Menu

Këshilla

Pijeni kafenë, pa pasur frikë nga aritmia

Nëse iu është thënë që të shmangni kafenë sepse ju shkakton rrahje të parregullta të zemrës, një studim i fundit iu bën të ndryshoni mendim në lidhje me këtë rekomandim.

Studimi më i fundit ka shqyrtuar të dhënat e 380 mijë individëve dhe zbuloi që zakoni i pirjes së kafesë nuk ishin i lidhur me një rrezik të shtuar të aritmisë. Dhe nuk varej as nga aftësia e individëve për të metabolizuar kafeinën, sipas rezultateve të publikuara në JAMA International Medicine.

Në fakt, analizimi i konsumimit të kafesë, duket se tregon që ato që pijnë më shumë kafe, kishin dhe një risk më të vogël për të zhvilluar sëmundje të lidhura me aritminë, duke përfshirë dhe fibrilacionin atrial, ose AFib, i cili shkakton bllokim të enëve të zemrës, infarkt apo komplikacione të tjera të zemrës.

Kafeina është një ‘përbërës shumë i komplikuar’, thotë Daniel Cantillon, shef i kardiologjisë në Klinikën Kliveland të Shteteve të Bashkuara. ‘Mbi të gjitha është një stimulant shumë i fortë për sistemin nervor dhe stimulant i dobët për sistemin e enëve të gjakut’.

Fred Kusumoto, drejtor i Shërbimeve të Zemrës te Mayo Clinik vëren se ky studim është ‘i shkëlqyer’. Sipas tij ka pasur studime të shumta dhe në përgjithësi të gjitha këto studime theksojnë që nuk ka një lidhje ndërmjet artimisë, dhe madje ndoshta mund të ketë një përmirësim të saj, nga konsumimi i kafesë. Por kjo nuk do të thotë, që njerëzit duhet që të pijnë kafe me qëllim që të parandalojnë fibrilacionin atrial, u shpreh ai.

Edhe kërkuesit shkencorë të këtij studimi kërkojnë që të jenë sa më të kujdesshëm dhe nuk duan që ti rekomandojnë njerëzve që të pinë më shumë kafe për të reduktuar rrezikun e aritmisë.

Në këtë fazë të studimit është akoma e vështirë për të përcaktuar nëse konsumimi vetëm i kafesë shkakton një rrezik më të vogël të aritmisë. Faktorë të tjerë janë më të vështirë për tu matur, të tilla si dieta dhe gjumi, të cilat duhet të jenë gjithashtu të përfshira në studim.

Burimi: Washington Post

alert.al

Si të marrim vitaminë D nga dielli?

Vitamina D është e domosdoshme për shëndetin e kockave dhe pjesën më të madhe të kësaj vitamine e marrim përmes ekspozimit në diell. Trupi ka nevojë për vitaminën D për të përthithur kalciumin dhe fosforin nga ushqimi. Këto minerale marrin pjesë në mbrojtjen dhe zhvillimin e kockave.

Mungesa e vitaminës mund t’i bëjë eshtrat më të dobët dhe të brishtë, gjë që mund të shkaktojë deformim të tyre. Tek fëmijët, mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë deformim të kockave. Tek të rriturit, ajo mund të shkaktojë osteomalaci, një çrregullim që shkakton dhimbje dhe ndjeshmëri të kockave.

Si e marrim vitaminën D?

Trupat tanë kryesisht e marrin vitaminën D gjatë ekspozimit në diell. Vitaminën D e marrim edhe përmes disa ushqimeve, si vezët, mishi dhe peshku i yndyrshëm (salmoni, sardelet). Vitamina D u shtohet produkteve të qumështit, drithërave për mëngjes, produkteve nga soja apo lëngut të portokallit.

Sa kohë duhet ta kalojmë në diell

Nuk ekziston ndonjë rregull i përgjithshëm. Kjo është për shkak se koha e cila nevojitet për ta kaluar të ekspozuar ndaj diellit që trupi juaj të fillojë të prodhojë vitaminë D varet nga shumë faktorë. Këto janë mosha juaj, koha e vitit apo edhe koha e ditës.

Ekspozimet afatshkurtra ndaj diellit pa mbrojtje, por në intervale, janë zakonisht të mjaftueshme për shumicën e njerëzve që trupat e tyre të prodhojnë vitaminë D. Hulumtimet tregojnë se më së miri është të ekspozohemi në intervale të shkurtra në diell në mes orës 11:00 dhe 15:00.

