Menu

Ekonomi

VOA: Shqipëri, pastrimi i parave, ekspertët shqetësim për depërtimin në ekonomi

Shqipëria ka mangësi në luftën kundër pastrimit të parave dhe ndodhet në listën gri të Maneyval një strukturë e Këshillit të Europës për vlerësimin e masave kundër pastrimit të parave. Ky organizëm i kërkon qeverisë shqiptare, përmirësime në disa fusha që lidhen me uljen e informalitetit dhe monitorimin e parasë kesh në ekonomi. Ekspertët, bazuar në disa të dhëna indirekte, ngrenë dyshime se në disa sektorë si ndërtimi apo tregu i pasurive të paluajtshme pastrohen para. Sipas të dhënave zyrtare të Drejtorisë së parandalimit të pastrimit të parave në një përqindje të lartë të rasteve të identifikuara, nuk dihet origjina e parave të pista dhe në 30% të rasteve që dihen ato vijnë nga trafikimi i lëndëve narkotike.

Shqipëria është renditur nga Komiteti i Ekspertëve për Vlerësimin e Masave Kundër Pastrimit të Parave dhe Financimin e Terrorizmit, një strukturë e përhershme e Këshillit të Europës, e njohur me emrin MONEYVAL, në listën e vendeve që kanë mangësi në luftën kundër pastrimit të parave. Ndërsa sipas Departamentit amerikan të Shtetit “Shqipëria mbetet e ndjeshme ndaj pastrimit të parave për shkak të korrupsionit, krimit të organizuar dhe institucioneve të dobëta ligjore dhe qeveritare, me një ekonomi të madhe të parasë në dorë (kesh) dhe sektor informal të gjerë”. Sipas statistikave të autoriteteve të paradalimit të pastrimit të parave në 5 vitet e fundit në 67% të rasteve nuk dihet origjina e parave, dhe në 30% të rasteve që dihen, paratë vijnë nga trafikimi i lëndëve narkotike, që pasohet nga mashtrimi, korrupsioni kryesisht pasiv dhe shpërdorimi i detyrës.

Bazuar në disa analiza ekspertët ngrenë dyshime se një pjesë e mirë e parave të pista investohen në sektorë me ndikim në ekonomi si ndërtimi dhe tregu i pasurive të paluajtshme. Edhe në raportin e Drejtorisë së parandaimit të pastrimit të parave për vitin 2020, vihet re se nga raportimi i akviteteve të dyshimta mbizotërojnë tipologjitë që lidhen me blerje të pasurive të paluajtshme, transferta të dyshimta etj.

Sektori i ndërtimit është nga sektorët kryesorë të ekonomisë, duke zënë në 5 vitet e fundit rreth 9% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Gjatë vitit të kaluar, si pasojë e krizës së shaktuar nga Pandemia e Covid-19, ndërsa ekonomia e vendit ra, sektori i ndërtimit shënoi një rritje të lehtë me 1.62% dhe ai i tregut të pasurive të paluajtshme u rrit ndjeshëm me 6.7%.

“Si është e mundur kur shumë sektorë të tjerë si bujqësia apo turizmi jetik për vendin, arritën të zvogëloheshin dhe ishin në kushtet e mbijetesës, ndërsa sektori i pasurive të paluajtshme pati një rritje. Ky është një indikator, që tregon faktin se këto ndërtime po përdoren si një mënyrë e paligjshme e parkimit dhe e ruajtjes së parave të pista”, thotë për Zërin e Amerikës Fatjona Mejdini Kordinatorja e Nismës Globale Kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar, për Ballkanin.

Por edhe pse në raportet e Drejtorisë së Paradalimit të Pastrimit të Parave, tregu i pasurive të paluajtshme veçohet me risk për pastrimin e parave, zyrtarët i hedhin poshtë këto argumenta duke sjellë një qasje tjetër. Rritjen e tij ata e lidhin me disa politika favorizuese të bankave, që sipas tyre i shtyn qytetarët në blerjen e pasurive të paluajtshme përmes kredive.

“Nuk duhet të bëjmë gabimin që të lidhim ecurinë e disa tregjeve që kanë faktorë të tjerë kryesor makro që ndikojnë në to, me ecurinë e parasë kriminale. Për paranë kriminale ne nuk kemi kontabilitet që të mbajmë shënim, sa para krimianle është futur dhe ka lëvizur. Bankat kanë ulur interesin që aplikojnë për kredidhënien dhe për njerëzit është më e lirë të blejnë pasuri të patundshme. Dhe po të shohësh trendin për kredidhënie për pasuri të patundshme, me tregun e pasurive të patundshme, kanë një korrelacion të lartë dhe ai është faktori bazë që ndikon”, tha për Zërin e Amerikës, Drejtori i Drejtorisë së paradalimit te pastrimit të parave Elvis Koçi.

Pas një moratoriumi gati dy vjeçar për bllokimin e lejeve të ndërtimit që u hoq në vitin 2016 sektori i ndërtimit pësoi një hov. Sipërfaqja e ndërtimit u dyfishua në vitin 2020, në 1 milion e 600 mijë metra katror krahasuar me vitin 2017.

Sipas ekspertëve edhe pse sipërfaqet e ndërtimit rriten, duke rritur ofertën në treg, kjo nuk është shoqëruar me uljen e çmimit. Çmimet e banesave në Shqipëri vijojnë të mbeten më të lartat në kontinent në raport me të ardhurat, kryesisht në kryeqytet. Nga ana tjetër kostot sipas INSTAT janë disa herë më të ulëta, se çmimi i shitjeve.

“Shikoni të gjitha ndërtimet e larta në Tiranë, kanë çmime shitje 2 mijë deri ne 4 mijë euro metro katror, për hapësira banimi. Të mos harrojmë një gjë, të gjithë të pasurit shqiptar, ata që vijnë nga biznese të ekonomisë së ligjshme nuk preferojnë të marrin apartamente në mes të Tiranës, por kanë blerë vila jashtë kryeqytetit. Kjo do të thotë se e gjithë kjo sipërfaqe e madhe jo vetëm për banim por edhe për zyra, në qendër të Tiranës me këto çmime, nuk bën asnjë sens ekonomik”, pohon për Zërin e Amerikës Neritan Sejamini, ekspert për ekonominë.

Fatjona Mejdini kordinatore e Nismës Globale Kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar, për Ballkanin, bazuar në disa të dhëna, ngre dyshime se çmimet e larta të pasurive të paluajtshme aplikohen për të parkuar paratë e pista.

“Në Shqipëri 70% e popullsisë merr një pagë që nuk e kalon shifrën 50 mijë lekë në muaj. Për këtë arsye të gjitha këto ndërtime që ne shohim, jo vetëm në Tiranë por edhe në bregdet, në fakt nuk duhet shumë shkencë për të kuptuar, se një pjesë e tyre financohen nga paratë e paligjshme”, vijon Fatjona Mejdini Kordinatorja e Nismës Globale Kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar, për Ballkanin,

Autoritetet zyrtare e pranojnë mungesën e efektivitetit në uljen e informalitetit dhe qarkullimin e parasë kesh në ekonomi, ndaj dhe nënvizojnë nismat e ndërrmara në Kuadër të rekomandimeve të Manyval, për implementimin e fiskalizimit, vijimin e dixhitalizimit të kadastrave, rregullimin e fushës ndërmjetëse të pasurive të palujatshme, ndryshime në ligjin për noterinë si dhe rritjen e transparencës nga bizneset dhe organizatat joqeveritare.

Sipas një raporti të Drejtorisë së Parandalimit dhe Pastrimit të Parave që nga viti 2016 janë bllokuar nëpër banka mbi 55 milionë euro që dyshohet se i përkasin botës së krimit. Por sasia e parave të bllokuara ka ardhur në rënie nga viti në vit. Nga rreth 29 milionë euro në vitin 2016 në pak më shumë se 1 milion vitin e kaluar. I pyetur nga Zëri i Amerikës nëse mund të quhet sukses apo dështim rënia e shumës së bllokimeve, Drejtori i Drejtorise së Parandalimit të Pastrimit të Parave thotë se nuk ka një analizë për këtë, pasi insitucioni që ai drejton, shqyrton vetëm rastet e dyshimta që raportohen nga vetë Bankat. Ai sqaron se mjaft prej transfertave ato mund t’i kenë mënjanuar pa qenë nevoja t’i raportojnë.

“Ka ardhur në rënie sepse aq ka patur. Sa raportohen dhe vërtet ka dyshime ne i bllokojmë dhe i lëmë mundësi prokurorisë të vendosë sekuestro. Këto shifra kur shohim pastaj konfiskimet janë shumë më të ulëta. Më mirë bllokon ato që pritet të shkojnë në konfiskime se sa të tjera”, thotë Drejtori i Drejtorisë së paradalimit te pastrimit të parave Elvis Koçi.

Drejtoria e parandalimit të pastrimit të parave merr në vit afro 1 mijë e 400 raportime për aktvitete të dyshimta dhe referon në polici dhe prokurori rreth 20% -30% të tyre. Në vitin 2020 ajo referoi 34% më pak raste se 5 vjet me parë. Autoritetet e shpjegojnë këtë rënie me rritjen e cilësisë së dosjeve që dërgohen në këto organe.

Një prej shqetësimeve kryesore që ata kanë lidhet me hetimin dhe gjykimin e veprave penale të pastrimit të parave.

“Thembra Akilit është ajo që ka të bëjë me rekomandimin për hetimin dhe dënimin e personave që kryejnë vepra penale të pastrimit të parave. Ka hetime por ato nuk arrijnë të shkojnë në një përqindje të lartë në gjykatë, dhe numri i dëmimeve duhet të përmirësohet”, shprehet Drejtori i Drejtorisë së Paradalimit te Pastrimit të Parave Elvis Koçi.

Zëri i Amerikës ju drejtua dhe Prokurorisë së përgjithshme për një reagim lidhur me këto deklarata. Ajo i shmangu komentet e drejtpërdrejta dhe tha se të gjitha analizat përfshi dhe ato për veprat penale të pastrimit të parave, janë të pasqyruara në raportet vjetore. Klodiana Lala gazetare për çështje të rendit dhe drejtësisë thotë se hetimet për këto vepra paraqesin mjaft vështirësi.

“Jënë hetime të vështira sepse paratë që pastrohen vijnë kryesisht nga trafiku i drogërave të forta që kryhet në disa vende të BE. Dhe duke qenë se aktiviteti i trafikantëve shqiptar është i vendosur atje dhe paratë pastrohen në Shqipëri, padiskutim që nevojitet një bashkëpunim i fortë institucional dhe ndërkombëtar”, tha për Zërin e Amerikës Klodana Lala, gazetare për çështje të rendit dhe sigurisë.

Pesha specifike e veprave penale të pastrimit të parave kundrejt numrit total të proçedimeve të regjistruara në shkallë vendi është 1.03%. Në 5 vitet e fundit 9% e dosjeve dhe 68% e të pandehurve të proçeduar janë dërguar në Gjykatë, ku janë dënuar mbi 50% e tyre. Për ekspertët këto shifra e vendosin luftën kundër pastrimit të parave në një nivel të ulët në raport me shqetësimin në rritje që nënvizohet nga qeveritë e vendeve perëndimore dhe në raportet e ndryshme ndërkombëtare të organizatave prestigjoze që monitorjnë krimin e organizuar ndërkombëtar.

 

Rihapet gara për tunelin e Llogarasë / Ofertat afat deri në fund të Korrikut, punimet nisin brenda vitit

Qeveria ka rihapur garën ndërkombëtare për zgjedhjen e një kompanie e cila do të ndërtojë tunelin e Llogarasë. Ofertat për shoqëritë e interesuara do të priten deri më 28 korrik, dhe nëse nuk do të ketë ankesa pritet që punimet për këtë vepër të nisin në fund të vitit.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë e anulloi tenderin e parë duke përjashtuar të 6 kompanitë që morën pjesë për mungesë të plotësimit të dokumentacionit. Tuneli i Llogarasë do të do të financohet me paratë e buxhetit të shtetit dhe do të kushtojë 155 milion euro.

Ai do të jetë i gjatë 5.9 kilometra dhe do të lidhet në hyrje dhe dalje të tij me dy ura, nga 110 dhe 40 metra të gjatë. Programohet që vepra të përfundojë pas 3 vjetësh e 1 muaji.

Qafa e Llogarasë pas ndërtimit të tunelit do të përshkohet për 6 minuta duke reduktuar kohën prej 55 minutash që i duhet sot automjeteve për të kaluar Llogaranë, ndërsa do të lidhet me Urën e Shën Elizës me aksin e ri për të cilin kanë nisur punimet Dukat-Orikum.

