Menu

Shëndet

Hurma, historia dhe vetitë ushqyese të një prej frutave simbolikë të vjeshtës

E ardhur në Itali nga Lindja e Largët, hurmat tashmë janë bërë fruta simbolike të stinës së vjeshtës, së bashku me gështenjat. Në këtë artikull të publikuar fillimisht në Georgofili.info , Giovanni Ballarini flet për përfitimet ushqyese dhe shëndetësore të këtyre frutave.

Përshkrimi i pare: Botanika e hurmës u botua në 1780 dhe fruti mbërriti në Amerikë e Evropë në mesin e shekullit të 19. Tani prodhimi botëror i hurmave, i cili tenton t’i afrohet pesë milionë tonëve është më shumë se gjysma e përqendruar në Azi dhe mbi të gjitha në Kinë. Në Itali, ku hurmat duket se janë prodhuar në zonën e Salernos në vitin 1916, tani 90% rritet në Emilia Romagna dhe Campania në një prodhim total prej 515.650 kuintalësh (të dhënat e 2019-ës). Hurmat përbëhen nga rreth 80% ujë, 8% sheqer, 0,45% proteina, 0,5% yndyrë, një sasi e mjaftueshme e vitaminës C dhe grupit B, beta-karotinë dhe kaliumi.

Fruta dhe perime: Ato janë përbërës të rëndësishëm të dietës njerëzore dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit, kryesisht për shkak të pranisë së molekulave bioaktive të njohura gjerësisht për rolet e tyre të dobishme. Shumë perime dhe veçanërisht fruta janë të njohura si ushqime që japin shëndet dhe tek hurma në dy dekadat e fundit kërkimet shkencore kanë nxjerrë në pah praninë dhe rolin e molekulave bioaktive si proantocianidina, karotenoidet, taninet, flavonoidet, antocianidinat, katekinat. Në bazë të këtyre kërkimeve, hurmat janë me një potencial antioksidues, me një veprim anti-kancerogjen dhe me një aktivitet për të ndihmuar në çrregullimet kardiovaskulare dhe diabetin. Sidomos sot hurmat janë objekt i hulumtimit në lidhje me përdorimet medicinale dhe farmakologjike të Diospyros  (gjinia e bimëve të cilës i përkasin hurmat), gjithashtu për të përzgjedhur varietete me aktivitete të veçanta ushqyese të larta. Prandaj hurmat janë fruta që kanë të gjitha karakteristikat për t’u bërë pjesë e një diete të ekuilibruar të pasur me aktivitet nutraceutik. Hurmat në lloje dhe varietete të ndryshme janë të përshtatshme për tejkalimin e ndryshimeve klimatike dhe fatkeqësive të mundshme të ngrohjes globale.

(IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Cilat probleme shëndetësore mund të tregojnë duart e ftohta?

Kur temperatura e ajrit është e ulët, është normale që duart tona të jenë të ftohta. Megjithatë, nëse duart tona janë vazhdimisht të akullta dhe nuk i ngrohim dot në asnjë mënyrë, problem mund të jetë qarkullimi i dobët i gjakut, por edhe shumë sëmundje të tjera të rënda.

Ndryshimi i ngjyrës së lëkurës së duarve dhe mpirja janë një sinjal i detyrueshëm për një kontroll te një mjek.

Mund të ketë shumë arsye. Mjekët rekomandojnë që, para së gjithash, të hiqni dorë nga shprehitë e këqija, siç është pirja e duhanit.

Filloni të merreni me sport dhe dëgjoni rekomandimet e mjekut.

Monitoroni rregullisht presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterinës, këshillojnë ekspertët, dhe këto janë problemet më të zakonshme shëndetësore të treguara nga duart e ftohta:

Anemia

Nëse ndiheni të dobët, të lodhur, keni dhimbje koke dhe duart tuaja janë kronike të ftohta, mund të keni mungesë hekuri në gjak.

