Menu

Shëndet

Analiza e gjakut që zbulon më shumë se 50 lloje të kancerit

Sipas shkencëtarëve, një analizë e thjeshtë e gjakut mund të zbulojë më shumë se 50 lloje të sëmundjeve të kancerit përpara shfaqjes së shenjave apo simptomave klinike. Kjo lloj analize që është projekt i laboratorit NHS në Angli, ka si qëllim që të diagnostikojë pacientët me risk të lartë, përfshirë këtu edhe personat mbi 50 vjeç.

Analiza është në gjendje që të identifikojë shumë lloje të sëmundjeve, të cilat janë të vështira për tu diagnostikuar në fazat e hershme, të tilla si tumori në kokë apo në qafë, kanceri i vezoreve tek gratë, kanceri i pankreasit, dhe disa lloje të tjera sëmundjesh kanceroze të gjakut.

Analiza që është zhvilluar fillimisht nga kompania amerikane Grail, investigon për ndryshime kimike në fragmentet e kodit gjenetik të personave – qeliza të lira të ADN-së – të cilat rrjedhin nga tumoret në gjak.

Kjo do të thotë që me anë të inteligjencës artificiale ekzaminohet ADN-ja, e cila nga rrjedhur nga tumoret dhe që qarkullon në gjakun e personave të sëmurë. Më specifikisht, analiza është e përqendruar në ndryshimet kimike të ADN-së.

Studimet më të fundit tregojnë që analiza është shumë e saktë në identifikimin e këtyre sëmundjeve kanceroze dhe shkalla e saj e gabimit është vetëm në 0.5% të rasteve. Analiza ishte veçanërisht e saktë për tumoret e fshehura dhe që nuk mund të zbulohen dot me anë të ekove apo pamjeve grafike të tilla si ai i mëlçisë, pankreasit apo ezofagut. Gjithashtu analiza ishte e saktë në identifikimin e organit në trup në të cilin ishte i lokalizuar kanceri.

Por, ndërkohë, analiza do ti nënshtrohet edhe testeve të tjera me rreth 140 mijë pjesëmarrës derisa të mund të përdoret gjerësisht rreth vitit 2023.

Burimi: The Guardian

Qendra Alert

alert.al

Salca e domateve dhe përfitimet kryesore për shëndetin

Përveç kripës dhe sheqerit, të cilët mund të jenë përbërës të rëndësishëm të salcës së domateve, pjesa tjetër e përbërësve të saj, e veçanërisht domatet kanë shumë vlera pozitive për shëndetin e njeriut. Në përgjithësi, sipas studimeve, vlerat e salcës së domateve për shëndetin mbeten të rëndësishme, pavarësisht nëse është e freskët apo e konservuar.

  1. Përmban vitamina dhe minerale

Domatet, qoftë të freskëta apo të gatuara si salcë, janë të pasura me vitamina dhe minerale natyrore përfshirë keëu Vitaminat A, K, B1, B3, B5, B6, B7 dhe Vitaminë C. Gjithashtu përmban kalium, folate, hekur, magnez, krom, kolinë, zink dhe fosfor. Me përmbajtjen e lartë të vitaminës C, domatet janë një ushqim natyral i bukurisë, që promovojnë lëkurë të shëndetshme ndërsa mangani dhe kaliumi ndihmojnë trupin tuaj të ndërtojë kocka më të forta dhe lehtëson ngërçet e muskujve. Vitamina A në përgjithësi përmirëson shikimin dhe parandalon një sërë sëmundjesh të tij.

  1. Parandalon kancerin

Likopeni, një përbërës fitokimik me të cilin janë të pasura domatet, luan një rol të madh si një antioksidant që mbron indet e trupit tuaj nga dëmtimet dhe radikalet e lira. Disa kancere, përfshirë atë prostatës, qafës së mitrës, të fytit, stomakut, ezofagut, zorrës së trashë dhe vezoret mund të parandalohen ose zvogëlohen me domate!

  1. Rregullon sheqerin në gjak

Duke qenë një burim i mirë i kromit, domatet mbajnë sheqerin në gjak të qëndrueshëm.

