Menu

Ekonomi

Sejko tregon pse vendosën të hidhnin në treg monedhën 10000 lekëshe

Guvernatori i Bakës së Shqipërisë Gent Sejko në një intervistë të dhënë për Faxnews ka folur mbi hedhjen në treg nga banka qendrore të kartmonedhës 10 mijë lekë të reja.

Teksa thekson se kartmonedha do të hidhet në përdorim nga 30 qershori, Sejko shprehet se rritja e nivelit të pagave dhe çmimeve e ka bërë të nevojshme vënien në qarkullim të kartmonedhës si për të mirëadministruar paratë nga sistemi bankar aashtu edhe nga qytetarët.

“Banka e Shqipërisë ka rishikuar serinë e kartmonedhave, dhe ka komunikuar serinë e rishikuar në shtator të vitit 2019.

Pjesë e serisë së rishikuar është edhe prerja e re e prej 10 mijë lekë. Këshilli mbikqyrës i Bankës së Shqipërisë e ka rishikuar prerjen e re 10 mijë lekë shumë vite përpara, madje dhe përpara mandatit tim, duhet të ketë 9 apo 10 vjet përpara.

Kohën gjatë kësaj periudhe e ka marrë procesi i ridizenjimit, përcaktimit të tematikës dhe në fund fare prodhimit të kësaj prerje. Natyrisht që prerja më e madhe 5 mijë lekëshi është pjesë e misionit të vitit 1996 dhe natyrisht ne jemi koshient që që nga kjo kohë çmimet dhe pagat janë rritur me disa herë në vendin tonë dhe nevoja për një prerje më të lartë është bërë eminente prej kohësh.

Nga data 30 qershor 10 mijë lekëshi do të marrë kurs ligjor dhe do të jetë në përdorim. Çmimet pagat dhe nevoja e ekonomisë shqiptare e ka bërë të nevojshme përdorimin e 10 mijë lekëshit.

Kjo prerje më e lartë ndihmon Bankën Qëndrore për të mirëadministruar por edhe sistemin banker për të mirëadministruar paratë. Edhe për vetë përdoruesit me nivelin e çmimeve që ne kemi, kjo kartmonedhë do ta lehtësojë përdorimin e parasë”, tha Sejko.

Publikohet sondazhi/ Njerëzit të shqetësuar për korrupsionin në vendet e tyre

Pothuajse dy të tretat e qytetarëve të Europës besojnë se korrupsioni është problem në vendin e tyre, ndërsa COVID-19 e ka përkeqësuar edhe më tej situatën, sipas raportit të organizatës Transparency International.

62 për qind e 40 mijë europianëve të anketuar për sondazhin “Barometri i Korrupsionit Global” besojnë se korrupsioni në qeveri është problem i madh në vendin e tyre.

Rreth një e treta e qytetarëve të unionit gjithashtu konfirmuan se situata është përkeqësuar në 12 muajt e fundit.

Europeans who believe corruption has risen in their country in the past 12 months

Sektori i shëndetësisë shihet si djepi i korrupsionit, ndërsa organizata e ka shënuar si çështje me rëndësi të veçantë për shkak të krizës shëndetësore globale.

Organizata joqeveritare zbuloi se 6 për qind e qytetarëve kanë dhënë ryshfet në sektorin e shëndetësisë, ndërsa 29 për qind kanë përdorur njohjet personale për të marrë kujdes mjekësor. Shumica e qytetarëve gjithashtu mendojnë se qeveritë e tyre nuk e kanë menaxhuar pandeminë me transparencë.

“BE shihet shpesh si bastion i integriteti, por këtë gjetje tregojnë se vendet në mbarë rajonin mbeten të rrezikuara nga efektet tinëzare të korrupsionit”, tha kryetarja e Transparency International, Delia Ferreira Rubio.

Sondazhi gjithashtu ka studiuar edhe fusha të tjera të korrupsionit, si lidhjet midis politikës dhe biznesit. Rreth 53 për qind e europianëve mendojnë se qeveria e tyre kontrollohet nga interesa private.

Kjo pikëpamje mbizotëronte në Slloveni (70%), Bullgari dhe Qipro (68%) dhe në Çeki (67%).

Europeans who think their government is controlled by private interests

Deputetët shihen si personat më të korruptuar, duke vijuar më pas me pronarët e bizneseve, bankierët dhe zyrtarë të qeverisë, përfshi kabineti i presidentit dhe kryeministrit.

Në përgjithësi, më shumë se gjysma e të anketuarve mendojnë se kompanitë e mëdha në të shumicën e rasteve i shmangin tatimet, duke vënë në lojë ryshfetin dhe lidhjet që kanë për të siguruar kontrata.

“Këto rezultate duhet të shërbejnë si kambanë alarmi si për qeveritë ashtu edhe për institucionet e BE. Korrupsioni po cenon besimin e qytetarëve dhe ligjbërësit duhet të dëgjojnë shqetësimet e publikut”, tha Michiel van Hulten, drejtor i degës europiane të Transparency International.

Teknologjia BlockChain, Shqipëria dhe Kosova nxjerrin monedhat e para digjitale

 

Sistemet e decentralizuara të pagesave, apo teknologjia BlockChain që qëndron pas kriptomonedhave ka adhuruesit e saj edhe në Shqipëri dhe Kosovë. Në të dyja vendet janë krijuar tashmë monedhat e para digjitale të quajtura AlbCoin, AlPayCoin dhe KosovaCoin.

Monedhat funksionojnë në “BlockChaine” të ndryshme nga njëra-tjetra dhe mund të blihen dhe të mbahen në portofolet digjitale të çdo qytetari. Ato nuk janë ende të regjistruara në ndonjë platformë të mirënjohur tregtare, pasi duhet të kalohen disa faza sigurie. Çmimi i tyre ashtu si edhe Bitcoin vjen në rritje ose në ulje në varësi të flukseve nga investitorët.

Artit Muhaxhiri, krijues i KosovaCoin shpjegon se ishte një punë katër mujore nga një ekip prej katër vetash dhe ambicia për monedhën është e madhe.

Përfaqësuesit e AlbCoin duke ruajtur anonimatin u shprehën se monedha e tyre është prej një viti në treg dhe vlera e saj është rritur me kohën, ndërsa momentalisht qëndron në 0.5 dollarë. “Në momentin kur monedha të përdoret nga të gjithë shqiptarët do të shikohen dhe benefitet reale të saj”, shprehen krijuesit.

Limiti i prodhimit të kësaj monedhe është 1 milionë. Limitet në botën e kriptove funksionojnë si mjet për tu ruajtur nga inflacioni dhe rritur vlerën e aseteve. Ashtu si bitcoin apo të gjitha monedhat kripto, edhe kriptomonedhat shqiptare nuk kane asnjë institucion financiar nga pas qe siguron investitorët nga mashtrimi. Frika me e madhe nga kriptomonedhat eshte se ato i ngjashme nje skeme piramidale.

Me flagrantja është ajo e krijuar ne Turqi nga nje kompani, pronari i se ciles nje dite e mbylli dhe u zhduk ne Shqipëri me 800 milionë dollarë qe ju zhvaten investitorëve. Rreziku tjetre shte se kriptomonedhat duke qene ne nje treg te parregulluar jane nje mënyre e mire per te pastruar parate e krimit te organizuar. Kete shqetësim e shton edhe fakti qe krijuesit apo administruesit e kriptomonedhave kerkojne te mbeten anonime. /Top Channel/

Para zgjedhjeve u falën taksat për biznesin e vogël, tani nis aksioni i Tatimeve, ja plani për sezonin turistik

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka nisur zbatimin e planit të masave për Sezonin Turistik 2021. Sipas tyre, ky plan synon informimin, ndërgjegjësimin dhe sensibilizimin e tatimpaguesve që ushtrojnë aktivitet në zonat turistike, në sektorin e veprimtarive të bareve, restoranteve, hotelerive etj, për zbatimin me korrektësi të legjislacionit tatimor, si dhe rritjen e nivelit të vetëdeklarimit dhe pagesës së detyrimeve tatimore.