Gjëndër tiroide

Hipotiroidizmi, ose funksioni i ngadalësuar i tiroides, çon në një ngadalësim të metabolizmit, i cili rezulton në ekstremitete të ftohta ose një ndjenjë të ftohtësisë. (Telegrafi)

Qendra Alert/Alert.al

Kujdes nga ëmbëlsuesit artificialë, mund të stimulojnë oreksin

Kur duhet të humbni peshë, nuk duhet të përdorni ëmbëlsues artificialë, në veçanti me sukralozë. Ky rekomandim zbatohet veçanërisht në rastet kur jeni në gjendje dhjamosjeje dhe tek gratë. Pavarësisht se janë zero kalori, jo vetëm që shumë ëmbëlsues nuk shoqërohen me një humbje peshe, por, përkundrazi mund të rrisin oreksin dhe dëshirën për të ngrënë. Për vite me radhë, disa ëmbëlsues janë nën akuzë, sepse përveçse nuk favorizojnë betejën kundër kileve shtesë, ata dyshohen fuqishëm se kanë pasoja negative në shëndet, në veçanti në metabolizmin. Një konfirmim i mëtejshëm i këtyre hipotezave vjen nga një studim i madh, i publikuar në Jama Network Open nga mjekët në Shkollën Keck të Mjekësisë të Universitetit të Kalifornisë dhe i kryer në një mostër prej 74 personash të të dyja gjinive, pjesërisht peshë normale, pjesërisht mbipeshë dhe pjesërisht e dhjamosur.

Autorët i ftuan pjesëmarrësit, të moshës mesatare prej 23 vjetësh, të marrin gjatë tre takimeve të ndryshme, 300 ml ujë (si kontroll), ose pije me sheqer normal tavoline ose pije me ëmbëlsues me sukralozë. Pastaj, në dy orët vijuese, ata matën si reaksionet që përcaktohen në tru (veçanërisht në qendrat që rregullojnë urinë), me imazhe të rezonancës magnetike funksionale, duke ndjekur vizionin e imazheve të ushqimeve veçanërisht kalorike dhe prirjen e metabolizmit nëpërmjet dozës së glukozës, insulinës dhe hormoneve të tjera në gjak. Së fundi, ata studiuan edhe pasojat në sjellje, duke parë se si ushqimi zgjidhet spontanisht nga një bufe e vënë në dispozicion në fund të çdo sesioni.

Rezultatet gjithashtu konfirmuan atë që doli në studime të tjera që analizuan secilin nga këto aspekte. MRI tregoi një rritje të aktivitetit në zonat që rregullojnë oreksin që lidhen me konsumin e embëlsuesit të sukralozës krahasuar me atë të sheqerit të rregullt, veçanërisht e dukshme në gratë dhe obezët. Paralelisht te këta njerëz, nivelet e hormoneve që i sinjalizojnë trupit se nuk ka nevojë të marrësh ushqim tjetër, sepse kaloritë janë të mjaftueshme, janë ulur. E njëjta dukuri u pa në pjesën e sjelljes: Përpara bufesë, veçanërisht gratë që kishin marrë sukralozë treguan se ishin më të uritura dhe zgjodhën më shumë sasi për ta kosnumuar. Prandaj, pijet e ëmbla duket se nuk ushtrojnë asnjë lloj frenimi ose shtypjeje kundër oreksit. Hipoteza është në vend të kësaj se, veçanërisht te gratë dhe të dhjamosurit, ato madje mund ta stimulojnë atë dhe ky mund të jetë një problem, veçanërisht në një vend si Shtetet e Bashkuara, ku 40% e të rriturve thonë se marrin ushqime dhe pije të ëmbëlsuara me qëllim të frenimit të peshës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Progres-raporti i KE për mbrojtjen e konsumatorit: Shqipëria, mangësi në përmbushjen e cilësisë së kujdesit shëndetësor

Kapitulli 28: Mbrojtja e konsumatorit dhe shëndetit publik

Rregullat e BE-së mbrojnë interesat ekonomike të konsumatorëve, lidhjet me sigurinë e produktit, rrezikshmërinë e tyre dhe përgjegjësitë për produktet me defekt. BE siguron standarde të larta për ruajtjen e të drejtave të pacientëve në kujdesin shëndetësor dhe trajtimin e kërcënimeve serioze shëndetësore, duke përfshirë edhe sëmundjet e transmetueshme.

Përgatitjet janë në një fazë të hershme në fushën e mbrojtjes së konsumatorit dhe shëndetit. Për shëndetin publik, pandemia COVID-19 tregoi një nevojë të shtuar për gatishmëri emergjente dhe për të rritur kapacitetin e infrastrukturës së urgjencës shëndetësore. Përsa i përket rreziqeve ndaj shëndetit, duhet bërë më shumë për të forcuar kuadrin e politikave dhe për të siguruar që të gjithë në Shqipëri të kenë cilësi mbulimi të kujdesit shëndetësor.

