Menu

Art & Kulturë

Artisti shqiptar hap ekspozitë në SHBA

Artisti nga Shqipëria, Ardian Isufi, hapi ekspozitën e tij të parë në Shtetet e Bashkuara. Veprat e tij flasin për identitetin shqiptar para dhe pas viteve 90. Kuratorja e ekspozitës, Dr. Milagros Bello thotë se punimet ngjallin shumë diskutime ndërsa pasqyrojnë realitetin që po jetojmë.

“Pasqyrat duhet të mendohen gjatë para se të reflektojnë” titullohet ekspozita e artistit shqiptar Ardian Isufi, e cila nga 12 gushti ka hapur dyert për vizitorë në galerinë MIA Curatorial në Majami të Floridës.

Kjo nuk është hera e parë që artisti shqiptar prezanton punën e tij në SHBA, por kjo është ekspozita e tij e parë personale përtej oqeanit.

Në këtë ekspozitë artisti sjell rreth 20 vepra me fotografi të printuara dhe video shoqëruese, materiale që hedhin një vështrim mbi të kaluarën dhe të tashmen në Shqipëri.

“Janë disa objekte arkitektonike që lidhen me identitetin tonë para dhe pas viteve 90. Është kjo pjesa e çudisë dhe paradoksit të funksionalitetit të objekteve. Për shembull një oxhak fabrike në Kavajë që para viteve 90 ka qenë si të thuash oxhaku i fabrikës së çelqit, ku është ajo pjesa e instrumentalizimit që iu bëhej njerëzve në atë kohë përmes punës së detyruar në formën më mekanike të mundshme, pas viteve 90 është kthyer në një xhami dhe në një minare ku ka marrë një funksionalitet të ri”, tha ai.

Duke krahasuar funksionin e objekteve para dhe pas viteve 90, artisti ngre pikëpyetje se çfarë funksioni mund të kenë këto objekte në të ardhmen.

Ekspozita u realizua falë bashkëpunimit të artistit me kuratoren amerikane Dr. Milagros Bello.

 

“Ekspozita duket të ketë shumë ndikim tek njerëzit për shumë arsye. Ajo sjell kontrast dhe është provokuese. Mund të shihet nga pikëpamje të ndryshme. Mendoj se është gjithëpërfshirëse në aspektin politik dhe ekonomik, duke pasqyruar atë që po ndodhë në botën tonë”, tha për Zërin e Amerikës kuratorja Bella.

Për shkak të pandemisë COVID-19 vetë autori i punimeve e kishte të pamundur të udhëtonte drejt Shteteve të Bashkuara. Por kuratorja Bello thotë se kjo ekspozitë dëshmon se largësia fizike nuk është pengesë që artistët të shfaqin punën e tyre para botës.

“Mendoj se ky është një nga momentet kyçe të njerëzimit. Pandemia na tregoi se duhet të bashkohemi, sepse tani jemi bërë një. Të gjjithë po përballemi me pasojat e njëjta nga pandemia. Ne po jetojmë një moment kritik ndryshimi. Njerëzit po i pranojnë më lehtë ata që vijnë nga jashtë pa marrë parasysh largësinë, siç është Shqipëria. Kjo është si një zemër e madhe e hapur për të gjithë”, thotë zonja Milagros.

 

Sfidat e shkaktuara nga COVID-19 nuk janë problemet e vetme për artistët shqiptarë, të cilëve sipas zotit Isufi u mungojnë hapësirat e nevojshme për punë.

“Ashtu siç dje ka ndodhur në Paris apo gjetkë, duhej të ishte një llojë përvoje e akumuluar nga bota që artistët të kishin mundësi paraprake për të zhvilluar artin dhe për të dialoguar nëpërmjet tyre sepse studiot janë si të thuash një laborator ku bëhet jo vetëm prodhimi i veprës por edhe ofron atmosferë intelektuale dhe kulturore që i bashkon jo vetëm artistët por gjithë qytetin”, thotë artisti.