Ekspozimi i shkurtër ndaj diellit nënkupton disa minuta. Mjafton të ekspozoheni ndaj diellit vetëm 10 deri në 15 minuta për ta fituar sasinë e mjaftueshme të vitaminës D. Sa më shumë lëkurë që e ekspozoni ndaj diellit, aq më shumë trupi juaj do të prodhojë vitaminë D. Megjithatë, personat me lëkurë më të errët duhet të kalojnë më shumë kohë të ekspozuar ndaj diellit, në mënyrë që të prodhojnë të njëjtën sasi të vitaminës D.

Sa më gjatë që ekspozoheni ndaj diellit pa mbrojtje, aq më i lartë është rreziku nga kanceri i lëkurës. Mos harroni ta mbroni lëkurën me ndonjë veshje të lehtë pasi t’i keni kaluar 15 minuta në diell pa mbrojtje.

Kush janë më të rrezikuar nga mungesa e vitaminës D

Disa persona i takojnë grupit të rrezikut, apo përballen me një rritje të rrezikut të mungesës së vitaminës D në trup dhe ata duhet të konsultohen me ndonjë mjek rreth marrjes së suplementeve të vitaminës D. Këtu përfshihen:

  • Gratë shtatzëna dhe ato gjidhënëse
  • Foshnjat dhe fëmijët e moshës 6 muaj deri në 5 vjeç
  • Të moshuarit, të moshës mbi 65 vjeç
  • Personat të cilët nuk ekspozohen mjaftueshëm në diell
  • Personat me lëkurë më të errët.

A mund ta teproni me vitaminë D

Personat të cilët marrin suplemente të vitaminës D, në ditë duhet të marrin jo më shumë se 25 miligramë të vitaminës D, sepse më shumë se kaq mund të ketë efekte të dëmshme për shëndetin. Nivelet e tepërta të vitaminës D në trup mund të shkaktojnë nivele jashtëzakonisht të larta të kalciumit, dhe kjo mund të shkaktojë vjellje, konfuzion, ritme abnormale të zemrës dhe madje edhe gurë në veshka.

Ekspertët thonë se ka shumë pak gjasa që do të keni nivele të tepërta të vitaminës D në trup vetëm nëpërmjet ekspozimit ndaj diellit. Shumica e rasteve të nivelit të tepërt të vitaminës D në trup janë rezultat i suplementeve.

alert.al

Kastriot Islami: kujdes nga ‘kafja e hidhur’ më çmim të lirë që tregtohet në mëngjes

Profesori Kastriot Islami ka ndarë më ndjekësit e tij në median sociale Facebook, një shqetësim në lidhje me kafenë me çmim të ulët që tregtohet në orët e para të mëngjesit. Sipas tij disa qytetarë i janë ankuar që kanë dyshime që kjo lloj kafeje po ju shkakton Diabetin 2 për shkak të hidhësisë së saj, gjë e cila i detyron që ta ëmbëltojnë me më shumë sheqer se zakonisht.

Islami sqaron se nuk ka dijeni shkencore lidhur me këtë fenomen, duke apeluar që të tillë problematikë ta ndjekë një mjek specialist.

Postimi i plotë në Facebook:

Të nderuar miq, shumë qytetarë më janë ankuar se kanë dyshime që “kafja e hidhur”, sidomos ajo që tregëtohet me çmim të ulët në orët e para të mëngjesit, po ju shkakton Diabetin 2. Sepse sipas tyre janë të detyruar të përdorin shumë sheqer për të neutralizuar hidhësinë. Nuk kam dijeni për këtë gjë dhe sygjeroj që fjalën e fundit të saktë ta thotë një mjek specialist?! Shpresoj që kjo të mos jetë e vërtetë sepse efektet/pasojat do të ishin të shumëllojta… ndjesë për shqetësimin për këtë lajm jo të këndshëm!

alert.al

Komisioni Europian: ‘Prodhimet e pyjeve shqiptare, dhe atyre të rajonit, vazhdojnë që të jenë të kontaminuara nga shpërthimi i Çernobilit’

Produktet shqiptare shpeshherë shihen me skepticizëm nga vendet europiane për shkak të mungesës së një dokumentacioni të saktë gjatë prodhimit të tyre ose dhe ankesave të regjistruara në mekanizmat e saj të kontrollit të brendshëm. I tillë është dhe rasti i kërpudhave, të cilat pavarësisht se janë shumë të kërkuara në tregun evropian, iu kërkohet nga autoritetet europiane certifikime speciale dhe të veçanta të cilat tregojnë moskontaminimin e tyre nga shpërthimi i Çernobilit, i ndodhur 35 vite më parë. Ndërkohë që e njëjta gjë nuk i kërkohet Rumanisë apo Bullgarisë që tashmë janë anëtare me të drejta të plotë në Bashkimin Europian, apo dhe Lihtejnshtejnit dhe Norvegjisë të cilat nuk janë.

