Menu

Diaspora

Kryetari i Komunës, Bilal Kasami takon në Gjermani Lazim Destanin: Biseduam për thellimin e bashkëpunimit me ECOLOG dhe zhvillimin e Tetovës

Zhvillimi ekonomik i Tetovës në Maqedoninë e Veriut dhe bashkëpunimi me Kompaninë “Ecolod International”, duket se ka qenë thelbi i takimit të Kryetarit të kësaj komune, Bilal Kasami, me biznesmenin e njohur shqiptar dhe filantropin Lazim Destani.

Lajmi është bërë i ditur nga vetë Kryetari i Komunës së Tetovës në rrjetet e tij sociale. Ai shkruan se, gjatë vizitës së tij në Gjermani, është takuar dhe me Z.Destani, ku diskutuan për thellimin e bashkëpunimit me kompaninë “Ecolog”, për zhvillimin dhe perspektivën e Tetovës.

“Gjatë vizitës në Gjermani, kisha nderin të realizoj takim miqësor me Z.Lazim Destanin, pronarin e kompanisë më prestigjioze shqiptare “Ecolog”, por edhe më gjërë. Në takim diskutuam për të thelluar bashkëpunimin tonë në mes Komunës së Tetovës dhe “Ecologut”. Me Z.Destanin ndajmë të njëjtin vizion për qytetin e Tetovës, i cili është puna, zhvillimi dhe transformimi i plotë i qytetit në një qytet Evropian. Tetovën e shohim si vend me perspektivë, si vend që i duhet zhvillim, andaj ne mirëpresim të gjithë ata që duan të investojnë në qytetin tonë dhe të realizojnë projekte të ndryshme që janë në të mirën e qytetarëve”, shkruan Kasami në faqet e tij zyrtare.

Familja Destani dhe Ecolog International kane bërë një sërë investimesh në qytetin e Tetovës, por edhe në Shkup e gjithandej në Maqedoninë e Veriut. Filantropi i njohur është dhe Presidenti i Klubit të Futbollit të Tetovës “Shkëndija”. Ecolog dhe familja Destani kanë bërë me dhjetra herë donacione për institucionet publike në Maqedoni, ku rasti më i fundit publik është ai i dhurimit të 10 ambulancave për spitalet maqedonase në shtatorin e vitit 2021. Pa harruar rikonstruksionin e Klinikës Kirurgjikale në Shkup e shumë e shumë të tjera.

Qendra Alert / Alert.al

Shoqata e Mjekëve Shqiptarë në Gjermani vlerësim mirënjohjeje për filantropin Lazim Destani

Shoqata e Mjekëve shqiptarë në Gjermani ka mbajtur ditën e djeshme takimin e 10-të Jubile të saj në Dyseldorf Gjermani në ambientet e Wirtschaftsclub. Themeluesja dhe njëkohësisht kryetarja e Shoqatës së Mjekëve shqiptarë në Gjermani, Kirurgia Viscerale Dr. med. Marsela Ceno i akordoi z. Lazim Destani Çertifikatën e Mirënjohjes për kontributin e madh në çështjen shqiptare dhe mbështetjen që i ka dhënë shoqatës së mjekëve shqiptarë në Gjermani. I pranishëm në ceremoni z. Destani u shpreh se krenaria dhe çastet e kënaqësisë që sjellin ngjarjet si ajo mbrëmë në Dyseldorf janë të rralla. “Në Klubin Ekonomik të Dyseldorfit dje pata nderin të jem nikoqir i një pjese të trurit elitar shqiptar në Gjermani e më gjerë. Këtu Shoqata e Mjekëve Shqiptarë në Gjermani mbajti takimin e vet të radhës ku morën pjesë mbi 200 mjekë, stomatologë dhe fizioterapistë shqiptarë të punësuar nëpër qendra spitalore në qytete të ndryshme të Gjermanisë. Përmes ligjëratave dhe diskutimeve ata shkëmbyen përvojat dhe arritjet e tyre si specialistë që kanë bërë emër nëpër klinikat gjermane. Profesionalizmi i tyre i dha këtij tubimi karakter të lartë shkencor dhe nderoi gjithë të pranishmit. U ndjeva i nderuar që disa prej tyre pata mundësinë t’i takoj personalisht e të zhvilloj biseda shumë miqësore me ta. Krenaria është akoma më e madhe kur i shikojmë bashkëkombësit tanë që, krahas ndërmarrësisë ekonomike, në Gjermani e më gjerë kanë bërë emër nderi edhe në shkencat elitare siç është mjekësia” shkruan në profilin e tij në facebook z. Destani.

Qendra Alert/Alert.al

 

Filantropi dhe biznesmeni i njohur Lazim Destani, në takimin e Shoqatës së Mjekëve Shqiptarë në Gjermani

Filantropi dhe biznesmeni Lazim Destani mori pjesë në takimin e Shoqatës së Mjekëve Shqiptarë në Gjermani. Ata patën mundësi të shkëmbenin përvojat dhe arritjet e tyre si specialistë që kanë bërë emër nëpër klinikat gjermane. Destani shkruan në Facebook se bashkëkombësit tanë krahas ndërmarrjes ekonomike në Gjermani e më gjerë kanë bërë emër nderi edhe në shkencat elitare siç është mjekësia.

Statusi i plotë i Lazim Destanit në FB:

“Krenaria dhe çastet e kënaqësisë që sjellin ngjarjet si ajo mbrëmë në Dyzeldorf janë të rralla. Në Klubin Ekonomik të Dyzeldorfit dje pata nderin të jem nikoqir i një pjese të trurit elitar shqiptar në Gjermani e më gjerë. Këtu Shoqata e Mjekëve Shqiptarë në Gjermani mbajti takimin e vet të radhës ku morën pjesë mbi 200 mjekë, stomatologë dhe fizioterapistë shqiptarë të punësuar nëpër qendra spitalore në qytete të ndryshme të Gjermanisë.
Përmes ligjëratave dhe diskutimeve ata shkëmbyen përvojat dhe arritjet e tyre si specialistë që kanë bërë emër nëpër klinikat gjermane. Profesionalizmi i tyre i dha këtij tubimi karakter të lartë shkencor dhe nderoi gjithë të pranishmit. U ndjeva i nderuar që disa prej tyre pata mundësinë t’i takoj personalisht e të zhvilloj biseda shumë miqësore me ta.
Krenaria është akoma më e madhe kur i shikojmë bashkëkombësit tanë që, krahas ndërmarrësisë ekonomike, në Gjermani e më gjerë kanë bërë emër nderi edhe në shkencat elitare siç është mjekësia”.

Qendra Alert/Alert.al

Ecolog International, 20 vite sukses i gjigandit të familjes Destani

E themeluar në vitin 1998 nga sipërmarrësi gjerman, me origjinë nga Tetova, Nazif Destani për të mbështetur misionin paqeruajtës në Ballkan, Ecolog filloi të operojë ndërkombëtarisht në vitin 2002 dhe është bërë një ofrues kryesor i zinxhirit të furnizimit me mision shërbimeve e integruara dhe mbështetëse në shkallë globale.

Ecolog International është ofruesi kryesor i shërbimeve të integruara dhe zgjidhjeve të qëndrueshme. Portofoli i tij i shërbimeve përfshin menaxhimin e zinxhirit të furnizimit, mbështetjen e jetës, ndërtimin dhe inxhinierinë, menaxhimin e objekteve, si dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor dhe mjedisor. Për më shumë se dy dekada, Ecolog ka qenë një partner i besuar për shumë qeveri, organizata ndërkombëtare, duke përfshirë OKB-në, OJQ-të dhe kompanitë kryesore tregtare në sektorët e energjisë, naftës, gazit dhe minierave. Qoftë edhe shërbimi i ushqimit në zonëatë përfshirë nga konflikti, një përgjigje urgjente ndaj pandemisë COVID në Evropë, ose një projekt ndërtimi në një shkretëtirë, Ecolog u mundëson klientëve të përqendrohen në operacionet e tyre, duke u kujdesur për nevojat e tyre.

Duke festuar 20-vjetorin e saj këtë vit, Ecolog International ka përfunduar mbi 1000 projekte në mbi 40 vende, madje edhe në disa nga vendet më të largëta ose sfiduese të botës. “Kultura jonë e koorporatës bazohet në të qenit gati kudo, në çdo kohë, me një njoftim shumë të shkurtër”, thotë CEO i kompanisë Andy Vargoczky. “Këto dy dekada sukseset e vazhdueshme kanë të bëjnë me të qenit të patrembur, të përgjegjshëm dhe sigurisht sipërmarrës. Ecolog është i shkathët dhe i shpejtë, gjë që është unike për madhësinë e kompanisë ndërkombëtare që ne jemi”.

Përgjegjshmëria është një nga faktorët kryesorë që nxit rritjen e kompanisë. Aftësia e Ecolog për të evoluar me shpejtësi në përputhje me nevojat aktuale u demonstrua qartë gjatë pandemisë globale. “Përvoja jonë unike dhe e gjerë në ofrimin e zgjidhjeve të reagimit urgjent, menaxhimin e logjistikës së krizave, si dhe misionin e operacionet kritike për jetën ishte thelbësore në ofrimin e një zgjidhjeje të shpejtë, të besueshme dhe efektive për të ndihmuar qeveritë evropiane të luftojnë pandeminë”. thotë z. Vargoczky.

