Menu

Miratohet mjekimi i plotë i kimio-terapisë për qentë e sëmur me tumor

Gjatë mesit të muajit korrik, Administrata Amerikane e Barnave dhe Ushqimit ka miratuar në mënyrë të plotë injeksionin Tanovea, e cila do të mjekojë limfomat dhe cistet tek qentë. Nuk është e pazakontë për të gjetur gunga të ndryshme në qen, sidomos me rritjen e moshës së tyre. Rritjet dhe masat mund të shfaqen në qentë në çdo moshë, por ato janë ndër çështjet më të zakonshme shëndetësore të vërejtura në qentë më të vjetër.

Gungat, cistet si dhe limfomat janë një lloj kanceri i cili mund të prekë shumë lloje të kafshëve, duke përfshirë dhe qentë. Tanovea është mjekimi i parë  i miratuar në mënyrë të plotë dhe më specifikisht për qentë. Në këtë mënyrë , Administrata Amerikane e Barnave dhe Ushqimit kërkon që ta bëjë këtë mjekim të përdorshëm për të gjithë pacientët – përfshirë dhe kafshët që vuajnë nga sëmundje të rralla.

‘Miratimi i parë i plotë i sotëm i këtij medikamenti të ri për kafshët për trajtimin e limfomës në qen demonstron ndikimin pozitiv që programi i Administratës Amerikane të Barnave dhe Ushqimit mund të ketë në disponueshmërinë e trajtimeve të reja të kafshëve”, tha Komisioneri i FDA-së Janet Woodcock. Sipas saj, ata janë të përkushtuar për të vazhduar përdorimin e të gjithë autoritetit të tyre për të ndihmuar në krijimin e mundësive të trajtimit, në bazë të kërkesës së shoqëruesve të kafshëve.

Programi i Administratës Amerikane të Barnave dhe Ushqimit ka për qëllim që të vendosë nga ana ligjore më shumë medikamente në dispozicion për veterinerët dhe pronarët e kafshëve për trajtimin e sëmundjeve të pazakonta. Ky program ofron mënyra inovative për të sjellë produkte në treg për këto popullata të vogla dhe është krijuar për të ndihmuar kompanitë farmaceutike të kapërcejnë bllokimet e rrugëve financiare me të cilat përballen në sigurimin e barnave të kafshëve me kërkesë të kufizuar. Para miratimit të legjislacionit që krijoi këtë program në vitin 2004, kompanitë farmaceutike rrallë do të përpiqeshin të sillnin barna për këto kafshë në treg, sepse tregjet ishin shumë të vogla për të gjeneruar një fitim të duhur financiar.

Limfoma buron nga qelizat e bardha të gjakut të quajtura limfocite. Këto qeliza janë një pjesë normale e sistemit imunitar dhe mbrojnë trupin nga infeksioni, por ato rriten në mënyrë jonormale nëse ndikohen nga limfoma. Megjithëse limfoma mund të prekë pothuajse çdo organ në trup, ajo zakonisht fillon në organet që funksionojnë si pjesë e sistemit imunitar, siç janë nyjet limfatike, shpretka dhe palca e kockave. Shenjat e limfomës tek qentë ndryshojnë në varësi të organeve që preken. Shkaku i limfomës tek qentë është akoma i panjohur.

Barnat e kimioterapisë shpesh kanë efekte anësore të mundshme, por, ndryshe nga mjekësia njerëzore në të cilën pacientët mund të jenë të gatshëm të tolerojnë efekte anësore të pakëndshme në këmbim të një kurimi të mundshëm, qëllimi kryesor i kimioterapisë tek kafshët shtëpiake është të zgjasë mbijetesën e tyre, me një theks të veçantë te kafshët shtëpiake është cilësia e jetës dhe komoditeti. Përbërësi aktiv në Tanovea është rabacfosadine, një substancë që vret qelizat e kancerit në rritje të shpejtë. Tanovea duhet të rekomandohet nga një veteriner i licencuar sepse ekspertiza profesionale është e nevojshme për të diagnostikuar në mënyrë korrekte limfomën në qen, për të përcaktuar trajtimin më të mirë dhe për të menaxhuar efektet anësore të mundshme. Tanovea vjen në një formë të përqendruar dhe, pasi të hollohet, injektohet në venë për një periudhë prej 30 minutash. Trajtimi përsëritet çdo tre javë deri në një total prej pesë javësh. Meqenëse Tanovea është një ilaç kimioterapeutik, pronarët duhet të kenë shumë kujdes gjatë trajtimit dhe pastrimit të qenve të tyre për një periudhë prej pesë ditësh pas çdo trajtimi. Veterinerët duhet të diskutojnë këto masa paraprake me pronarët e qenve.

Qendra Alert 

alert.al/

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed