Menu

Ekonomi

Shtrenjtimi i bukës, Shqipëria me rritjen më të lartë në BE

Shqipëria renditet ndër vendet që kanë parë një rritje të lartë të çmimeve të bukës në Europë, duke ia tejkaluar mesatares së Bashkimit Europian. Sipas INSTAT, indeksi i çmimeve të konsumit për gushtin për bukën dhe drithërat ishte 20.4%, dmth që çmimet e bukës janë rritur me një të pestën. Ky është shtrenjtimi më i madh që nga viti 2008, kur rritja ishte 35%. Ndërsa Eurostat ka raportuar të dhënat për shtrenjtimin e këtij produkti jetik në vendet e Bashkimit Europian. Sipas Eurostat, Buka, perimet, mishi janë bërë më të shtrenjta. Çmimet për vajrat dhe yndyrnat e gatimit janë rritur veçanërisht ndjeshëm. Kjo ka ndodhur veçanërisht për shkak të pushtimit rus të Ukrainës, i cili ka shqetësuar ndjeshëm tregjet globale pasi Rusia dhe Ukraina kanë qenë eksportuesit kryesorë të drithërave, grurit, misrit, farave vajore (veçanërisht lulediellit) dhe plehrave.

Qendra Alert/Alert.al

 

The Economist: Pse industria e reklamave online po tronditet

Për vitin 2021, suksesi për shitësit e reklamave dixhitale ishte i vështirë për t’u arritur. Ndërsa puna, loja dhe blerjet u zhvendosën online gjatë pandemisë Covid-19, reklamat online gjithashtu lulëzuan, shkruan The Economist.

Në Amerikë, shpenzimet u rritën me 38%, duke arritur në 211 miliardë dollarë, krahasuar me rritjen mesatare vjetore prej 21% në pesë vitet e mëparshme, sipas eMarketer, një firme kërkimore.

Firmat më të vogla të mediave sociale, si Pinterest dhe Snapchat, kanë shënuar rritje treshifrore të të ardhurave tremujore në bazë vjetore. Edhe gjigantë si Alphabet (kompania mëmë e Google) dhe Meta (Facebook dhe Instagram), të cilët tërheqin përkatësisht një të tretën dhe një të pestën e parave nga reklamat dixhitale në botë, arritën norma prej 50%.

Kontrasti me vitin 2022 është i fortë. Më 21 korrik, Snapchat raportoi se shitjet u rritën me 13% në bazë vjetore, në tremujorin e dytë, viti më i dobët në histori. Në një letër drejtuar investitorëve, firma rrëfeu se deri tani, të ardhurat e këtij tremujori ishin “afërsisht të sheshta”. Tregu u trondit dhe çmimi i aksioneve të kompanisë ra me pothuajse 40%.

shënjestrohet nga mediat sociale amerikane dhe po rrit të ardhurat nga reklamat. Titanët e teknologjisë që më parë qëndronin mënjanë, po marrin pjesë gjithashtu në këtë tendencë.

Në dy vitet e fundit, Amazon ka ndërtuar biznesin e katërt më të madh në botë të reklamave online. Apple ka një operacion të vogël, por në rritje të reklamave. Dhe Microsoft sapo është emëruar si partneri i Netflix në ofertën e re të gjigantit të transmetimit të videove, të mbështetur nga reklamat.

Një tjetër arsye për ngadalësimin e shitësve të mëdhenj të reklamave, është edhe ana strukturore. Për vite të tëra, ata iu shmangën pengesave në ekonominë e gjerë, pasi shumë klientë shihnin reklamat online si të ishin një dyqan virtual që mbahej hapur edhe në kohë të vështira – shpesh në kurriz të shpenzimeve për lloje të tjera reklamash.

Kjo ka lënë në dispozicion gjithnjë e më pak dollarë për reklamat jo dixhitale. Prandaj, reklamuesit tani mund të kenë nevojë të bëjnë llogaritje të reja në tabelat e tyre dixhitale.

Dhimbja nuk është përhapur kudo në mënyrë të barabartë. Google, reklamat e kërkimit të të cilit varen më pak nga lloji i gjurmimit që ka ndalur Apple, mund të ketë përfituar nga gjendja e vështirë e Meta-s, dhe kjo ka kompensuar për një pjesë të ngadalësimit.

Më 27 korrik, Spotify raportoi papritur të ardhura të larta nga reklamat, nga shërbimi i tij i transmetimit të muzikës, gjë që ndihmoi në rritjen e çmimit të aksioneve me 12%. Megjithatë, cikli i biznesit së shpejti do të prekë edhe kompanitë e mëdha teknologjike.

