Menu

Këshilla

7 këshilla kryesore që fëmijët tuaj të hanë shëndetshëm

Fëmijët e vegjël ndonjëherë hanë me vështirësi, duke shkaktuar shqetësim tek prindërit. Ata refuzojnë ushqime të caktuara, për shembull bazuar në ngjyrën ose llojin e aromës apo shijes, si perimet ose peshku. Në vitet e para të jetës, zhvillimi gradual i njohjes me aktin e të ushqyerit është normal dhe përfshin hapa të tillë: Si të hahet me duart tuaja, duke futur vetëm pjesë të vogla në të njëjtën kohë. Kur zakone të caktuara vazhdojnë përtej 6 viteve, situata mund të dalë jashtë kontrollit dhe të bëhet stresuese për prindërit dhe e lodhshme për fëmijët, të cilët gjithashtu mund të rrezikojnë mangësi ushqyese.

Me synimin për t’u dhënë prindërve këshilla të dobishme për të parandaluar këtë lloj sjelljeje, studiuesit në Universitetin e Australisë së Jugut u konsultuan me disa nga bazat e të dhënave kryesore ndërkombëtare të studimeve të kompanive ushqimore dhe biomjekësore, duke aplikuar kritere të rrepta shkencore. Siç ilustrohet në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimit Mjedisor dhe Shëndetit Publik, para së gjithash duhet bërë një dallim: Ka faktorë të brendshëm, por edhe të jashtëm, mbi të cilat mund të ndërhyni me rregulla të thjeshta dhe efektive.

Indikacionet që dolën mund të përmblidhen në këto shtatë këshilla:

Jepni një shembull të mirë: Një familje që ha së bashku ka zakone më të mira të ngrënies.

Plani i rregullt i vakteve: Ushqimet e rregullta zvogëlojnë nivelet e stresit.

Përfshini fëmijët në përgatitjen e ushqimit, familjariteti dhe ndjenja e kontrollit mund të ndihmojnë

Provoni të hani një vakt të përshtatshëm për të gjithë, ngrënia veç e veç inkurajon sjellje të vështira

Fikni televizorin: Fokusohuni në vakt, jo në ekranet e tv

Mundohuni të mbroni kohën e vaktit, duke e mbajtur atë të qetë dhe pa stres: Do të jetë një përvojë më e mirë për të gjithë.

Shmangni dhënien e shpërblimeve ose ndëshkimeve për fëmijët. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Si të veprojmë kur hamë ushqime shumë pikante?

Disa nga ushqimet që duhet të merrni pasi të keni ngrënë diçka shumë pikante dhe disa të tjera që duhet t’i shmangni.

Ujë

Pirja e një gote me ujë të ftohtë është një reagim natyral në momentin kur mendoni se goja juaj po digjet. Sidoqoftë, edhe pse uji ndalon përkohësisht, në të vërtetë do të përhapë kapsaicinën, përbërës i specave djegës dhe vetëm do t’i përkeqësojë gjërat.

Qumësht ose kos

Qumështi përmban kazeinë, një proteinë që ndihmon në shpërbërjen e molekulave të kapsaicinës. Kjo është pikërisht arsyeja pse shumë pjata meksikane dhe indiane shërbehen me një lloj produkti të qumështit. Sa më shumë yndyrë qumështi të përmbajë, aq më i mirë është efekti, pasi yndyra përzihet me kapsaicinën dhe e shpërndan atë.

Alkool

Alkooli mund të ndihmojë në shpërbërjen e kapsaicinës, por sasia e alkoolit në atë rast duhet të jetë shumë e lartë, psh birra nuk do t’ju ndihmojë shumë. Tekila dhe vodka janë provuar të jenë të suksesshme. Sidoqoftë, një gotë alkool nuk është ideja më e zgjuar.

Sheqer

Mënyra më e thjeshtë që mund të “ftohni” gojën është të vendosni një lugë çaji sheqer (ose mjaltë) në të. Mbajeni atë në gojën tuaj për një kohë dhe pastaj pështyjeni atë, një shtresë do të formohet në gjuhën tuaj që do ta mbrojë atë nga ndjenja e nxehtësisë. (Telegrafi)

Qendra Alert/Alert.al

Si të bindim njerëzit për të blerë ushqime të shëndetshme

Si t’i bëni njerëzit të hanë më mire, sidomos ata që janë mbipeshë? Prej vitesh, pyetja ka qenë objekt diskutimi midis ekspertëve dhe krijuesve të politikave në shumë vende, në përpjekje për të parandaluar sëmundjet që lidhen me ushqimin e dobët. Tani dy studime, të publikuara në të njëjtat ditë, japin dy përgjigje me karakter të kundërt, duke treguar se ka strategji efektive dhe të tjera të padobishme.

 

Rasti i parë është ai i Kilit, një vend që ishte ndër të parët që miratoi një sërë masash në vitin 2016, me shpresën për të frenuar rritjen e peshës mesatare të qytetarëve të shkaktuar nga konsumimi i ushqimit me cilësi të dobët dhe përkeqësimin pasues të gjendjeve të përgjithshme shëndetësore. Në veçanti, u ndërhy tek të rinjtë, duke pasur parasysh se në vitin 2016, 51% e fëmijëve nën moshën 15 vjeç ishin mbipeshë ose obezë. Për këtë qëllim, u vendos që të vendosen etiketa shumë të qarta, me fjalët “përqendrim i lartë ” në ushqime dhe pije me sasi të tepërt kripe, sheqeri dhe yndyre, duke vendosur kufij gjithnjë e më të rreptë dhe në të njëjtën kohë, ndalimin e reklamave televizive të ushqimeve të padëshiruara dhe shitjen e ushqimeve të pashëndetshme në shkolla.

 

Rregullat u hodhën nga 2016-2019 dhe tani studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill kanë dashur të verifikojnë efektivitetin e tyre. Prandaj ata shkuan për të parë blerjet e 2,300 familjeve, për të kontrolluar nëse kishte pasur ndonjë ndryshim midis periudhës që i paraprin fillimit të rregulloreve të reja (në 2015) dhe asaj në vijim (në 2017). Studiuesit zbuluan se kishte vërtet një rënie të konsiderueshme në ato të pijeve dhe ushqimeve jo të shëndetshme të identifikuara me etiketa të larta. Në veçanti, ata raportuan në The Lancet Planetary Health, në këtë kategori kishte një rënie të kalorive të blera me 24% (e barabartë me 49 kalori në ditë për person), në sheqerna me 27% (21 kalori), në acide yndyrore të ngopura me 16% (6 kalori) dhe natriumi me 37% (97 miligramë).

Kjo përkthehet në një rënie edhe në një nivel të përgjithshëm, të të gjitha ushqimeve dhe pijeve, të etiketuara: Kaloritë e blera ranë me 3.5% për person në ditë, sheqernat me 10% (12 kalori), yndyrnat e ngopura me 3.9% (2 kalori), natriumi me 5% (28 mg). Ndër kategoritë më të penalizuara ishin lëngjet industriale të frutave dhe perimeve, derivatet dhe zëvendësuesit e qumështit, salcat dhe erëzat, drithërat e mëngjesit, ëmbëlsirat.

Në të njëjtën kohë, shitjet e ushqimeve jo të etiketuara që konsiderohen mjaft të shëndetshme janë rritur. Disa kilianë, të intervistuar nga BBC thanë se e kuptuan për herë të parë se produktet e blera nuk ishin të vlefshme nga pikëpamja ushqyese. Nëse marrim parasysh se sipas një studimi në vitin 2021 çdo familje prej 3 personash bleu mesatarisht 23 litra pije me sheqer çdo muaj, ne e kuptojmë se sa e rëndësishme është dhe sa efektive mund të jetë për të rritur ndërgjegjësimin e qytetarëve.

 

Shembulli i dytë vjen nga Mbretëria e Bashkuar dhe ka të bëjë me “presionin” ushtruar ndaj kompanive për të ndryshuar recetat e produkteve të tyre më të këqija. Rezultati, edhe në këtë rast, lë pak dyshime: Nuk funksionon. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit në fakt kanë kërkuar të kontrollojnë atë që ka ndodhur në katër vjet, pasi qeveria ftoi prodhuesit të riformulojnë ushqimet dhe pijet me shumë kripë, sheqer ose yndyrë. Siç është raportuar në PLoS One, ata morën parasysh 10 kompanitë më të rëndësishme dhe analizuan recetat e viteve 2015, 2016, 2017 dhe 2018.

