Menu

Botox, trajtim që ndihmon në dhimbjet kronike të kokës

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi Botox-in për trajtimin e migrenës kronike, pasi studime të shumta kanë treguar se ai është efektiv. Edhe pse ideja e injeksioneve të toksinave mund të jetë e frikshme, rreziqet e Botox-it për migrenën janë të vogla.

Para Botox-it, kishte klasa të ndryshme të barnave (beta-bllokues, antidepresivë dhe antikonvulsant), dhe të gjitha ato kanë efekte anësore sistemike. Avantazhi i Botox-it është se ai vepron në nivel lokal pa këto efekte anësore. Gjatë trajtimit, profesionistët injektojnë Botox në muskujt e fytyrës, kokës, qafës dhe shpatullave.

Aty hyn në mbaresat nervore pranë vendit të pickimit dhe prishin mesazhin e dhimbjes në tru.

Efekti anësor më i zakonshëm i Botox-it është dhimbja ose ënjtja në vendin e injektimit. Në raste të rralla, njerëzit raportojnë rënie të rrethit te syve ose fryerje, por shumica e efekteve anësore janë të përkohshme dhe largohen brenda pak ditësh. Injeksionet e botoksit për migrenën zakonisht ndodhin çdo tre muaj, gjë që parandalon pacientët të zhvillojnë antitrupa ndaj toksinës.

Intervali i gjatë midis trajtimeve me Botox gjithashtu e bën më të lehtë për pacientët të menaxhojnë kujdesin e tyre. Shumica e medikamenteve të tjera kërkojnë përdorimin e përditshëm të pilulave që njerëzit mund të harrojnë t’i marrin.

Për shumë pacientë, migrena përfundimisht zhduket dhe trajtimet me Botox reduktohen. Botox në përgjithësi nuk është një trajtim i përjetshëm, megjithatë, disa pacientë mund të kenë një formë të migrenës kronike që përkeqësohet kur trajtimi ndërpritet, kështu që mund të kërkohet përdorimi i zgjatur.

Megjithëse Botox mund të jetë standardi për njerëzit që vuajnë nga migrena kronike, nuk është i nevojshëm për të gjithë. Njerëzit me çrregullime të muskujve ose nervave, si ALS (sëmundja e Lou Gehrig), duhet të jenë të kujdesshëm ndaj Botox-it. Megjithëse rreziku është i ulët, Botox mund të rrisë rrezikun e vështirësisë në gëlltitje ose frymëmarrje për ata me gjendje neuromuskulare para-ekzistuese. Shtatzënia është gjithmonë një çështje që duhet diskutuar me mjekun tuaj, veçanërisht pasi migrena kronike është më e zakonshme tek gratë.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed