Menu

Blog

Coca-Cola, lobim për të fshehur lidhjet mes konsumit dhe obezitetit

Sa herë që dikush ka kohë të shfletojë në gazeta gjen të pakten deri në vitin 2014, dëshmi të veprimeve lobuese, përpjekje për të ndikuar tek studiuesit, drejtuesit e opinionit ose gazetarët nga kompania Coca-Cola. Gjithçka bëhet vetëm për të fshehur lidhjet mes obezitetit dhe konsumimit të pijeve me sheqer dhe për të zhvendosur vëmendjen e tyre. Në krye të këtij operacioni të së vërtetës është Revista Mjekësore Britanike, e cila në vitin 2015 filloi të botonte raporte korrespondence dhe dokumente sekrete që demonstronin aktivitetin e përhapur të këtij lloji.

U publikua raporti i analizës së gati 37,000 faqeve të postës elektronike dhe dokumenteve të tjera që zv.drejtori i kompanisë Atlanta shkëmbeu me organizatorët e dy botimeve të Kongresit Ndërkombëtar mbi Aktivitetin Fizik dhe Shëndetin Publik (ICPAPH), mbajtur në Sidnei në vitin 2012 dhe Rio de Janeiro në vitin 2014. Studimi, i cili u botua në International Journal of Environmental Research and Public Health nga studiuesit që i përkisnin shoqatës së konsumatorit në SHBA identifikoi disa tema të përsëritura dhe në kundërshtim të plotë me atë që deklaron Coca-Cola në rregulloret e saj etike.

Për shembull, kompania loboi për të drejtuar çështjet që do të trajtoheshin në takime, u përpoq të diskreditonte përfaqësuesit e shoqatave të konsumatorëve dhe propozoi të përfshijë njerëz të besueshëm në organet drejtuese në mënyrë që të shpërqendrojë interesin nga hulumtimi mbi marrëdhëniet midis pijeve. Sheqeri dhe obeziteti. Në të dy botimet e kongresit, përpjekja ishte e suksesshme, të paktën në lidhje me zgjedhjen e temave që do të trajtoheshin.

Përfaqësuesit e ICPAPH, të intervistuar nga BMJ mohuan çdo ndikim nga Coca-Cola dhe theksuan se kompania nuk është në bordin e drejtorëve ose organeve të tjera vendimmarrëse. Në çdo rast, që nga viti 2017 ICPAH deklaroi se ka miratuar një politikë në përputhje me Konventën dhe ka ndaluar çdo mbështetje financiare nga kompanitë që madje shesin indirekt ushqime ose produkte të tjera jo të shëndetshme. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Antibiotikët, shkaktarë për kancerin e zorrës së trashë

Hulumtimet e reja sugjerojnë se përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.

Antibiotikët janë jashtëzakonisht të dobishëm në trajtimin e infeksionit. Sidoqoftë, shkencëtarët ende po mësojnë për problemet shëndetësore që rezultojnë nga përdorimi dhe përdorimi i tepërt i barnave antimikrobike.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vëren se antibiotikët janë të dobishëm në trajtimin e llojeve të caktuara të infeksioneve, por jo ato të shkaktuara nga viruset. Pra, ato nuk janë gjithmonë të nevojshme, sepse trupi ndonjëherë është vetëm në gjendje të mbrojë veten kundër infeksionit.

Si zvogëlohet rreziku?

Individët mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të këtij lloji të kancerit duke shmangur rreziqe të caktuara, të tilla si konsumimi i alkoolit, përdorimi i duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Ekzaminimi i hershëm është më i rëndësishmi

Ekspertët në të gjithë botën po bëjnë apel për përdorimin racional të antibiotikëve, dhe ky studim është argumenti i tyre më shumë. Përkatësisht, megjithëse incidenca e përgjithshme e kancerit të zorrës së trashë është ulur vitet e fundit, numri i rasteve të kancerit kolorektal është rritur tek njerëzit nën moshën 64 vjeç.