Rezultati ishte më shumë se negativ: Nuk pati ndryshime, me disa përjashtime, duke përfshirë Kellogg, të cilat pakësuan pak përqendrimin e sheqerit në drithërat e mëngjesit Coco Pop’s dhe Special K. Kishte gjithashtu një rritje të lehtë të produkteve që mund të përkufizohen si të shëndetshme, e cila shkoi nga 44% në 2015 në 45% në 2018. Për më tepër, pati një rritje të shitjeve, e cila shkoi nga 47 në 51%, ndoshta e lehtësuar nga rregullat e reja të prezantuara në 2018, të cilat vendosën një taksë për sheqernat e tepërta në pije. Por nga pesë markat kryesore të shitura nga secila prej dhjetë kompanive, vetëm gjashtë përmirësuan profilin ushqimor me të paktën 20%. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Muaji i Edukimit për Sigurinë e Ushqimit

Për Muajin e Edukimit për Sigurinë e Ushqimit (FSEM), ne po ndajmë këshilla për vakte të shëndetshme:  Si të parandaloni helmimin nga ushqimi kur gatuani në shtëpi.

Siguria e Ushqimit: Receta me 4 hapa për Sigurinë e Ushqimit

Pastroni: Lani duart shpesh. Pastroni pjatat tuaja me ujë të nxehtë, por mos e lani pulën ose mishin tuaj! Larja e mishit të papërpunuar, pulës, gjeldetit, peshkut ose vezëve mund të përhapë mikrobe në lavamanin tuaj, tavolinat dhe sipërfaqet e tjera në kuzhinën tuaj.

Mbani mishin e papërpunuar, pulën, gjelin e detit, ushqimet e detit dhe vezët të ndara nga ushqimet e tjera. Përdorni mjete të ndryshme prerëse për mish dhe perime për të shmangur mikrobet nga ushqimi që kontaminon mishin e papërpunuar.

Gatuani: Gatuani ushqimet në një temperaturë për të vrarë mikrobet që mund t’ju sëmurin. Matni me një termometër ushqimi sepse nuk mund ta kuptoni nëse ushqimi është gatuar plotësisht vetëm duke parë ngjyrën.

Ftohja: Ftohini ushqimet e tjera që prishen brenda 2 orëve nga gatimi.

Salmonela, në qendër të vëmendjes

CDC vlerëson se Salmonela shkakton më shumë sëmundje nga ushqimi se çdo bakter tjetër. Pula është një burim kryesor i këtyre sëmundjeve, megjithëse Salmonela mund të infektojë një sërë ushqimesh. Përhapjet e mëdha të Salmonelës kanë ndodhur edhe në mishin e viçit. Agjencitë federale dhe partnerët e tyre po punojnë përgjatë zinxhirit ushqimor për të parandaluar sëmundjet e Salmonelës të lidhura me pulën dhe viçin.

Ju mund të ndihmoni në parandalimin e Salmonelës dhe infeksioneve të tjera ushqimore duke ndjekur këshillat për sigurinë e ushqimit gjatë përgatitjes së pjatave tuaja të preferuara të pulës dhe viçit.

Siguria është një përbërës për të gjithë

Të jesh kuzhinier në shtëpinë tënde mund të jetë argëtuese. Gjatë Muajit të Edukimit për Sigurinë e Ushqimit bëni vend për sigurinë e ushqimit në kuzhinën tuaj dhe ndihmoni në edukimin e të tjerëve për parandalimin e helmimit nga ushqimi. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Pse është e ndaluar të ushqehemi me peshk dhe djathë?

Kur një kuzhinieri italian, një klient anglez, i kërkoi ti gatuante sëbashku peshk me djathë, kuzhinieri refuzoi në mënyrë kategorike. Kjo si pasojë e traditës qindra vjeçare ku në disa zona të Italisë (por edhe të Shqipërisë) është traditë që të mos serviren sëbashku peshku me djathë. Ashtu siç ka dhe shumë kufizime të tjera si për shembull ndalimi i djathit me kërpudha apo djathit me dardhë. Kjo vinte si pasojë e një kundërshtie midis produkteve të bulmetit nga njëra anë si dhe produkteve të peshkut nga ana tjetër.

Sipas ekspertëve nuk kishte baza dietologjike por vinte si pasojë e mospërzierjes së produkteve të blegtorëve dhe të peshkatarëve dhe kishte lidhje të drejtpërdrejtë me praktikat e së shkuarës. Ata kishin gjithashtu metoda shumë të ndryshme të marrjes dhe të konservimit të ushqimit.