Në vitin e ardhshëm, Shqipëria duhet veçanërisht:

-Forcim të kuadrit të politikave mbi shëndetin publik me miratimin e Strategjisë për Shëndetin 2021-2030 dhe të sigurojë zbatimin dhe qëndrueshmërinë, përfshirë financat, mbrojtjen dhe përafrimin e mëtejshëm të legjislacionit të saj me acquis shëndetësor të BE -së.

-Përdorni mësimet e nxjerra nga pandemia COVID-19 për të forcuar masat ndaj të gjitha rreziqeve

-gatishmëri emergjente, përfshirë kërcënimet ndaj sëmundjeve, si në nivel qendror ashtu edhe në atë lokal;

-të vazhdojë të përmirësojë aksesin në shëndetësi dhe shërbime për popullatat e pafavorizuara,

përfshirë pakicat rome dhe egjiptiane, njerëz të moshuar, njerëz me Aftësi të Kufizuara

Në vitin 2020 Komisioni për Mbrojtjen e Konsumatorit i Shqipërisë mori 55 ankesa (45 nga konsumatorë individualë, organizata konsumatore ose pushteti vendor, 10 nga bizneset). Në shtator 2020 ka një masë administrative kundër një kompanie vendase për mospërputhje me të drejtat e konsumatorëve, ankesat u zgjidhën dhe të tjerat iu referuan autoriteteve kompetente.

Në Dhjetor 2020, Shqipëria krijoi një Drejtori të Përgjithshme për Zgjidhjen Alternative të Ankesave të konsumatorëve dhe ishin kritere shtesë për funksionimin e strukturave për zgjidhjen alternative të mosmarrëveshjeve të përcaktuara. Megjithatë, kuadri ligjor në fushën e kredisë konsumatore dhe marketingu i shërbimeve financiare ende duhet të harmonizohet më tej me acquis të BE-së.

Legjislacioni kombëtar është pjesërisht i përafruar me acquis të BE-së për sigurinë e produkteve. Në periudhën raportuese, pavarësisht pezullimit dy mujor për shkak të COVID-19, Inspektorati Shtetëror për Mbikëqyrjen e Tregut ka kryer 891 inspektime, duke çuar në 58 masa administrative, 11 paralajmërime dhe 40 masa urgjente (ndalimi i tregtimit dhe shkatërrimi i produkteve). Në total u kontrolluan 8 057 produkte nga të cilat 118 u gjetën në mospërputhje. Për çështjet që nuk lidhen me sigurinë është bërë përparim drejt përafrimit të pjesshëm të Acquis të BE -së për zgjidhjen alternative të mosmarrëveshjeve konsumatore.

Për shëndetin publik, strategjia kombëtare shëndetësore e Shqipërisë 2016-2020 përfundoi dhe kuadri i politikave është në përgatitje e sipër për periudhën 2021-2030, në përputhje me axhendën kombëtare 2030 për zhvillim të qëndrueshëm. Një dokument i ri veprimi pesëvjeçar mbi kujdesin parësor shëndetësor u miratua në maj 2020 dhe tani është në zbatim. Për shkak të nevojave urgjente për të parandaluar dhe në luftën kundër pandemisë COVID-19 në 2020-2021, shpenzimet publike u rritën me 3% të PBB-së. Cilësia e spitaleve dhe kujdesit shëndetësor duhet të forcohet, në të gjithë vendin. Shqipëria ka ratifikuar shumicën e konventave ndërkombëtare që lidhen me mbrojtjen e të drejtave themelore. Pavarësisht disa përparimeve në qeverisjen statistikore, infrastruktura/mjetet teknologjike dhe burimet njerëzore janë ende joadekuate.

Albania-Report-2021.pdf (europa.eu)

Qendra Alert/Alert.al

 

Shëndeti, i kërcënuar nga toksinat

Toksinat janë të pranishme kudo, në ajrin që thithim, ujin që pimë dhe ushqimin e përditshëm. Madje edhe telefoni është një strehim i vërtetë për baktere nga më të ndryshmet. Çështja është se kur helmet ushqimore akumulohen me shumicë në trupin tuaj, rrezikoheni të sëmureni tepër rëndë. Simptomat, që tregojnë se  trupi po ju kërcënohet nga toksinat.