Dhe po rritet shqetësimi për përhapjen e përgjithshme të kancerit kolorektal tek të rinjtë. Kontrolli është i rëndësishëm pas moshës 45 vjeçe. Të dhënat e fundit, të publikuara në revistën CancerTrusted Source, sugjerojnë që njerëzit duhet të shkojnë për shqyrtim të kancerit të zorrës së trashë në moshën 45 vjeç, në vend të 50 vjeç, gjë që do të ndihmonte në zbulimin dhe parandalimin e hershëm.

Sidoqoftë, ekspertët gjithashtu e lidhin kancerin e zorrës së trashë me rreziqe që ne nuk mund t’i kontrollojmë, të tilla si mosha, historia familjare, gjenetika ose prania e sëmundjeve inflamatore të zorrëve. Disa shkaqe predispozuese për kancerin e zorrës së trashë janë ende të panjohura ose janë ende duke u studiuar, siç është kjo lidhje e re midis përdorimit të antibiotikëve dhe kancerit të zorrës së trashë. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

Vitaminat Polase Winter Defense, me prani oksidi të etilenit

Supermarketet Bennet kanë publikuar njoftimin paralajmërues për tërheqjen e disa grupeve të shtesave ushqimore multivitaminike Polase Difesa Winter për shkak të pranisë të oksidit të etilenit në përqendrime më të larta, se kufijtë e lejuar brenda një përbërësi. Paketat në fjalë janë ato të 14 dhe 28 qeseve prej 7.1 gram secila, që i përkasin grupeve të prodhimit me numër GU239 dhe n. GU238 me afatin minimal të ruajtjes (Tmc) 30/06/2023 dhe serinë DT256 me Tmc 30/04/2023.

Shtesa e përmendur është prodhuar për GSK Consumer Healthcare nga kompani në Milano.

Si masë paraprake, rekomandohet që të mos merrni suplementin me numrat e grupeve të raportuara dhe t’i ktheni ato në pikën e blerjes. Të gjitha grupet e tjera dhe produktet e tjera të markës Polase mbeten në treg dhe mund të konsumohen në mënyrë të sigurt. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

 

Oksidi i etilenit në një tjetër suplement ushqimor

Oksidi i etilenit gjendet në një tjetër shtesë ushqimore. Bëhet fjalë për markën Danone’s Nutricia FortiFit Muscoli e Ossa për shkak të “pranisë së oksidit të etilenit”. Produkti shitet në pako prej 147 gramësh, që përmbajnë 7 bustina me nga 21 gram secila, me numra loti MU383, MU384, MU384 dhe MU385D me datën e skadimit 17/02/2023.

Shtesa ushqimore është prodhuar nga kompania S.I.I Srl, në uzinën e prodhimit në Ariosto 50/60 në Trezzano sul Naviglio, në qytetin metropolitane të Milanos.

Si masë paraprake, rekomandohet që të mos konsumoni suplementin ushqimor me numrat e raportuar dhe ta ktheni atë në dyqanin ku është blerë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Si të bindim njerëzit për të blerë ushqime të shëndetshme

Si t’i bëni njerëzit të hanë më mire, sidomos ata që janë mbipeshë? Prej vitesh, pyetja ka qenë objekt diskutimi midis ekspertëve dhe krijuesve të politikave në shumë vende, në përpjekje për të parandaluar sëmundjet që lidhen me ushqimin e dobët. Tani dy studime, të publikuara në të njëjtat ditë, japin dy përgjigje me karakter të kundërt, duke treguar se ka strategji efektive dhe të tjera të padobishme.