Duke parashikuar një sezon turistik të çliruar nga situata e pandemisë, Administrata Tatimore u ka bërë thirrje të gjithë tatimpaguesve të cilët operojnë në fushën e turizimit turizmit që të zbatojnë me korrektësi legjislacionin tatimor. Sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve shumë nga këto subjekte, kanë përftuar nga lehtësimet fiskale dhe në një situatë të tillë duhet të jenë të ndërgjegjshëm në respektimin me rigorozitet të legjislacionit tatimor.

Deklarata e Drejtorisë së Tatimeve

“Administrata Tatimore ka një qëndrim të drejtë dhe të paanshëm dhe në funksion të krijimit të urave të duhura të bashkëpunimit, ju fton të vetdeklaroni me saktësi. Do të zhvillohen takime informuese pranë çdo Drejtorie Rajonale në këtë kuadër. Më pas do të vijohet me verifikime dhe monitorime në vend, përgjatë gjithë sezonit në lidhje me:

Respektimin e detyrimit për regjistrim në QKB dhe në Administratën Tatimore.

Respektimin e detyrimit për dokumentimin e mallrave gjendje apo në transport.

Respektimin e detyrimit për të lëshuar kupon tatimor apo faturë tatimore për çdo transaksion që tatimpaguesi kryen me klientët e tij.

Respektimin e detyrimit për të regjistruar të gjithë punonjësit e angazhuar në biznes me kohë të plotë apo të pjesshëm.

Respektimin e detyrimit për të mos lëshuar fatura me printera jo fiskalë.

Respektimin e detyrimit për t’u regjistruar për përgjegjësinë tatimore TVSH nëse plotësohen kriteret.

Respektimin e detyrimit për të afishuar çmimet e shitjes së mallrave apo të shërbimeve të ofruara.

Administrata Tatimore, me të gjitha strukturat e saj është e angazhuar për të qenë në çdo kohë e pranishme në territor, për të kontrolluar dhe verifikuar nga afër situatën në të gjitha zonat turistike të vendit.

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ju bën thirrje dhe gjithë qytetarëve që të ndërgjegjësohen në respektimin e detyrimit ligjor, por dhe moral të tërheqjes së kuponit ose faturës tatimore për çdo produkt ose shërbim të marrë. Ju lutemi raportimin e çdo shkelje të konstatuar nga ju pranë Administratës Tatimore në numrin pa pagese 08001414 në aplikacionin Stop Informalitetit dhe me foto ose video në numrin 0697073733. Ju sigurojmë për ruajtjen e plotë të anonimatit”, njofton Drejtoria.

alert.al/

Bitcoin ka pësuar humbjet më të mëdha në 10 vjetët e fundit

Investitorët e Bitcoin kanë shitur në muajin maj. Mbetet të shihet nëse ata do të shkojnë mirë.

Çmimet e Bitcoin (XBT) ranë 8 për qind të premten dhe kanë rënë rreth 36 për qind në muajin maj – performanca e tyre më e keqe mujore që nga shtatori i 2011.

CEO i Tesla (TSLA), Elon Musk bëri një një lëvizje rreth bitcoin, duke u thënë klientëve kohët e fundit se gjigandi i veturave elektrike nuk do të pranojë më bitcoin si pagesa për automjetet e saj për shkak të shqetësimeve në lidhje me ndikimin mjedisor të minierave bitcoin, e cila është jashtëzakonisht energjike, raporton cnn.

Që atëherë Musk e ka zbutur qëndrimin e tij pak, duke rënë dakord – falë nxitjes së CEO të softuerit dhe ungjilltarit të kriptës Michael Saylor i MicroStrategy (MSTR) – për t’u takuar me drejtuesit e disa minatorëve të bitcoin me bazë në Amerikën e Veriut për të folur në lidhje me shqetësimet e përdorimit të energjisë.

Kina gjithashtu ka rritur goditjen e saj ndaj kriptos dhe departamenti i Thesarit i Shteteve të Bashkuara ka zbuluar plane të reja për të taksuar Bitcoin më shumë ndërsa Rezerva Federale ka lënë të kuptohet për mundësinë e një dollari dixhital.

Rrëzimi i Bitcoin ka ndikuar edhe në kriptovalutat e tjera. Monedha Binance, XRP dhe Polkadot kanë pësuar humbje masive këtë muaj.