Ministri Klosi i kthehet muzikës në lokale: E keni bërë Sarandën diskotekë

“Bizneset ta kenë të qartë fashat orare të kufizimit të muzikës”, deklaroi nga Saranda Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi.

“Zhurmat kanë qenë një problematikë e madhe në Sarandë dhe tashmë kjo nuk do të ndodh më. Saranda nuk mund të jetë profili i një diskoteke të hapur, por i një qyteti mikpritës, kulturor dhe familjar”– u shpreh Klosi. Kujtojmë se gjatë pandemisë Klosi deklaroi se virusi Covid përhapet permes valëve të muzikës.

Klosi foli gjithashtu indirekt për rastin e “Orange Club”, që ishte hapur jashtë rregullave për pandeminë dhe edhe pse fasha orare ishte shkelur nuk u morën masa dhe ndodhi përplasja me armë zjarri ku u plagos biznesmeni Spiro Iljadhi.

Ndërkohë, ministri u kërkoi operatorëve turistikë që të bënin të mundur garantimin e sigurisë së pushuesve. Përsa i përket kësaj cështje, Klosi tha se siguria e pushuesve duhet të ishte primare dhe nëse roja i plazhit nuk do të jetë në krye të punës, do të ketë hetim penal.

“Çdo humbje jete në plazh shënon hapjen e një hetimi penal për poseduesin e plazhit provat apo pronarin e hotelit, në rast të mungesës së rojës së plazhit”,-tha Klosi.

Klosi foli gjithashtu edhe për Sarandën dhe indirekt rastin e “Orange Club”, që ishte hapur jashtë rregullave për pandeminë dhe edhe pse fasha orare ishte shkelur nuk u morën masa dhe ndodhi përplasja me armë zjarri ku u plagos biznesmeni Spiro Iljadhi.

alert.al/

Dita e Liqenit/ Pogradeci, Struga dhe Ohri, bashkë për një paketë turistike

“Dita e Liqenit” bëri bashkë në Pogradec tre kryetarët e bashkive të vijës liqenore të Ohrit, në territorin e Shqipërisë dhe të Maqedonisë së Veriut.  Ata ranë dakord për të ofruar një paketë e përbashkët turistike ndërmjet Pogradecit, Ohrit dhe Strugës që do ti jepte një zhvillim më të madh ekonomik këtyre tre bashkive.

Në këtë takim është folur edhe për problematikat me të cilat përballen këto bashki, siç është mungesa e pastërtisë në liqen dhe ndërtimet pa leje rreth tij.

Kryetari i bashkisë së Strugës Ramiz Merko tha se shqetësim mbetet prania shumë e madhe e kallamishteve në bregun e liqenit në të tre bashkive, ashtu siç ngriti shqetësimin e ndërtimeve pa leje në bashkitë Strugë e Ohër. Ai tha se Struga është më e anashkaluar sa i përket investimeve në kuadër të një turizmi të përbashkët.

“Kemi mungesë të madhe të hoteleve, të shtretërve dhe kërkojmë me çdo kusht të na lejohet. Për të na u lejuar duhet të marrim pëlqim nga qeveria”, tha Kryebashkiaku i Strugës, Ramiz Merko.

Për kryetarin e Bashkisë së Ohrit Kostandin Gerorgevski është i nevojshëm unifikimi i ndërtimeve përgjatë bregut në të tre bashkitë, sipas planit rregullues të miratuar nga UNESCO.

“Ne kemi një plan për menaxhimin e ndërtimeve dhe në fakt i gjithë rajoni është i mbrojtur nga UNESCO, ndaj i njëjti plan urbanistik duhet të zbatohet ne tre bashkitë. Ndërtimet pa leje mendoj se duhet të shemben si në Strugë ashtu dhe në Shqipëri, u shpreh, Kryebashkiaku i Ohrit, Kostandin Georgevski.

Ndërsa kryetari i Bashkisë së Pogradecit Ilir Xhakolli u ndal tek bashkëpunimi në fushën e turizmit.

