë më të rrezikshmet, ndonjëherë edhe fatale. Nga këto më e zakonshme është sindroma phalloid, e shkaktuar nga gëlltitja e Amanita phalloides dhe llojeve të tjera që përmbajnë amatoksina, të cilat shkaktojnë simptoma të ngatërruara lehtësisht me ato të një helmimi të thjeshtë gastrointestinal, por që me kalimin e kohës sulmojnë mëlçinë deri në nevojën për transplant ose, në disa raste, vdekje.

Pra, çfarë të bëni nëse dyshoni se keni helmim me kërpudha? Për një gjë, kurrë mos u përpiqni të shëroni veten. Në rast se kërpudhat janë kontrolluar paraprakisht nga një mykolog, këshilla e ekspertëve është që të shkoni te mjeku trajtues. Së pari, kurrë mos u përpiqni të shëroni veten. Në rast se kërpudhat janë kontrolluar paraprakisht nga një mykolog, këshilla e ekspertëve është të shkoni te mjeku trajtues. Përndryshe, është thelbësore që menjëherë të shkoni në urgjencë, duke sjellë të gjitha mbetjet e kërpudhave të konsumuara, të papërpunuara dhe të gatuara, për të lehtësuar njohjen e llojeve të tyre. Nuk ka antidot ndaj toksinave helmuese të kërpudhave, kështu që ndërhyrja në kohë është e një rëndësie themelore./IlFattoAlimentare/

Qendra Alert – Alert.al 

Kosi grek me oksid etileni. Por njoftimi arrin gati një muaj me vonesë ...

Ministria e Shëndetësisë raportoi tërheqjen e disa grupeve të kosit grek me shije boronice dhe mollë / kanellë nën markën Kalos nga MD për shkak të “pranisë së oksidit të etilenit”. Njoftimi i tërheqjes, megjithatë, u botua në portalin ministror me gati një muaj me vonesë në krahasim me datën e tërheqjes (13 gusht). Produktet në fjalë janë:

Kos grek molle/kanellë, në pako prej 150 gramë, që i përkasin lotit G 41 L 201 me datën e skadimit 08/09/2021; Loti G 41 L 195 është gjithashtu i përfshirë me datën e skadimit 02/09/2021, e cila tashmë ka kaluar.

Kos grek me boronica, në pako prej 150 gramësh, që i përkasin lotit G 41 L 201 me datën e skadimit 08./09/2021; Lotet G 41 L 181 me afatin 19/08/2021, G 41 L 188 me afatin 26/08/2021 dhe G 41 L 195 me afatin 02/09/2021 janë gjithashtu të përfshira, të gjitha tashmë kanë skaduar.

Kosi prodhohet për MD Spa nga kompania Atlante Srl e vendosur në 2 qershor 1946 8 në Casalecchio di Reno, në qytetin metropolitan të Bolonjës./IlFattoAlimentare/

Qendra Alert – Alert.al

Alpro Danone: Komiteti i Kontrollit censuron reklamat në Instagram.

Kryetari i Komitetit të Kontrollit të Jurisë për reklamimin e vetëdisiplinës ka censuruar reklamat e produkteve të ndryshme Alpro, të shpërndara përmes një reel-i (*) të 18 qershorit 2021 në mediat sociale Instagram nga llogaria @xxx, sepse ai beson se konteksti promovues nuk është i identifikueshëm. Në fakt, postimi tregon një person me produkte të ndryshme të markës Alpro (në pronësi të Danone), me qëllimin e qartë për të promovuar imazhin e tyre në publikun e vizitorëve. Referenca që duhet t’i lejojë lexuesit të kuptojnë se kjo është një promovim është një referencë në faqen e kompanisë @alpro dhe hashtag #unAlpromodo.Sipas Komitetit të Kontrollit, kjo referencë e thjeshtë nuk është e mjaftueshme për ta bërë publikun të kuptojë natyrën reklamuese, rezultat i një marrëveshjeje tregtare midis prezantuesit dhe Alpro.

Referencat në faqen e kompanisë dhe hashtag janë metoda që nuk përfshihen në Rregulloren “Grafiku Dixhital”, e cila përmban masat paraprake të nevojshme për ta bërë përmbajtjen promovuese lehtësisht të dallueshme. Parimi i transparencës në komunikim duhet të sigurojë dallimin jo vetëm formal, por edhe thelbësor, midis mesazheve promovuese dhe llojeve të tjera të përmbajtjes, në mënyrë që reklamat të identifikohen lehtësisht, pa kërkuar përpjekje interpretuese./IlFattoAlimentare/

Qendra Alert – Alert.al 

Vezët: pse duhen mbajtur në frigorifer, edhe pse shiten në temperaturën e ambientit

Vezët mund të kontaminohen me salmonelë, një bakter i aftë të infektojë njerëzit, duke shkaktuar ethe, diarre dhe dhimbje barku. Meqenëse gatimi eliminon bakterin, rreziku i infeksioneve ka të bëjë me përgatitjet e bëra me vezë të papërpunuara ose të pjekura pak, siç ndodh me disa salca dhe kremra, ose ndotje të kryqëzuar me ushqime të tjera ose enët e kuzhinës. Salmonella zakonisht gjendet në guaskë dhe mund të transferohet në ushqim gjatë përgatitjes, por mund të jetë e pranishme edhe brenda vezëve, veçanërisht nëse ato vijnë nga pula të infektuara.

Larja mund të eliminojë shumicën e baktereve të pranishme në guaskë, por nuk bëhet sepse në këtë mënyrë rrit ndjeshëm përshkueshmërinë. Larja largon kutikulin e hollë të jashtëm të lëshuar gjatë depozitimit i cili ka funksionin e mbylljes së poreve të sipërfaqes duke bllokuar kalimin e mundshëm të mikroorganizmave nga jashtë në brendësi. Gjithashtu nuk rekomandohet sepse lagështia favorizon kalimin e mikroorganizmave nga guaska në brendësi. Për këtë arsye, ndryshe nga vendet e tjera, vezët në Evropë nuk i nënshtrohen asnjë trajtimi. Zgjidhja është të mbani të pandryshuara karakteristikat e guaskës në mënyrë që të mos modifikoni përshkueshmërinë.

Arsyeja pse vezët tregtohen në temperaturën e ambientit është për të shmangur ndryshimet e temperaturës që favorizojnë formimin e kondensimit në guaskë dhe për këtë arsye kalimin e mundshëm të mikroorganizmave brenda. Për këtë arsye, shitja bëhet duke i mbajtur vezët në rafte pa frigorifer, edhe pse pas blerjes këshillohet që ato të ruhen në frigorifer.

Ftohja ngadalëson përhapjen e çdo salmonele dhe parandalon formimin e ngarkesave të larta mikrobike. Gjithashtu këshillohet që ato të mos vendosen në derë por në pjesën qendrore të frigoriferit ku temperatura është më e qëndrueshme. Truku i fundit është të mbani vezët në enën e tyre origjinale. Në këtë mënyrë, shmanget çdo ndotje e rafteve ose ushqimeve të tjera nga mikroorganizmat e pranishme në guaskë./Il Fatto Alimentare/

Qendra Alert- Alert.al 

Higjiena në kuzhinë: rregullat e BfR gjermane për trajtimin dhe ruajtjen e ushqimit në mënyrë të sigurt

Higjiena në kuzhinë është thelbësore për të shmangur helmimet dhe infeksionet. Dhe është edhe më shumë për bare, restorante dhe mensa, të cilat shërbejnë qindra vakte çdo ditë. Për këtë, Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR) ka publikuar një udhëzues me rregullat e higjienës për stafin, gatimin dhe ushqimin që duhet të respektohen në hotelieri, i disponueshëm në 13 gjuhë. Këtu janë pikat kryesore për higjienën e ushqimit.

Pranoni vetëm ushqim pa defekte. Mikroorganizmat dhe parazitët mund të hyjnë në kuzhinë përmes ushqimit me paketim të kontaminuar ose të dëmtuar. Kontrolloni që paketimi dhe cilësia e produkteve të dorëzuara të jenë të përsosura, që ushqimi i ftohur ose i ngrirë të ruhet në enë të përshtatshme dhe të respektohet temperatura e duhur gjatë transportit.