Komisioni Europian në bazë të ankesave të brendshme, të cilat kanë qenë shumë të pakëta, ka lëshuar dhe një Rregullore në gusht të vitit 2020 Nr.1158, e cila rregullon kushtet e importimit të ushqimeve të ardhura nga vendet e treta pas aksidentit të ndodhur në centralin bërthamor të Çernobilit. Kjo rregullore përcakton dhe nivelet maksimale të radioaktivitetit në disa produkte të caktuara bujqësore të cilat vijnë nga vende të treta, të tilla si Shqipëria, Bjellorusia, Bosnia Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Moldavia, Mali i Zi, Rusia, Serbia, Zvicra dhe Ukraina.

Sipas këtij dokumenti zyrtar, pas aksidentit në Çernobil më 26 Prill 1986, sasi të konsiderueshme të elementëve radioaktivë u lëshuan në atmosferë duke prekur një sërë vendesh. Një ndotje e tillë vazhdon që të përbëjë një kërcënim për shëndetin publik në vendet e Unionit dhe për këtë arsye duhen ndërmarrë masa për të siguruar që ushqimi që vjen nga vendet e treta të jetë i sigurtë. Raporti i vitit 2020 evidenton që disa produkte me origjinë nga vendet e treta të prekura nga aksidenti i Çernobilit ende tregojnë ndotje radioaktive të ceziumit që tejkalon nivelet maksimale të lejuara të lartpërmendura. Gjetjet në vitet e fundit japin prova se ndotja me cezium-137 pas aksidentit në Çernobil mbetet e lartë për një numër produktesh me origjinë nga speciet që jetojnë dhe rriten në pyje dhe zona të pyllëzuara. Kjo lidhet me nivelet e vazhdueshme të rëndësishme të ceziumit radioaktiv në këtë ekosistem dhe gjysmën e jetës së tij fizike prej 30 vjetësh.

Rastet e mosrespektimit të niveleve maksimale janë njoftuar në 10 vitet e fundit në Sistemin e Shpejtë të Njoftimit për Ushqimet (RASFF) në dërgesat e kërpudhave të importuara nga një numër vendesh të treta. Në 10 vitet e fundit, disa mospërputhje me nivelet maksimale janë raportuar në RASFF në dërgesat e boronicave dhe frutave të tjerë dhe produkteve të gjinisë Vaccinium dhe nuk është raportuar ndonjë mospërputhje në mishin e gjahut.

Rregullorja e BE thekson se nga faktet e mësipërme rrjedh se ushqimi dhe ushqimi i kafshëve të importuara nga disa vende të treta mund të përmbajë ndotje radioaktive, dhe për këtë arsye ka të ngjarë të përbëjnë një rrezik serioz për shëndetin e njeriut, shëndetin e kafshëve ose mjedisin dhe kërkon që të merren masa përpara se ato produkte të hyjnë në tregun e Unionit Europian.

Deri tani është proceduar më lëshimin e certifikatave speciale, dhe kjo gjë nuk pritet të ndryshojë në të ardhmen e afërt.

Burimi: Komisioni Europian, Regulation 2020/1158

Qendra Alert

alert.al

Dieta kundër tensionit të lartë të gjakut: 'Jo vajit të palmës dhe kripës'

E ashtuquajtura dieta DASH, e cila i referohet Përpjekjeve Dietike për të Ndaluar Hipertensionin, është zhvilluar nga Instituti Amerikan i Shëndetit, si një mundësi për të jetuar sa më gjatë dhe në mënyrë të shëndetshme. Kjo dietë rekomandon ngrënien e shumë perimeve, frutave, drithërave, produkteve të bulmetit me pak yndyrë, peshkut, mishin e pulës, fasulet, arrat dhe vajërat vegjetalë. Ajo rekomandon kufizimin e ushqimeve me shumë yndyrë të tilla si mishi i procesuar, produktet e bulmetit me shumë yndyrë, dhe vajrat nga bimë tropikale të tilla si vaji i arrës së kokosit si dhe vaji i palmës. Gjithashtu dieta rekomandon edhe kufizimin e pijeve dhe ushqimeve të ëmbëlsuara. Po ashtu dieta rekomandon që maksimumi i kripës të jetë në vetëm 2.3 gramë në ditë.