  1. Ndihmon lëkurën, kockat dhe flokë të shëndetshëm

Kolagjeni, i krijuar nga Vitamina C, është një përbërës thelbësor i lëkurës, indeve lidhëse dhe thonjve. Mungesa e vitaminës C e lë lëkurën më të prekshme ndaj dëmtimit nga rrezet e diellit, siç janë rrudhat, lëkura e varur dhe njollat. Salca e domates është e pasur me Vitaminë K që forcon fijet e flokëve dhe rigjallëron rritjen e flokëve. Gjithashtu ndërton kocka më të forta. Likopeni gjithashtu është treguar se përmirëson masën e eshtrave, e cila është një mënyrë e shkëlqyer për të luftuar osteoporozën.

  1. Redukton dhimbjet kronike

Nëse jeni një nga miliona njerëz që përjetojnë dhimbje kronike të buta deri të moderuara nga inflamacioni (të tilla si dhimbja e shpinës, dhimbja e muskujve ose artriti), domatet mund të japin lehtësim dhe të parandalojnë dhimbjen falë sasisë së lartë të bioflavonoideve dhe karotenoideve, të cilat janë agjentë të njohur anti-inflamatorë.

Burimi: LivingStrong.com 

Qendra Alert

Alert.al

 

Pijeni kafenë, pa pasur frikë nga aritmia

Nëse iu është thënë që të shmangni kafenë sepse ju shkakton rrahje të parregullta të zemrës, një studim i fundit iu bën të ndryshoni mendim në lidhje me këtë rekomandim.

Studimi më i fundit ka shqyrtuar të dhënat e 380 mijë individëve dhe zbuloi që zakoni i pirjes së kafesë nuk ishin i lidhur me një rrezik të shtuar të aritmisë. Dhe nuk varej as nga aftësia e individëve për të metabolizuar kafeinën, sipas rezultateve të publikuara në JAMA International Medicine.

Në fakt, analizimi i konsumimit të kafesë, duket se tregon që ato që pijnë më shumë kafe, kishin dhe një risk më të vogël për të zhvilluar sëmundje të lidhura me aritminë, duke përfshirë dhe fibrilacionin atrial, ose AFib, i cili shkakton bllokim të enëve të zemrës, infarkt apo komplikacione të tjera të zemrës.

Kafeina është një ‘përbërës shumë i komplikuar’, thotë Daniel Cantillon, shef i kardiologjisë në Klinikën Kliveland të Shteteve të Bashkuara. ‘Mbi të gjitha është një stimulant shumë i fortë për sistemin nervor dhe stimulant i dobët për sistemin e enëve të gjakut’.

Fred Kusumoto, drejtor i Shërbimeve të Zemrës te Mayo Clinik vëren se ky studim është ‘i shkëlqyer’. Sipas tij ka pasur studime të shumta dhe në përgjithësi të gjitha këto studime theksojnë që nuk ka një lidhje ndërmjet artimisë, dhe madje ndoshta mund të ketë një përmirësim të saj, nga konsumimi i kafesë. Por kjo nuk do të thotë, që njerëzit duhet që të pijnë kafe me qëllim që të parandalojnë fibrilacionin atrial, u shpreh ai.

Edhe kërkuesit shkencorë të këtij studimi kërkojnë që të jenë sa më të kujdesshëm dhe nuk duan që ti rekomandojnë njerëzve që të pinë më shumë kafe për të reduktuar rrezikun e aritmisë.

Në këtë fazë të studimit është akoma e vështirë për të përcaktuar nëse konsumimi vetëm i kafesë shkakton një rrezik më të vogël të aritmisë. Faktorë të tjerë janë më të vështirë për tu matur, të tilla si dieta dhe gjumi, të cilat duhet të jenë gjithashtu të përfshira në studim.

Burimi: Washington Post

alert.al

Pse qeset plastike janë të rrezikshme për të ruajtur ushqimin?