Kjo lloj kundërshtie nuk është vetëm shqiptare apo italiane, por është e përhapur gjithashtu në Izrael, ku vetë Jezu Krishti në mrekullitë dhe parabolat e tij bën dallimin midis blegtorëve dhe peshkatarëve. Po ashtu, djathërat zakonisht prodhohen në territore shumë larg detit dhe si peshkatarët dhe blegtorët nuk donin që ti ngatërronin prodhimet e tyre me njëri – tjetrin, edhe sepse prezenca e peshqëve mund të prishte prodhimin dhe konservimin e djathit.

Edhe hebrenjtë zakonisht nuk ushqehen njëkohësisht me mish dhe qumësht, dhe po ashtu të krishterët edhe për shkak ndoshta të të bërit ekonomi apo për të kursyer nuk bashkojnë bashkë djathin dhe peshkun. Prej këtej merr shkak dhe tradita e disa kuzhinave të njohura në rajonin e Mesdheut që të mos bashkojnë bashkë peshkun dhe djathin dhe nuk ka lindur një traditë apo një shije e tillë gastronomike.

Burimi: Il fatto alimentare

Qendra Alert

alert.al

Efektet anësore të mbajtjes së maskave në shkollë

Guvernatori i Floridës, Ron deSantis, është një nga të paktën qeveritarë sot në botë që është kundër vendosjes së maskave në shkollë. Ai i ka bazuar argumentat e tij në besimin që prindërit janë ata që vendosin se çfarë është më e mirë për fëmijën. Gjithashtu deSantis ka shumë dyshime në lidhje me uljen e kurbës së Covid nga përdorimi i maskave. Po ashtu ai ka cituar dhe efektet negative të mbajtjes së maskave në shkollë: ‘ka efekte anësore shumë negative nga mbajtja e masked gjatë tetë orëve në ditë nga fëmijët, duke u bazuar në argumenta që kanë të bëjnë me zhvillimin e fëmijës, anës emocionale të tij, anës akademike si dhe nga pikëpamja mjekësore. Por shumë pak studime janë bërë për këtë gjë.

Sipas një studimi të bërë nga Universiteti Johns Hopkins ‘përdorimi i maskave mund të rrisë nivelet e dioksidit të karbonit në gjak’ dhe ‘mund të zhvillohen një sërë bakteresh patogjene nëse ka lagështirë dhe nëse maskat përdoren për një kohë të gjatë’. Studiues të tjerë kanë paralajmëruar për efektet negative përsa i përket komunikimit verbal dhe jo verbal. Madje ka edhe psikologë që pretendojnë që ‘vënia e maskës së fëmijëve përbën një abuzim psikologjik me to’.

Për studiuesit shkencorë është e provuar tashmë që vendosja e maskës te fëmijët mund të përbëjë një rrezik më të madh sesa vetë Covid-i. Por disa efekte anësore në lidhje me frymëmarrjen apo pengimin e frymëmarrjes nuk kanë baza shkencore dhe nuk mbështeten nga studiuesit. Ndërkohë që mbështeten argumentat që maska mund të shërbejë si një pengesë për socializimin në klasë.

Burimi: Yahoo Life

Qendra Alert

alert.al

Ruajini fëmijët nga ftalatet, të cilat gjenden në shumë pajisje shkollore

Muaji shtator njihet edhe si muaji i fillimit të shkollës, dhe pjesa më e bukur e fillimit të saj janë parapërgatitjet dhe blerjet e materialeve mësimore. Një nga pjesët më të rëndësishme, si për djemtë ashtu dhe për vajzat, është blerja e kuletës e cila mban lapsat apo stilolapsat që do të përdoren gjatë mësimit.

Autoritetet europiane kanë publikuar së fundmi informacione për rrezikun që paraqesin kuletat apo portofolat plastikë të prodhuar në Kinë për shëndetin e fëmijëve. Këto lloj produktesh janë gjerësisht të përhapur dhe në Shqipëri.

Bëhet fjalë për një këllëf shkolle me zinxhir, pa ndarës brenda dhe me ngjyrë të rozë më shkëlqim, por autoritetet njoftojnë që mund të ketë ngjyra të ndryshme. Zakonisht përdoret nga nxënësit e shkollës fillore si dhe adoleshentët.

Vetëm kjo pajisje e shkollës përmban disa elementë kimikë të tillë si di (2-etilheksil) ftalete (DEHP), vlera e matur e të cilit është deri në 7.8% të peshës. Ftalatet mund të dëmtojnë rëndë shëndetin e fëmijëve tuaj, duke ju shkaktuar dëmtim të organeve të riprodhimit.