Përfitimet kryesore të kësaj diete

Kërkimet kanë treguar që dieta DASH ofron një sërë qasjesh ushqimore për të parandaluar dhe për të trajtuar tensionin e lartë të gjakut (hipertensionin), i cili është një nga faktorët kryesorë që ndikon në sëmundjet e zemrës dhe te infarkti.

Testimet e kësaj diete kanë treguar që reduktimi i kripës deri në 1.5 gramë në ditë, mund të sjellë përfitime të shumta për uljen e tensionit të lartë të gjakut edhe më shumë sesa standarti i përshkruar më sipër. Me rezultatet shkencore të provuara të kësaj diete, dhe të qenurit në sintoni me rekomandimet e sotme në Europë, strategjia e balancuar e saj mund të adoptohet për një dietë dhe stil jete më të shëndetshëm.

Ushqimet e rekomanduara

Për të ndihmuar njerëzit që të ndjekin këtë dietë, DASH siguron një numër vaktesh gjatë ditës, dhe ka si qëlim që energjia e marrë të mos kalojë 2000 kalori në ditë. Dieta është fleksibël, përderisa ajo mund ti adaptohet njerëzve të ndryshme dhe kërkesave të ndryshme të tyre.

Burimi: EUFIC

alert.al 

Autoritetet europiane: Përgatitja në temperatura të larta e ushqimeve, i shndërron ato në kancerogjene

Akrilamidi është një kimikat që formohet natyrshëm në produktet ushqimore me niseshte gjatë gatimit çdo ditë me temperaturë të lartë (skuqje, pjekje dhe gjithashtu përpunim industrial në + 120 ° C dhe lagështirë të ulët). Kryesisht formohet nga sheqernat dhe aminoacidet (kryesisht ai i quajtur asparaginë) që gjendet në mënyrë të natyrshme në shumë ushqime.

Procesi kimik që shkakton këtë njihet si Reagimi Maillard; duke e kthyer gjithashtu ushqimin në ngjyrë kafe duke ndikuar dhe shijen e tij. Që nga viti 2015, Autoriteti Europian për Sigurinë Ushqimore (EFSA) ka lëshuar ​​një mendim shkencor pas një vlerësimi të plotë të rreziqeve  të shëndetit publik të akrilamidit në ushqim dhe arriti në përfundimin:

▶ Bazuar në studimet mbi kafshët, EFSA konfirmon vlerësimet e mëparshme që akrilamidi në ushqim rrit potencialisht rrezikun e zhvillimit të kancerit për konsumatorët në të gjitha grupmoshat.

▶ Meqenëse akrilamidi është i pranishëm në një gamë të gjerë të ushqimeve të përditshme, ky shqetësim vlen për të gjithë konsumatorët, por fëmijët janë grupmosha më e ekspozuar në bazë të peshës trupore.

Efektet e mundshme të dëmshme të akrilamidit në sistemin nervor, zhvillimin para dhe pas lindjes dhe riprodhimin mashkullor nuk u konsideruan si shqetësuese, bazuar në nivelet aktuale të ekspozimit dietik.

Grupet më të rëndësishme ushqimore që kontribuojnë në ekspozimin e akrilamidit janë produktet e skuqura të patates, kafeja, biskota, bukë e thekur, bukë të freskët dhe buka e butë.

▶ Përbërësit, kushtet e ruajtjes dhe përpunimit (veçanërisht temperatura) ndikojnë shumë në formimin e akrilamidit në ushqim.

Zgjedhjet e gatimit në shtëpi mund të kenë një ndikim thelbësor në nivelin e akrilamidit ndaj të cilit njerëzit janë të ekspozuar përmes dietës.

Burimi: EFSA

alert.al

Përfitimet shëndetësore të ujit të detit

Historikisht, deti ka shërbyer si një destinacion për njerëzit që duan të gjejnë kurim për sëmundje të ndryshme. Disa nga përfitimet shëndetësore të ujit të detit janë kthyer në një mit, por sa të vërteta janë disa prej tyre? Deri tani shkencëtarët bien dakort që megjithëse plazhi si një terapi për shëndetin filloi që të përdorej në Anglinë e shekullit të 19-të, përdorimi i tij në mjekësi është më i hershëm sesa kaq. Ka prova historike, për shembull, që egjiptianët e lashë e përdornin ujin e detit për të shëruar plagët apo problemet e tjera që kishin me lëkurën. Megjithëse sot ka studime të shumta për këtë fushë, përfitimet terapeutike të ujit variojnë gjerësisht në kultura të ndryshme. Shumica e studimeve shkencore bazohen tek vlerat e tij për lëkurën si dhe shëndetin mendor.