Qendra Alert/Alert .al

Ekspertët: Bujqësia shkakton të paktën 90% të shpyllëzimit

Një përqindje që varion midis 90 dhe 99% e shpyllëzimit në zonat tropikale i atribuohet drejtpërdrejt ose indirekt bujqësisë. Të dhënat, shumë më të larta se ato që zakonisht konsiderohen të vlefshme deri më tani (rreth 80%), përmbledhin rezultatet e një pune që përfshinte disa nga grupet kërkimore më të kualifikuara në botë.

Studimi i botuar në Science , zbuloi një fakt të papritur: 45-65% e shpyllëzimit i atribuohet praktikave aktuale bujqësore, siç është kultivimi i plantacioneve të reja. Ajo që ka mbetur përbëhet nga projekte bujqësore që nuk u kryen asnjëherë ose nuk u kryen sepse ishin konceptuar keq. Ose nga programe për të cilat është kërkuar autorizimi për shpyllëzimin për të marrë fonde të cilat nuk janë përdorur asnjëherë për bujqësi, ose janë përdorur për ndonjë gjë tjetër, jo rrallë për biznese të paligjshme. Përveç kësaj, disa zona të pastruara janë rezultat i zjarreve bujqësore që janë përhapur në pyjet ngjitur me zonat e pastruara, duke shkaktuar zjarre.

Raporti shkon edhe më thellë dhe identifikon praktikat bujqësore më të lidhura me shpyllëzimin: Zgjerimi i kullotave është deri tani shkaku kryesor i shpyllëzimit, që përbën rreth gjysmën e hektarëve të humbur. Vaji i palmës dhe kulturat e sojës së bashku përbëjnë të paktën një të pestën e fenomenit, dhe kultura të tjera si kakao, kafeja, orizi, misri ndoshta përbëjnë pjesën më të madhe të pjesës së mbetur të shpyllëzimit, megjithëse me variacione të mëdha rajonale dhe me shifra ende të paqarta.

Nëse duam të parandalojmë që fenomeni të vazhdojë të rritet, nënvizojnë autorët, politikat kombëtare dhe ndërkombëtare duhet të marrin parasysh gjithçka që lidhet me shpyllëzimin, duke shpërblyer praktikat konservatore dhe rigjeneruese.

Megjithatë, në mënyrë që masat të jenë të suksesshme, në vend që të mendohet për produkte individuale, mbi të cilat është e vështirë të kryhen kontrolle, do të ishte e dobishme të ndërhyhej në zinxhirët e furnizimit, për të favorizuar lindjen dhe ruajtjen e partneriteteve të virtytshme midis prodhuesve, konsumatorëve dhe qeveritë. Për këtë qëllim, do të nevojiteshin masa të forta, të bazuara në stimuj që e bëjnë bujqësinë e qëndrueshme ekonomikisht të favorshme, si dhe mbështetjen e fermerëve të vegjël më të cenueshëm dhe dekurajimin e shkatërrimit të mëtejshëm të bimësisë autoktone. Për më tepër, planifikimi duhet të përfshijë vëmendje më të madhe ndaj tregjeve vendase, të cilat janë shtytësit kryesorë të kërkesës për shumë lëndë të para.

Së fundi, studimi nxjerr në pah tre dobësitë për shkak të të cilave është ende e vështirë të justifikohet shkencërisht ndonjë vendim. E para është mungesa e të dhënave globale: Pa shifra të qëndrueshme në mbarë botën nuk është e mundur të jemi të sigurt për tendencat e përgjithshme të fenomenit të shpyllëzimit. E dyta është se me përjashtim të vajit të palmës dhe sojës, mungojnë të dhënat për produkte specifike për të kuptuar se cilat janë më të këqijat. Në veçanti mungojnë anketat në lidhje me kullotat dhe ky është shkaku kryesor i shpyllëzimit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Shqipëria, me gati gjysmën e popullsisë në rrezik për të qenë i varfër

Sipas të dhënave të fundit të Eurostat 21.6% e popullsisë në 27 vendet e anëtarë të BE-së ishin të rrezikuar nga varfëria dhe përjashtimi social në vitin e pandemisë 2020. Në Shqipëri ky tregues, sipas INSTAT ishte sa dyfishi i mesatares se BE-së, me 43.4 për qind të popullsisë në rrezik për të qenë të varfër në të njëjtin vit. Në vitin 2020, treguesi sipas Eurostat kishte qenë 46%.

Në rajon, të dhënat janë të disponueshme për vitin 2020, kur ky tregues ishte relativisht më i lartë për shkak të problemeve që u krijuan nga pandemia.

Pas Shqipërisë, nivelin më të lartë të personave në rrezik varfërie dhe përjashtim social e ka mali i Zi, me 38%, i ndjekur nga Rumania me 34.4%, Turqia 34%, Maqedonia e Veriut 32.6, Bullgaria 31.7, Serbia 29.8.

Sipas përcaktimeve të Eurostat rreziku për të qenë i varfër ose përjashtimi social i referohet individëve që janë në rrezik për të qenë të varfër, ose thellësisht të privuar materialisht, ose që jetojnë në familje me intensitet shumë të ulët në punësim. Niveli i Rrezikut për të qenë i varfër tregon përqindjen e personave që jetojnë në familje ku të ardhurat e disponueshme të ekuivalentuara janë nën kufirin e rrezikut për të qenë i varfër. Niveli i rrezikut për të qenë i varfër ka në përbërje të tij privimin material dhe aksesin e dobët në punësim.

Në Shqipëri shkalla e privimit material ishte 34.7 % në vitin 2020, çka tregon përqindjen e individëve që jetojnë në familje të cilët nuk përballojnë të paktën 4 nga 9 kategoritë e privimit material. Nëntë kategoritë e primit material janë;

1-Pamundësia për të paguar në kohë këstet e kredisë apo qirasë, blerjet me këste ose pagesa të tjera;

2- Pamundësia për të përballuar shpenzimet për pushimet vjetore një javë larg nga shtëpia;

3- Pamundësia për të përballuar një vakt me mish, pule, peshk (ose ekuivalentin për vegjetarianët) një herë në dy ditë;

4- Pamundësia për të përballuar një shpenzim të paparashikuar financiar me vlerën 000 lekë të reja;

5-Pamundësia financiare për të përballuar një telefon (duke përfshirë telefonin celular);

6- Pamundësia financiare për të pasur një TV me ngjyra;

7- Pamundësia financiare për të pasur një makinë larëse;

8- Pamundësia financiare për të pasur një makinë;

9- Pamundësia financiare e familjes për mbajtjen e shtëpisë ngrohtë në dimër.

Personat që janë të prekur nga katër kategoritë e privimit material janë në rrezik për të qenë të varfër.

Intensiteti i ulët i punës është një nënkategori tjetër për evidentimin e njerëzve të rrezikuar nga varfëria. Në Shqipëri ky tregues është vlerësuar 34,7% në vitin 2020. intensiteti në punësim i familjes i referohet numrit të muajve që të gjithë individët e familjes kanë punuar kundrejt numrit gjithsej të muajve që teorikisht duhet të punojnë gjatë vitit (12 muaj). Familjet të cilat konsiderohen me intensitet shumë të ulët në punësim përcaktohen në kufirin 20 %. individët e grup-moshës 18-59 vjeç, të cilët jetojnë në familje me intensitet shumë të ulët në punësim, në vitin 2020 sipas vlerësimeve përbëjnë 11,6%. Sipas Eurostat në vitin 2020 në BE ishin 96.5 milionë njerëz në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social që përfaqësonin 21.9% të popullsisë. (Monitor)

 

Qendra Alert/Alert.al

Zbulo, Parandalo, Raporto: Fushata e EFSA-s kundër Murtajës Afrikane të Derrave po vazhdon për të tretin vit

EFSA (Autoriteti Evropian për Sigurinë Ushqimore) vazhdon përpjekjet e saj për të ndaluar përhapjen e murtajës afrikane të derrave në Evropë duke zhvilluar fushatën për të tretin vit dhe duke nisur aktivitete të reja pilote në katër prej vendeve.

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore po zhvillon një fushatë të madhe për të rritur ndërgjegjësimin ndaj MurtajësAfrikane të Derrave (MAD) në Evropë. Duke synuar rajonin juglindor të Evropës, fushata po zhvillohet në partneritet me autoritetet lokale dhe është duke u aplikuar në tetëmbëdhjetë vende: Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Bullgari, Kroaci, Republikën Çeke, Estoni, Greqi, Hungari, Kosovë, Letoni, Lituani, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Polonia, Rumania, Serbia, Sllovakia, Sllovenia.

Këtë vit, EFSA do të zhvillojë një sërë “aktivitetesh pilote” të reja në katër vende – Bullgari, Poloni, Rumani dhe Serbi – ku situata në lidhje me MAD-në është veçanërisht e rëndë. Fermerët, veterinerët dhe gjuetarët do të jenë grupet e synuara të fushatës, pasi ata kanë një rol të rëndësishëm në këshillimin e fermerëve për biosigurinë në fermë.

“Murtajaafrikane ederrave është një sëmundje virale shumë ngjitëse që po përhapet në rajonet anembanë Evropës që më parë ishin të paprekura. Përhapja e sëmundjes është një kërcënim global dhe ka rezultuar në humbje shkatërruese për fermat e derrave në Evropë dhe më tej”, thotë Bernhard Url, Drejtori Ekzekutiv i EFSA-s.