“Vetëm liqeni na bashkon. Do bashkëpunoj me ta për të mirën e qytetarëve rreth këtij pellgu liqenor. Është në të mirë  që njerëzit të lëvizin përmes liqenit dhe besoj se nuk ka ndonjë pengesë ligjore”, tha krye bashkiaku i Pogradecit, Ilir Xhakolli.

Duhet theksuar se gjatë 30 vite të fundit të tre bashkitë kanë pasur takime të shpeshta, por pa rezultate të dukshme sa i përket rritjes së numrit të turistëve.

Tabaku: Shqipëria e dyta në botë për korrupsion

Jorida Tabaku, deputetja e zgjedhur e PD, ka denoncuar sot faktet e rënda mbi korrupsionin në Shqipëri, që pasqyrohen qartë në raportet e fundit të dy institucioneve të fuqishme financiare ndërkombëtare: Shqipëria e dyta në botë nivelin e ryshfetit, tri herë më lart se në vitin 2023.

“Një shtet i kapur nga korrupsioni, që fut duart në xhepat e sipërmarrjeve dhe qytetarëve. –  Kjo është e vërteta e Shqipërisë që pasqyrohet edhe nga Banka Botërore dhe BERZH, – shkruan Tabaku në Fb.

Sipas deputetes, “të dytët në botë për korrupsionin, me zyrtarë që mbushin portofolet nga taksat e shqiptarëve dhe u heqin fitimet bizneseve të shqiptarëve. Tre herë më shumë korrupsion paguajnë bizneset shqiptare në raport me 8 vite më parë!

Ky nuk është as raporti i vetëm dhe as raporti i fundit ndërkombëtar që tregon natyrën e vërtetë të regjimit të korruptuar që shqiptarët kanë përballë. Korrupsioni është oksigjeni i kësaj mazhorance prandaj ajo stimulon pandershmërinë dhe paligjshmërinë, ” nënvizon Tabaku duke dalë në konkluzionin se “një regjim që vjedh zgjedhjet mund të ofrojë vetëm vjedhjen dhe korrupsionin si formë qeverisje!”

Ujësjellësit do të organizohen me aksione, nuk i mban dot buxheti, kryeministri Rama paralajmëron reformën

Kryeministri Edi Rama paralajmëron reformë në sistemin e ujësjellësve. Ai tha se  ndërmarrjet e ujësjellësit kanë më shumë borxhe se ato të trashëguara në OSHEE para se niste reforma. Kryeministri nënvizoi se ujësjellësit smund të mbahen me buxhetin e shtetit, por duhet të shkrihen duke pasur aksionerë që funksionojnë bashkë. Ai ishte sot në Kamëz, ku është përuruar godina e re e Ujësjellës- Kanalizimeve, një iniciativë e përbashkët e qeverisë shqiptare, gjermane, Bashkimit Evropian dhe qeverisë zvicerane. Për qytetarët e Kamzës që do t’i mundësohet furnizimi me ujë të pijshëm dhe rrjet i ri kanalizimesh nga i cili përfitojnë rreth 21 mijë banorë.

“Sot kemi mbi 100 kantiere ku punohte për kantiere të reja. Në një pjesë të kosiderueshme punohet së bashku me partnerët të pranishëm. Duhet pasur parasysh se këto investime janë investime në sisteme të paprekura q nga vitet 60. Edhe në ato vite sistemet e furnizimit me ujë kanë qenë sisteme që nuk mbulonin nevojat me ujë 24 orë.

Është e mirëkuptueshme që shumëkush të thotë akoma me ujë merremi ne në shekullin 21 në vitin 2021, por merremi se kjo është një punë e cila asnjëherë më parë su nis nga A për të shkuar te ZH. Shumë fonde dedikuar ujit të pijshëm u copëtuan në segmente interesash elektorale duke mos arritur kurrë që të investohet për një vizion program e projekt të integruar.

Brenda këtij viti do kemi 24 orë ujë të pijshëm në një masë të madhe të qendrave urbane të Shqipërisë më pas sfida është kjo zonë Tirana Kamza bashkitë që përbëjnë atë që defakto është metropol i Shqipërisë.

Nga ana tjetër dua të nënvizoj një fakt shumë të rëndësishëm sidomos mbështetja e qeverisë gjermane e zvicerane, në këtë veçim kam parasysh diçka tjetër, janë kyçe jo thjesht ënë aspektin e fondeve por në aspektin e shoqërimit të këtij procesi.

