Menu

Diaspora

Qindra tabletat e dhuruara nga Ecolog dhe Lazim Destani nisin të shpërndahen për nxënësit në Shqipëri

TIRANË, 12.05.2020 – Në ambientet e Drejtorisë së Përgjithshme të Arsimit Parauniversitar (Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sportit), u dorëzuan qindra tableta për nxënësit e shkollave shqiptare, dhuratë nga filantropi Lazim Destani dhe kompania “Ecolog International”. Tabletat e pajisura dhe me karta SIM nisën të shpërndaheshin menjëherë në të gjitha bashkitë e vendit, me qëllim pajisjen sa më shpejt të nxënësve, për të arritur javët e mbetura të mësimit online.

Drejtori i Përgjithshëm i Arsimit Parauniversitar, Z.Selman Hodaj shprehu mirënjohjen e tij për filantropin Destani dhe dhurarën e bërë për nxënësit në Shqipëri, e cila sipas tij, do t’ju shërbejë mjaft atyre fëmijëve që nuk kanë mundësi ekonomike të kenë pajisje ‘smart’ për mësim online. “E falenderoj Z.Destani për dhuratën dhe njerëz të tillë i duhen gjithmonë shqiptarisë”, tha ndër të tjera Z.Hodaj.

Ndërsa Granit Sokolaj, përfaqësues i Z.Destani tha se, ndihma e sotme për nxënësit në nevoja ekonomike në Shqipëri, ishte një dëshirë e donatorit, për të mbështetur fëmijët shqiptar në këto ditë të vështira dhe ky donacion vjen pasi edhe në Maqedoninë e Veriut e Kosovë, janë shpërndarë mijëra tableta të tjerë për nxënësit me nevoja ekonomike, nga i njejti dhurues.

Një dedikim falenderimi për Z.Destani dhe kompaninë Ecolog pati dhe nga Ministrja e Arsimit, Znj.Besa Shahini, e cila postoi në faqet e saj zyrtare në rrjetet sociale, si dhe në ato të institucionit, këtë mesazh: “Jemi shumë falënderues për bujarinë që tregoi kompania Ecolog International, duke dhuruar 500 pajisje digjitale për nxënësit tanë. Ato u dorëzuan sot tek Drejtori i Përgjithshëm i Arsimit Parauniversitar, Selman Hodaj dhe po shpërndahen tek nxënësit. Faleminderit!”

Tabletat janë të pajisura me karta SIM, me qëllim që nxënësit të kenë mundësi të ndjekin mësimin online në programet dhe platformat e ofruara nga Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë.

Përgjatë periudhës së pandeminë, Ecolog International dhe filantropi Destani u kanë dhuruar për mijëra tableta nxënësve në nevojë në Maqedoninë e Veriut, Kosovë dhe tani në Shqipëri, kur për shkak të situatës shkollat u ndërprenë dhe fëmijët u detyruan të përshtateshin me të mësuarit online.

Përtej sasisë së dorëzuar sot në Ministrinë e Arsimit, Ecolog dhe Z.Destani, po dhurojnë dhe një sasi tjetër pajisjesh elektronike, nëpërmjet konkateve të tyre dhe bashkëpunëtorëve në Shqipëri.

Lazim Destani, një filantrop dhe biznesmen i njohur, është Anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës në Shqipëri dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare. Gjithashtu, Z.Destani është Kryetar i Bordit Mbikqyrës të Ecolog Internationational, një ndër kompanitë më të mëdha në botë e veçanërisht në fushën e shërbimeve.

Qendra Alert / Alert.al

Pas Maqedonisë, mijëra tableta nisin të shpërndahen dhe në Kosovë, të dhuruara nga Ecolog dhe familja e Lazim Destanit, për nxënës nga familje në nevojë

Mijëra nxënës në Republikën e Kosovës që viijnë nga familjet në nevojë do të pranojnë tabletë si donacion nga familja Destani përmes kompanisë Ecolog International.

Lazim Destani

Përgjatë periudhës që po përballemi me pandeminë, Ecolog International vjen me donacion për nxënësit që vijnë nga familjet në nevojë. Siç dihet tashmë, ndër masat për parandalimin e përhapjes së virusit Covid-19 erdhi dhe ndërprerja e mësimit në shkolla për të kaluar në formën e mësimit online. Kalimi i mësimit në këtë formë ua bëri të pamundur ndjekjen e mësimit shumë nxënësve që u mungonin pajisjet adekuate teknologjike e që familjet e tyre nuk ishin në gjendje t’ua siguronin këto.

Përmes këtij donacioni synohet zbutja e kësaj situate, duke ua mundësuar ndjekjene mësimit nga shtëpia edhe nxënësve nga kjo kategori shoqërore.