“Së bashku me partnerët tanë nga autoritetet lokale po punojmë për të arritur tek fermerët, bagëtitë dhe mjetet e jetesës së të cilëve janë prekur nga kjo sëmundje vdekjeprurëse. Fushata #StopASF synon të informojë fermerët, veterinerët dhe gjuetarët, rreth asaj çfarë duhet të kenë kujdes nëpërmjet mesazhit tonë për zbulimin, parandalimin dhe raportimin e sëmundjes.”

Fushata “Stop Murtajën Afrikane të Derrave” është pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme të Komisionit Evropian dhe organeve të tjera ndërkombëtare për të ndaluar përhapjen e MAD në BE dhe vendet fqinje

Çfarë ështëmurtaja afrikane e derrave?

Murtaja afrikane e derrave (MAD) është një sëmundje virale që prek derrat e butë dhe derrat e egër. Virusi është i padëmshëm për njerëzit, por ka shkaktuar dëme të konsiderueshme ekonomike në shumë shtete. Nuk ka vaksinë të aprovuar në Evropë, kështu që një përhapje e infektimeve mund të kërkojë therjen e një numri të madh të derrave që rriten në fermat e zonave të prekura.

Kë targeton kjo fushatë?

Fushata u drejtohet grupeve të njerëzve dhe individëve që janë në kontakt me derrat e butë dhe derrat e egër, veçanërisht fermerët që merren me rritjen e derrave, gjuetarët dhe veterinerët. Me ndihmën e grupeve  të fermerëve, organizatave veterinare vendore, shoqatave të gjuetisë dhe organeve të tjera përkatëse, fushata synon të rrisë ndërgjegjësimin për parandalimin e përhapjes së MAD.

Burimi: Efsa.eu

Next.e.GO Mobile, kompania gjermane e makinave elektrike e familjes Destani, nis ndërtimin e fabrikës në Tetovë

Pas fazës së parë që kap 130 milionë euro, investimit do t’i shtohen dhe disa qindra millionë euro të tjera, ndsa numri i të punësuarve do të arrijë në 4000 persona

TETOVË, 13.08.2022 – Kompania gjermane e prodhimit të makinave elektrike Next.e.GO Mobile nisi sot ndërtimin e fabrikës së tretë të saj në Maqedoninë e Veriut. Prodhuesi gjerman i automjeteve elektrike dhe inovative, pronë e familjes së biznesmenit dhe filantropit Lazim Destani, vendosi gurin e themelit në Tetovë, konkretisht në Zonën e Lirë Ekonomike, ku dhe u nënshkrua marrëveshja zyrtare me Qeverinë e Maqedonisë së Veriut, duke e futur këtë shtet në hartën e prodhimit botëror të këtyre automjeteve.

Ky investim i njërës prej kompanive pronë e tij, përkoi dhe me 50-vjetorin e emigrimit për herë të parë në Gjermani të Z.Destani, i cili në fjalën e tij tha se, tashmë me këtë investim por edhe të tjera në vijim, bëjmë që të rinjtë tanë të mos largohet nga vendi i tyre, por edhe një pjesë e të tjerëve që kanë studiuar në vende të ndryshme të BE mund të kthehen.

Në ceremoninë e vendosjes së gurit të themelit të fabrikës që do të përfundojë në mesin e vitit 2022 dhe që në fazën e parë do të njohë një investim prej 130 milionë eurosh dhe do të punësojë rreth 1000 persona, merrnin pjesë Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferri, Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti, Ministri i Financave të Maqedonisë, Fatmir Besimi, ai i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, Drejtori i Përgjithshëm dhe Drejtori i Zyrës së Financave, të Next.e.GO Mobile, respektivisht Ali Vezvaei dhe Eelco Van Der Leji, si dhe përfaqësues nga Diaspora, zyrtarë të tjerë nga Maqedonia e Kosova e qindra të ftuar nga familja Destani.

Lazim Destani, njëherësh Kryetar i Bordit Mbikqyrës të kompanive të grupit të bisnezeve, tha se, “ky projekt nuk është investimi ynë i parë në Maqedoninë e Veriut dhe rajonin tonë, por gjithsesi është investimi ynë më i veçantë deri më tani. Arsyeja që më gëzon më së shumti është fakti që në këtë fabrikë do të punësohen shumë të rinj e të reja”.

Ndërsa për Maqedoninë e Veriut, data e inaugurimit të punimeve për ngritjen e kësaj fabrike në Tetovë përkon me 21-vjetorin e Marrëveshies së Ohrit, për familjen Destani, ky vit ka edhe një tjetër simbolikë dhe kuptim.

“Si sot para 50 vitesh mora rrugën e mërgimit drejt Gjermanisë për më shumë mundësi pune, e sot ndihem shumë i lumtur që po sjellim mundësitë e Gjermanisë këtu”, theksoi Z.Destani në fjalën e tij, duke shtuar se, “ashtu siç e kam përmendur, po e përsëris edhe me këtë rast se afaristët, sidomos investitorët nga diaspora, e kanë për obligim të realizojnë investime në rajonin tonë.  Andaj le të punojmë edhe më shumë për ta mbajtur rininë tonë këtu”.

“Dita e sotme për mua është një ditë historike. Është e këtillë, pasi biznesi ynë e sjell edhe këtu një industri inovative si kjo e prodhimit të makinave elektrike, makinat e së ardhmes. Në takimet periodike, gjithmonë i kam kërkuar bordit të kompanive dhe grupeve tona të biznesit, që investimet në trojet tona të jenë largpamëse, të mos krijojmë konkurencë, por të sjellim risi, t’i shërbejmë të ardhmes dhe qëndrueshmërisë”, tha Destani, duke mos e fshehur as lumturinë dhe krenarinë për djemtë që drejtojnë bizneset tashmë ndërkombëtare e të suksesshme në të gjithë botën. “Bashkëshortja ime, Rasimja, dhe unë ndihemi të lumtur që edukimi dhe porositë tona kanë zënë vend tek djemtë tanë dhe me veprat e tyre na bëjnë shumë krenar, sidomos me përkushtimin e tyre ndaj vendlindjes”, tha Destani, i cili nuk la pa përmendur e falënderuar “gjithë ekipin tonë që punon për këtë projekt, si dhe autoritetet zyrtare të vendit për mbështetjen pa rezervë”.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, i cili nënshkroi dhe marrëveshjen e bashkëpunimit me Next.e.GO Mobile për ndërtimin e fabrikës në Zonën e Lirë Ekonomike në Tetovë, shprehu kënaqësinë  e tij për një investim kaq të madh në këtë shtet, i cili sipas tij, do t’i sjellë vendit mundësi punësimi për rininë, si dhe është një mundësi e mirë, pasi do t’i shërbejë dhe përshpejtimit për integrimin në Bashkimin Europian. “Me këtë investim, i cili që në fazën e parë është 130 milionë euro, konfirmojmë se Maqedonia e Veriut është një shtet i qëndrueshëm, i besueshëm dhe vendi i duhur për investime. Deri tani kemi pasur kompani që kanë prodhuar pjesë të ndryshme makinash, por E.Go është makina e parë që do të prodhohet e plotë këtu. Kjo bën, që veç fabrikës, do të ketë efekt edhe në shërbimet zinxhir, duke e rritur e forcuar ekonominë tonë”, tha Kovaçesvki, i cili falenderoi dhe familjen Destani, që vendosi të ndërtojë fabrikën e tretë në Maqedoni e konkretisht në Tetovë, pas dy të tjerave, asaj kryesore në Gjermani dhe të dytës në Bullgari.

Sipas kryeministrit maqedonas, fabrika që do të ndërtohet në Tetovë, do të furnizojë me makina elektrike vendin, rajonin por do të shpërndahen në të gjithë botën, duke e bërë Maqedoninë e Veriut edhe një shtet që i shërben të ardhmes, mbrojtjes se klimës e mjedisit. “Ky investim do të ndryshojë dhe përmirësojë jetesën e komunitetit lokal e tregon, është shenjë që Maqedonia e Veriut është e aftë të thithë investime kaq të rëndësishme ndërkombëtare. Urime familjes Destani dhe E.Go Mobile për fabrikën në Tetovë”, tha Kovaçevski.

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, në fjalën e tij tha se, “sot ndajmë një gëzim të madh, prodhimin e makinave elektrike në vendin tonë. Ka qenë një punë e angazhim i madh i Z.Lazim Destani, që ky investim të vendoset në vendin tonë. Mirënjohje kompanisë që zgjodhi 13 gushtin, datën e Marrëveshies së Ohrit për nisjen e ndërtimit të kësaj fabrike”.

Ndërsa Ministri i Finanave të Maqedonisë, Fatmir Besimi, duke përsëritur fjalën e Z.Destani tha “është mjaft e rëndësishme për vendin tonë, që diaspora të sjellë këtu investimet e veta”. “Kur kemi diskutuar për herë të parë dhe në vijim për këtë projekt, ka pasur shumë skeptikë, por edhe inkurajues. Por, ne, së bashku ia arritëm dhe ku jemi sot, kur po inaugurohet dhe nisja e punimeve”, tha Besimi.