Ruajtja e duhur e ushqimit është e rëndësishme për ta mbajtur atë të sigurt për t’u ngrënë. Ngrënia e ushqimit, i cili nuk është ruajtur në mënyrën e duhur, potencialisht përmban rrezikun e sëmundjes së individit, veçanërisht nëse ena e magazinimit është një plastikë që përmban kimikate të rrezikshme. Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë rekomandon ruajtjen e ushqimit në qese plastike – të dizajnuara vetëm për këtë qëllim – si jetike për mbajtjen e ushqimit të sigurt. Sidoqoftë, ruajtja e ushqimit në çdo lloj të plastikës, qese për ruajtjen e ushqimit ose qese të tjera plastike, mund të paraqesë rreziqe të caktuara për njerëzit.

Kimikatet

E gjithë plastika është bërë nga kimikate që kanë mundësi të dëmtojnë shëndetin e një personi. Kimikatet që përbëjnë plastikën janë BPA dhe DEHA. Sipas Institutit Amerikan për Politikën e Bujqësisë dhe Tregtisë, qeset ushqimore janë të përbëra nga polietileni me densitet të lartë ose polietileni me densitet të ulët dhe zakonisht kodohen për riciklim si 2 ose 4. Kur ushqimi ruhet në qese plastike, këto kimikate mund të depërtojnë në ushqim dhe më pas të gëlltiten nga individët. Kjo gjithashtu përfshin mbështjellësin plastik, i cili përbëhet nga përbërës të ngjashëm. Me kalimin e kohës këto kimikate janë lidhur me ndryshimet e indeve, dëmtimet gjenetike, gabimet kromozomale, abortin, defektet e lindjes, fillimin e hershëm të pubertetit dhe ndryshimet hormonale. Tek fëmijët, depërtimi kimik i qeseve mund të shkaktojë dëm në zhvillimin e sistemit imunitar të tyre dhe mund të rezultojë në prishje të hormoneve dhe probleme të sjelljes.

Dëmtuesit

Sipas studimeve të ndryshme, ushqimi i konservuar duhet të ruhet në enë hermetike për të parandaluar që dëmtuesit të hyjnë në to, përfshirë insektet dhe brejtësit. Qeset plastike ushqimore nuk janë hermetike dhe nuk duhen përdorur. Qeset e ruajtjes së ushqimit mund të thyhen ose të hapen nga dëmtuesit. Përdorimi i kavanozëve të qelqit është metoda e rekomanduar për ruajtjen e ushqimit të konservuar pasi mund të ketë transmetim kimik kur ushqimi ruhet në enë plastike.

Bakteret

Kur ushqimi nuk ruhet siç duhet, ai mund të krijojë baktere të dëmshme që mund ti sëmurin njerëzit. Këshillohet që ushqimi të ruhet në enë hermetike në frigorifer për të parandaluar kontaminimin bakterial. Një ushqim që nuk është mbështjellë siç duhet mund të infektohet me baktere nga ushqime të tjera në frigorifer që tashmë janë prishur, dhe mund ta përhapen gjithashtu. Për më tepër, mishrat që nuk janë të mbështjellë në mënyrë hermetike mund të pikojnë në ushqime të tjera, duke i kontaminuar ato me patogjenë ushqimorë, si E.coli ose salmonella. Qeset plastike ushqimore dhe qeset e ruajtjes së ushqimit mund të grisen ose të prishen kur zhvendosni ushqimin në frigorifer, gjë që krijon kushte që mund të rriten dhe përhapin bakteret.

alert.al

Si të marrim vitaminë D nga dielli?

Vitamina D është e domosdoshme për shëndetin e kockave dhe pjesën më të madhe të kësaj vitamine e marrim përmes ekspozimit në diell. Trupi ka nevojë për vitaminën D për të përthithur kalciumin dhe fosforin nga ushqimi. Këto minerale marrin pjesë në mbrojtjen dhe zhvillimin e kockave.

Mungesa e vitaminës mund t’i bëjë eshtrat më të dobët dhe të brishtë, gjë që mund të shkaktojë deformim të tyre. Tek fëmijët, mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë deformim të kockave. Tek të rriturit, ajo mund të shkaktojë osteomalaci, një çrregullim që shkakton dhimbje dhe ndjeshmëri të kockave.

Si e marrim vitaminën D?

Trupat tanë kryesisht e marrin vitaminën D gjatë ekspozimit në diell. Vitaminën D e marrim edhe përmes disa ushqimeve, si vezët, mishi dhe peshku i yndyrshëm (salmoni, sardelet). Vitamina D u shtohet produkteve të qumështit, drithërave për mëngjes, produkteve nga soja apo lëngut të portokallit.

Sa kohë duhet ta kalojmë në diell

Nuk ekziston ndonjë rregull i përgjithshëm. Kjo është për shkak se koha e cila nevojitet për ta kaluar të ekspozuar ndaj diellit që trupi juaj të fillojë të prodhojë vitaminë D varet nga shumë faktorë. Këto janë mosha juaj, koha e vitit apo edhe koha e ditës.

Ekspozimet afatshkurtra ndaj diellit pa mbrojtje, por në intervale, janë zakonisht të mjaftueshme për shumicën e njerëzve që trupat e tyre të prodhojnë vitaminë D. Hulumtimet tregojnë se më së miri është të ekspozohemi në intervale të shkurtra në diell në mes orës 11:00 dhe 15:00.

Ekspozimi i shkurtër ndaj diellit nënkupton disa minuta. Mjafton të ekspozoheni ndaj diellit vetëm 10 deri në 15 minuta për ta fituar sasinë e mjaftueshme të vitaminës D. Sa më shumë lëkurë që e ekspozoni ndaj diellit, aq më shumë trupi juaj do të prodhojë vitaminë D. Megjithatë, personat me lëkurë më të errët duhet të kalojnë më shumë kohë të ekspozuar ndaj diellit, në mënyrë që të prodhojnë të njëjtën sasi të vitaminës D.

Sa më gjatë që ekspozoheni ndaj diellit pa mbrojtje, aq më i lartë është rreziku nga kanceri i lëkurës. Mos harroni ta mbroni lëkurën me ndonjë veshje të lehtë pasi t’i keni kaluar 15 minuta në diell pa mbrojtje.

Kush janë më të rrezikuar nga mungesa e vitaminës D

Disa persona i takojnë grupit të rrezikut, apo përballen me një rritje të rrezikut të mungesës së vitaminës D në trup dhe ata duhet të konsultohen me ndonjë mjek rreth marrjes së suplementeve të vitaminës D. Këtu përfshihen:

  • Gratë shtatzëna dhe ato gjidhënëse
  • Foshnjat dhe fëmijët e moshës 6 muaj deri në 5 vjeç
  • Të moshuarit, të moshës mbi 65 vjeç
  • Personat të cilët nuk ekspozohen mjaftueshëm në diell
  • Personat me lëkurë më të errët.

A mund ta teproni me vitaminë D

Personat të cilët marrin suplemente të vitaminës D, në ditë duhet të marrin jo më shumë se 25 miligramë të vitaminës D, sepse më shumë se kaq mund të ketë efekte të dëmshme për shëndetin. Nivelet e tepërta të vitaminës D në trup mund të shkaktojnë nivele jashtëzakonisht të larta të kalciumit, dhe kjo mund të shkaktojë vjellje, konfuzion, ritme abnormale të zemrës dhe madje edhe gurë në veshka.

Ekspertët thonë se ka shumë pak gjasa që do të keni nivele të tepërta të vitaminës D në trup vetëm nëpërmjet ekspozimit ndaj diellit. Shumica e rasteve të nivelit të tepërt të vitaminës D në trup janë rezultat i suplementeve.

alert.al

Dieta kundër tensionit të lartë të gjakut: 'Jo vajit të palmës dhe kripës'

E ashtuquajtura dieta DASH, e cila i referohet Përpjekjeve Dietike për të Ndaluar Hipertensionin, është zhvilluar nga Instituti Amerikan i Shëndetit, si një mundësi për të jetuar sa më gjatë dhe në mënyrë të shëndetshme. Kjo dietë rekomandon ngrënien e shumë perimeve, frutave, drithërave, produkteve të bulmetit me pak yndyrë, peshkut, mishin e pulës, fasulet, arrat dhe vajërat vegjetalë. Ajo rekomandon kufizimin e ushqimeve me shumë yndyrë të tilla si mishi i procesuar, produktet e bulmetit me shumë yndyrë, dhe vajrat nga bimë tropikale të tilla si vaji i arrës së kokosit si dhe vaji i palmës. Gjithashtu dieta rekomandon edhe kufizimin e pijeve dhe ushqimeve të ëmbëlsuara. Po ashtu dieta rekomandon që maksimumi i kripës të jetë në vetëm 2.3 gramë në ditë.

Përfitimet kryesore të kësaj diete

Kërkimet kanë treguar që dieta DASH ofron një sërë qasjesh ushqimore për të parandaluar dhe për të trajtuar tensionin e lartë të gjakut (hipertensionin), i cili është një nga faktorët kryesorë që ndikon në sëmundjet e zemrës dhe te infarkti.

Testimet e kësaj diete kanë treguar që reduktimi i kripës deri në 1.5 gramë në ditë, mund të sjellë përfitime të shumta për uljen e tensionit të lartë të gjakut edhe më shumë sesa standarti i përshkruar më sipër. Me rezultatet shkencore të provuara të kësaj diete, dhe të qenurit në sintoni me rekomandimet e sotme në Europë, strategjia e balancuar e saj mund të adoptohet për një dietë dhe stil jete më të shëndetshëm.

Ushqimet e rekomanduara

Për të ndihmuar njerëzit që të ndjekin këtë dietë, DASH siguron një numër vaktesh gjatë ditës, dhe ka si qëlim që energjia e marrë të mos kalojë 2000 kalori në ditë. Dieta është fleksibël, përderisa ajo mund ti adaptohet njerëzve të ndryshme dhe kërkesave të ndryshme të tyre.

Burimi: EUFIC

alert.al 

Kujdes nga kjo furrë elektrike e prodhuar në Turqi

Sistemi Europian i sigurisë për produktet jo ushqimore ka nxjerrë alertin numër A11/00026/21 të njoftuar nga shteti i Maltës për rreziqet elektrike që vijnë nga një furrë sobe e prodhuar në Turqi. Mbrojtja e tokëzimit është e papërshtatshme dhe izolimi i produktit është i papërshtatshëm, duke i lënë pjesët e eletrike te hap-ura dhe  të zbuluara. Përdoruesi mund të prekë pjesët e drejtpërdrejta të zbuluara dhe të marrë një goditje elektrike. Sipas këtij njoftimi produkti nuk është në përputhje me direktivën evropiane për voltazhin e ulët si dhe standartet e tjera evropiane.

Burimi: Safety Gate

alert.al/

Dieta me akullore: dobësohu 2 – 3 kg për vetëm pak ditë

Gjatë muajve të verës, kush nuk ka ëndërruar që të mund të hajë akullore dhe në të njëjtën kohë të dobësohet? Mesa dukesh kjo gjë është e mundur, dhe megjithëse kjo dietë qarkullon prej vitesh tashmë, gjatë këtij viti është kthyer në një trend dhe e përdorur gjithashtu dhe nga shumë njerëz të njohur të botës së artit.

Rregullat janë shumë të thjeshta. Nuk bëhet fjalë vetëm për të ngrënë akullore, por që të mund të konsumohen vetëm dy në ditë. Akullorja në vetvete është e pasur me vlerat ushqyese që kërkon trupi jonë në mënyrë të përditshme. Vitamina, proteina, kripëra minerale dhe yndyrna të një cilësie të mirë janë të gjitha karakteristikat ushqyese që zotëron akullorja. Dieta kërkon që të mund të konsumohen të paktën dy akullore në ditë, por duhet që të bëni kujdes për të mbajtur një nivel kalorik të ulët dhe akullorja të shoqërohet me një sallatë me fruta të ndryshme.

Menuja e një diete me akullore

Mëngjesi: një filxhan kafe ose një filxhan me qumësht të skremuar me dy biskota me marmelatë ose një gotë më kos.

Ndërmjet vakteve të paradites mund të konsumohet një frut i stinës.

Dreka: një akullore e zakonshme e paketuar (qoftë me biskotë ose me kaush), ose një akullore artizanale e shoqëruar me një sallatë me fruta.

Pasdite: një kos frutash.

Darka: peshk ose mish i shoqëruar me perime dhe një fetë bukë ose 200 gramë patate në furrë.

Sigurisht që ky është vetëm një shembull dhe çdokush mund ta personalizojë në bazë të nevojave të veta dhe duke ndërthurur drekën me darkën.

Në përgjithësi ata që e kanë provuar theksojnë që është një dietë e shumë e thjeshtë për tu zbatuar.

 

alert.al/

Noval Diagnostic: Tani përgjigja e testit PCR për vetëm 1 orë, e njohur jashtë shtetit, superoferta edhe për analiza të tjera

Testet PCR që janë të domosdoshme mes dokumenteve të udhëtimit për jashtë shtetit, tani mund të kryhen në një kohë rekord. Noval Diagnostic, laboratori me standartet më të larta në rajon, ofron siguri dhe besueshmëri në analizat e gjakut duke reduktuar kostot dhe përshpejtuar kohën e rezultatit për vetëm 1 orë.

Labotatori ofron Testin Sars-Cov-2 me PCR (me tampon) dhe testin serologjik

Testi PCR me tampon është mënyra më efikase dhe me ndjeshmëri më të lartë, për të parë nëse jeni të prekur nga COVID-19.

Testi kryhet për të gjithë personat, për ata që kërkojnë të udhëtojnë jashtë si dhe për ata që duan të dinë nëse kanë Covid-19 apo grip të zakonshëm.

Staffi i Noval Diagnostic vjen atje ku jeni ju për të marrë tamponin

Mjafton një telefonatë në nr +355 68 607 9996.

Rezultatet e testit dalin për 1 orë dhe janë në 2 gjuhë shqip/anglisht. Ajo që është më e rëndëishmja, ky test është i njohura në kufi tokësor dhe ajror si dokument zyrtar.

Ky laborator ofron një gamë të gjerë analizash cilësore dhe me kosto të përballueshme nga qytetarët.

Laboratori Noval Diagnostic ofron për të gjithë pacientët paketën e monitorimit të imunitetit ndaj SARS COV2

-Gjak komplet

-Test serologjik (IgM,IgG)

Per vetem 3.000leke.

Dhe për të gjithë ata që vuajnë nga tiroidja, Laboratori Noval Diagnoctic tani ofron edhe paketa me ulje çmimi.  Përmes paketës Check- up Baze Tiroide mund të marrësh përgjigje të sakta mbi gjendjen e tiroides.

Paketa përmban analizat TSH, FT3 dhe FT4. Për më tepër, kjo paketë është lehtësim për pacientët, sepse nga 4500 lekë tashmë vjen me ofertë 3000 lekë.

-Laboratori kryen edhe Check up Baze

-Gjak komplet

-Glicemi esell

-Urea

-Kreatinina

-SGPT-ALT

-SGOT-AST

-Bilirubin Totale

Labotatori Noval Diagnostik e ka degën qendore në adresën Blv. Bajram Curri, Pallatet Agimi, ku të interesuarit mund të kontaktojnë për më shumë informacion.

Qendra Alert – Alert.al

 

Miratohet mjekimi i plotë i kimio-terapisë për qentë e sëmur me tumor

Gjatë mesit të muajit korrik, Administrata Amerikane e Barnave dhe Ushqimit ka miratuar në mënyrë të plotë injeksionin Tanovea, e cila do të mjekojë limfomat dhe cistet tek qentë. Nuk është e pazakontë për të gjetur gunga të ndryshme në qen, sidomos me rritjen e moshës së tyre. Rritjet dhe masat mund të shfaqen në qentë në çdo moshë, por ato janë ndër çështjet më të zakonshme shëndetësore të vërejtura në qentë më të vjetër.

Gungat, cistet si dhe limfomat janë një lloj kanceri i cili mund të prekë shumë lloje të kafshëve, duke përfshirë dhe qentë. Tanovea është mjekimi i parë  i miratuar në mënyrë të plotë dhe më specifikisht për qentë. Në këtë mënyrë , Administrata Amerikane e Barnave dhe Ushqimit kërkon që ta bëjë këtë mjekim të përdorshëm për të gjithë pacientët – përfshirë dhe kafshët që vuajnë nga sëmundje të rralla.

‘Miratimi i parë i plotë i sotëm i këtij medikamenti të ri për kafshët për trajtimin e limfomës në qen demonstron ndikimin pozitiv që programi i Administratës Amerikane të Barnave dhe Ushqimit mund të ketë në disponueshmërinë e trajtimeve të reja të kafshëve”, tha Komisioneri i FDA-së Janet Woodcock. Sipas saj, ata janë të përkushtuar për të vazhduar përdorimin e të gjithë autoritetit të tyre për të ndihmuar në krijimin e mundësive të trajtimit, në bazë të kërkesës së shoqëruesve të kafshëve.

Programi i Administratës Amerikane të Barnave dhe Ushqimit ka për qëllim që të vendosë nga ana ligjore më shumë medikamente në dispozicion për veterinerët dhe pronarët e kafshëve për trajtimin e sëmundjeve të pazakonta. Ky program ofron mënyra inovative për të sjellë produkte në treg për këto popullata të vogla dhe është krijuar për të ndihmuar kompanitë farmaceutike të kapërcejnë bllokimet e rrugëve financiare me të cilat përballen në sigurimin e barnave të kafshëve me kërkesë të kufizuar. Para miratimit të legjislacionit që krijoi këtë program në vitin 2004, kompanitë farmaceutike rrallë do të përpiqeshin të sillnin barna për këto kafshë në treg, sepse tregjet ishin shumë të vogla për të gjeneruar një fitim të duhur financiar.

Limfoma buron nga qelizat e bardha të gjakut të quajtura limfocite. Këto qeliza janë një pjesë normale e sistemit imunitar dhe mbrojnë trupin nga infeksioni, por ato rriten në mënyrë jonormale nëse ndikohen nga limfoma. Megjithëse limfoma mund të prekë pothuajse çdo organ në trup, ajo zakonisht fillon në organet që funksionojnë si pjesë e sistemit imunitar, siç janë nyjet limfatike, shpretka dhe palca e kockave. Shenjat e limfomës tek qentë ndryshojnë në varësi të organeve që preken. Shkaku i limfomës tek qentë është akoma i panjohur.

Barnat e kimioterapisë shpesh kanë efekte anësore të mundshme, por, ndryshe nga mjekësia njerëzore në të cilën pacientët mund të jenë të gatshëm të tolerojnë efekte anësore të pakëndshme në këmbim të një kurimi të mundshëm, qëllimi kryesor i kimioterapisë tek kafshët shtëpiake është të zgjasë mbijetesën e tyre, me një theks të veçantë te kafshët shtëpiake është cilësia e jetës dhe komoditeti. Përbërësi aktiv në Tanovea është rabacfosadine, një substancë që vret qelizat e kancerit në rritje të shpejtë. Tanovea duhet të rekomandohet nga një veteriner i licencuar sepse ekspertiza profesionale është e nevojshme për të diagnostikuar në mënyrë korrekte limfomën në qen, për të përcaktuar trajtimin më të mirë dhe për të menaxhuar efektet anësore të mundshme. Tanovea vjen në një formë të përqendruar dhe, pasi të hollohet, injektohet në venë për një periudhë prej 30 minutash. Trajtimi përsëritet çdo tre javë deri në një total prej pesë javësh. Meqenëse Tanovea është një ilaç kimioterapeutik, pronarët duhet të kenë shumë kujdes gjatë trajtimit dhe pastrimit të qenve të tyre për një periudhë prej pesë ditësh pas çdo trajtimi. Veterinerët duhet të diskutojnë këto masa paraprake me pronarët e qenve.

Qendra Alert 

alert.al/