Sa i përket prokurimit, logjistikës dhe implementimit, ky projekt u zhvilluar brenda disa javësh nga resurse plotësisht interne të kompanisë Ecolog në bashkëpunim me institucionet relevante shtetërore  që kishin siguruar evidencën e familjeve në nevojë sipas komunave.

Filantropi Lazim Destani e çmoi dhe i falënderoi institucionet shtetërore për mbështetjen e ofruar. Sa i përket natyrës së donacionit ai tha:

“Arsimi dhe shkenca janë pistonët kryesorë të një shoqërie, investimet dhe mbështetjet e këtyre segmenteve janë mbështetja më e madhe që mund t’i bësh një kombi. Andaj vendosëm që këtë donacion t’ua dedikojmë nxënësve që për shkak të mungesës së pajisjeve të nevojshme teknologjike mbetën jashtë procesit arsimor. Digjitalizimi është gjithashtu një proces i pashmangshëm i një shoqërie, andaj edhe donacionin e shohim me kuptim afatgjatë”.

Ndërsa drejtuesit e kompanisë thanë se projektet e dedikuara për fëmijët në përgjithësi, ndërsa për nxënësit në veçanti, janë pjesa kryesore e filozofisë së përgjegjësisë shoqërore të kompanisë sonë.

“Ky projekt ka qenë një sfidë e rallë logjistike, por edhe një emocion i veçantë. Jemi shumë të kënaqur që përkrah vështirësive të mosfunksionimit të rregullt të tregjeve arritëm ta finalizojmë projektin e furnizimit të paisjeve elektronike për fëmijët në nevojë edhe në Kosovë. Lehtësimi i familjeve dhe gëzimi në fytyrat e fëmijëve, është kënaqësia jonë më e madhe.”

Ky donacion është rrjedhojë e aksionit dyjavor të shpërndarjes së mijëra tabletëve për nxënësit që mbetën jashtë procesit arsimor në Maqedoni, ndërsa përgjegjësia shoqërore e Ecolog International në shumicën e rasteve ka qenë e orientuar drejt të rinjve në përgjithësi dhe nxënësve e studentëve në veçanti.

Nga ana tjetër përmes angazhimeve private të vet filantropit Lazim Destani dhe përmes sipërmarrjeve të familjes së tij, vetëm gjatë pandemisë së Covid-19 janë mbështetur edhe shumë segmnete tjera të shoqërisë si shëndetësia apo familjet në nevojë.

Qendra ALERT / Alert.al

Një mijë mjekë shqiptarë nga diaspora në shërbim online për mërgimtarët

Platforma online e konsultimeve falas nga mjekët e diasporës shqiptare, që ofrojnë këshillim , jo vetëm brenda Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë, por edhe mbarë Diasporës shqiptare kudo në botë

Mjekët shqiptarë në Evropë kanë marrur një nismë për t’u dalur në ndihmë gjithë shqipëtarve, jo vetëm brenda Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë, por edhe mbarë diasporës shqiptare kudo në botë, shkruan albinfo.ch.

Federata e Mjekëve Shqiptarë në Evropë, ka mbledhur nën një kulm mjekët shqiptarë në Evropë, me specializime të ndryshme për t’u vënë në shërbim të pacientëve shqiptarë kudo që ndodhen në botë, përmes platformës falas për konsultime online rreth COVID-19.

Federata e Mjekëve shqiptarë në Evropë tashmë ka 1,000 anëtarë shqiptarë të cilët jetojnë dhe punojnë në diasporë me prejardhje nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia dhe Mal i Zi dhe vlen të theksohet se shumica e tyre janë me specializime të ndryshme.

Elona Meta Haubrich, mjeke e specializuar në Gjermani, tregon për albinfo.ch se qëllimi i gjithë kësaj iniciative ka ardhur nga bashkepunimi i ndërsjelltë dhe shkembimi I eksperiencave të mjekëve shqiptarë nga Evropa, duke e vënë gjithë potencialin e tyre akademik dhe human në shërbim të pacientëve shqiptarë kudo në botë.

Intervistë me mjekën shqiptare të specializuar në Gjermani Elona Meta Haubrich

Na tregoni rreth Federatës së Mjekëve shqiptarë në Evropë, nga sa mjekë përbehet përafërsisht, pra numrin e tyre i përgjithshëm?