Kolegu i tij, Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi e cilësoi si ditë historike për Maqedoninë e Veriut. “Në ekonomi është shprehja e efektit të topit të borës. Me lëvizjet e saj ajo bëhet më e madhe dhe më e shpejtë. Investimi prej 130 milionë eurosh është shtysa dhe nxitja e shumë të tjerëve, është lëvizja që e fut vendin tonë në listën e investimeve të gjelbra”, tha Bekteshi, sipas të cilit, “ndërtimi i fabrikës së E.Go Mobile rrit dhe bashkëpunimin mes arsimit të lartë dhe industrisë, pasi domosdoshmërisht do të duhet të përgatiten njerëz të aftë për të punuar në këtë industri”.

Për Ministrin e Ekonomisë, investime të tilla rrisin standardin e jetesës që lidhen dhe me axhendën e gjelbër. “Familja Destani është familje e suksesit dhe një shembull që duhet ndjekur, është familje lider në vendimet që ndërmerr. Ndaj, të gjithë në diasporë, të sjellin sukseset e tyre këtu”, shtoi Bekteshi.

Drejtori i Përgjithshëm i Next.e.GO Mobile, Ali Vezvaei, e vuri theksin në rëndësinë e investimeve të gjeneratës së re. “Kjo është një ditë historike për ne, për Maqedoninë e Veriut dhe për gjeneratat e ardhshme, është një mundësi për biznesin, i shërben Maqedonisë dhe nuk është e kufizuar për zonën e Tetovës”, tha Vezvaei, i cili falenderoi dhe qeverinë për mbështetjen si dhe Z.Destani për pasionin e tij të përheshëm në mbështetje të së ardhmes së rinisë. “Kjo fabrikë e jona është e treta, pas Gjermanisë dhe Bullgarisë. Teknologjia është e ardhmja e njerëzimit dhe këto sfida janë mision për ne në E.Go. Kjo fabrikë do të shfytëzojë resurset njerëzore të vendit, duke u krijuar kushte e mundësi pune, ndërsa do ta vendosë Maqedoninë në hartën e makinave elektrike. Do të sjellë të ardhme më të mirë për të rinjtë e të rejat e shtetit tuaj“, tha Vezvaei.

Ndërsa Drejtori i Financës së E.Go Mobile, Eelo Van Der Leji tha para të pranishmëve se, “ideja e kompanisë së prodhimit të makinave elektrike dhe innovative, është qëndrueshmëria për qytetarët. E.Go janë makina civile dhe deri tani kemi prodhuar 30 mijë makina për një vit, që nuk lëshojnë emetime e gazra në mjedis, që janë të pajisura me teknologjinë më inovative”.

Në fazën e dytë, mësohet se do të investohen dhe disa qindra milionë euto të tjera dhe numri i të punësuarve do të arrijë në 4 mijë.

Next.e.GO Mobile është një nga kompanitë më të reja të ND Group, pronë e familjes së filantropit dhe biznesmenit Lazim Destani, e cila po njeh rritje të menjëhershme në tregun e automobilave elektrik. Veç saj, është dhe kompania Ecolog, që është dhe shtylla financiare dhe më e njohura deri tani e gjithë grupit, kompania EcoCare, si dhe shumë të tjera pjesë e të njëjtës ombrellë.

 

E.Go Mobile, kompania gjermane e makinave elektrike, pronë e familes Destani, fabrikë 150 milionë euro që në fazën e parë edhe në Tetovë

Kompania gjermane “e.GO Mobile” ndërton në Tetovë fabrikë për prodhimin e automjeteve elektrike
“e.GO Mobile” është kompani gjermane për prodhimin e automjeteve elektrike me seli në Gjermani. Kjo kompani këtë të shtunë, më 13 gusht, hedh gurthemelin e fabrikës që do të ndërtohet në Zonën e Lirë në Tetovë. “e.GO Mobile” është njëra nga firmat e Grupit të bizneseve të familjes së Lazim Destanit.


Ndërtimi i fabrikës në Tetovë kap investim vetem per fazën e parë, mbi 150 milion euro si dhe do të ketë mbi dy mijë të punësuar. Tashmë në Qeverinë e Maqedonisë së Veriut është miratuar dhe nënshkrimi i marrëveshjes mes “e.GO Mobile” dhe Qeverisë së vendit.
“e.GO” është prodhues i automjeteve elektrike inovative dhe zgjidhjeve të prodhimit. Filozofia e këtij prodhuesi është inovacioni me prakticitet dhe qëllim. “e.GO Mobile” zhvillon platformë unike të automjeteve elektrike me bateri (e.) si dhe sistem prodhimi revolucionar që paraqet risi në prodhimin e automjeteve elektrike. Fillon me zgjedhjen e materialit të qëndrueshëm dhe të ripërdorshëm në produktet e veta deri te energjia e optimizuar dhe gjurmët mjedisore. Duke përdorur teknologjinë e decentralizuar të prodhimit, mundëson krijimin e vlerës së shtuar ekonomike lokale duke angazhuar komunitetet, duke zhvilluar talentë dhe duke siguruar burime në nivel lokal. Produktet unike dhe shërbimet e “e.GO Mobile” janë krijuar për të ndihmuar qytetet dhe banorët e tyre të ndryshojnë për të mirë mënyrën se si lëvizin.
Kjo fabrikë në fazën e parë të punës do të prodhojë makina elektrike të vogla ndërsa pastaj do ta zgjerojë gamën e llojshmërisë së produkteve, përfshirë edhe autobusë elektrikë. Ndërtimi i fabrikës në Tetovë parashikohet të zgjasë rreth një vit e gjysëm.