Ftalatet janë kimikate të zakonshme, të cilat përdoren për ti bërë objektet plastike më të buta dhe më elastike. Ata gjenden në shumë produkte si ato kozmetike, të kujdesit për fëmijët e vegjël, materialet e ndërtimit, makina, materiale pastrimi dhe ato shkollore. Ftalatet përthithen nga lëkura dhe hyjnë në organizëm përmes frymëmarrjes. Ato njihen si lëndë që çrregullojnë veprimin e hormoneve të trupit.

Në mënyrë që të shmangni rrezikun e ftaleteve, të cilat gjenden kryesisht tek pajisjet plastike, zgjidhni kuleta të përbëra nga materiale të tjera të tilla si copë apo poliestër.

Burimi: Safety Gate

Qendra Alert

Alert.al

Tërhiqen nga tregu europian konservat e specave të kuq të mbushur

Për shkak të prezencës së alergjenëve, përkatësisht të sojës dhe të selinos, konservat e specave të kuq të prodhuara në Maqedoninë e Veriut janë tërhequr nga tregu. Por në fakt, njoftimi është bërë nga autoritetet italiane të kontrollit të sigurisë ushqimore për shkak se janë prodhuar nga një markë italiane. Bëhet fjalë për markën Le Conserve Toscane, dhe produktin speca të kuq pikantë të mbushur me ton dhe kaperi. Kodi i produktit 314 ML.

Sipas njoftimit të autoriteteve italiane, të publikuar edhe në faqen e Komisionit Europian për alertet ushqimore, këto konserva përmbanin alergjentë të padeklaruar, të cilat kanë qenë të pranishme pas analizimit të këtij produkti. Një gjë e tillë ka rezultuar pas një kontrolli zyrtar nga autoritetet italiane në treg, të cilat kanë nxjerrë edhe përbërës të tjerë të padeklaruar në etiketën e produktit.

Autoritetet italiane kanë bërë të ditur që është detyra kryesore e prodhuesve që të informojnë klientët e tyre për përbërësit ushqimorë të cilët ata nxjerrin në treg, dhe përderisa në këtë produkt nuk ka një njoftim të tillë, atëherë ky produkt duhet tërhequr nga tregu. Në rast se produkti i është shitur konsumatorëve, atëherë vetë operatori i sektorit të ushqimit duhet që ta tërheqë nga tregu, duke informuar konsumatorët për produktet që përbëjnë një rrezik për shëndetin e tij, si dhe duke vendosur informacione të shkruara në pikat e shitjes, si dhe duke e publikuar produktin e tërhequr në faqet zyrtare të internetit.

 

Burimi: 

www.salute.gov.it

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/list

Qendra Alert

alert.al 

Si të inkurajojmë fëmijët që të ushqehen në mënyrë sa më të shëndetshme?

Përzgjedhja apo refuzimi i ushqimit është një problem i zakonshëm me të cilin përballen të gjithë prindërit në një moment të caktuar, duke u kthyer shpesh në një vuajtje të madhe për prindërit.  Në shumicën e rasteve është vetëm një fazë e cila kalon shpejt, por shpeshherë ka të bëjë dhe me hedhjen e bazave të një ushqyerje sa më të shëndetshme me të cilët fëmijët mësohen që gjatë fëmijërisë.

Më poshtë po iu prezantojmë një listë të thjeshtë të gjërave të cilat duhet bërë ose jo nga prindërit.

Gjerat që duhet të bëni: 

 • Duhet të kufizoni konsumin e qumështit për fëmijën në një gotë në ditë;
 • Duhet që pijet dhe lëngjet të lejohen vetëm pas ushqimit;
 • Duhet të mundësoni që fëmija të pijë ujë atëherë kur është i etur;
 • Duhet ta lavdëroni shumë atëherë kur ushqimi është ngrënë;
 • Duhet ti ofroni shpesh ushqime të reja dhe ato të cilat i ka refuzuar më parë;
 • Duhet ti jepni mundësinë e zgjedhjes midis dy ushqimeve të cilat nuk i ka të preferuara;
 • Duhet ti ofroni çdo ditë 3 vakte të plota dhe 3 vakte të ndërmjetme. Bëhuni krijues në mënyrën sesi ia ofroni ushqimin fëmijëve.
 • Duhet ta kufizoni kohën e ushqimit 30 minuta për vaktet e plota dhe 15 minuta për vaktet e ndërmjetme.
 • Duhet të ushqeheni sëbashku me fëmijën, dhe kthejeni të ngrënit në një kohë të gëzuar për të gjithë familjen;
 • Duhet të përfshini fëmijët gjatë përgatitjes së ushqimit;
 • Duhet të mbani një listë të ushqimeve që fëmija do të hajë dhe shtoni ushqimet e reja të cilat nuk i njeh ose nuk i ka provuar më parë;
 • Mund të lexoni një histori apo përrallë gjatë ushqimit në mënyrë që fëmija të harrojë ushqimet që nuk i ka preferuara.

 

Gjerat që nuk duhet të bëni:

 • Nuk duhet të lejoni që fëmija të ushqehet me qumësht ose më lëngje përpara ose pas ushqimit;
 • Nuk duhet të ofroni një ushqim alternativ atëherë kur ushqimi i parë refuzohet;
 • Nuk duhet të bërtisni atëherë kur ushqimi refuzohet;
 • Nuk duhet të mendoni që nëse ushqimi refuzohet një herë atëherë ai do të rezufohet gjithmonë;
 • Nuk duhet ti jepni mundësinë e zgjedhjes midis një ushqimi që e pëlqen dhe një ushqimi që nuk e pëlqen;
 • Nuk duhet që ta lini fëmijën për një kohë të gjatë pa ushqim;
 • Nuk duhet ta zgjasni shumë procedurën e ushqimit të fëmijës;
 • Nuk duhet ta ndiqni fëmijën me pjatë nga mbrapa kur ata ngrihen nga tavolina;
 • Nuk duhet ta tregoni frustrimin tuaj si prind;
 • Mos i lejoni fëmijët që të ushqehen ndërkohë që po shohin televizor.

Burimi: www.SafeFood.net

Qendra Alert

alert.al 

Salmonela më e përhapur në mishrat e përgatitur sipas stilit Italian

Inspektorët amerikanë të kontrollit të ushqimit po kërkojnë burimet specifike të infektimeve pas dy shpërthimeve të reja të salmonelës të cilat mendohet se janë të lidhura me mishrat e përgatitur sipas mënyrës italiane. Deri tani, dhjetëra qytetarë amerikanë nga 17 shtete të ndryshme janë konfirmuar të infektuar me salmonelë sipas Qendrës Amerikanë për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Nuk ka pasur ndonjë tërheqje nga tregu të produkteve të kontaminuara, sepse inspektorët e kontrollit të ushqimit po përpiqen akoma që të gjejnë shkaqet specifike të këtyre infektimeve.

Mendohet se numri i të infektuarve të jetë më i madh, por deri tani rezultojnë rreth 36 njerëz të infektuar, si dhe gjurmët e ADN-së tregojnë që bakteret e individëve të sëmurë janë gjenetikisht të lidhura me njëra tjetrën. Gjë e cila do të thotë, që të gjithë këta njerëz janë sëmurë nga i njëjti ushqim.

Inspektorët e ushqimit po punojnë akoma për identifikimin e produkteve ushqimore që po shkaktojnë këto infektime, megjithëse mendohet se mund të jenë mishrat e gatuar sipas stilit apo mënyrës italiane. Duke iu referuar të dhënave të marra nga 16 individë të infektuar, 14 prej tyre janë përgjigjur që kishin konsumuar prodhime mishi italiane të tilla si sallame dhe proshutë.

Simptomat e infektimit me salmonelë

Ushqimi i kontaminuar me bakteret e salmonelës zakonisht nuk duket i prishur apo të ketë erë të keqe.  Çdokush mund të sëmuret me një infeksion të tillë, por më të rrezikuar janë njerëzit me sistem imunitar më të dobët të tillë si foshnjat, fëmijët, të moshuarit etj.

Simptomat e infeksionit të Salmonelës mund të përfshijnë diarre, dhimbje barku dhe ethe brenda 12 deri në 72 orë pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar. Ndërsa të rriturit e shëndetshëm zakonisht sëmuren për katër deri në shtatë ditë. Në disa raste, megjithatë, diarreja mund të jetë aq e rëndë sa pacientët kërkojnë shtrimin në spital.

Të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, siç janë pacientët me kancer, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një sëmundje të rëndë dhe kushte më serioze të saj, të cilat  ndonjëherë mund të jenë dhe kërcënuese për jetën.

Disa njerëz infektohen pa u sëmurur ose pa shfaqur ndonjë simptomë. Sidoqoftë, ata ende mund të përhapin infeksionet tek të tjerët.

Burimi: Food Safety News

Qendra Alert

alert.al