Uji i detit dhe lëkura

Prej shumë vitesh është diskutuar për njerëzit që gjejnë zgjidhje në lidhje me problemet e tyre me lëkurën te uji i detit ose ujëra të tjera të pasura me minerale. Në veçanti, Deti i Vdekur është i njohur për përqendrimet e tij të larta me magnez dhe ka qenë një destinacion shumë i famshëm për ata që dëshironin të gjenin mjekime alternative për problemet që kishin me lëkurën.

Kjo gjë është mbështetur dhe në studime të ndryshme shkencore. Një studim i publikuar në Akademinë Amerikane të Dermatologjisë tregon që pacientët me sëmundje kronike të psoriasis kanë përfitime nëse kalojnë kohë në Detin e Vdekur, duke u larë në det dhe duke marrë rreze dielli, por bëhej fjalë për një periudhë kohore të paktën prej tre muajsh.

Përftimet e ujit të detit në lidhje me probleme të tjera të lëkurës, të tilla si ekzema janë më të paqarta. Studimet në këtë fushë tregojnë rezultate të ndryshme për pacientët me këto probleme.

Shpesh nuk është vetëm uji i detit ai që ndikon, por ka të bëjë dhe me mjedisin, me klimën, plazhin, i cili i ndihmon më shumë disa pacientë sesa disa të tjerë.

Përmirësimi i shëndetit mendor

Shëndeti mendor është një tjetër fushë e rëndësishme, e cila është studiuar nga shkencëtarët. Ka pasur një rritje të interesit dhe studimeve në këtë fushë gjatë viteve të fundit. Të gjitha këto studime tregojnë që ka një lidhje të veçantë midis mjedisit, klimës dhe shëndetit. Në veçanti, theksohet mënyra sesi deti dhe mjediset e tjera ujore e ndikojnë mirëqenien e njeriut. Ka prova të mjaftueshme që sugjerojnë që ushtrimi fizik ka shumë përfitime për shëndetin mendor, në veçanti për të kontrolluar stresin dhe ankthin,  dhe ndihmojnë në çlirimin e hormoneve të mira të tilla si endorfina.

Kjo mesa duket është ajo që ndodh tek njerëzit që ushtrohen në aktivitete të hapura, duke përfshirë dhe detin. Ushtrimet jashtë, të tilla si noti në det, mund të sjellin përfitime të mëdha për individët, dhe mund të japin të njëjtin efekt që bëjnë antidepresantët për të trajtuar depresionin e moderuar. Noti ndihmon gjithashtu në reduktimin e kortizolit që njihet ndryshe si ‘hormoni i stresit’, i cili është i lidhur me probleme të shëndetit mendor, duke përfshirë dhe depresionin dhe ankthin.

Qendra Alert

alert.al/

Mungesa e hekurit shkakton anemi, ja ushqimet me përmbajtjen më të lartë

Mungesa e hekurit është një simptomë që nuk duhet anashkaluar, pasi tek fëmijët shoqërohet me zhvillim të zvogëluar mendor dhe fizik, performancë të dobët në shkollë dhe sistem të dobët imunitar, ndërsa të rriturit kanë si shenja uljen e produktivitetit dhe lodhjen.

Sipas një studimi të fundit në vendin fqinjë Greqia, vlerësohet se një në katër gra në moshë riprodhuese dhe një në tre fëmijë të shkollës fillore shfaqin mungesë hekuri, pra nivele të ulëta hekuri në trup.

Mungesa e hekurit është për shkak të uljes së marrjes së ushqimeve që e përmbajnë dhe, nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet në anemi të mungesës së hekurit.

Marrja adekuate e hekurit që në vitet e para të jetës së një personi, përmes ushqimeve të tilla si mishi dhe peshku, është thelbësore për të parandaluar mungesën e tij.

Në mënyrë që të asimiloni siç duhet hekurin në trup, duhet të konsumoni ushqime të pasura me hekur me vitaminë C (nga ushqime të tilla si lëng portokalli, domate, lakër jeshile, mandarina, kivi dhe luleshtrydhe).