 

Rasti i parë është ai i Kilit, një vend që ishte ndër të parët që miratoi një sërë masash në vitin 2016, me shpresën për të frenuar rritjen e peshës mesatare të qytetarëve të shkaktuar nga konsumimi i ushqimit me cilësi të dobët dhe përkeqësimin pasues të gjendjeve të përgjithshme shëndetësore. Në veçanti, u ndërhy tek të rinjtë, duke pasur parasysh se në vitin 2016, 51% e fëmijëve nën moshën 15 vjeç ishin mbipeshë ose obezë. Për këtë qëllim, u vendos që të vendosen etiketa shumë të qarta, me fjalët “përqendrim i lartë ” në ushqime dhe pije me sasi të tepërt kripe, sheqeri dhe yndyre, duke vendosur kufij gjithnjë e më të rreptë dhe në të njëjtën kohë, ndalimin e reklamave televizive të ushqimeve të padëshiruara dhe shitjen e ushqimeve të pashëndetshme në shkolla.

 

Rregullat u hodhën nga 2016-2019 dhe tani studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill kanë dashur të verifikojnë efektivitetin e tyre. Prandaj ata shkuan për të parë blerjet e 2,300 familjeve, për të kontrolluar nëse kishte pasur ndonjë ndryshim midis periudhës që i paraprin fillimit të rregulloreve të reja (në 2015) dhe asaj në vijim (në 2017). Studiuesit zbuluan se kishte vërtet një rënie të konsiderueshme në ato të pijeve dhe ushqimeve jo të shëndetshme të identifikuara me etiketa të larta. Në veçanti, ata raportuan në The Lancet Planetary Health, në këtë kategori kishte një rënie të kalorive të blera me 24% (e barabartë me 49 kalori në ditë për person), në sheqerna me 27% (21 kalori), në acide yndyrore të ngopura me 16% (6 kalori) dhe natriumi me 37% (97 miligramë).

Kjo përkthehet në një rënie edhe në një nivel të përgjithshëm, të të gjitha ushqimeve dhe pijeve, të etiketuara: Kaloritë e blera ranë me 3.5% për person në ditë, sheqernat me 10% (12 kalori), yndyrnat e ngopura me 3.9% (2 kalori), natriumi me 5% (28 mg). Ndër kategoritë më të penalizuara ishin lëngjet industriale të frutave dhe perimeve, derivatet dhe zëvendësuesit e qumështit, salcat dhe erëzat, drithërat e mëngjesit, ëmbëlsirat.

Në të njëjtën kohë, shitjet e ushqimeve jo të etiketuara që konsiderohen mjaft të shëndetshme janë rritur. Disa kilianë, të intervistuar nga BBC thanë se e kuptuan për herë të parë se produktet e blera nuk ishin të vlefshme nga pikëpamja ushqyese. Nëse marrim parasysh se sipas një studimi në vitin 2021 çdo familje prej 3 personash bleu mesatarisht 23 litra pije me sheqer çdo muaj, ne e kuptojmë se sa e rëndësishme është dhe sa efektive mund të jetë për të rritur ndërgjegjësimin e qytetarëve.

 

Shembulli i dytë vjen nga Mbretëria e Bashkuar dhe ka të bëjë me “presionin” ushtruar ndaj kompanive për të ndryshuar recetat e produkteve të tyre më të këqija. Rezultati, edhe në këtë rast, lë pak dyshime: Nuk funksionon. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit në fakt kanë kërkuar të kontrollojnë atë që ka ndodhur në katër vjet, pasi qeveria ftoi prodhuesit të riformulojnë ushqimet dhe pijet me shumë kripë, sheqer ose yndyrë. Siç është raportuar në PLoS One, ata morën parasysh 10 kompanitë më të rëndësishme dhe analizuan recetat e viteve 2015, 2016, 2017 dhe 2018.