Mikroorganizmat mund të transmetohen përmes ushqimit të ndotur ose mjeteve të punës të kontaminuara me mikrobe. Për këtë arsye, produktet e papërpunuara duhet të mbahen të ndara nga ato të gatuara, në enë të mbyllura. Edhe enët e përdorura mund të kontaminohen. Mos përdorni të njëjtat vegla kuzhine për përgatitjen e ushqimeve të papërpunuara dhe të gatuara pa i pastruar më parë tërësisht.

Mbani të ftohta dhe konsumoni shpejt ushqimet që mund të prishen.Shumë mikroorganizma shumohen shpejt në temperaturën e dhomës. Në rastin e disa llojeve të baktereve, edhe ftohja nuk mund të ngadalësojë rritjen e tyre. Prandaj është e rëndësishme që gjithmonë të mbani ushqimet që prishen lehtë në temperaturën e tyre të ruajtjes dhe t’i konsumoni ato shpejt, duke respektuar udhëzimet në paketim.

Ftohni përbërësit e gatuar para përpunimit të mëtejshëm. Kur copëtoni dhe përpunoni ushqimin, për shembull, kur preni patatet e gatuara dhe përzieni ato me përbërës të tjerë, mikroorganizmat përfundojnë në ushqim. Nëse ushqimi është akoma i nxehtë, bakteret mund të shumohen mjaft shpejt. Prandaj, është thelbësore që të punoni përbërësit e gatuar shpejt ose t’i ftohni ato midis një faze dhe tjetrës të përpunimit.

Lejoni që pjesët e mëdha të mishit të shkrijnë plotësisht. Pjesët e mëdha shkrijnë më ngadalë se prerjet e vogla dhe të holla. Nëse ushqimi është akoma i ngrirë brenda, koha dhe temperaturat e zakonshme mund të mos jenë të mjaftueshme për gatim të plotë. Rrjedhimisht, mikroorganizmat nuk do të vriteshin dhe mund të riprodhoheshin në fazën e ftohjes.

Kullojeni lëngun e shkrirjes nga mishi dhe shpendët. Lëngu i shkrirjes shpesh përmban mikroorganizma që mund të kontaminojnë ushqimin. Prandaj, absolutisht nuk duhet të vihet në kontakt me ushqime të tjera. Rekomandohet ta mblidhni me një pecetë të disponueshme, dhe menjëherë të pastroni dhe dezinfektoni duart, të gjitha sipërfaqet dhe objektet që kanë rënë në kontakt me të.

Shijoni siç duhet. Kur e shijoni duhet të keni kujdes që pështyma të mos përfundojë në pjata. Në fakt, mikroorganizmat jetojnë në gojën e të gjithëve. Merrni një pjesë të vogël të ushqimit me një lugë të pastër dhe vendoseni në një tas ose direkt në lugën e provës. Në këtë mënyrë ushqimet nuk janë të kontaminuara.

Mos e kapni ushqimin e gatuar dhe sipërfaqet e brendshme të enëve me duar të zhveshura. Ka gjithmonë mikroorganizma në duar që mund të transferohen në ushqim ose pjata nëse kapen me duar të zhveshura. Vishni gjithmonë dorashka të pastra për të ndarë ose përzier ushqimet që nuk kanë nevojë të nxehen dhe mos prekni sipërfaqen e brendshme të enëve me duart tuaja të zhveshura.

Ngrohni ushqimin mjaftueshëm. Nxehtësia vret shumicën e mikroorganizmave. Prandaj është e rëndësishme të ngrohni ushqimin në 72 ° C për dy minuta në mënyrë që nxehtësia gjithashtu të depërtojë brenda dhe të mos ndalet vetëm në sipërfaqe. Kjo vlen për ushqimet që janë ftohur përkohësisht dhe duhet të servohen të nxehta. Për siguri mund të kontrolloni temperaturën e brendshme me një termometër.

Gjatë shërbimit: mbajeni ushqimin të ngrohtë në një temperaturë jo më të ulët se 65 ° C. Në një temperaturë midis 15 ° dhe 55 ° C shumë mikroorganizma shumohen mjaft shpejt. Ushqimi i nxehtë, i mbajtur gati për t’u shërbyer, duhet të ketë një temperaturë prej të paktën 65 ° C. Koha e mbajtjes së nxehtësisë nuk duhet të kalojë tre orë.