Federata është themeluar në dhjetor të 2019, dhe ka selinë qendrore në Wolfenbüttel në Gjermani. Federata vjen si vijimësi e shoqatës „Mjekët e së ardhmes“, të themeluar në vitin 2006 në Tiranë, kohë në të cilën unë dhe motra ime Dr.Aurora Dollenberg ishim studente të Mjeksisë në Fakultetin shtetëror në Tiranë. Federata ka tashmë 1.000 anëtarë shqiptarë të cilët jetojnë dhe punojnë në diasporë, me prejardhje nga Shqiperia, Kosova, Maqedonia dhe Mal i Zi. Qëllimi i gjithë kësaj është bashkëpunimi dhe shkëmbimi I eksperiencave mes tyre, dhe me tej vënia e këtij potenciali akademik dhe human në sh[rbim të pacientëve shqiptarë brenda dhe jashtë saj.

Nga kush erdhi ideja e themelimit të platformës falas për konsultim me mjekët?

Pandemia e covid 19 nxorri e pah edhe më shumë domosdoshmërinë e mjekëve. Ne si Federatë ndjemë përgjegjësinë të ndihmojmë bashëeathdhetarët tanë dhe në pamundësi të pranisë fizike, menduam të hartojmë këtë platformë ku mund t‘i përgigjemi pyetjeve të shqiptarëve kudo që janë .

Falë avancimit të teknologjisë, Federata ka integruar në faqen e saj zyrtare një platformë online për konsulta falas me mjekë nga 27 vende të Evropës, dhe SHBA-ve.

Mjekët, ju përgjigjen nevojave të pacientëve në lidhje me koronavirusin , por edhe problemeve të tjera shëndetësore, në një kohë kur kontakti direkt me mjekun është i pamundur.

Gjithçka mundësohet në kohë reale, mjafton të futesh në faqen e Federatës së mjekëve shqiptarë në Evropë:

 https://amfe-federation.eu/konsulta/mjeku-europe/

Aty mund t‘u drejtohen me pyetje mjekëve duke marr prej tyre pergjigje.

A ka shumë të interesuar për konsultime?

Po, ka shumë të intersuar nga shqiptarët e diasporës, por edhe të trevat shqipatare që na shkruajnë, ku pyetjet më të shpeshta janë rreth situatës dhe përhapjes së koronavirusit në shtete të ndryshme. Këshilla për të kaluar pa stres gjendjën e karantiminit, ka qene interesi i shumë qytetarëve. Por, ka edhe nga ata që kanë patur nevojë për këshilla rreth semundjeve të tjera, që kanë, apo janë ndeshur përgjatë periudhës së izolimit.

Pyetjet e tyre a kanë të bëjnë më shumë rreth simptomave apo nga frika në përgjithësi?

Pyetje më të shpejta janë frika nëse janë të infektuar duke qene[ se kishin shenja të lehte të një infeksioni viral dhe nëse duhet të bënin testin apo duhet të prisnin ndoshta edhe për një kohë. Gjithashtu janë paraqitur edhe pyetje të përgjithshme që nuk kanë patur lidhjen e Infeksionin prej COVID 19. Ne japin vazhdimisht informacione në lidhje me të rejat e fundit të trajtimit të infektuarve dhe referimin e faktorëve rrezikues edhe ata mbrojtës ndaj përhapjes së infeksionit.

Nëse një person ka shqetësime rreth simptomave, si mund të qaset ne web-in për konsultime me ndonjë mjek? Pra ciltë janë hapat që duhet ndjekur?

Adresa ku mund të klikosh konsult falas është kjo: https://amfe-federation.eu/konsulta/mjeku-europe/

Por, përveç kësaj mjekët që janë anëtarë edhe pse kanë arritur majat e suksesit në Mjëkësinë evropiane  gjejnë kohë të angazhohen vullnetarisht në mbështetje të shqiptarëve me konsultime mjekesore. Ndërkohë që një pjesë e mirë e tyre kanë bërë video sensibilizuese duke referuar për gjendjen e COVID-19 në vendet ku jetojnë dhe punojnë, masat që duhen marrë për minimizimin e përhapjes se COVID-19 si dhe të rejat e fundit shkencore në lidhje me trajtimin e Infeksiont prej koronavirusit.

Platforma e juaj, a ka edhe psikolog në dispozicion për konsultime?

Po, nënkryetarja e Federatës preveçse është mjeke Urgjence dhe familje, është edhe Psikoterapeute duke ndikuar me profesinalitetin e saj tek qytetarët të cilët ndihen të stresuar apo në ankth në këtë kohë pandemie . Ajo këshillon vazhdimisht çfare masash duhet të merren për të eliminuar faktorët negativ që ndikojnë në rritjen e gjendjes psikologjike të qytetarët shqiptarë.

/Albinfo.ch.