Cryptos të tjerë, veçanërisht ethereum – i dyti më i madhi pas bitcoin dhe shtylla kurrizore për shumë marrëveshje popiulare jo-fungible (NFT) – kanë qëndruar më mirë. Eteri ka rënë vetëm rreth 6 për qind.

Dogecoin, për të cilën Musk ka postuar në mënyrë të përsëritur në Twitter, ka rënë pak në muajin maj, transmeton Telegrafi.

Të ashtuquajturat stabilcoins, të tilla si Tether dhe USD Coin, të cilat janë të lidhura me monedhat e mbështetura nga qeveria, kanë respektuar emrin e tyre dhe janë të sheshta për muajin.

Bitcoin është jashtëzakonisht i paqëndrueshëm dhe çmimet qëndrojnë më shumë se 25 për qind këtë vit, pavarësisht nga shkrirja e majit. Pra, tifozët afatgjatë, ose HODLers siç u pëlqen ta quajnë veten e tyre, kanë qenë në këtë rrugë disa herë më parë.

 

Eurostat publikon pagat sipas profesioneve: Edhe pastrueset në BE marrin sa dyfishi i menaxherëve në Shqipëri!

Menaxherët dhe profesionistët në Shqipëri paguhen shumë më pak se kolegët e tyre në shtetet e Bashkimit Europian dhe gati sa gjysma e profesioneve elementare në shumë shtete.

Eurostat ka publikuar fitimet mesatare për orë, sipas aktiviteteve ekonomike dhe profesioneve, për vitin 2018, duke përfshirë nga vendet e rajonit Shqipërinë dhe Serbinë.

Shqipëria ka pagesën mesatare për orë, më të ulëtën në Europë, me vetëm 2.3 euro, nga 3.41 euro në Serbi dhe 15 euro që është mesatarja e Bashkimit Europian.

Të dhënat e tjera rajonale tregojnë se dhe Kosova, Mali i Zi, Bosnja dhe Maqedonia e Veriut kanë paga mesatare dhe ato sipas profesioneve më të larta sesa Shqipëria.

Në Europë, pagat më të lartë në total i kanë Zvicra (5.6 euro/orë), Norvegjia (29.8 euro) dhe Danimarka (29.5 euro)- shiko grafikun Paga mesatare orare, total, 2018.

Diferenca me shtetet e Bashkimit Europian dhe Shqipërisë është shumë e lartë për pozicionet drejtuese dhe për profesionistët.

Menaxherët në Shqipëri paguhen 4.45 euro për orë, nga 28.6 euro që është mesatarja e Bashkimit Europian. Rekordin e mban sërish Zvicra, me 55 euro/orë, e ndjekur nga Danimarka (50.8) dhe Luksemburgu (49.5).

Profesionistët në Shqipëri paguhen mesatarisht 3.12 euro/orë, në raport me 21.36 euro që është mesatarja e Bashkimit Europian.

Profesioni më pak i paguar në Shqipëri është ai i punëve elementare (siç janë pastruesit dhe ndihmësit, punëtorët, ndihmësit e përgatitjes së ushqimit, shitjet në rrugë dhe punëtorët e tjerë të shitjes dhe shërbimit), me 1.48 euro/orë, nga 9.65 euro që është mesatarja e BE-së për të njëjtin profesion.

Në fakt, ky profesion që është më pak i paguari në vendet e BE-së ka fitime mesatare dy herë më të larta sesa të menaxherëve në Shqipëri (përkatësisht 9.65 euro/orë, përkundrejt 4.7 euro/orë).

Paga mesatare në Europë

Sipas Eurostat, në vendet e Bashkimit Europian, fitimet bruto për orë kanë ndryshime të mëdha sipas profesioneve. Bazuar në të dhënat e hollësishme të fitimeve për vitin 2018, menaxherët ishin profesioni më i paguar në të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së. Në nivelin e BE-së, me fitime mesatare bruto në orë prej 28,6 €, menaxherët ishin përpara profesionistëve (21,4 €), të ndjekur nga teknikët (17,8 €).