Vuani nga kapsllëku

Kur hamë diçka rrezikojmë të konsumojmë bashkë me ushqimin në fjalë ëshë kimikate si ngjyrues apo aromatizues artificialë. Kështu zorrëve u jepet detyra e vështirë për të shkrirë toksinat e lartpërmendura, që shkaktojnë gjendjen e kapsllëkut.

Ngrënia e ushqimit organik, pirja me shumicë e ujit dhe kufizimi i alkoolit do t’ju ndihmojnë në zgjidhjen e problemit.

Gjendje trullosjeje

Nëse ndiheni si të hutuar dhe nuk arrini të përqendroheni në mëngjes ndonëse keni fjetur shumë mirë gjatë natës, arsyeja mund të jenë toksinat.

Ajo që duhet të dini është se këto lëndë të dëmshme shkaktojnë “tharjen” e vitaminave dhe mineraleve esenciale, që trupi i përdor në shërbim të mirëfunksionimit.

Deodorantët nuk ju bëjnë punë

Ndonëse keni bërë dush në mëngjes dhe fill pas tij keni hedhur deodorant, ende ndjeni se trupi juaj mban një aromë të pakëndshme dhe mbi të gjitha, shumë të fortë.

Shkaku? Sërish helmet ushqimore. Gjatë tretjes së tyre çlirohen gazra të shumtë, të cilët ia dalin të arratisen jashtë trupit tuaj përmes të poreve.

Aroma e gojës

Përgjithësisht, era e keqe e gojës lidhet drejtpërsëdrejti me problemet e tretjes.

Kjo ndodh kur sistemi tretës lufton dhe stërmundohet për të tretur gjithë çfarë ju hani. Por gjithashtu, këto probleme me tretjen mund të vijnë edhe si pasojë e toksinave të grumbulluara.

Po ju bien flokët me shumicë

Arseja mund të jenë toksina si arseniku, plumbi apo taliumi, i cili gjendet në tymin e cigareve.

Qendra Alert/Alert.al

Si të jetoni më gjatë: Gabimet që rrezikojnë shëndetin

Shumë njerëz nuk janë në dijeni të ushqimeve në dukje të shëndetshme që po konsumojnë, të cilat në fakt po shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi. Cilat janë tre ushqimet “e shëndetshme” që duhet të zvogëloni për të ndihmuar në jetëgjatësinë?
Sallatat janë tepër të shëndetshme dhe shpesh janë pjesë kryesore e ndërgjegjshme për shëndetin për shkak të vlerës së tyre të lartë ushqyese dhe me pak kalori. Por, shumë salca sallate janë të mbushura me përbërës jo të shëndetshëm, përfshirë sheqer, vajra vegjetale dhe yndyra trans, së bashku me kimikate të shumta artificiale.

Prandaj është e domosdoshme të kontrolloni listën e përbërësve para se të përdorni salcë sallate ose më mirë akoma të bëni versionin tuaj më të shëndetshëm. Yndyrat trans, të njohura edhe si vaj pjesërisht i hidrogjenizuar, vlerësohet se çojnë në më shumë se 500 mijë vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare.
Sipas mjekes Sarah Brewer dhe dietologes së regjistruar Juliette Kellow: “Trans-yndyrat artificiale rrisin kolesterolin e keq dhe ulin nivelet e kolesterolit të mirë. Shmangni yndyrat e tilla, kryesisht të fshehura në ushqimet e përpunuara ose veshjet. Yndyrat e ngopura kanë tendencë të jenë të ngurta në temperaturën e dhomës dhe rrisin nivelet e kolesterolit në gjak. Është e domosdoshme të kufizoni marrjen tuaj të këtyre ushqimeve”.

Lëngjet e frutave janë quajtur sheqer i lëngshëm dhe pirja e sasive të mëdha të pijeve mund të rrisë belin tuaj, të rrisë nivelin e kolesterolit dhe të rrezikojë diabetin e tipit 2. Fatkeqësisht, shumica e lëngjeve të frutave që gjeni në dyqanin ushqimor nuk është me të vërtetë lëng frutash.
Ndonjëherë ata nuk kanë ndonjë frut të vërtetë në to, por më tepër kimikate të cilat kanë shije si fruta dhe janë më shpesh sesa jo në thelb ujë sheqeri me shije frutash. Prodhuesit shpesh marrin shumicën e gjërave të mira në lëngjet e frutave duke përfshirë përmbajtjen e fibrave me përbërësin kryesor që mbetet vetëm nga sheqeri.