Që nga maji 2020, EcoCare, pjesë e Ecolog, është bërë një nga ofruesit kryesorë të objekteve të testimit dhe vaksinimit në Evropën Perëndimore dhe aktualisht po zgjeron operacionet e saj në Afrikë. Sot, Ecolog po shikon drejt së ardhmes në një botë pas pandemisë. EcoCare po evoluon dhe po përgatit zgjidhje të reja të personalizuara të kujdesit shëndetësor në mbarë botën.

Faktori Njerëzor

Në vitin 2022, Ecolog përcaktoi një Politikë të re të Përgjegjësisë Sociale të Koorporatës që përcakton qartë qëllimin e krijimit të vlerës, jo vetëm për stafin dhe klientët e saj, por edhe nxitjen e zhvillimit social-ekonomik të komuniteteve lokale në fushat e operimit dhe minimizimin e çdo ndikimi në mjedis. Kjo do të arrihet nga punonjësit e saj të përkushtuar, etika solide e biznesit, risitë dhe vlerat e qëndrueshme të shërbimit.

Si një grup global, Ecolog punëson 10,000 njerëz të kombësive të ndryshme dhe Z. Vargoczky pohon se, menaxhimi i një fuqie punëtore kaq të larmishme nuk është një sfidë, por një përvojë pasuruese. “Ne jemi në gjendje të mobilizojmë me një ritëm të shpejtë nëpër mjedise dhe gjeografi komplekse. Si një organizatë e bazuar në projekte, ne trajtojmë shumëllojshmërinë e fuqisë sonë punëtore me tri rryma rekrutimi. Së pari, ne kemi një grup të përhershëm profesionistësh që ofrojnë shërbimet kryesore logjistike dhe detyrat strategjike tregtare, operacionale dhe administrative në thelb të biznesit tonë”.

Ai shpjegon se kompania ka zbatuar një program rotacioni në të gjitha zyrat e saj ndërkombëtare, duke u dhënë mundësi anëtarëve të ekipit të saj për të fituar aftësi të reja dhe për të kuptuar më mirë diversitetin kulturor, duke u mundësuar kështu që të ofrojnë një nivel edhe më të lartë të ndërfaqes me klientët. “Pastaj kemi profesionistë që janë në gatishmëri, pasi kanë punuar për Ecolog në të kaluarën. Ne i marrim kolegët ose nga komunitetet lokale ose i shpërndajmë nga baza e tyre. Jemi krenarë që zhvillojmë një fuqi punëtore që përfundimisht përfiton komunitetet lokale dhe më pas mbështet rritjen ekonomike të vendit”, thotë ai, duke shtuar se, “në varësi të kërkesave të projektit, Ecolog mund të mobilizojë gjithashtu një fuqi të madhe punëtore nga gjeografi të shumta, rryma e tretë e rekrutimit. “Shumë nga kolegët tanë kanë qenë me ne që nga fillimi, gjë që është një testament për udhëheqjen dhe menaxhimin e kompanisë. Megjithatë, si kompani, ne mbetemi të përulur. Kontributi i jashtëzakonshëm i njerëzve tanë, të cilët ofrojnë shërbime të jashtëzakonshme për të përmbushur kërkesën e madhe për shërbimet tona, ka qenë një faktor jetik në arritjet tona”, theksoi Vargoczky.

E ardhme e qëndrueshme

Vargoczky thotë se, kompania është gjithmonë në kërkim për të përmirësuar ofertën e saj të shërbimeve në mënyrë që të përmbushë nevojat në ndryshim të klientëve të saj. Por më e rëndësishmja, kompania po bën një ndryshim të madh drejt qëndrueshmërisë, duke zbatuar teknologji të reja dhe zgjidhje të zgjuara për të reduktuar konsumin e mbeturinave dhe energjisë.

Andy Vargoczky, CEO i Ecolog International

Ecolog tani po plotëson biznesin e saj kryesor me zgjidhjet e energjisë së rinovueshme duke prezantuar ofertat, Uji si Shërbim dhe Energjia si Shërbim. “Në vitin 2020, ne bashkëpunuam me Desolenator, një kompani e teknologjisë së shkripëzimit diellor me bazë në Holandë, në mënyrë që të zgjerojmë dhe të ofrojmë një zgjidhje që ndryshon lojën, që shfrytëzon dy burimet më të bollshme në botë, diellin dhe ujin e detit dhe të pastrojë edhe llojet më të vështira të uji, pa pasur nevojë për filtra, kimikate apo lëndë djegëse fosile ndotëse”, thekson CEO i Ecolog.