Rezultati ishte më shumë se negativ: Nuk pati ndryshime, me disa përjashtime, duke përfshirë Kellogg, të cilat pakësuan pak përqendrimin e sheqerit në drithërat e mëngjesit Coco Pop’s dhe Special K. Kishte gjithashtu një rritje të lehtë të produkteve që mund të përkufizohen si të shëndetshme, e cila shkoi nga 44% në 2015 në 45% në 2018. Për më tepër, pati një rritje të shitjeve, e cila shkoi nga 47 në 51%, ndoshta e lehtësuar nga rregullat e reja të prezantuara në 2018, të cilat vendosën një taksë për sheqernat e tepërta në pije. Por nga pesë markat kryesore të shitura nga secila prej dhjetë kompanive, vetëm gjashtë përmirësuan profilin ushqimor me të paktën 20%. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Shega, fruti “i artë” i vjeshtës

Shegët janë përdorur prej vitesh për përfitimet e tyre shëndetësore. Shkenca moderne ka gjetur se shegët mund të ndihmojnë në mirëqenien e zemrës dhe madje mund të parandalojë kancerin.

Shega është një frut i ëmbël, i thartë me lëkurë të trashë dhe të kuqe. Lëkura nuk është e ngrënshme, por ajo përmban qindra fara me lëng që mund t’i hani thjeshtë ose t’i shtrydhni. Shegët mund të kenë deri në tre herë më shumë antioksidantë sesa çaji jeshil ose vera e kuqe. Antioksidantët mbrojnë qelizat nga dëmtimet, parandalojnë sëmundjet, siç është kanceri dhe zvogëlojnë inflamacionin dhe efektet e plakjes.

 

Për më tepër, përfitimet e tjera shëndetësore të shegëve përfshijnë sa vijon:

Shëndeti i zemrës: Studimet kanë sugjeruar se shegët mund të mbrojnë zemrën në shumë mënyra, duke përfshirë uljen e presionit të gjakut dhe uljen e niveleve të sheqerit në gjak.

Kontrolli i diabetit: Studimet fillestare kanë zbuluar se njerëzit me diabet të tipit 2 që filluan të pinë lëng shege treguan një përmirësim të rezistencës ndaj insulinës. Shegët gjithashtu mund të ndihmojnë njerëzit pa diabet të mbajnë një peshë të shëndetshme.

Ulja e rrezikut të kancerit: Shegët janë të pasura me antioksidantë dhe flavonoide, që të dy dihet se parandalojnë radikalet e lira që dëmtojnë qelizat. Në disa studime, shegët tregojnë potencialin të jenë efektive në parandalimin e kancerit të prostatës, gjirit, mushkërive dhe zorrës së trashë.

Për më tepër, studimet mbi kafshët kanë treguar se ngrënia e shegës mund të pengojë rritjen e tumoreve të mushkërive, lëkurës, zorrës së trashë dhe prostatës. Por sigurisht, nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar efektet tek njerëzit./ webMD/

Qendra Alert/Alert.al

Më pak sheqer në ushqim dhe pije për të parandaluar disa sëmundje

Nëse ushqimet dhe pijet e paketuara përmbajnë 20% dhe 40% më pak sheqer se ato aktuale, më shumë se 2.5 milion ngjarje kardiovaskulare, si sulmet në zemër dhe goditjet në tru mund të shmangen në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa 750,000 raste vdekjesh u shkaktuan nga diabeti. Këto shifra që lidhen edhe me moshën janë rezultat i një modeli të zhvilluar nga studiuesit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston dhe më pas për t’u zbatuar nga kompanitë, të cilat duhet t’i vënë në praktikë në vitet e ardhshme.

Siç është raportuar në Circulation, në 2018 mbi 100 shoqata të mbrojtjes së shëndetit krijuan në SHBA Iniciativa Kombëtare për Reduktimin e Kripës dhe Sheqerit (NSSRI), e cila propozoi disa objektiva që lidhen me zvogëlimin e sheqernave për 15 kategori ushqimesh dhe pijesh. Nisma, e përfunduar në shkurt 2021 angazhon kompanitë që pajtohen me të për të riformuluar shumë produkte. Zbatimi në nivel kombëtar do të kërkojë gjithashtu mbështetje institucionale, për të monitoruar rezultatet dhe arritjen e objektivave të reduktimit të sheqerit.

Për këtë arsye, studiuesit e Bostonit (së bashku me ekspertë të tjerë që kanë punuar në këto çështje për vite me radhë) donin të vendosnin numrat në letër, për t’i bërë njerëzit të kuptojnë se çfarë është në rrezik dhe kështu të stimulojnë shtetet ose qeverinë federale të ndërhyjë në mbështetjen e kompanive dhe përshpejtimin e ndryshimit. Nëse kufijtë e treguar në NSSRI do të respektoheshin, shkruajnë autorët, në 10 vitet pas aplikimit të tyre, sistemi shëndetësor do të kursejë 4.28 miliardë dollarë neto në kostot e papaguara të kujdesit shëndetësor. Nëse, nga ana tjetër, llogaritja bëhet në vitet produktive (midis 35 dhe 79 vjeç) të popullsisë aktuale të rritur, kursimet madje do të ishin 118.04 miliardë dollarë. Edhe duke analizuar kostot e humbjes së produktivitetit të lidhura me sëmundjet e shkaktuara nga konsumi i tepërt i sheqerit, dalin shifra stratosferike: Kursimet, gjatë jetëgjatësisë së popullsisë së sotme të rritur do të ishin mbi 160 miliardë dollarë. Ky skenar parashikon arritjen totale të objektivave, por edhe nëse ulja e sheqerit do të ishte vetëm e pjesshme, modeli parashikon kursime të mëdha. Pastaj ka një aspekt që nuk mendohet shpesh, por që është i rëndësishëm: Ai i drejtësisë sociale. Dihet mirë se klasat me nivel më të ulët arsimor dhe më pak burime financiare janë gjithashtu më të prekurat nga sëmundjet si diabeti dhe obeziteti, sepse ato mbështeten më shumë në ushqime të lira me cilësi të dobët. Kjo do të thotë se afrikano -amerikanët dhe amerikano-latinët janë shumë më shpesh viktima të sëmundjeve që vijnë nga dietat jo të shëndetshme, duke qenë në gjendje të përballojnë më pak trajtim. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Ushqimet për rimëkëmbjen pas covid, gabimi dietik midis pacientëve

Pasi kalojnë Covid-19, disa pacientë vazhdojnë të raportojnë shumëllojshmëri të shenjave dhe simptomave, përfshirë lodhjen, dhimbjen e trupit, kollën, dhimbjen e fytit, vështirësi në frymëmarrje, etj edhe pas shërimit nga Covid-19. Për shkak se virusi mund të dëmtojë mushkëritë, zemrën dhe trurin, pacientët me Covid-19 janë gjithashtu në rrezik të shtuar për probleme shëndetësore afatgjata.

Në protokollin e menaxhimit pas Covid, Ministria e Shëndetësisë e Unionit thotë se kërkohet një qasje holistike për ndjekjen e kujdesit dhe mirëqenien e të gjithë pacientëve të shëruar pas Covid, që përfshin një dietë të ekuilibruar ushqyese, stërvitje të butë/ të moderuar dhe gjumë dhe pushim adekuat.

Në një intervistë me Dr Priyanka Rohatgi, Nutricioniste Kryesore në Spitalet Apollo, Bangalore janë zbuluar se cilat ushqime dhe shtesa duhet të merrni pasi të jeni shëruar nga koronavirusi për rindërtim të imunitetit.

Cilat janë lëndët ushqyese më thelbësore që i duhen trupit tonë pas Covid-19?

Duhet të sigurohet marrje e mirë e proteinave, vakte të vogla dhe të shpeshta për të dhënë nivele më të mira energjie. Përqendrohuni në karbohidratet komplekse, fibrat në vakt dhe përpiquni të siguroni marrjen e duhur të të gjitha vitaminave dhe mineraleve. Nëse testet e gjakut tregojnë hemoglobinë më të ulët, vitaminë B12 ose D, duhet të sigurohet patjetër.

Ekspertët thonë se sistemi imunitar i trupit tonë mund të kalojë në mbingarkesë në përgjigje të koronavirusit. Çfarë mund të bëjmë për të rindërtuar imunitetin në shtëpi pas Covid?

Të hash një vakt me ushqime të freskëta, perime dhe fruta, në intervale të rregullta është mënyra më e mirë për të përmbushur kërkesat e nevojshme për rritjen e imunitetit të vitaminave dhe mineraleve, përfshirë antioksidantët e shëndetshëm. Në veçanti antioksidantët në formën e vitaminës A, C dhe E dhe D, janë vërtetuar se përmirësojnë aftësitë promovuese të shëndetit dhe luftimin e sëmundjeve në trup. Gjithashtu, fibra në ushqimet bimore ushqen mikrobiomin tuaj të zorrëve, ose bashkësinë e baktereve të shëndetshme në zorrën tuaj. Një mikrobiomë e fortë e zorrëve mund të përmirësojë imunitetin tuaj.

Disa përbërës thelbësorë për rritjen e imunitetit që mund t’i gjeni në shtëpi janë:

Zinku mineral që gjendet në arrat, shqeme dhe të verdhat e vezëve ndihmon në luftimin e viruseve në trupin e njeriut.

Ushqimet e pasura me magnez si bishtajoret, arrat, farat, zarzavatet me gjethe dhe drithërat ndihmojnë në relaksimin e mendjes.

Ushqime natyrale të pasura me probiotikë si gjizë, dhallë, idlis, dhoklas.

A kemi nevojë për shtesa dietike pas shërimit nga Covid-19?

Për vegjetarianët dhe ngrënësit e varfër, shtesat ushqimore me gojë ndihmojnë. Kryeni vlerësimin ushqyes dhe llogaritni kërkesat.

Gabimet e zakonshme dietike në mesin e pacientëve pas Covid-19 dhe si ndikojnë këto në shëndetin e tyre.

Një gabim i zakonshëm është se kur mjekët thonë se hani gjithçka dhe pacientët kanë tendencë të hanë me shumë ushqime. Ajo mbingarkon zorrën dhe ndikon negativisht në tretjen. Pra, është thelbësore të hani ushqime të dendura me lëndë ushqyese. (Thehealthsite)

https://www.thehealthsite.com/fitness/diet/superfoods-for-post-covid-recovery-common-dietary-mistake-among-patients-836868/

Qendra Alert/Alert.al

Filadelfia, produkt shumë i dashur, por a është i shëndetshëm?

Filadelfia është një produkt industrial i gatshëm për përdorim, shumë i dashur si për përgatitjen e ushqimeve të shpejta ashtu edhe për pasurimin e një recete. Më e popullarizuara është sigurisht Filadelfia e prodhuar nga Mondelēz shumëkombëshe në fabrikat në Francë dhe Gjermani. Por, nuk mungojnë produkte të ngjashme, të tilla si ato të Nonno Nanni ose Exquisa, si dhe me markat e supermarketeve. Në treg gjejmë edhe djath me shije me salmon ose barishte, me përmbajtje të reduktuar të yndyrës ose me përmbajtje të lartë proteine.

Të gjitha djathrat që kemi parë janë të bazuara në qumësht të pasterizuar, krem, aditivë që veprojnë si stabilizues dhe kripë.

Në 100 g të Filadelfias, ndryshe nga produktet ‘standarde’, ka vetëm 14 g yndyrna, e njëjta sasi gjendet në variantin e salmonit dhe në atë pa laktozë, të përgatitur me qumësht të delaktozuar. Nuk është e qartë se cilat janë ndryshimet në përmbajtjen e yndyrës, pasi përbërësit e shënuar në etiketë janë të njëjtë (përveç qumështit të delaktozuar). Ndoshta për versionet me përmbajtje të reduktuar yndyre përdoret qumësht i skremuar pjesërisht, ose një sasi më e vogël e ajkës së qumështit. Proteina Philadelphia, ‘më e liga’ e serisë, është bërë me qumësht të skremuar dhe nuk përfshin krem, por shtimin e proteinave të qumështit. Në këtë mënyrë përbërja ushqyese, me 87 kcal për 100 g, 2.5 g yndyrë dhe 11 g proteina, ndryshon ndjeshëm nga versioni origjinal.

Sa i përket trashësve, të përdorur për të siguruar përhapjen, në disa raste përdoret mielli i farës së karobit, ndërsa recetat e tjera, si shumica e versioneve të Filadelfias, përfshijnë një shtesë mjaft të diskutuar. Produkti i salmonit meriton një vëmendje të veçantë, ku peshku përfaqëson vetëm 3% dhe lista më komplekse e përbërësve gjithashtu përfshin sheqer, aroma dhe përmirësues të shijes. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Parandalimi i helmimit nga mishi i pulës

Për të shmangur komplikimet e mundshme të pakëndshme pas ngrënies së një produkti me cilësi të dobët, duhet të mësoni se si të zgjidhni shpendë të freskët dhe ta gatuani atë në mënyrë korrekte. Çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje?

Pra, a është e mundur të helmoheni nga pula? Po, helmimet e ndenjura të pulës ndodhin, por ato mund të shmangen. Për ta bërë këtë, nuk keni nevojë të nxitoni me produkte mishi, por duhet t’i gatuani siç duhet. Shëndeti dhe mirëqenia e njeriut varet në shumicën e rasteve nga vëmendja e kujdesshme ndaj asaj që duhet të hahet.

Mishi i pulës hahet pothuajse në të gjitha vendet e botës. Përveç kësaj, pula konsiderohet një produkt dietik për shkak të përmbajtjes së ulët të kalorive dhe thithjes së shpejtë nga sistemi tretës. Sidoqoftë, një produkt i preferuar i mishit mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Kohët e fundit, diagnoza e helmimit të pulës tingëllon gjithnjë e më shpesh.

Si ndodh helmimi?

Mishi i pulës është në kërkesë të madhe tek blerësit për shkak të kostos së ulët dhe shpejtësisë së përgatitjes. Siç tregon praktika, helmimi me pulë ndodh më shpesh në verë, kur zhvillohen mikroorganizmat patogjenë më shpejt.

Arsyet:

  • Shkelja e kushteve të gatimit në pjatat ku vendosim pulëm. Ky është shkaku më i zakonshëm i helmimit nga ushqimi. Kuzhinierët nuk kanë të dhëna mjekësore, shpesh pula gatuhet në kushte josanitare.
  • Prania e salmonelës në mishin e pulës. Pulat e infektuara me salmonelozë shpesh shiten në dyqane. Ushqimi i mishit të tillë mund të çojë në helmim serioz nga ushqimi. Mikroorganizmat patogjenë ruajnë aktivitetin e tyre jetësor për disa minuta gjatë zierjes, kështu që kërkon shumë kohë për të gatuar pulën.
  • Përmbajtja e stafilokokut në pulë është gjithashtu një shkak i zakonshëm. Bakteret vdesin në një temperaturë prej 90 gradë, por enterotoksina e lëshuar prej tyre përmbahet në mish për një kohë të gjatë gjatë gatimit.
  • Edhe patogjenë të tjerë zhvillohen te pula në temperaturën e dhomës në vetëm disa orë. Prandaj, nuk rekomandohet të blini mish pule që është ruajtur pa frigorifer.
  • Përmbajtja e kancerogjenëve në mishin e pulës, e cila zgjat jetëgjatësinë e produktit, është shkaku i reaksioneve alergjike dhe helmimit nga ushqimi.

Përveç përgatitjes dhe ruajtjes jo të duhur të mishit të pulës, procesi i rritjes së pulave mund të jetë shkak i helmimit. Shpesh në fermat e shpendëve, pulat e reja ushqehen me ushqim OMGJ dhe hormone. Kjo është bërë në mënyrë që të rriten shpejt pulat dhe të rritet pesha e tyre trupore. Prandaj, vitet e fundit, pulat e rritura në fermat private kanë qenë në kërkesë të madhe. (Foodsafety)

Qendra Alert/Alert.al