Ekspozita e artistit shqiptar në Majami do të qëndrojë e hapur deri më 20 shtator. (VOA)

Qendra Alert/Alert.al

Filantropi Lazim Destani, në aktivitetin letrar "Azem Shkreli"

Ishte kënaqësi pjesëmarrja në manifestimin, Takimi Tradicional Letrar ‘Azem Shkreli’. Ky aktivitet letrar e kulturor, që mban emrin e shkrimtarit e veprimtarit Azem Shkreli, u mbajt sot në ambientet e Klubit Ekonomik të Dyzeldorfit. Nën organizimin e Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Gjermani këtu u bënë bashkë shumë krijues, artistë e letrarë si dhe adhurues të fjalës së shkruar shqipe.
Me opusin e tij krijues, Azem Shkreli zë vend nderi në letërsinë shqipe. Poezia patriotike e Azem Shkrelit e bën atë të shquhet si njëri ndër lirikët tanë më modern. Nga kjo pjesëmarrje, u ndjeva i nderuar që pata rastin ta përshëndes auditorin si dhe artistët e krijuesit tanë në diasporë. Shkruan filantropi Lazim Destani në Facebook

Qendra Alert/Alert.al

A janë ushqimet ‘bio’ më të mira sesa ushqimet e zakonshme?

Termi “organik” është më i popullarizuar në SHBA dhe termi “BIO” është ndoshta  më i njohur për europianët. Etiketa “organike” është e rregulluar ligjërisht dhe duhet të plotësohen kushtet për të marrë këtë term. Në SHBA, kjo do të thotë që të lashtat rriten pa prezencën e OMGJ-ve, pa prezencën e pesticideve sintetike ose plehrave të bazuara në naftën ose mbetjet e ujërave të zeza. Në rastin e kafshëve që mbahen për mish dhe produktet e tyre, bujqësia organike duhet të përmbajë ushqim organik dhe të lejojë kafshët të lëvizin jashtë. Përveç kësaj, atyre nuk duhet t’u jepen hormone të rritjes, antibiotikë dhe nënprodukte shtazore.

Fermerët nuk mund t’i etiketojnë në mënyrë arbitrare produktet e tyre “organike” vetëm sepse kujdesen për të korrat dhe kafshët me dashuri. Në Shtetet e Bashkuara, nëse një produkt ushqimor ose pije etiketohet si “organik”, kjo do të thotë që produkti është rritur, prodhuar, inspektuar dhe certifikuar të jetë në përputhje me standardet organike të Programit Kombëtar Organik (NOP), një program i Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA). Produktet duhet të plotësojnë standardet e këtij programi, të cilat përfshijnë pesticidet, plehrat, bioinxhinierinë dhe rrezatimin, antibiotikët dhe hormonet e rritjes, si dhe praktikat e qëndrueshme. Ekzistojnë tre nivele të produkteve organike në Shtetet e Bashkuara:

 • 100% Organike: 100% e përbërësve janë organikë, përpunimi është 100% organik.
 • Organike: 95% ose më shumë e përbërësve janë organikë, disa aditivë bapo shtesa kimike të miratuar nga autoritetet mund të përdoren në përpunim.
 • Përgatitur pjesërisht me disa përbërës organikë: Disa përbërës janë organikë. Kjo deklaratë etikete nuk është një deklaratë standarde e etiketimit të autoriteteve dhe nuk mund të përdoret jashtë Panelit të Përbërësve në etiketë. Sidoqoftë, mund të bëhet nëse një agjent certifikues i miratuar nga USDA ka verifikuar pretendimin se disa përbërës janë organikë.