Në fakt, lëngu i frutave në fakt përmban një sasi të ngjashme sheqeri si një pije e ëmbëlsuar me sheqer. Një dietë e pasur me sheqer dhe e ulët në fibra mund të çekuilibrojë shpejt diversitetin mikrobik të një personi në zorrë. (Telegrafi)
Qendra Alert/Alert.al

Si të frenoni dëshirën për ushqime të shpejta

Ushqimet e shpejta mund të jenë të shijshme ama përveç se krijojnë varësi, janë të dëmshme për shëndetin në shumë mënyra. Përveç mbipeshës, ushqimet e shpejta shkaktojnë probleme jo vetëm me imunitetin por edhe nxisin sëmundjet e zemrës, veshkave, mëlçisë, trurit dhe stomakut. Si Të Frenoni Nepsin Për Ushqime Të Shpejta Një gjë e tillë kërkon vullnet dhe logjikë. Nëse ekspozoheni më pak ndaj këtyre ushqimeve do të jetë më e lehtë sepse fundja larg syrit, larg stomakut. Përveç ekspozimit, ju duhet të tregoni kujdes në ushqyerje duke zgjedhur ushqime të shëndetshme dhe planifikuar regjimin tuaj ushqimor për çdo javë. Në punë a në shkollë mund të merrni ushqim me vete nga shtëpia dhe kështu do të shmangni dëshirën për të ngrënë diçka të shpejtë. Stresi është një faktor që të shtyn drejt zgjedhjeve jo të shëndetshme. Nëse falë stresit keni ngrënë gjithmonë ushqime të shpejta, përpiquni dhe angazhohuni që të ndryshoni një qasje të tillë. Nëse kur jeni të stresuar dëshironi patate të skuqura, në vend të tyre mund të hani një perime siç është kastraveci që është jo vetëm hidratues por edhe shumë i shëndetshëm. Gjumi është një aspekt shumë i rëndësishëm i qasjes së shëndetshme ndaj ushqyerjes. Sigurohuni që të flini të paktën 7 deri në 8 orë çdo natë. Një rutinë e shëndetshme gjumi, do ju ndihmojë të jeni më të vullnetshëm por edhe të shmangni shumë nepse të pashëndetshme. Kujdes Me Emocionet Emocionet, edhe ato të nxitura nga stresi, na shtyjnë drejt zgjedhjeve impulsive dhe jo të shëndetshme. Kur jeni të zemëruar, të stresuar, apo të mërzitur, qëndroni larg vitrinave joshëse të restoranteve që ofrojnë ushqime të shpejta. Është në dorën tuaj të ndërroni drejtim dhe pavarësisht emocioneve të siguroheni që të hani më shumë sallata, fruta, perime, drithëra të plota, supa, fara dhe yndyrna të shëndetshme. Frutat mund t’i merrni me vete në punë a në shkollë dhe të merrni dozat e nevojshme për vitamina dhe minerale. Në vend të lëngjeve të gazuara, me sheqer dhe kafeinë, zgjidhni ujin, që ju hidraton dhe ju mban në formë. Mbi të gjitha, mos u demoralizoni nëse vëreni që ndonjëherë i dorëzoheni tundimit për një ushqim të shpejtë. Konsumi i një vakti të shpejtë në javë është një qasje e shëndetshme dhe mbi të gjitha jo drastike.(AgroWeb)
Qendra Alert/Alert.al

Qumësht me hudhra kundër astmës, kollës, reumatizmës

Perimet, frutat dhe erëzat janë pjesë e disa prej kurave më të mira mjekësore që njeriu mund të përdorë kundër shumë sëmundjeve dhe çrregullimeve. Një prej këtyre kurave bashkon qumështin dhe hudhrën për të krijuar një lëng të fuqishëm kundër artritit, kollës, pagjumësisë, sëmundjeve të zemrës dhe shumë sëmundjeve të tjera.

Do t’ju mësojë si ta përgatisni këtë kurë në mënyrën më të thjeshtë dhe ta përdorni atë sa herë keni nevojë.

Përgatitja:

• 10 thelpinj hudhër të grirë hollë

• 2-3 lugë çaji me sheqer ose mjaltë

• 500 ml qumësht

• 250 ml ujë

Udhëzimet:

Përzieni ujin dhe qumështin në një tenxhere. Shtoni hudhrën dhe vendoseni në zjarr. Sapo lëngu të marrë valë, uleni temperaturën dhe përziejeni vazhdimisht. Pas pak minutash, hiqeni tenxheren nga zjarri, kullojeni lëngun, shtoni sheqerin ose mjaltin dhe pijeni të ngrohtë.Përfitimet e kësaj pijeje të shëndetshme janë të shumta.