Qendra Alert / Alert.al

ECOLOG-INTERNATIONAL dhuron mijëra tableta për fëmijët e familjeve në nevojë

Kompania Ndërkombëtare ECOLOG-INTERNATIONAL do të dhurojë mijëra tableta për nxënësit e shkollave në Maqedoninë e Veriut, Kosovë e Shqipëri dhe konretisht, pë fëmijë të familjeve në nevojë. Lajmi është bërë i ditur nga filantropi e biznesmeni Lazim Destani, i cili është dhe Kryatar i Bordit të ECOLOG, kompani në pronësi të familjes së tij.

Ja çfarë thotë Destani në postimin e tij në Facebook:
”Përpjekjet për t’i dalë në ndihmë popullatës sonë në këtë periudhë pandemie janë obligim i secilit që e ka këtë mundësi dhe ato po inkurajojnë gjithnjë e më shumë.
Ndihem mirë kur shikoj që biznese e kompani të shumta, shoqata e fondacione nga diaspora e nga vendet tona janë vënë në lëvizje e po tregojnë zemërgjerësi duke u ardhur në ndihmë familjeve në nevojë e duke dhënë kontribut në sfera të ndryshme të jetës shoqërore.
Në kuadër të këtyre përpjekjeve si dhe në përputhje me apelin tim, e çmoj dhe e falënderoj ekipin nga biznesi ynë familjar i cili pas një angazhimi prej dy javësh e finalizoi projektin për dhurimin e mijëra pajisjeve teknologjike për mësim online.
Sipas evidencës nga institucionet shtetërore, në mungesë të këtyre pajisjeve shumë nxënës nuk e kishin mundësinë ta ndjekin mësimin nga shtëpia.
Andaj, ky donacion u dedikohet nxënësve të cilët për shkak të mungesës së pajisjeve teknologjike mbetën jashtë procesit arsimor. Ndër gjërat më të rëndësishme që mund të bëjmë gjatë krizës që solli Covid-19 është që, e ardhmja e këtij vendi, fëmijët, të vazhdojnë me ndjekjen e procesit mësimor pa pengesa.
Ky donacion do t’i përfshijë fëmijët e familjeve me gjendje më të rënduar ekonomike si në Maqedoninë e Veriut ashtu dhe në Shqipëri, Kosovë e më gjerë në trojet tona.
Sipas projektit, sot filloi faza e parë e shpërndarjes duke nisur nga qyteti i Shkupit dhe komunat e tij për të vazhduar pastaj edhe më gjerë në qytetet tjera”.

Qendra Alert / Alert.al

Libra Pecuniaria Apo Balanca Financiare!

Nga Ardian LEKAJ*

Edhe kapitalizmi, sot në kohën e COVID-19, është në krizë. E megjithatë kapitalizmi është një formulë e suksesshme. Eksperimentet me sisteme të tjera i kemi jetuar, por nuk kanë rezultuar efektive.

Sot e gjithë bota është në krizë. Kurrë nuk ka ndodhur që kontinentet të përballeshin me një krizë të këtij niveli njëkohësisht. Amerika është parë gjithmonë si një vend me dyer të hapura për të gjithë. Pionieret e parë në atë kontinent ishin europiano-perëndimorët, anglezët, gjermanët, holandezët, francezët dhe skandinavët. Këta të gjithë u përpoqën të mbyllin dyert për irlandezët, çifutët, italianët, polakët, rusët dhe grekët.

Duket sikur e njëjta histori po përsëritet me aziatët dhe amerikano-jugorët.

Amerika ndërkohë, nuk ka reshtur të guxojë të synojë diçka tjetër. Për herë të parë u vu president një afro-amerikan. A do të ndodhë vallë që në Gjermani të vijë një turk, në Francë një algjerian, në Holandë një maroken, në Angli një indian?! Por me sa duket, sot jemi “në fundin e ëndrrës Amerikane”. Situata e sotme në periudhën e virusit po vërteton se sistemi ekzistues kapitalist, nuk mund të mbahet më me metodat e vjetra. Arsyeja kryesore, është se mënyra e pjesëtimit të fitimit është e pabarabartë. Me siguri që po mendohet për një “Kapitalizëm të Ri”, Kapitalizmi pos COVID-19.

Periudhë më interesante se sot, nuk besoj se vjen për ekonomistët dhe politikanët. Me sa duket po jetojmë në një univers, ku kaosi dhe rastësia zënë një vend të veçantë. Në këtë krizë, ku fajin nuk e ka askush, i jepet shansi qeverisë të analizojë dhe ristrukturojë ekonominë me anë të politikave, strategjive apo mekanizmave të rinj. Është pikërisht ky momenti, që kërkon një model të ri makroekonomik, i cili do t’ju shërbejë gjeneratave të ardhshme.

Jam përpjekur disa herë të shpjegoj e të theksoj, se kjo krizë është ndryshe nga të gjitha krizat që kemi përjetuar deri më sot. Në këtë situatë, është prekur njëkohësisht; nga njëra anë “oferta” dhe nga ana tjetër “kërkesa” e tregut. Siç po tregohet edhe nga statistikat kombëtare e ndërkombëtare, përditë konsumatori i ka ulur shpenzimet për arsye nga më të ndryshmet, siç janë: izolimi; mbyllja e disa aktiviteteve tregtare, dyqanet, restorantet, baret, kinematë, aktivitetet argëtuese etj. Kjo sjellje, për një periudhë të papërcaktuar, e favorizuar nga pasiguria, do të krijojë një lidhje të ngushtë me kujdesin për të shpenzuar kryesisht të orientuar në minimumin e jetik, që ndoshta përbën rreth një të tretën e asaj që njerëzit shpenzojnë normalisht.

Asnjë iniciativë e qeverisë nuk do të jetë në gjendje të zgjojë konsumatorin, përveçse nëpërmjet aksioneve të luftës ndaj koronavirusit. Nga ana tjetër, mendime dhe opinione të shumta përpiqen të mbështesin shpresën e tyre me zgjidhje nga qeveria. Por mbështetja qeveritare, në kushtet edhe vendet në zhvillim, patjetër që gjendet përballë limiteve selektive. Pikërisht aspekti selektiv, duhet të ketë mision të ndihmojë familjet në nevojë dhe të krijojë mundësitë e minimumit jetik, por në asnjë mënyrë tjetër, nuk i japin hov ekonomisë pa u rregulluar tregjet.

Në rast se bankat do të jepnin para me interes shumë të ulët do të krijonin një flluskë të re ekonomike. Asgjë nuk mund të zgjidhet me hua dhe kredi si për individin, ashtu edhe për sipërmarrjen. Këto dy të fundit nuk janë veçse inxheksione. Në një periudhë të tillë kaotike këto zgjidhje përdoren si propagandë nga elemente që kanë qëllime të tjera. Çdo ndërhyrje nga shteti në sistemin financiar ka pasoja dhe nuk është aq e lehtë sa mendohet nga disa.

Jam shumë kurioz sot dhe do të doja që kur të hapen shkollat përsëri, të merrja pjesë në një nga leksionet e Fakultetit Ekonomik, ku profesori do të shpjegonte interesin bankar dhe prognozat e tij, pasi librat nga të cilat mësuam ne, nuk diskutohet që nuk kanë vlerë absolute për të përgatitur gjeneratën e re për sistemin e të sotmes. Po librat mësimorë që flasin për rolin e Bankës Qendrore, apo për monedhat e reja, si Bitcoin apo Libra çfarë thonë vallë?! Sistemi Financiar sot, vërtet po pëson një metamorfozë. Në Europë flitet për interesa bankare negative. Kush mund ta imagjinonte një gjë të tillë?! Si do ju shkojë puna investimeve apo kontratave afatgjata, siguracioneve apo pensioneve?! Nga eksperienca ime kam nxjerrë konkluzionin që mësues të mirë janë ata që marrin në studim dhe transmetojnë eksperienca e tyre në kohë të ndryshme, por që sot është vështirë të përcaktohet zgjidhja me qëllim të vlerësosh metodat dhe cilën rrugë duhet të ndjekësh. Këtë rrugëtim çdo individ duhet ta zhvillojë vetë.

Natyrisht që gjëja e parë që më shqetëson në këto momente të COVID-19, është shëndeti i njerëzve, por kuptohet që direkt pas kësaj, dua të di se çfarë do të ndodhë me ekonominë nesër. Sa kompani do të arrijnë ta përballojnë këtë krizë të paprecedent dhe kur do vijë ai moment, që të mendojmë për mundësitë e reja që na kanë dalë gjatë kësaj periudhe? Duke qenë një hallkë e logjistikës, pyetja kryesore që më drejtojnë sot nga të gjitha kontinentet është se si mendoj se do të jetë “supply chain” i nesërm dhe çfarë roli do të ketë Globalizimi?! Tregjet kanë vështirësi për të planifikuar konsumin e afërt dhe atë të largët. Trendi akoma është i paqartë. Në këtë mënyrë si konsumi edhe investimet do t’i pasohen një kohe pos Covid-19. Një kohe ku edhe konkurrenca fiskale ndërkombëtare do të fitojë terren të ndjeshëm. Vendet do të nisin planin e thithjes së investimeve të huaja, duke qenë se vështirësia e të vegjëlve dhe të shoqërive të mesme drejt mbylljes do të krijojë një vakum të ardhurash për buxhetin e shtetit, një mungesë në vende pune duke prodhuar papunësi më të lartë. Të gjithë janë në pritje të së nesërmes.

Kuptohet që kjo periudhë karantine edhe mua më ka dhënë mundësinë të mendoj më gjatë dhe më qetë, po ashtu siç me siguri po bëjnë edhe qeveritë apo kompanitë. Për një gjë te gjithë të jenë të sigurt se sado e keqe që është kjo sëmundje ka një anë shumë pozitive. Në këtë situatë, të gjithë janë të detyruar të sakrifikojnë në një mënyrë apo në një tjetër, dikush më pak e dikush më shumë. Pas kësaj situate, ekonomia do të marrë impulse të reja duke eliminuar bizneset e dobëta, ato biznese primitive që prodhojnë kosto të lartë për njësi, dhe do të mbijetojnë ato biznese që do arrijnë ta përballojnë këtë situatë, kryesisht nëpërmjet financimit të vet dhe më pak me natyrën e përshtatjes me sistemin.

Kompani të reja me inventive do të lindin. Historikisht ne shqiptarët kemi treguar se jemi pak të zotët të ndërtojmë struktura ekonomike edhe pse shumë të zotët të ndërtojmë koncepte. Gjenerata e sotme dhe ajo e ardhme, po presin pikërisht nga ne, që t’i ndërtojmë këto struktura të reja të qëndrueshme të ekonomisë. Ajo çfarë sot pritet, është vetëm bashkëpunim për të zgjedhur skenarin e duhur ekonomik, për të ardhmen e Shqipërisë. Vlerësimin me siguri do ta japin gjeneratat e ardhshme.
*Aurori është Kryetar i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare

Karantinën 2-javore jua pagoi KKD, 35 shqiptarët lënë hotelin dhe nisen drejt familjeve të tyre. Ja çfarë deklarojnë. Video - Foto

Shqiptarët që u karantinuan në Hotel “Kristal” në Korçë, me financimin e Këshillit Koordinues të Diasporës, sot kanë përfunduar 14 ditët e qëndrimit të detyrueshëm dhe janë nisur drejt familjeve të tyre.

35 persona, me mbështetjen edhe të policisë, janë organizuar në furgonë të ndryshëm sot në mëngjes, duke lënë hotelin në Korçë, ku kaluan 14 ditët e karantinimit të detyrueshëm.

Ky grup kaloi 5 ditë në Pikën Kufitare të Kapshticës, në të ftohtë, dëborë e pa ngrënë, pasi Qeveria Shqiptare nuk lejoi kalimin e tyre në territorin tonë, ndërkohë që në Greqi nuk ktheheshin dot, pasi nuk kishin leje qëndrimi dhe afati 90-ditor iu kishte përfunduar.

Në këto kushte, Kryeministri Rama deklaroi se, ata mund të lejoheshin në terrotorin tonë, ndërkohë që 14 ditët e karantinës duhet t’i paguanin vet.

Por, kjo nuk po ndodhte për arsye se, emigrantët shqiptarë thonin që nuk kishin mundësi financiare, ndërsa vazhdonin të kalonin ditët e netët në tokën mes dy pikave kufitare, asaj të Shqipërisë dhe Greqisë.

Keshilli Koordinues i Diaspores

Por, për ta zbutur këtë situatë e për t’ju ardhur në ndihmë patriotëve të tyre, reagoi Këshilli Koordinues i Diasporës, i cili deklaroi se, “nuk mund të lëmë në këtë gjëndje bashkëatdhetarët tanë”, ndërkohë që mori përsipër edhe kostot e karantinimit të tyre, fjetje dhe ushqim për 14 ditë, për grupin e 35 personave që gjendeshin të bllokuar në Kapshticë.

Ndërkohë, Hotel “Kristal” vendosi të hapë dyert për ta, duke iu ofruar kushte të përshtatshme, si dhe policia e ushtria morën në mbrojtje hotelin, me qëllim që asnjëri prej tyre të mos mund të largohehej. Gjatë gjithë kohës, 35 emigrantët kanë qenë edhë nën kontrollin 24-orësh të mjekëve.

Në largim e sipër, sot ata falenderuan dhe njëherë Këshillin Koordinues të Diasporës për të gjithë mbështetjen që iu dha, duke mos i lënë ata të kalopjnë netë të tjera në Kapshticë.

Siç e kanë deklaruar dhe vetë të karantinuarit, pronari i Hotel “Kristal” në Korçë, shuma e karantinës së tyre është paguar nga filantropi Lazim Destani, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës dhe biznesmen i njohur e i suksesshëm.

Qendra ALERT / Alert.al

Filantropi Lazim Destan, letër-apel të gjithë diasporës: Të mobilizohemi për trojet tona, shqiptarët dhe Shëndetësinë në nevojë. Jemi të tyre, ata janë tanët

Në kohën kur Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi po përballen me krizën globale të shkaktuar nga Covid-19, situata ekonomike në trojet shqiptare duket se nuk do të jetë e mirë. Të gjitha strukturat shëndetësore në këto shtetet janë vënë në vështirësi, e po kështu edhe qindra mijëra familje.  Pikërisht kjo situatë, e ka detyruar filantropin dhe biznesmenin e njohur shqiptar nga Tetova, Lazim Destani, t’i drejtohet me një letër të hapur të gjithë diasporës, me qëllim ndihmën ndaj trojeve shqiptarë në këto kohë të vështira. Në letrën e tij drejtuar Rrjetit Global të Diasporës Shqiptare, Unioneve, Shoqatave e Fondacioneve të ndrysme në diasporë, Z.Destani kërkon mobilizimin e të gjithëve, për të ndihmuar strukturat shtetërore të shëndetësisë në Shqipëri, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Mal të Zi, si dhë të ndihmojnë bashkarisht qindar mijëra familje që sot janë në nevojë. “Jam fort i bindur se, përmes një solidariteti të këtillë, ne do të mundohemi t’ia dalim që asnjë familje mos të vuajë apo të ketë frikë për jetesën. Ne jemi të tyre, ata janë tanët:, shkruan Destani në letrën e tij.

Lazim Destani, i njohur si filantrop dhe mbrojtës i çështjeve shqiptare, është biznesmen i suksesshëm dhe Kryetar i Bordit të Ecolog-International. Destani ëshytë njëkohësisht dhe Kryetar Nderi i Rrjetit Global të Bizneseve të Diasporës Shqiptare, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës.

Lazim Destani
Lazim Destani

Ja letra e hapur në formë apeli, e Z.Destani:

“Apel drejtuar: Rrjetit Global të Bizneseve të Diasporës Shqiptare si dhe Unioneve, Shoqatave e Fondacioneve të ndryshme në Diasporë

Motra e Vëllezër të nderuar,

Në këtë periudhë të vështirë pandemie të shkaktuar nga virusi Covid-19, si
-Anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës dhe si
-Kryetar Nderi i Rrjetit Global të Bizneseve të Diasporës Shqiptare,
e konsideroj themelore nevojën për t’i vënë në lëvizje strukturat tona me synimin që t’i dalim në ndihmë popullatës në trojet tona dhe jo vetëm.

Gjatë periudhave të vështira në të kaluarën, Diaspora shqiptare gjithmonë ka ditur të organizohet e të koordinohet madje shumë më mirë se në gjendje normaliteti.

Kërcënimet e rreziqet, çfarëdo të kenë qenë, gjithmonë na kanë bashkuar e na kanë bërë edhe më të fortë për t’i mposhtur e tejkaluar ato.

Përballja me pandeminë që ka pllakosur njerëzimin është një luftë botërore, është një e keqe nga e cila po kërcënohet i gjithë njerëzimi, madje nga një armik i padukshëm dhe jo plotësisht i njohur për shkencën e mjekësisë.

Bota Perëndimore, ku kryesisht gjendet diaspora jonë, aktualisht është shumë më e goditur se trojet tona por vendet perëndimore kanë institucione dhe sisteme shëndetësore shumë më të zhvilluara, kanë resurse dhe fuqi ekonomike që atyre ua bëjnë më të lehtë këtë betejë.
Vendet tona fatkeqësisht nuk i kanë këto kapacitete për t’u përballur me këtë të keqe.

Andaj u bëj thirrje të gjitha degëve të Rrjetit të Bizneseve të Diasporës sonë si dhe Shoqatave e Fondacioneve shqiptare për:

– Koordinim në radhët tona dhe bashkërenditje të veprimeve për ndihmën e përbashkët humanitare dhe sinergjinë sociale në mbështetje të Institucioneve Shëndetësore dhe familjeve në nevojë në trojet tona. Përmes këtij aktiviteti, të sigurojmë pajisje të nevojshme për Shëndetësinë dhe mbështetje për familjet në nevojë, me produkte kryesisht të prodhuara në vendet tona. Në këtë mënyrë madje do të jepnim impakt të dyfishtë, social dhe ekonomik njëkohësisht.

Në këtë kohë pandemie që po kalojmë, – Le t’u dalim në ndihmë familjeve në nevojë në trojet tona, le t’u dalim në ndihmë sepse në këto ditë të vështira ata presin nga ne!

Përmes një organizimi të mirëfilltë ne do të mundohemi të arrijmë ta mbështesim çdo familje në nevojë, qoftë në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni e Veriut, në Luginë, Mal të Zi, në Çamëri dhe kudo ku jetojnë bashkëvendësit tanë.

Jam fort i bindur se përmes një solidariteti të këtillë ne do të mundohemi t’ia dalim që asnjë familje mos të vuajë apo të ketë frikë për jetesën. Ne jemi të tyre, ata janë tanët.
I bindur për mirëkuptimin tuaj, personalisht shpreh gatishmërinë time për veprim.
Faleminderit Diasporës Shqiptare për çdo gjë që ka bërë e po bën për atdheun.
Ju uroj shëndet e të mira si dhe, e kalofshi sa më lehtë këtë periudhë pandemie”.

Qendra ALERT / ALERT.al

Drejtuesit e Dhomës së Biznesit të Diasporës, Ardian Lekaj e Lazim Destani, ndihmojnë familjet shqiptare në nevojë

Situata e vështirë e krijuar nga koronavirusi ka bërë që shumë shqiptarë kudo në botë të marrin aksione solidare për t’i ardhur në ndihmë cilido ka nevojë. Nëpërmjet një publikim në Facebook, bëhet e ditur se një aksioni të tillë solidar i janë bashkuar edhe dy sipërmarrësit e Diasporës shqiptare, Lazim Destani dhe Ardian Lekaj.

Me mbështetjen e ministrit të Shtetit për Diasporën, z. Pandeli Majko dhe në bashkëpunim me Unionin e Sipërmarrësve të rinj, ata kanë kontribuar në ndihmë të familjeve shqiptare në një nga zonat administrative të kryeqytetit.

Destani dhe Lekaj, janë drejtues të Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare dhe gjithashtu anëtar të KKD-së.

 

Lazim Destani: Jemi të kënaqur që problemi u zgjidh, për karantinimin e emigrantëve të bllokuar në Kapshticë, kontribuan të gjithë anëtarët e KKD-së

Filantropi i njohur dhe biznesmeni Lazim Destani, ka sqaruar ne rrjetet e tij sociale se, ndihma e dhënë për grupin prej 35 emigrantësh shqiptarë të bllokuar në Kapshticë, është e të gjithë anëtarëve të Këshillit Koordinues të Diasporës. Siç shkruan Destani në faqen e tij në Facebook, me angazhimin edhe të Ministrit të Shtetit për Diasporën Z.Majko, 15 anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës, ku është edhe vetë pjesë, mbuluan shpenzimet për karantinimin në një hotel në Korçë të 35 shqiptarëve. Ja postimi i plotë i Z.Destani:

Në pamundësi për t’u dhënë përgjigje kërkesave nga media, dua të sqaroj opinionin publik si vijon:

Siç bëhej e ditur nga media, situata e emigrantëve shqiptarë që kishin mbetur të bllokuar për disa ditë në zonën neutrale, në Kapshticë ishte mjaft e vështirë dhe brengosëse. Prandaj më vjen mirë që në saje të angazhimit konkret të Ministrit të Shtetit për Diasporën, Z.Majko, në bashkëveprim me Këshillin Koordinues të Diasporës i dhamë zgjidhje të menjëhershme këtij problemi. Ishte ky një veprim konkret i Këshillit 15 anëtarësh ku bëj pjesë edhe unë, që i doli në ndihmë grupit të emigrantëve tanë që po ktheheshin nga Greqia. Ne si Këshill së bashku kemi mbuluar të gjitha shpenzimet e Hotelit në Korçë ku ata do të qëndrojnë për 14 ditë në karantinë.
Me këtë rast do të bëja thirrje për zbatimin me rigorozitet të masave për parandalimin e përhapjes së virusit, sipas rekomandimeve që vijnë nga institucionet shëndetësore e qeveritare nga e gjithë bota. Pa panik dhe duke bërë kujdes, edhe kjo pandemi do të kalojë.

Qendra Alert / Alert.al

Video / Momenti kur shqiptaret e bllokuar ne Kapshtice mberrijne ne hotelin-karantine. KKD garantoi koston per 14 dite fjetje dhe ushqim

Pasi Keshilli Koordinues i Diaspores Shqiptare mori persiper pagesen e karantines per emigrantet e mbetur ne Kapahtice, sot ne mbremje kane mberritur nen masa sigurie e proceduren e rregullt te ndjekur nga policia. Pikerishr ky eshte momentin kur autobusi me 35 shqiptaret e bllokuar qe nga e premtja ne Kapshtice, ka mberritur ne Hotel Kristal ne periferi ne Korçes.

Evakuimi i tyre u be ne mbremje, nje dite pasi Keshilli Koordinues i Diaspores vendosi qe te marre persiper pagesen e hotelit dhe ushqimit per 14 ditet e karantines.

Qendra Alert / Alert.al