Në të vertetë, autoritetet nuk japin “vulën” organike për asgjë, dhe nuk është e mjaftueshme që të mos përdorni pleh sintetik për perime, ose që lopët të mbahen “jashtë” në ajër të pastër. Rregulloret gjithashtu mbulojnë kontrollin e dëmtuesve dhe barërave të këqija ose cilësinë e tokës. Sa i përket tokës, nuk mund ta konsideroni atë “të virgjër” nga dita në ditë dhe ta shpallni atë të përshtatshme për kulturat organike. Duhet të merrni një vulë vetëm nëse substancat e ndaluara nuk janë përdorur në tokë 3 vjet para grumbullimit. Në rastin e mishit organik, kushtet e jetesës së kafshës duhet të përshtaten me sjelljen e tyre natyrore. ‘Viçi organik’ është nga gjedhët që kanë pasur mundësinë të kullosin në kullota dhe t’i ushqejnë ato me ushqime organike pa hormone dhe antibiotikë.

Ushqimi organik në BE

Ashtu si në SHBA-të, Bashkimi Evropian ka rregulla dhe etiketa për ushqimin organik. Sipas përcaktimit zyrtar të BE -së, prodhimi organik nënkupton një sistem të qëndrueshëm bujqësor që respekton mjedisin dhe mirëqenien e kafshëve, por gjithashtu përfshin të gjitha fazat e tjera të zinxhirit të furnizimit me ushqim.

Standardet e ushqimit organik nuk kanë të bëjnë vetëm me perimet, frutat ose kafshët dhe produktet e tyre. Rregulla specifike zbatohen gjithashtu për maja, akuakulturë dhe verë. Në fakt, rregullorja mbulon edhe vjeljen e bimëve të egra, me kusht që të respektohen kushtet natyrore. Vetëm kafshët e egra dhe peshkimi nuk përfshihen në prodhimin organik. Kjo do të thotë që ju mund të keni verë organike, krap organik ose maja organike, por “kafshët” nga pyjet nuk mund të përfshihen në këtë klasifikim.

Ka shumë rregulla dhe kushte që kërkon BE për ushqimin organik, dhe mund të përmendim për shembull:

 • ndalimi i organizmave të modifikuar gjenetikisht (OMGJ);
 • ndalimi i plehrave minerale të azotit;
 • blegtori në ajër të pastër;
 • kufizime të rrepta në përdorimin e antibiotikëve te kafshët;
 • kufizimi i plehrave, pesticideve dhe herbicideve;
 • parandalimi i riprodhimit të tepërt të kafshëve;
 • përdorimi i ushqimit organik.

Një logo uniforme vlen edhe për të gjitha produktet ushqimore organike të paketuara që janë prodhuar në territorin e vendeve të BE -së dhe plotësojnë standardet përkatëse. Mund ta keni vënë re, tregon një gjethe yjesh në një sfond të gjelbër. Ky etiketim është i detyrueshëm për të gjitha ushqimet organike në BE nga 1.7.2012. Logoja u prezantua më 1 korrik 2010, por duhet pak kohë për të kaluar në një lloj të ri të shënimit dhe nuk është e mundur ta ndryshoni atë nga dita në ditë. Për të shmangur humbjen e paketimit të krijuar tashmë pa etiketim, është vendosur një periudhë 2-vjeçare në mënyrë që të përshtatet me ndryshimin.

A është “bio” dhe “organike” e njëjtë?

Mund të keni vënë re se në BE, ushqimi organik shpesh quhet “bio” në vend të “organik”. Nuk është gjë e keqe të shpjegosh nëse është cilësia e saktë ekuivalente apo e vlerësuar ndryshe e ushqimit. Prodhimi organik është i njohur tashmë në BE ose SHBA, në thjeshtësi mund të themi se është një prodhim miqësor në lidhje me natyrën, kafshët dhe njeriun. Shprehjet si “bio”, “organike” ose “eko” janë përcaktime për produktet organike. E vërteta është se etiketa ndryshon sipas vendit në të cilin jetoni. Vendet që flasin anglisht përdorin termin “organik”, ndërsa në vendet që përdorin degët gjermane ose latine të gjuhëve, mbizotëron varianti “bio / biologjik”. SHBA ka certifikatat dhe produktet e saj në BE, të cilat gjithashtu duhet të jenë në përputhje me Rregulloren e BE -së për Bujqësinë Organike.