Artriti dhe Nervi Shiatik

Konsumi ditor i këtij lëngu ndihmon në trajtimin e simptomave dhe dhimbjeve shoqëruese të artritit. Ky qumësht ndihmon në zbutjen e dhimbjeve të nervit shiatik.

Sëmundjet e zemrës

Qumështi me hudhra është një mënyrë shumë efikase në uljen e kolesterolit të keq dhe parandalimit të formimit të pllakëzave të gjakut.

Astma

Qumështi me hudhra duhet pirë çdo natë përpara gjumit për të zbutur simptomat e astmës. Ju mund të pini qumështin ose të hani tre thelpinj hudhër çdo natë.

Verdhëza

Hudhra eliminon toksinat nga organizmi dhe aktivizon enzimat e mira me qëllim përmirësimin e funksionit të mëlçisë. Hudhra përmban shumë sulfur që është mjaft i rëndësishëm për mëlçinë. Hudhra përmban edhe selenium dhe alicinë të cilat luftojnë yndyrosjen e mëlçisë. Konsumi i rregullt i hudhrës dhe qumështit në një lëng të vetëm për pesë ditë me rradhë, ndihmon në trajtimin e verdhëzës.

Pagjumësia

Qumështi me hudhra ndihmon në qetësimin e organizmit dhe ju ndihmon të flini më mirë.

Pneunomia

Qumështi me hudhra duhet pirë tre herë në ditë kundër pneumonisë.

Kolla

Kombinoni qumështin, hudhrën, shafranin e Indisë dhe pak mjaltë dhe pijeni lëngun për të kuruar kollën kronike.

Tretja

Vlerat fantastike antiseptike të hudhrës e bëjnë atë shumë të rëndësishme për sistemin imunitar, tretjen, pastrimin e sistemi limfatik dhe detoksifikimit të trupit. Ky lëng ndihmon në sekretimin e lëngjeve tretëse dhe kundër diaresë.

Kolesteroli

Pijeni qumështin me hudhra për një javë të tërë nga një gotë në ditë për të rregulluar nivelin e kolesterolit. Mënyra e pirjes së qumështit me hudhër edhe për problemet e përmendura më sipër është nga një gotë në ditë për një javë. (AgroWeb)

Qendra Alert/Alert.al

Ushqimet që iu bëjnë keq më shumë se cigaret

Dietat e pabalancuara vrasin më shumë njerëz sesa pirja e duhanit.

Shkencëtarët zbuluan se mungesa e lëndëve ushqyese të rëndësishme mund të dëmtojë shëndetin tuaj. Sidoqoftë, disa produkte, të cilat ne i përfshijmë në dietën tonë për të ashtuquajturat cilësi të dobishme, mund të jenë gjithashtu shkatërruese për trupin tonë.

Midis tyre janë lëngjet e frutave të freskëta që duken të shëndetshëm në krahasim me pije të tjera të gazuara, por në të vërtetë mund t’ju sjellin një hap më afër diabetit.

Sushi: Sushi vetë nuk është i dëmshëm. Sidoqoftë, janë përbërësit e ndryshëm në Sushi që shkaktojnë problemin kryesor. Shumë sushi në ditët e sotme përmbajnë majonezë, djathë krem, salca dhe produkte të tjera të diskutueshme që rrisin vlerën ushqyese të Sushit dhe kanë shumë kalori.

Lëngje frutash dhe lëngjet e gazuara: Frutat konsiderohen jetësore dhe lëngjet e freskëta janë një mënyrë e thjeshtë për t’i shtuar ato në racionin tuaj të përditshëm. Sidoqoftë, në formë të lëngshme, frutat humbasin shumicën e elementeve të tyre të shëndetshëm, si fibra, e cila luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe mbipeshës.