Ai shpjegon se, kompania ka investuar në teknologjinë e rinovueshme që konverton, me emetim zero, ujin e kripur në ujë të pijshëm të shkallës spitalore, nëpërmjet teknologjisë së paneleve diellore, pa pasur nevojë të përdorë njësi të konsumit të rëndë të energjisë. Kjo teknologji është përdorur në zonat me mungesë uji, veçanërisht në Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Në mënyrë të ngjashme, Ecolog po shikon teknologjitë për të shfrytëzuar energjinë diellore. “Një shtyllë e dytë kryesore e strategjisë sonë fokusohet në diversifikimin inorganik me shërbime të reja, zgjidhje, mundësi partneriteti dhe teknologji revolucionare që i ngjiten në Ecolog të së ardhmes. Ne po zgjerohemi gjithashtu në tregje të tjera dhe të spikatura si Amerika e Veriut dhe pjesë të Evropës, ku kemi një histori të dëshmuar në ofertat tona të shërbimeve”, shton Vargoczky.  Në përfundim, ai pohon se në shumë fronte, njëzet vitet e fundit kanë qenë emocionuese dhe shpërblyese. “Përshpejtimi i teknologjisë dhe inovacioneve na mundësojnë të gjejmë mënyra më të zgjuara dhe më të qëndrueshme për të ofruar shërbimet tona, thotë ai, duke shtuar se, “jam edhe më i emocionuar për të ardhmen tonë dhe ku jemi”.

Burimi: www.businessfocusmagazine.com

Destani takon Bajram Begajn: Besimplotë se do të përmbushë me profesionalizëm të lartë detyrën e tij si President

Filantropi dhe biznesmeni Lazim Destani vizitoi presidentin e Republikës Bajram Begaj, ku i uroj për postin e ri. Destani shkruan se është besimplotë se z. Begaj duke qenë një ushtarak karriere, mjek dhe njeri me integritet, do të përmbushë me profesionalizëm të lartë detyrën e tij si President i Republikës.

Shkrimi i plotë i Z.Lazim Destani në Facebook.

“Sot pata nderin dhe kënaqësinë të realizoj një vizitë uruese te Presidenti i Republikës së Shqipërisë, z. Bajram Begaj. Përmes kësaj vizite, Presidentit Begaj i shpreha urimet e mia më të mira e të përzemërta për postin e tij të ri duke i uruar shëndet dhe suksese në këtë detyrë të rëndësishme në krye të vendit. Njohja e më hershme me z. Begaj i dha ngrohtësi të veçantë këtij takimi. Jam me besimin e plotë se z. Begaj duke qenë një ushtarak karriere, mjek dhe njeri me integritet, do ta përmbushë me profesionalizëm të lartë detyrën e tij si President i Republikës.
Gjatë këtij takimi, ku isha i shoqëruar nga disa anëtarë të Këshillit Koordinues të Diasporës, patëm rastin ta njoftojmë Presidentin në përgjithësi mbi aktivitetet e KKD si dhe diskutuam aspekteve të ndryshme mbi rolin e KKD-së. Me këtë rast gjithashtu biseduam në përgjithësi mbi çështje të ndryshme që lidhen me Diasporën tonë gjithandej nëpër botë. Presidenti Begaj e çmoi lart punën ndër vite që po bën Këshilli si dhe ofroi mbështetjen e plotë institucionale për punën e mëtejshme të KKD-së”-shkruan Destani.

Qendra Alert/Alert.al

Samiti, Ardian Lekaj: Kujdesuni për shkollimin e gjeneratës së re, që rinia mos të emigrojë!

Në Samitin e Grave të Diasporës, kryetari i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, Ardian Lekaj tha se e ardhmja e komuniteti tonë varet nga idete e reja të biznesit. Duke iu drejtuar të pranishmëve, Lekaj tha se është në duart e tyre që të kujdesen për shkollimin dhe edukimin e gjeneratës së re, në mënyrë që rinia të mos emigrojë.

“Është kënaqësi e madhe për mua të jem sot këtu. E vlerësoj mundësinë që ka sot gruaja shqiptare, që më parë gratë, nënat tona nuk e kanë patur. E ardhmja e komunitetit tonë varet nga idetë e reja të biznesit, ju duhet ta imagjinoni të ardhmen dhe ta krijoni atë dhe do të jeni të suksesshëm. Jeni ju ata që do kujdeseni për shkollimin dhe edukimin e gjeneratës së ardhshme, që do gjeneroni vende të reja puna, që rinia mos të emigrojë, siç kemi emigruar ne. Mësojuni fëmijëve, nipërve  gjuhën shqipe dhe transferoni kulturën e traditat tona, pasi kështu do mbijetojmë ndër shekuj”-tha Ardian Lekaj.

Qendra Alert/Alert.al

Samiti i Grave të Diasporës, Ferhati: Ndihmon në fuqizimin e grave, sidomos atyre në vështirësi ekonomike

Në fjalën e saj në Samitin e Tretë të Grave të Diasporës, deputetja e PS Klotilda Ferhati foli për rëndësinë që kanë aktivitete të tilla si frymëzuese ndaj shumë grave, por edhe për fuqizimin e atyre grave që ndodhen në vështirësi ekonomike.

