Menu

BE rregulla të reja për përdorimin e nitriteve dhe nitrateve si aditivë. Prodhuesit, 2 vjet kohë për t’u përshtatur me normat e limitet. Ja si kanë ndryshuar

Komisioni Evropian ka vendosur kufizime të reja për përdorimin e nitriteve dhe nitrateve si aditivë ushqimorë. Nivelet më të rrepta synojnë të mbrojnë produktet kundër baktereve patogjene si Listeria, Salmonella dhe Clostridium botulinum, ndërkohë që reduktojnë ekspozimin ndaj nitrozaminave, disa prej të cilave janë kancerogjene.

Bazuar në një vlerësim të mëparshëm shkencor nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), kufijtë u miratuan nga shtetet anëtare të BE-së. Kufijtë më të rreptë marrin parasysh diversitetin e produkteve dhe kushtet e prodhimit të tyre në të gjithë Evropën. Bizneset ushqimore tani kanë të paktën dy vjet për t’u përshtatur me to.

Substancat përdoren si aditivë ushqimorë për shkak të vetive të tyre antimikrobike, kryesisht në ushqime të shijshme dhe mish të përpunuar, por edhe në peshk e djathë. Ato funksionojnë si konservues dhe përdoren për të përmirësuar ngjyrën dhe për të zgjatur jetëgjatësinë e mishit të përpunuar.

Nitrati gjendet natyrshëm në perime, me përqendrimin më të lartë në perimet me gjethe si spinaqi dhe marulet. Ai gjithashtu mund të hyjë në zinxhirin ushqimor si një ndotës mjedisor në ujë.

Një studim i Komisionit Evropian i vitit 2014 zbuloi se, me disa përjashtime, sasia tipike e nitriteve të shtuara në produktet e mishit të pasterilizuara ishte më e ulët se niveli maksimal i vendosur i BE-së. Puna e mëtejshme në vitin 2016 duke përfshirë industrinë dhe produkte të ndryshme të mishit gjithashtu arriti në përfundimin se, ekzistonte një mundësi për të ulur nivelet maksimale të nitriteve.

Disa grupe, si Foodwatch France, kishin bërë thirrje për ndalimin e përdorimit të nitriteve dhe nitrateve të shtuara në ushqim. Një mocion u diskutua gjithashtu në fillim të këtij viti në Komitetin e Parlamentit Evropian për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë Ushqimore (ENVI).

Komisionerja Stella Kyriakides, përgjegjëse për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore, tha: “Duke vendosur kufizime të reja për aditivët e nitriteve dhe nitrateve në ushqim, ne po hedhim një hap tjetër në këtë drejtim dhe po bëjmë një veprim tjetër të rëndësishëm në kuadër të Planit të Evropës për të luftuar kancerin. Tani i bëj thirrje industrisë ushqimore që të zbatojë me shpejtësi këto rregulla të bazuara në shkencë dhe kudo që të jetë e mundur, t’i reduktojë ato më tej për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve.”

Detaje të mëtejshme mbi kufijtë (normat) për produkte të veçanta mund të gjenden në këtë dokument të Komisionit të BE-së.

Qendra ALERT – Dedikuar Konsumatori

Related Posts