Ushqimi organik kohët e fundit është bërë popullor, dhe përdorimi i kimikateve të ndryshme në mbarështim ose kultivim ka filluar që të fajësohet për një sërë sëmundjesh tek njerëzit.  Shumë të moshuar që jetojnë në fshatra do t’ju thonë se të gjithë ushqimet e tyre janë organike, sepse nuk përdorin aq shumë kimikate. Nuk dihet nëse kjo gjë mund të quhet si diçka e vërtetë, sepse plehrat kimike dhe pesticidet janë përdorur prej vitesh jo vetëm nga prodhuesit e mëdhenj, por edhe nga fermerët që e vegjël. Sipas ekspertëve, të gjitha ushqimet ishin organike para zhvillimit të plehrave azotikë në fillim të shekullit të 20 -të. Në Gjermani, bujqësia organike u prezantua që në vitet 1920, dhe sigurisht në vende të tjera shumë para vitit 2000. Rregullimi zyrtar i prodhimit “organik” në BE filloi në 1991 dhe në 1999 rregullat u shtrinë në prodhimin e kafshëve. Paraardhësit tanë e konsideruan të zakonshme fekondimin e fushave me “burime biologjike” dhe lopët ose pulat kishin më shumë hapësirë. Për shembull, është e mundur që shumë fermerë të moshuar që refuzojnë substancat sintetike në prodhim të jenë “prodhues-bio” pa e ditur fare këtë gjë.

Ushqimet organike kanë shumë përfitime, dhe përveç atyre të përmendura, do të gjeni të tjera, por këto i konsideruam si vendimtare. Sidoqoftë, përveç përfitimeve, gjithashtu është e rëndësishme të prezantojmë disavantazhet:

 • Ushqimi organik është më i shtrenjtë – prodhimi i produkteve organike kërkon ndjekjen e disa udhëzimeve, që logjikisht do të thotë se mund të rrisin kostot e prodhimit. Fermerët mund të përdorin një sërë praktikash standarte që përmirësojnë prodhimin dhe kostot. Këto përfshijnë herbicide të ndryshme ose pesticide që nuk lejohen nga prodhuesit organikë.
 • Përmbajtja e njëjtë e lëndëve ushqyese – ndër përparësitë që përmenden për produktet organike është fakti që mund të kenë një përmbajtje më të mirë të lëndëve ushqyese, por disa studime kanë konfirmuar se kjo mund të mos jetë e vërtetë. Nga këndvështrimi ynë, duket se dallimet ndodhin vetëm në raste të caktuara. Prandaj është e drejtë të përmendim të dy anët e pikëpamjes.
 • Prishet më shpejt – qëllimi i lëndëve kimike ruajtëse është të sigurojë freskinë e produkteve për një periudhë më të gjatë kohore. Meqenëse konservuesit nuk lejohen në rastin e produkteve organike, mos u habitni që frutat nga tregu “organik” do të prishen më shpejt.

Mund të thoni që produktet organike janë të shtrenjta dhe përbëjnë vetëm një pjesë shumë të vogël të tregut. E vërteta është se ky treg po rritet vazhdimisht. Shitjet e produkteve organike u rritën me 47.7% midis 2012 dhe 2016 dhe në vitin 2016 arritën në 30.7 miliardë euro. Pyes veten se cili vend konsumon ushqimin më organik? Statistikat e shitjeve me pakicë për vitin 2016 tregojnë sa vijon:

SHBA – 38.9 miliardë dollarë

BE – 30.7 miliardë

Gjermania – 9.5 miliardë dollarë

Kina – 5.9 miliardë

Burimi:

https://gymbeam.com/blog/are-organic-and-bio-foods-really-better-than-regular-foods/

Qendra Alert

alert.al 

Katër simptomat më të rrezikshme të variantit Delta sipas mjekëve

Ajo që na ka treguar virusi Covid -19 deri tani është që ai ndryshon në mënyrë të vazhdueshme. Ekspertët bien dakort që variant Delta është më ngjitës sesa variantet e mëparshme të virusit. Simptomat e Deltës janë pak më të ndryshme, ndërkohë që po shqyrtohet akoma nëse ky variant është më i rëndë sesa variantet e mëparshme. Por, ajo që është e qartë gjatë këtyre kohëve, është që edhe ky virus mund të jetë fatal për jetët e njerëzve si dhe të shkaktojë komplikacione serioze për shëndetin e tyre.

Më poshtë po paraqesim disa nga simptomat të cilat janë më shqetësuese për mjekët.

 1. Vështirësi në frymëmarrje

Simptomat e virusit Covid -19 janë shumë të ndryshme, dhe shumica prej këtyre simptomave nuk janë simptoma serioze. Por, megjithatë, disa simptoma kanë nevojë për kujdesin e menjëhershëm të mjekëve. Kështu që këshilla e parë e doktorëve është që të kërkoni ndihmën e mjekëve menjëherë nëse hasni në vështirësi në frymëmarrje apo keni dhimbje të kraharorit.

 1. Nuk keni simptoma

Që nga fillimi i pandemisë, një nga aspektet më frustruese për mjekët të Covid -19 ishte fakti që në shumë njerëz nuk kishte simptoma. Dhe ky aspekt vazhdon që të mbetet i njëjtë edhe për variantin Delta, i cili mund të transmetohet nga njerëzit e vaksinuar, të cilët nuk janë në dijeni që janë të infektuar. Sipas këshilltarit të presidentit Amerikan Biden, Anthony Fauci, ‘individët e vaksinuar janë ata që po e transmetojnë këtë virus, megjithëse nuk dihet me saktësi se deri në çfarë mase dhe sa shpejt mund të transmetohet nga individët e vaksinuar’. Për këtë arsye, është rivendosur mbajtja e maskës për të gjithë, qofshin ata të vaksinuar ose të pavaksinuar.

 1. Ndienja e pafuqisë për tu ngritur nga shtrati

Sipas Qendrës amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, përveç vështirësisë në frymëmarrje ose dhimbjes në kraharor, nëse dikush ka vështirësi për tu ngritur nga shtrati apo për të qëndruar zgjuar, atëherë duhet që të kërkoni menjëherë ndihmën e mjekëve. Këto simptoma mund të tregojnë që Covid ka shkaktuar inflamacionin e trurit.

 1. Simptomat e zgjatura të Covid

Virusi Covid -19 mund të prekë pjesë të ndryshme të trupit, dhe fatkeqësisht disa infeksione shkaktojnë sëmundje të zgjatur i njohur edhe me termin ‘Covid i gjatë’. Për këta individë, Covid, mund të zgjasë për javë ose muaj të tërë, dhe mund të prekë të gjithë organizmin, duke përfshirë zemrën, mushkëritë, veshkat, lëkurën dhe funksionimin e trurit’.

Sipas mjekëve, simptomat e Deltës – veçanërisht tek personat e vaksinuar – mund të ngjajnë me një grip të zakonshëm, me ethe, temperaturë, lodhje, si dhe simptoma të tjera të ngjashme me Covid-in.

Burimi: Yahoo Life

Qendra Alert

alert.al

NASA llogarit datën në të cilën një asteroid mund do të godasë Tokën

Quhet asteroidi Bennu, dhe është një trup qiellor që i përket grupit Apollo, të asteriodeve që rrotullohen rreth Diellit, dhe që kanë orbitë të përafërt me atë të Tokës. Ata janë zbuluar në vitin 1999 dhe kanë marrë kaq shumë vëmendje për shkak të mundësisë që ai mund të godasë një ditë Tokën. Sipas një studimi të ri, asteroidi Benuu, me një diametër rreth 490 metra mund të përplaset me tokën. Sipas studimeve, fillimisht ai do të fillojë që të afrohet e Tokën rreth vitit 2135. Pas këtij momenti, gjërat do të ndërlikohen sepse varet sesi do të ndikojë forca e gravitetit e planetit tonë.

Sipas modeleve matematikore të vëna na zbatim, mundësia për përplasje rreth vitit 2300 është 1 në 1750 mundësi ose thënë ndryshe 0.057 %. Ndërkohë që data më e mundshme që mund të ndodhë shpërthimi është 24 shtator 2182 ku probabiliteti i goditjes është më i madh.

Megjithëse mundësitë që ky asteroid të përplaset me Tokën janë shumë të vogla, ai mbetet një nga asteroided më të rrezikshëm të sistemit tonë diellor. Në këtë mënyrë, orbita e tij po vazhdon të monitorohet në mënyrë të vazhdueshme nga NASA. Ashtu sic po monitorohet edhe orbita e një asteroidi tjetër 1950 DA, i cili i përket grupit Apollo, dhe që ka po ashtu mundësi që të përplaset një ditë në Tokë.

Burimi: Corriere della Sera

Qendra Alert

alert.al

Lituania ofron akomodim falas për të nxitur sektorin e turizmit

Lituania po ofron një natë akomodimi falas për 10,000 pushues në një përpjekje për të rifilluar sektorin e saj të turizmit.

Njerëzit do të duhet të regjistrohen në mënyrë që të marrin natën e tyre të tretë falas, në një nga më shumë se 500 hotele midis 1 Shtatorit dhe 8 Nëntorit të këtij viti.

Vitin e kaluar Lituania humbi 47.33% të turistëve të saj ndërkombëtarë, dhe deri më tani dhe gjatw kwtij viti  ajo ka pritur vetëm 8% të asaj që kishte vendi në vitin 2019.

Në të njëjtën kohë, turistët e ardhur kalojnë mesatarisht vetëm 2.45 netë në vend.

alert.al

Zbulohen lloje të reja të luleve mishngrënëse

Shkencëtarët kanë zbuluar një lloj të ri të bimëve mishngrënëse të cilat janë identifikuar në afërsi të zonave urbane në brigjet e Paqësorit të Amerikës së Veriut.

Çarls Darvin studioi bimët mishngrënëse si pjesë e një serie veprash që lidheshin me teorinë e tij të evolucionit të përzgjedhjes natyrore, por që nga koha e tij vetëm 11 lloje lulesh të tilla ishin të njohura.

Tani studiuesit kanë gjetur një lloj të ri me një kurth unik për kapjen e gjahut të saj dhe thonë se afërsia e saj me qendrat kryesore urbane sugjeron që bimë të ngjashme mund të mbeten akoma për t’u zbuluar.

Lulja, i quajtur triantha occidentalis, ishte e njohur më parë për shkencën, megjithëse askush nuk e kishte kuptuar se ishte mishngrënëse.

Një studim i ri i botuar në Proceedings of the Natural Academy of Sciences përshkruan sesi kjo lule e kap gjahun duke përdorur një kurth ngjitës i cili rritet sëbashku me lulet e saj.

Kjo lule mishngrënëse ushqehet vetëm me insekte të vogla, dhe nuk ushqehet me flutura apo me bletë.

Studiuesit nga Universiteti i British Columbia (UBC) dhe Universiteti i Wisconsin-Madison zbuluan se bima rritet në zona të varfra me lëndë ushqyese, të lagështa, por të ndritshme në bregun perëndimor të Amerikës së Veriut, nga Kalifornia në Alaskë.

‘Bimët mishngrënëse kanë magjepsur njerëzit që nga shekulli i 19-të për faktin se kthejnë në të kundërt rendin e zakonshëm të gjërave, kemi të bëjmë me një bimë që ushqehet me kafshë, sado të vogla të jenë ato.

Burimi: National Geographic

Qendra Alert

alert.al

Një personazh i mirënjohur rikthehet në serialin televiziv 'Beautiful'

Seriali i mirënjohur Beautiful ose siç njihet ndryshe Bold & Beautiful, saga e të cilit vazhdon prej më shumë se tre dekadash, me shumë fansa dhe në Shqipëri, do të rikthejë një personazh shumë të famshëm.

Bëhet fjalë për personazhin Sheila Carter, e cila interpretohet nga aktorja Kimberlin Brown.

Seriali vazhdon që të transmetohet dhe të ndiqet nga shumë shikues në kanalin televiziv amerikan CBS.

Akoma nuk dihet se çfarë do të kombinojë Sheila këtë herë, por të gjithë kujtojmë rivalitetin e saj me Stefani, Brooke dhe Amber.

alert.al

Aktorja Jennifer Aniston: Nuk kam më frikë të ushqehem me bukë dhe me makarona

Aktorja e njohur Jennifer Aniston është shprehur për revistën People, se ajo po konsumon më shumë bukë dhe makarona në jetën e saj.

Ylli kinematografik më parë i përmbahej një diete me pak karbohidrate dhe me shumë sallata, vezë dhe smoothies.

Ajo tani po shijon në mënyrë të moderuar karbohidratet, për të cilat ekspertët shprehen se është një strategji e mirë për të pasur një ushqyerje sa më të shëndetshme.

‘Jam në anën e karbohidrateve dhe jam kthyer në një përkrahëse të konsumimit të moderuar të tyre. Pas një kohe të gjatë që i kisha të ndaluara në dietën time, kam filluar që të shijoj makarona dhe sanduiçe’ u shpreh ajo për Revistën People në një intervistë të fundit’.

‘Të gjithë kanë shumë frikë nga shporta e bukës, dhe unë nuk kam më frikë, derisa konsumi të jetë në një masë të moderuar’,  tha Aniston.

Më parë, aktorja shprehej se ushqimi kryesor i saj përfshinte ujë limoni, vezë, avokado, smoothie me proteina dhe sallata, dhe ajo i konsideronte makaronat dhe ushqimin meksikan një kënaqësi shumë të rrallë.

Ekspertët bien dakort që nuk është e nevojshme që të hiqni bukën ose makaronat për të ngrënë shëndetshëm, apo edhe për të humbur peshë. Karbohidratet shpesh demonizohen padrejtësisht, sipas nutricionistëve, kur shpesh në të vërtetë shkaktarë që pengojnë humbjen e peshës mund të jenë produkte të tjera të tilla si gjalpi i kikirikut, djathi apo majoneza.

Burimi: Yahoo Life

Qendra Alert

Alert.al

Roberto Mancini në radhë tek dyqani i lagjes

Një foto e trajnerit të kombëtares italiane, Roberto Mancini, e shkrepur nga një tifoz dhe e shpërndarë më pas në median sociale ka rritur popullaritetin e tifozëve italianë ndaj tij.

Kjo foto është bërë shumë e shpërndarë në median sociale mbi të gjitha për thjeshtësinë e saj.

Pa shumë mendjemadhësi, dhe pa truproja përreth, por si një njeri i zakonshëm, Mancini ka shkuar në një dyqan pranë banesës së prindërve në qytetin e Ankonës, ku dhe është rritur, dhe ka pritur radhën e tij.

Ai ndodhet në këtë qytet pas fitores së Euro2020, për shkak të nënës së tij, e cila ndodhet e shtruar në spital për shkak të shqetësimeve në një këmbë.

Sipas komenteve të njerëzve të pranishëm, trajneri i kombëtares italiane ka shpërndarë autografë, ka bërë fotografi si dhe ka biseduar me të pranishmit për ndeshjen e luajtur me Anglinë.

Burimi: Corriere della Sera

alert.al/