Çmimi i miellit dhe i gazit më i lirë se në muajin mars, furrat e bukës mbajnë çmimin 100 lek pa peshë të përcaktuar

Një nga temat më të diskutuara në kuadër të rritjes së çmimeve, ka qenë ai i bukës. Në vitin 2021, furrat e bukës e çuan çmimin e bukës masive në 90 lek për bukë, për një peshë që askush nuk e di sa është me saktësi, dikush 800 gram (në raste shumë të rralla), shumica 700 apo edhe 650. Për shkak të konfliktit në Lindje, fundi i muajit shkurt dhe fillimi i marsit 2022, sollën rritje të menjëhershmë të drithrave në bursë, e cila u reflektua edhe në tregun tonë e për pasojë, prodhuesit e bukës menjëherë u lëshuan të rrisin çmimin e bukës edhe 10 lek të tjera. Pra, 100 lek një bukë, 600, 700 dhe rrallë herë 800 gram. Kur ndodhi kjo rritje në muajin mars, furrat e bukës furnizoheshim me miell, i cili kishte çmimin 85-87 lek për kilogram. Ndërsa sot, ato po furnizohen me 75-78 lek mesatarisht. Kjo rënje e çmimit të miellit pritet të vijojë, për shkak të situatës së krijuar javët e fundit, pra lejimit të eksportit të drithrave nga Ukraina, gjë që ka ndikuar direkt në rënjes në bursa e do të vazhdojë të bjerë. Por, kjo ulje duket se nuk ka gjasë të reflektohet te konsumatori. Ndërkohë, që  nuk duhet harruar se në muajin mars, një litër gaz shitej 100 apo 110 lek, sot është mesatarisht 72 lek.

Në kohët kur do të vendosej për rritjen e çmimit të bukës, menjëherë furrtarët e organizuar në një shoqatë, ose një pjesë e tyre, u mblodhen e bënë llogaritë, që sipas tyre, kjo duhet të ndodhte. Ndërsa sot, as nuk mendojne që disa kosto u ulen, përfshirë lëndën bazë, miellin, por edhe çmimin e gazit. Kjo nuk do të ndodhë as në ditët në vijim, kur çmimi i miellit do t’ju shkojë në furra me 70 apo edhe 65 apo 60 lek për kilogram, nëse nuk nisin kontrollet e menjëhershme të Tatimeve, të Inspektoritit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregjeve, apo nëse ndodh që Bordi i Transparencës, të vendosë çdo javë një çmim për shitjen e bukës, duke e përcaktuar qartë çmimin për kilogram apo 100 gram bukë. Në të kundërt, furrtarët do të vazhdojnë të abuzojnë duke mos e ulur çmimin, duke mbajtur të rritur marzhin e fitimit dhe jashtë çdo kontrolli. Vlen të theksohet se, me 1 kv miell që sot kushton mesatarisht 7500-7800 lek, prodhohen 180 bukë, që shiten 18000 lek në total. Duke llogaritur dhe çmimin e gazit, apo të energjisë, që furrat e bukës e paguajnë sa abonentët familjar, fitimi i tyre është 100 për qind. Ata që vuajnë janë konsumatorët, shumica e të cilëve, produkt të parë për ushqyerjen kanë bukën.

Qendra ALERT

Foto / Video - Prezantohet në Berlin makina elektrike gjermane, pronë e familjes Destani. ND Group e Nazif Destanit, tashmë dhe në industrinë e automobilizmit

BERLIN – Familjes Destani nga Tetova e Maqedonisë së Veriut i shtohet dhe një tjetër kompani në mes te markave të njohura si Ecolog International apo EcoCare, pjesë e ND Group. “Next e.GO Mobile” është kompania më e re e familjes së Lazim Destanit, e cila dy ditë më parë ka prezantuar në kryeqytetin e Gjermanisë, Berlin, veturat e para elektrike. Megjithëse “E.Go” prej disa kohësh kishte hapur sallonin e parë në Dyseldorf, zyrtarizimi i markës në pronësi të miliarderit Nazif Destani, djali i Lazim Destanit, dhe prezantimi zyrtar është bërë dy ditë më parë.