Buka e bardhë: Ndërsa fibra kontribuon në një peshë të shëndetshme, presion të mirë të gjakut dhe një rrezik më të ulët të diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, fakti që buka e bardhë nuk ka këto fibra mund të jetë arsyeja pse nuk duhet përdorur. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

Hamburgerat me perime janë të ndryshëm nga njëri-tjetri, kushtojini vëmendje përbërësve

Hamburgerat me perime nuk janë më të shëndetshme se ato me produkte mishi, për më tepër ato përpunohen më shumë në nivel industrial. Është rezultat i një studimi i publikuar në faqen e internetit NutriMi, që vlerësohen produktet ushqimore duke marrë parasysh si aspektin ushqyes ashtu edhe procesin e prodhimit. Krahasimi bazohet në vlerat ushqyese të hamburgërave, ku qoftet e mishit të viçit do të ishin të preferueshme vetëm sepse janë më pak të yndyrshme dhe më natyrale, pasi nuk përfshijnë shtesa sheqeri, kripe ose përbërës të tjerë. Është e vërtetë se është një ushqim i thjeshtë, jo ultra i përpunuar, siç janë analogët e bimëve. Në fakt transformimi i sojës, bizeleve ose perimeve të tjera në një produkt të ngjashëm me mishin kërkon përbërës të ndryshëm dhe procese komplekse industriale. Megjithatë, nuk mund të thuhet se hamburgeri i viçit është gjithmonë i preferueshëm nga ai vegjetarian sepse ka produkte shumë të ndryshme me bazë bimore, me përbërës të ndryshëm dhe tavolina ushqyese. Mesatarja e 10 hamburgerave nuk është interesante për konsumatorin, i cili duhet të bëjë një zgjedhje midis produkteve gjithnjë e më të shumta dhe të diferencuara.

Ne krahasuam hamburgerin e mishit të viçit, 100% mish, markën Coop Origine, me disa hamburgerë me perime që i gjejmë në raftet e supermarketeve. 100 gramë hamburgerë me mish viçi sigurojnë 181 kcal, 11 g yndyrë, nga të cilat 5.5 yndyrna të ngopura dhe 20 g proteina. Produkti nuk përmban karbohidrate, as fibra dhe shumë pak kripë. Shumica e alternativave të perimeve prodhohen nga sojë, por edhe nga bizele, kjo e fundit është një përbërës më i qëndrueshëm se soja dhe gjithnjë e më shumë përdoret. Si yndyrë shpesh mund të gjeni vaj luledielli, por edhe vaj kokosi (më i pasur me yndyrna të ngopura) dhe rrallë vajin e shëndetshëm ekstra të virgjër të ullirit. Shumë receta përfshijnë qepë, domate ose perime të tjera dhe erëzat janë gjithmonë të pranishme për të shijuar përzierjen. Në disa raste shfaqen aditivë të tillë si aromatizuesit ose konservuesit.

Përbërja: Vlera ushqyese e produkteve ndryshon: 100 g sigurojnë mesatarisht rreth 200 kcal, një vlerë e afërt me atë të hamburgerit me mish viçi. Yndyrnat e ngopura, ato të cilave duhet t’u kushtojmë më shumë vëmendje, sepse janë të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare, zakonisht mbeten rreth 1% në prodhimet bimore, kundrejt 5.5% të mishit që kemi marrë në krahasim me to. Kini kujdes, megjithatë sepse sasia mund të rritet në varësi të yndyrës së përdorur: Ju merrni në 6.5% në hamburger, i cili përdor vajin e kokosit mes përbërësve. Prodhimet bimore përmbajnë edhe një sasi të caktuar të karbohidrateve komplekse (që mungojnë në mish) dhe fibra perimesh. Në vend të kësaj, mungojnë mikronutrientë të rëndësishëm, si hekuri dhe vitaminat, të cilat i gjejmë te mishi. Kujdes nga kripa: Mungon në hamburgerat vetëm me mish.

Një hamburger, në vakt është zakonisht pjata më e pasur në proteina dhe produkti i mishit të viçit, prej 20% ka një përmbajtje të shkëlqyer proteinike. Kjo pjesë, nga ana tjetër, ndryshon shumë në produktet e perimeve. Prandaj është e qartë se gjithmonë duhet t’i lexojmë etiketat me kujdes, duke marrë parasysh yndyrnat, proteinat, kripën dhe gjithashtu praninë e additivëve të tillë si konservuesit. Kjo vlen edhe për produktet e mishit të viçit, sepse hamburgerët me mish 100% janë të rrallë, pasi shpesh përfshijnë shtesa, të tilla si patate, barëra dhe kripë. Përveç kësaj, përmbajtja e ngopur e yndyrës ndryshon shumë në varësi të prerjes së përdorur. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al