Nëse marrim tërësinë e borxheve të akumuluar në vite a thua se janë në mallin e babës, sasia e borxheve në ndërmarrjet e ujësjellëtsit është më e madhe se sasia e borxheve të trashëguara në Oshee kur nisëm reformën. Maja e ujësjellësit smund të jenë gjë tjetër veçse ndërmarrje me kapacitete dhe strukturë që garantojnë këtë shërbim. Ujësjellësit smund të mbahen me buxhetin e shtetit

Ky investim smund të mebetet në duar të paafta sepse ka krijuar shumë kosto, për financat dhe qytetarët. E fundit që dua të them është që reforma e ujit e cila ne letër është shumë e qartë ka nevojë për një shtytje përpara. Ndërmarrjet e ujësjellësit smund të jenë ndërmarrje që mbahen me miell hua. Duhet të kemi aksionerë të funksionojnë bashkë në një ndërmarrje. Skanë pse të jenë të copëzuara të bashkohen. Të gjithë janë aksionerë. Ndërrrmarrja të bëhet ndërmarrje biznes, jo kope me thithë lopa që fryhen me borxhe në kurriz të qytetarëve”, tha Rama.

alert.al/

Biznesi, kërkesë ministres së Shëndetësisë: Lejoni muzikën live në lokale, zgjasni fashën e orës policore

Unionit Turistik Shqiptar përmes një shkrese zyrtare i është drejtuar Ministres së Shëndetësisë ku kërkohet heqja e masave kufizuese. Sipas Unionit Turistik, këto masa po bëhen pengesë për mbarëvajtjen e sezonit turistik. Në shkresën në fjalë thuhet se në kushtet aktuale ku ndodhet vendi ynë duhet të rishikohet mundësia për zgjerimin e fashës së orës policore si dhe lejimin e muzikës në lokale.

“Jemi te mendimit se ne kushtet aktuale duhet rishkuar mundesia per zgjerimin e ketyre masave ne menyre qe te ndihmohen bizneset dhe njekohesisht tu krijohen kushtet per argëtim turisteve qe kane zgjedhur Shqiperine per te kaluar pushimet e tyre, pasi kjo do shtonte kerkesen dhe do bente e mundur rritjen e numrit te turisteve qe do vijne ne Shqiperi, gie e cila do kontribuonte ne rritjen e te ardhurave per ekonomine tone.”, thuhet mes të tjerash në kërkesë.

alert.al/

Video - E fundit, superjahti që prek tokën shqiptare për të paktën 500 mijë litra naftë “falas”

Video qe shikoni me poshte eshte bere para pak minutash ne Portin e Sarandes. Siç duket dhe ne pamje, nje superjaht, i cili merr te pakten 500 mije litra nafte. Arsyeja e ardhes se ketyre jahteve nuk eshte turizmi, por çmimi prej 50 lekesh per liter qe jua lejoj ligji shqiptar. Ky ligj eshte bere me qellim favorizimin e turizmit. Por ne te vertet, keto mjete luksoze sheikesh e pasanikesh prekin ujrat tona vetem per t’u furnizuar “falas”, me çmimin 50 lek per liter, te cilin nuk e gjejne ne asnje vend te botes.

Nderkohe qe keta pasanike “qarkullojne” naften e importuesve shqiptar, konsumatoret e blejne me afersisht  160 lek per liter, ose fermeret qe e kane perfituar nga skeman e subvensionit, me 87 lek per liter.
Alert.al

 

Koncesioni Kastrati-Dulaku në portin e Sarandës/ Jahtet e marrin naftën 50 lek/l, ndërsa fermeri i subvencionuar 85lek/l

Në portin e Sarandës furnizohen jahtet turistike me karburant pa taksa. Sot në mëngjes një mjet i tillë paguante me 50 lek te reja litrin e naftës. Ligji favorizon furnizmin e këtyre mjeteve luksoze në emër të zhvillimit të turizmit. Ndërkohë, fermeret fitues nga subvencionimi naftes (nëse kjo skemë vazhdon pas mbarimit të fushatës elektorale) e marrin me 85 lekë të reja litrin. Ata që muk kanë arritur të përfitojnë, e paguajnë 170 lekë litrin e naftës.