Në praninë e e mediave gjermane dhe shumë personazheve të njohura të botës së artit e kulturës, u zhvillua ceremonia e prezantimit në makinës “e.GO”, ku padyshim spikati futbollisti i njohur braziljan, Neymar, i cili është dhe imazhi zyrtar për vitin 2022 i këtij modeli. Kompania Next.e.GO Mobile SE, prodhuesi gjerman i automjeteve elektrike, ka njoftuar se, ka nënshkruar një partneritet global me NR Sports, përgjegjës për menaxhimin e futbollistit Neymar Jr, ambasador i modelit të quajtur “e.wave X” për vitin 2022.

Grupi ND dhe familja shqiptare Destani hynë në industrinë e makinave elektrike në vitin 2020 ngë Gjermani dhe për një kohë mjaft të shkurtër zgjeruan investimet e prodhimin, çelën sallonin e automjeteve, nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi me shtete të ndryshme anëtare të BE-së për të investuar dhe zgjeruar kapacitetet e tyre të prodhimit të makinave elektrike, ku do ndërtohen fabrikat qindra milionë euroshe, ndërsa tani e prezantuan zyrtarisht produktin e tyre më të ri.
Duke qenë se Grupi ND është kurdoherë në vijën e parë përsa i përket përshtatjes me nevojat e tregjeve dhe të konsumatorëve, duket se bëri që të futet dhe në industrinë e makinave elektrike, e cila janë e ardhmja e afërt.
Grupi ND, me kompanitë e saj Ecolog, EcoCare, Next e.GO Mobile e shumë të tjera të shtrira në gjithë botën, janë pronë e familjes së filantropit dhe biznesmenit të njohur Lazim Destani, i njohur për bamirësitë e tij, për ndihmat për shqiptarët në trojet tona, si dhe një ndër aktivistët më të mëdhenj në çështjeve kombëtare dhe shqiptare.
Prezantimi zyrtar i makinës elektrike pronë e familjes së tij, nuk mund t’i shpëtonte as vetë Z.Destani, i cili padyshim s’kishte si të mos shprehte kënaqësinë e tij për këtë arritje të bizneseve të familjes së tij.

Një prezantim të detajuar të kompanisë dhe modelet e makinave, mund t’i gjeni dhe në linkun e mëposhtëm, që është dhe faqja zyrtare.
https://www.e-go-mobile.com/en

Alert.al

 

Rritja e çmimit të naftës, Shoqata e Hidrokarbureve: Po na sulmoni në mënyrë pa të drejtë, jemi në luftë

Shoqata e Hidrokarbureve reagon për herë të parë për rritjen galopante të çmimit të naftës dhe gazit në vend. Ajo bën me dije se furnizuesit e karburantit kanë rezerva 90 ditore sipas ligjit, por çmimi nuk mund të fiksohet ditën që hidhet në treg kjo sasi.

Sulmet e qytetarëve i konsideron të pa drejta dhe pa një analizë konkrete, duke theksuar se jemi në situatë lufte. Më poshtë, sqarimi që jep Shoqata e Hidrokarbureve për rritjen e çmimeve:

  • Se pari furnizimi i tregut eshte i garantuar per vete pergjegjesine e operatoreve perpara konsumatorit jo vetem me rezervat ligjore 90 ditore por dhe ne vazhdim pasi operatoret e kesaj fushe qe ne fillimin e kesaj krize kane arritur te shkepusin furnizimin nga kompani qe burimet i kishin nga Rusia drejt atyre kompanive qe kane burime nga vende te tjera kryesisht arabe.
  • Se dyti cmimet nga bazat grosiste dalin cdo dite me bursen korente dhe marrin rritje graduale te koordinuar me rezervat qe ka gjendje ne pikat e karburantit me furnizimin e ri por fatkeqesisht rritja e cmimeve ne burse javen e fundit ka qene galopante (sqarojme se rezerva tre mujore qe mbahen si mbas ligjit eshte gjithnje ne depo fizikisht por cmimi kurre nuk mund te mbyllet ose fiksohet vetem ne diten qe hidhet ne treg per konsum).
  • Se treti cmimet vertete kane arritur rekord historik dhe krahasohen me krizen e viteve 70te por kush deshiron vertete te kuptoj qarte qe jemi jo ne nje krize por ne nje lufte ne zemer te eksportit boteror te karburanteve dhe sic mund te kemi akoma rritje ashtu mundet qe situata dhe te qetesohet. Ne afat shkurter 3-4 muaj me shume siguri eshte, se presioni do rritet mbi vendet e Opec per te hedhur ne treg sasite e munguara te Rusise, keshtu qe kompanite boterore dhe si rrjedhoje edhe ato shqiptare do gjejne rruge dhe marredhenie te reja e cila do sjelli stabilizimin e çmimeve.

Qendra Alert/Alert.al