“Ne nuk kemi bërë aq shumë sa duhet, por aktivitete të tilla më mbushin me energji pozivite për të bërë më shumë punë. Prej vitesh kemi punuar shumë edhe për forcimin e kapacitetit të gruas në politikë, por edhe për fuqizimin e atyre që ndodhen në vështirësi ekonomike. Organizime të tilla që nuk mbarojnë me një event, jo vetëm që ndihmojnë gratë e suksesshem që të ndajnë ide të përbashkëta, por ndihmojnë edhe për të bërë diçka edhe për gratë e tjera. Shumë gra në politikë luftuan për kuotat, që të kemi më shumë gra përfaqësuese në politikë. Nuk ka qenë dhe nuk është e lehtë, tani që jemi më shumë gra në politikë duhet të mendojmë se çfarë të bëjmë që të ndihmojmë gratë e tjera që të dalin nga problemet sociale dhe ekonomike që ndodhen. Krijoni një dimension se si të ndihmoni gratë që të ecin në ritmet e punës suaj”-tha deputetja Ferhati.

Qendra Alert/Alert/al

Startoi në Tiranë Samiti i Tretë i Grave të Diasporës

Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare startoi Samitin e Tretë të Grave të Biznesit të Diasporës. Tema e këtij viti “Gruaja për Zhvillim të Qëndrueshëm” mblodhi bashkë rreth 100 gra sipërmarrëse të suksesshme shqiptare dhe në Diasporë.

Ky samit i tretë synon të ofrojë mbështetje për sipërmarrëset e Diasporës dhe komunitetin lokal të biznesit. Është e rëndësishme që femrat sipërmarrëse të mbeten të angazhuara dhe të lidhura me drejtuesit e biznesit për mbështetje të vazhdueshme, ndarjen e përditësimeve të tregut si dhe evidentimin e mundësive dhe praktikave më të mira. Ky Samit ofron një mundësi dhe platformë unike për t’u lidhur me liderët e biznesit dhe sipërmarrësit. Pjesëmarrësit morën informacion për tregje të reja, mundësi biznesi dhe investimi, si dhe mbështetje për çështjet që prekin aktualisht bizneset e tyre.

Nëpërmjet prezantimeve dhe diskutimeve në panele, të pranishmit u njohën me histori frymëzuese të grave, që janë bërë të suksesshme në biznes dhe që tani shërbejnë si model për të tjerët.

Pjesë e diskutimeve të Samiti ishin Z. Lazim Destani, President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, z. Ardian Lekaj, Kryetar i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, Atifete Jahjaga, presidentja e parë Grua e Kosovës, Liza Gashi, Zëvendësministre e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Kosovës, znj. Valbona Zeneli, Drejtore e Iniciativave Strategjike, George C. Marshall, Qendra Evropiane për Studime të Sigurisë, Gjermani, znj. Rudina Jasini, Pedagoge, Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Oksfordit, Mbretëri e Bashkuar, Anila Hyka Smorgrav, Këshilli Koordinues i Diasporës, Francë, Znj. Besmira Uruçi, Zëvendës Presidente, Dhoma e Tregtisë Shqipëri-Luksemburg, Znj. Mirela Mezani, Presidente, Ëomen Alb Ëorld, Zvicër, etj.

Ky aktivitet realizohet në bashkëpunim me Qendrën për Ndërmarrjet Ndërkombëtare Private (CIPE), Qendrën për Fuqizimin Ekonomik të Grave (CËEE), Ministrinë për Evropën dhe Punët e Jashtme dhe Ministrin e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes.

Qendra Alert/Alert.al

 

Filantropi dhe biznesmeni Lazim Destani: T'i bëjmë vendet tona më të mira, të jeni shembull për politikën, biznesin dhe mbarë opinionin

Filantropi dhe biznesmeni i suksesshëm Lazim Detsani mori pjesë në Samitin e  Tretë të Grave të Biznesit të Diasporës, organizuar në Tiranë. Na fjalën e tij, Destani tha se shoqëria shqiptare ka patur kurdoherë nevojë për zhvillim e forcim dhe gratë sipërmarrëse po e bëjnë shoqërinë tonë më të qëndrueshme dhe më të fortë. Filantropi Lazim Destani tha se me punë e përkushtim, t’i bëjmë vendet tona më të mira dhe le të jeni shembull për politikën, biznesin dhe për mbarë opinionin.

 

Fjala e plotë e Z.Lazim Destani:

-Të nderuara ministre e përfaqësuese të institucioneve shtetërore,

-E nderuara Zonja Jahjaga,

-Të nderuara zonja të suksesshshme në karrierë,

-I nderuar Kryetar i Bashkisë Tiranë, Z. Veliaj,

-Të nderuar përfaqësues të organizatave ndërkombëtare në Tiranë,

Me shumë kënaqësi po marr pjesë sot në këtë Samit të organizuar nga Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare, në këtë ngjarje të rëndësishme me ju sipërmarrëset e suksesshme shqiptare në Shqipëri, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe në mbarë diasporën shqiptare. Shoqëria shqiptare këtu në trojet tona, por edhe në disporë, ka pasur kurdoherë nevojë për zhvillim e forcim dhe ju gratë sipërmarrëse jeni komponenta që po e bëni shoqërinë tonë më të qëndrueshme dhe më të fortë.

Gjatë punës dhe eksperiencës sime mbi 50-vjeçare në Europë e në mbarë botën, kam parë, takuar e njohur zonja fort të nderuara, të cilat kanë qenë një nga shtyllat kryesore të shoqërisë sonë.

Ato i kanë dhënë zë diasporës shqiptare.

Dhe sot, jeni ju Zonja të suksesshme e me emër që e lartësoni çdo ditë e më shumë emrin e Shqipërisë. Arritjet dhe puna që ju bëni çdo ditë, tregon emancipimin e shoqërisë sonë dhe kjo, falë aftësive të gruas shqiptare, fortësisë e njëherësh ndjeshmërisë së shpirtit tuaj. Ju keni merita të veçanta për sakrificën që bëni çdo ditë, për të qenë të suksesshme në karrierë, dhe njëkohësisht, familjare, nëna e bashkëshorte shembullore. Padyshim kjo nuk është e lehtë, por me praninë tuaj në këtë samit, e vërtetoni plotësisht se jeni të vendosura, jeni vetmohuese dhe që e doni familjen dhe Shqipërinë.

 

Në këtë samit sot, po shikoj ministre e zëvendësministre nga Shqipëria e Kosova; është Presidentja e parë grua e Kosovës, Znj.Atifete Jahjaga, dhjetra gra shumë të suksesshme që drejtojnë biznese, kompani e organizata, janë pedagoge dhe gra në karrierë, në mbarë trojet tona e në mbarë botën. Vendet tona kanë kaluar luftëra e diktatura dhe po vazhdojnë të kalojë një tranzicion të brishtë.

Por, roli juaj në shoqëri, në politikë, në biznes e në familje ka qenë kurdoherë shtyllë e palëkundur për të gjithë ne. Puna juaj si sipërmarrëse sjell të mira për gjithë shoqërinë. Ju jeni shembull frymëzimi për shumë e shumë të reja, për ta bërë jetën e tyre më mirë dhe për t’i shërbyer vendit e trojeve tona me dinjitet.

Për fat të mirë, kompanitë që drejton familja jonë kanë pasur mundësi të kontribuojnë në forcimin e femrave në biznes. Këtë e kemi realizuar edhe përmes projekteve të përbashkëta me organizatat si USAID e të tjera të ngjashme, duke krijuar, ta zëmë në Maqedoninë e Veriut, Fondin për Bizneset që Udhëhiqen nga Gratë, apo duke mbeshtetur drejtpërdrejt sipërmarrjet e udhëhequra nga gratë.

Me punë e përkushtim, le t’i bëjmë vendet tona më të mira, le të jeni shembull për politikën, biznesin dhe për mbarë opinionin. Suksese Samitit!  Suksese ju në punën dhe aktivitetin e përditshëm kudo që jetoni e punoni!!!  FALEMINDERIT!

Qendra Alert/Alert.al

Next.e.GO Mobile, kompania gjermane e makinave elektrike e familjes Destani, nis ndërtimin e fabrikës në Tetovë

Pas fazës së parë që kap 130 milionë euro, investimit do t’i shtohen dhe disa qindra millionë euro të tjera, ndsa numri i të punësuarve do të arrijë në 4000 persona

TETOVË, 13.08.2022 – Kompania gjermane e prodhimit të makinave elektrike Next.e.GO Mobile nisi sot ndërtimin e fabrikës së tretë të saj në Maqedoninë e Veriut. Prodhuesi gjerman i automjeteve elektrike dhe inovative, pronë e familjes së biznesmenit dhe filantropit Lazim Destani, vendosi gurin e themelit në Tetovë, konkretisht në Zonën e Lirë Ekonomike, ku dhe u nënshkrua marrëveshja zyrtare me Qeverinë e Maqedonisë së Veriut, duke e futur këtë shtet në hartën e prodhimit botëror të këtyre automjeteve.

Ky investim i njërës prej kompanive pronë e tij, përkoi dhe me 50-vjetorin e emigrimit për herë të parë në Gjermani të Z.Destani, i cili në fjalën e tij tha se, tashmë me këtë investim por edhe të tjera në vijim, bëjmë që të rinjtë tanë të mos largohet nga vendi i tyre, por edhe një pjesë e të tjerëve që kanë studiuar në vende të ndryshme të BE mund të kthehen.

Në ceremoninë e vendosjes së gurit të themelit të fabrikës që do të përfundojë në mesin e vitit 2022 dhe që në fazën e parë do të njohë një investim prej 130 milionë eurosh dhe do të punësojë rreth 1000 persona, merrnin pjesë Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferri, Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti, Ministri i Financave të Maqedonisë, Fatmir Besimi, ai i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, Drejtori i Përgjithshëm dhe Drejtori i Zyrës së Financave, të Next.e.GO Mobile, respektivisht Ali Vezvaei dhe Eelco Van Der Leji, si dhe përfaqësues nga Diaspora, zyrtarë të tjerë nga Maqedonia e Kosova e qindra të ftuar nga familja Destani.

Lazim Destani, njëherësh Kryetar i Bordit Mbikqyrës të kompanive të grupit të bisnezeve, tha se, “ky projekt nuk është investimi ynë i parë në Maqedoninë e Veriut dhe rajonin tonë, por gjithsesi është investimi ynë më i veçantë deri më tani. Arsyeja që më gëzon më së shumti është fakti që në këtë fabrikë do të punësohen shumë të rinj e të reja”.

Ndërsa për Maqedoninë e Veriut, data e inaugurimit të punimeve për ngritjen e kësaj fabrike në Tetovë përkon me 21-vjetorin e Marrëveshies së Ohrit, për familjen Destani, ky vit ka edhe një tjetër simbolikë dhe kuptim.

“Si sot para 50 vitesh mora rrugën e mërgimit drejt Gjermanisë për më shumë mundësi pune, e sot ndihem shumë i lumtur që po sjellim mundësitë e Gjermanisë këtu”, theksoi Z.Destani në fjalën e tij, duke shtuar se, “ashtu siç e kam përmendur, po e përsëris edhe me këtë rast se afaristët, sidomos investitorët nga diaspora, e kanë për obligim të realizojnë investime në rajonin tonë.  Andaj le të punojmë edhe më shumë për ta mbajtur rininë tonë këtu”.

“Dita e sotme për mua është një ditë historike. Është e këtillë, pasi biznesi ynë e sjell edhe këtu një industri inovative si kjo e prodhimit të makinave elektrike, makinat e së ardhmes. Në takimet periodike, gjithmonë i kam kërkuar bordit të kompanive dhe grupeve tona të biznesit, që investimet në trojet tona të jenë largpamëse, të mos krijojmë konkurencë, por të sjellim risi, t’i shërbejmë të ardhmes dhe qëndrueshmërisë”, tha Destani, duke mos e fshehur as lumturinë dhe krenarinë për djemtë që drejtojnë bizneset tashmë ndërkombëtare e të suksesshme në të gjithë botën. “Bashkëshortja ime, Rasimja, dhe unë ndihemi të lumtur që edukimi dhe porositë tona kanë zënë vend tek djemtë tanë dhe me veprat e tyre na bëjnë shumë krenar, sidomos me përkushtimin e tyre ndaj vendlindjes”, tha Destani, i cili nuk la pa përmendur e falënderuar “gjithë ekipin tonë që punon për këtë projekt, si dhe autoritetet zyrtare të vendit për mbështetjen pa rezervë”.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, i cili nënshkroi dhe marrëveshjen e bashkëpunimit me Next.e.GO Mobile për ndërtimin e fabrikës në Zonën e Lirë Ekonomike në Tetovë, shprehu kënaqësinë  e tij për një investim kaq të madh në këtë shtet, i cili sipas tij, do t’i sjellë vendit mundësi punësimi për rininë, si dhe është një mundësi e mirë, pasi do t’i shërbejë dhe përshpejtimit për integrimin në Bashkimin Europian. “Me këtë investim, i cili që në fazën e parë është 130 milionë euro, konfirmojmë se Maqedonia e Veriut është një shtet i qëndrueshëm, i besueshëm dhe vendi i duhur për investime. Deri tani kemi pasur kompani që kanë prodhuar pjesë të ndryshme makinash, por E.Go është makina e parë që do të prodhohet e plotë këtu. Kjo bën, që veç fabrikës, do të ketë efekt edhe në shërbimet zinxhir, duke e rritur e forcuar ekonominë tonë”, tha Kovaçesvki, i cili falenderoi dhe familjen Destani, që vendosi të ndërtojë fabrikën e tretë në Maqedoni e konkretisht në Tetovë, pas dy të tjerave, asaj kryesore në Gjermani dhe të dytës në Bullgari.

Sipas kryeministrit maqedonas, fabrika që do të ndërtohet në Tetovë, do të furnizojë me makina elektrike vendin, rajonin por do të shpërndahen në të gjithë botën, duke e bërë Maqedoninë e Veriut edhe një shtet që i shërben të ardhmes, mbrojtjes se klimës e mjedisit. “Ky investim do të ndryshojë dhe përmirësojë jetesën e komunitetit lokal e tregon, është shenjë që Maqedonia e Veriut është e aftë të thithë investime kaq të rëndësishme ndërkombëtare. Urime familjes Destani dhe E.Go Mobile për fabrikën në Tetovë”, tha Kovaçevski.

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, në fjalën e tij tha se, “sot ndajmë një gëzim të madh, prodhimin e makinave elektrike në vendin tonë. Ka qenë një punë e angazhim i madh i Z.Lazim Destani, që ky investim të vendoset në vendin tonë. Mirënjohje kompanisë që zgjodhi 13 gushtin, datën e Marrëveshies së Ohrit për nisjen e ndërtimit të kësaj fabrike”.

Ndërsa Ministri i Finanave të Maqedonisë, Fatmir Besimi, duke përsëritur fjalën e Z.Destani tha “është mjaft e rëndësishme për vendin tonë, që diaspora të sjellë këtu investimet e veta”. “Kur kemi diskutuar për herë të parë dhe në vijim për këtë projekt, ka pasur shumë skeptikë, por edhe inkurajues. Por, ne, së bashku ia arritëm dhe ku jemi sot, kur po inaugurohet dhe nisja e punimeve”, tha Besimi.

Kolegu i tij, Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi e cilësoi si ditë historike për Maqedoninë e Veriut. “Në ekonomi është shprehja e efektit të topit të borës. Me lëvizjet e saj ajo bëhet më e madhe dhe më e shpejtë. Investimi prej 130 milionë eurosh është shtysa dhe nxitja e shumë të tjerëve, është lëvizja që e fut vendin tonë në listën e investimeve të gjelbra”, tha Bekteshi, sipas të cilit, “ndërtimi i fabrikës së E.Go Mobile rrit dhe bashkëpunimin mes arsimit të lartë dhe industrisë, pasi domosdoshmërisht do të duhet të përgatiten njerëz të aftë për të punuar në këtë industri”.

Për Ministrin e Ekonomisë, investime të tilla rrisin standardin e jetesës që lidhen dhe me axhendën e gjelbër. “Familja Destani është familje e suksesit dhe një shembull që duhet ndjekur, është familje lider në vendimet që ndërmerr. Ndaj, të gjithë në diasporë, të sjellin sukseset e tyre këtu”, shtoi Bekteshi.

Drejtori i Përgjithshëm i Next.e.GO Mobile, Ali Vezvaei, e vuri theksin në rëndësinë e investimeve të gjeneratës së re. “Kjo është një ditë historike për ne, për Maqedoninë e Veriut dhe për gjeneratat e ardhshme, është një mundësi për biznesin, i shërben Maqedonisë dhe nuk është e kufizuar për zonën e Tetovës”, tha Vezvaei, i cili falenderoi dhe qeverinë për mbështetjen si dhe Z.Destani për pasionin e tij të përheshëm në mbështetje të së ardhmes së rinisë. “Kjo fabrikë e jona është e treta, pas Gjermanisë dhe Bullgarisë. Teknologjia është e ardhmja e njerëzimit dhe këto sfida janë mision për ne në E.Go. Kjo fabrikë do të shfytëzojë resurset njerëzore të vendit, duke u krijuar kushte e mundësi pune, ndërsa do ta vendosë Maqedoninë në hartën e makinave elektrike. Do të sjellë të ardhme më të mirë për të rinjtë e të rejat e shtetit tuaj“, tha Vezvaei.

Ndërsa Drejtori i Financës së E.Go Mobile, Eelo Van Der Leji tha para të pranishmëve se, “ideja e kompanisë së prodhimit të makinave elektrike dhe innovative, është qëndrueshmëria për qytetarët. E.Go janë makina civile dhe deri tani kemi prodhuar 30 mijë makina për një vit, që nuk lëshojnë emetime e gazra në mjedis, që janë të pajisura me teknologjinë më inovative”.

Në fazën e dytë, mësohet se do të investohen dhe disa qindra milionë euto të tjera dhe numri i të punësuarve do të arrijë në 4 mijë.

Next.e.GO Mobile është një nga kompanitë më të reja të ND Group, pronë e familjes së filantropit dhe biznesmenit Lazim Destani, e cila po njeh rritje të menjëhershme në tregun e automobilave elektrik. Veç saj, është dhe kompania Ecolog, që është dhe shtylla financiare dhe më e njohura deri tani e gjithë grupit, kompania EcoCare, si dhe shumë të tjera pjesë e të njëjtës ombrellë.