Pamjet më poshtë janë filmuar sot në Portin e Sarandës ku po pritej të funizohej një jaht gjigant. Me ligjin shqiptar ato e marrin naftën të zhveshur nga të gjitha taksat, pra nafta e jahteve ka vetëm koston e karburantit dhe fitimin e firmës, që referohet çmimit të bursës.

Jahti që po furnizohej sot në Portin e Limionit. Më poshtë, foto e një jahti që furnizohej me naftë në Sarandë në shkurt 2021

Por, cilët janë përfituesit e kësaj sipërmarrjeje dhe sa do të vazhdojë kjo histori?

Porti i Limionit në Sarandë i është dhënë me koncesion për një afat prej 35 vitesh, bashkimit të përkohshëm të dy kompanive, “Kastrati” që zotërohet nga Shefqet Kastrati, dhe “Edil-Al”, nga Artan Dulaku. Kjo ndodhi në tetor të vitit 2019.

Një vit para këtij koncesioni, Qeveria ia kaloi me qira portin e Limjonit në Sarandë kompanisë “Concord Investment sh.p.k” (pronë a familjes Dulaku) kundrejt vlerës simbolike prej 1 euro për 20 vjet. Në planin e saj të biznesit kompania koncesionare parashikoi investimet në dy faza me një total prej 3.8 milionë euro.

Kjo procedurë që u kundërshtua fort nga operatorët e tregut të karburanteve ndaj të cilëve nisi të aplikohej një tarifë për të aksesuar portin ku bëhet furnizimi me karburante i jahteve. Kompanitë që janë shpallur fituese për koncesionin e ri kanë nënvizuar se do të investojnë në këtë port turistik dhe shërbimi 1.3 miliardë lekë apo 10.5 milionë euro.

Tani familja Dulaku dhe një tjetër kompani, në bashkëpunim me një nga biznesmenët e preferuar të qeverisë Rama, siç është Kastrati, e marrin koncesion portin që vazhdon jo 20 vite saç e morën herën e parë, por 35 vite. Sigurisht kanë edhe kontrollin mbi shitjen e naftës në këtë port.

Sejko tregon pse vendosën të hidhnin në treg monedhën 10000 lekëshe

Guvernatori i Bakës së Shqipërisë Gent Sejko në një intervistë të dhënë për Faxnews ka folur mbi hedhjen në treg nga banka qendrore të kartmonedhës 10 mijë lekë të reja.

Teksa thekson se kartmonedha do të hidhet në përdorim nga 30 qershori, Sejko shprehet se rritja e nivelit të pagave dhe çmimeve e ka bërë të nevojshme vënien në qarkullim të kartmonedhës si për të mirëadministruar paratë nga sistemi bankar aashtu edhe nga qytetarët.

“Banka e Shqipërisë ka rishikuar serinë e kartmonedhave, dhe ka komunikuar serinë e rishikuar në shtator të vitit 2019.

Pjesë e serisë së rishikuar është edhe prerja e re e prej 10 mijë lekë. Këshilli mbikqyrës i Bankës së Shqipërisë e ka rishikuar prerjen e re 10 mijë lekë shumë vite përpara, madje dhe përpara mandatit tim, duhet të ketë 9 apo 10 vjet përpara.

Kohën gjatë kësaj periudhe e ka marrë procesi i ridizenjimit, përcaktimit të tematikës dhe në fund fare prodhimit të kësaj prerje. Natyrisht që prerja më e madhe 5 mijë lekëshi është pjesë e misionit të vitit 1996 dhe natyrisht ne jemi koshient që që nga kjo kohë çmimet dhe pagat janë rritur me disa herë në vendin tonë dhe nevoja për një prerje më të lartë është bërë eminente prej kohësh.

Nga data 30 qershor 10 mijë lekëshi do të marrë kurs ligjor dhe do të jetë në përdorim. Çmimet pagat dhe nevoja e ekonomisë shqiptare e ka bërë të nevojshme përdorimin e 10 mijë lekëshit.

Kjo prerje më e lartë ndihmon Bankën Qëndrore për të mirëadministruar por edhe sistemin banker për të mirëadministruar paratë. Edhe për vetë përdoruesit me nivelin e çmimeve që ne kemi, kjo kartmonedhë do ta lehtësojë përdorimin e parasë”, tha Sejko.