Ftoheni ushqimin sa më shpejt të jetë e mundur. Për siguri, për të parandaluar përhapjen e mikroorganizmave gjatë fazës së ftohjes, temperatura duhet të bjerë nga 65 ° C në 10 ° C në një maksimum prej dy orësh. Ose mund ta ndani ushqimin në enë më të vogla për tu ftohur më shpejt. Sa më e vogël sasia, aq më shpejt ushqimi ftohet. /Il Fatto Alimentare/

Qendra Alert- Alert.al 

Avokado, në dhjetë vjet do të jetë fruti tropikal më i shitur në botë dhe veçanërisht në Evropë dhe SHBA

Raporti i Perspektivës Bujqësore 2021-2030 nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) dhe Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), beson se avokado do të jetë fruti tropikal më i komercializuar deri në vitin 2030, vit në të cilin prodhimi duhet të arrijë 12 milion ton, duke tejkaluar ananasin dhe mangon. Arsyet e këtij suksesi gjenden në çmimet e larta dhe rritjen e kërkesës botërore. Aktualisht, prodhimi i avokados ka të bëjë kryesisht me një numër të vogël të vendeve tropikale të vendosura në Amerikën Latine dhe Karaibe për shkak të kushteve të favorshme të motit.

Meksika (konsiderohet prodhuesi dhe eksportuesi kryesor në botë), në dekadën e ardhshme duhet të rrisë prodhimin me rreth 5% në vit, për të plotësuar kërkesën në rritje nga Shtetet e Bashkuara. SHBA dhe Bashkimi Evropian, ku interesi për avokadot po rritet vazhdimisht, do të vazhdojnë të jenë konsumatorët kryesorë, duke përfaqësuar përkatësisht 40 dhe pak më shumë se 30% të importeve botërore në vitin 2030, edhe pse rritjet e konsiderueshme të konsumit janë regjistruar në vende të tjera, siç është Kina dhe disa vende të Lindjes së Mesme.

Burimi : Il Fatto Alimentare 

Qendra Alert- Alert.al 

Vezët: Më në fund një formulë për të përcaktuar vëllimin. Zhvillime të reja për industrinë

Vezët kanë tërhequr prej kohësh vëmendjen e matematikanëve, inxhinierëve dhe biologëve në kërkim të një formule universale matematikore që mund të përcaktojë saktësisht vëllimin. Ne nuk jemi para një sfere, as një koni apo edhe një elipsoidi sepse veza ka një formë të vetën. Për këtë arsye deri më tani i ka shpëtuar një formulimi matematikor të zbatueshëm në mënyrë universale. Megjithatë ne jemi përballur me një produkt mjaft të vogël, të aftë për të përshtatur zhvillimin e një organizmi, që të mos rrotullohet shumë dhe të mbajë peshën e çeljes. Ndoshta tani është gjetur një formulë e vlefshme, siç raportohet nga një punë e përshkruar nga Akademia e Shkencave të Nju Jorkut.

Siç shpjegojnë studiuesit e universitetit në artikull, “analiza e të gjitha formave të vezëve mund të bëhet duke përdorur katër forma gjeometrike: sferë, elipsoide, vezake dhe piriforme.Tre të parët kanë një përkufizim të qartë matematikor, secili rrjedh nga shprehja e atij të mëparshmit, por një formulë për profilin piriform ende nuk është nxjerrë “.

Për të arritur tek formula, një funksion shtesë u prezantua në formulën vezake. Modeli matematikor i marrë i përshtatet një forme krejtësisht të re gjeometrike që mund të karakterizohet si faza e fundit në evolucionin e sferës. Matjet e kërkuara janë gjatësia, gjerësia dhe diametri maksimal në rreth një të katërtën e gjatësisë së vezës. Kjo analizë dhe përshkrim matematikor përfaqëson formulën universale dhe është një hap domethënës jo vetëm në të kuptuarit e formës, por edhe në të kuptuarit se si dhe pse ka evoluar, duke bërë teorikisht të mundshme aplikimet e reja biologjike dhe teknologjike. Jashtë industrisë ushqimore, formula e vezëve mund të lejojë zhvillimin e formave të reja në fushën e arkitekturës dhe inxhinierisë, si dhe të jetë e dobishme për përmirësimin e teknologjive.

Burimi : Il Fatto Alimentare

Qendra Alert – Alert.al