Ju gjithashtu mund të merrni shumë hekur nga ushqimet e përpunuara, të tilla si drithërat në mëngjes dhe qumështi.

Më të pasurat me hekur janë këto ushqime: Mish, mëlçia, fileto viçi, otktapod, kallamar, drithera, speci, domatja, etj.

Qendra Alert

alert.al/

Kujdes nga kjo furrë elektrike e prodhuar në Turqi

Sistemi Europian i sigurisë për produktet jo ushqimore ka nxjerrë alertin numër A11/00026/21 të njoftuar nga shteti i Maltës për rreziqet elektrike që vijnë nga një furrë sobe e prodhuar në Turqi. Mbrojtja e tokëzimit është e papërshtatshme dhe izolimi i produktit është i papërshtatshëm, duke i lënë pjesët e eletrike te hap-ura dhe  të zbuluara. Përdoruesi mund të prekë pjesët e drejtpërdrejta të zbuluara dhe të marrë një goditje elektrike. Sipas këtij njoftimi produkti nuk është në përputhje me direktivën evropiane për voltazhin e ulët si dhe standartet e tjera evropiane.

Burimi: Safety Gate

alert.al/

Barbekju dhe rreziku nga mishi i pagatuar: kur mund të quhet mishi i pjekur?

Vera është stina perfekte për të shijuar një barbekju me familjen apo me miqtë.

Por, koha e ngrohtë dhe gatimi i jashtë mund të përbëjë dhe një rrezik të shtuar për rritjen e baktereve apo mikroorganizmave të tjera. Rreziqet janë të shumta, por rreziku më i madh është mishi i pagatuar mirë.

Një mish i pagatuar mirë do të thotë mbi të gjitha helmim nga ushqimi, dhe nuk ka të bëjë thjesht me dhimbjen e barkut, por mund të marrë përmasa dhe më serioze. Ai mund të shkaktohet nga një sërë bakteriesh të tilla si:

  • Bakteri i Kampiliozës
  • Salmonela
  • Listerioza
  • Dhe disa batere të ndryshme të E.coli-t.

Helmimi nga ushqimi mund të shmanget duke ndjekur praktikat e mira me ushqimin, të tilla si larja e duarve, gatimi i mishit në mënyrën e duhur dhe duke shmangur kontaminimin nga burime të ndryshme.

Masa që duhet të merren përpara nisjes së gatimit:

Përpara ndezjes së zgarës duhet që të lani duart dhe sipërfaqet e tjera në të cilat do të vendosni ushqimin. Larja në mënyrën e duhur eleminon bakteret, dhe nuk i lejon ato që të kontaminojnë ushqimin. Nëse mishi është i sapo therur, mos e lani kurrë atë afër vendit të zgarës, sepse kjo rrezikon që të përhapë mikrobet në duart tuaja, enët dhe tavolinat tuaja të punës. Nëse mishi është i ngrirë, duhet të planifikoni një natë përpara që ta nxirrni nga frigoriferi për ta shkrirë dhe mos lejoni që lëngu i shkrirjes së tij të bashkohet me ushqime të tjera.

Nëse mishi në kohën që po planifikoni barbekjunë nuk është shkrirë akoma, atëherë përdorni mikrovalën për ta shkrirë menjëherë përpara se ta gatuani me zgarë.

Gjithashtu duhet të pastroni gjithmonë zgarën përpara përdorimit si dhe nëse po gatuani me qymyr duhet të jeni të sigurtë që qymyri të jetë ndezur dhe të jetë i nxehtë mjaftueshëm përpara se të filloni të gatuani.

Shmangni kontaminimin që vjen nga ndërthurja që mund të ndodhë e produkteve të gatuara dhe atyre që nuk janë gatuar akoma, gjë e cila ndodh shpesh për shkak të mungesës së hapësirës.

Merrni në konsideratë që mishin e pulës dhe të derrit ta gatuani më parë në një sobë dhe më pas ti jepni pjekjen e fundit në zgarë. Mishi do të ketë shijen e zgarës dhe ju do të ndiheni të sigurtë që mishi është gatuar ashtu siç duhet. Në rast se mishin do ta vendosni menjëherë në zgarë, atëherë përdorimi i një termometri të posaçëm do tju ndihmonte shumë. Mund ta vendosni termometrin në pjesën e pagatuar dhe në rast se arrin 75 gradë atëherë mund të quhet i pjekur.

Burimi: Food Standards

alert.al/