Në skajin e kundërt të shkallës, profesionet elementare (siç janë pastruesit dhe ndihmësit, punëtorët, ndihmësit e përgatitjes së ushqimit, shitjet në rrugë dhe punëtorët e tjerë të shitjes dhe shërbimit) ishin profesioni më pak i paguar në të gjitha shtetet anëtare të BE-së, me përjashtim të Danimarkës, ku shërbimi dhe punëtorët e shitjeve kanë fituar më pak. Në nivelin e BE-së, profesionet elementare (9,7 € / orë) u pasuan nga punonjësit e shërbimeve dhe shitjeve (11,2 €), operatorët dhe montuesit e impianteve dhe makinerive (11,5 €).

Në tërësi, të ardhurat mesatare bruto për orë të profesionit më të paguar në BE ishin rreth tre herë më të larta se ato të profesionit më pak të paguar, analizon revista Monitor. Më saktësisht, të ardhurat bruto për orë të një menaxheri në BE (28.6 €) ishin pothuajse tre herë më të larta se sa një punonjës elementar (9.7 €).

Në të gjithë Shtetet Anëtare të BE-së, ky raport ishte më i larti në Qipro, ku menaxherët (31,7 € / orë) paguheshin mesatarisht pesë herë më shumë sesa punëtorët elementarë (6,3 € / orë). Në të kundërt, raporti ishte më i ulët në Danimarkë, ku menaxherët (50,9 €) paguhen rreth dy herë më shumë sesa punonjësit e shërbimeve dhe shitjeve (22,2 €).

Strategjia 2021-2027, si synon t’i “joshë” Shqipëria investitorët. Ja pengesat

Investimet e Huaja Direkte por edhe ato të biznesit vendas janë jetësore për rritjen ekonomike ndaj shtetet që kanë orientime të qarta dhe politika nxitëse ja kanë dalë. Por Shqipëri, siç pranohet në një dokument zyrtar të qeverisë ende nuk ka një profil të qartë që i orienton investitorët mbi atë se çfarë u ofron si fushë investimi. Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka publikuar strategjinë e Zhvillimit të Biznesit dhe Investimeve 2021-2027 ku ndër të tjera thuhet se pavarësisht zhvillimeve pozitive, diskutimet në grupet e punës dhe palët e interesit në intervista kanë theksuar mungesën e një profili të qartë dhe ndërgjegjësimin e ulët të Shqipërisë si destinacion investimi.

“Gjithashtu, fusha e veprimit e kufizuar e paketës politike, e cila fokusohet në stimujt fiskalë (të bazuar në fitim), oferta e kufizuar e zonave të investimit dhe mungesa e zonave operacionale pengojnë rritjen e investimeve” thuhet në dokument.

Strategjia ka parashtruar tre objektiva specifikë për zhvillimin ku së pari tërheqja e investimeve dhe ndërkombëtarizimi. Kjo sipas dokumentit mund të arrihet me një qasje të targetuar dhe sistematike. Nga ana tjetër zonat TEDA shihen si mundësi për të sjellë investitorë të huaj duke ju dhënë kështu hapësira në dispozicion. “Aktualisht ka ende një mungesë të zonave të përshtatshme dhe operacionale në Shqipëri, çka përbën një barrierë të madhe për investimet. është e nevojshme të përshpejtohet zbatimi dhe të rritet efektivitetin e programit të TEDA-ve për të krijuar një portofol të orientuar drejt nevojave për grupe të ndryshme” thuhet në dokument.

Objektivi i dytë në strategji është zhvillimi i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, sipërmarrja dhe inovacioni. Pjesë e rëndësishme e kësaj është edhe vëmendja ndaj startup-eve dhe ato inovative që të rriten gradualisht dhe të promovohet specializimi dhe ndërlidhjet duke u fokusuar në sektorët dhe zinxhirët e vlerave me potencial më të lartë.

“ Në këtë kontekst, në këtë fushë të ndërhyrjes është parashikuar një qasje e targetuar që promovon bashkëpunimin ndërmjet aktorëve të ndryshëm dhe specializimin inteligjent. Objektivi i politikës si dhe objektivat specifike në këtë fushë të ndërhyrjes, që shfaqen në figurën më poshtë marrin në konsideratë faktin se kushtet aktuale janë të vështira për startup-et dhe NVM-të. Ndër të tjera, kjo lidhet me aksesin në financë dhe në tregje, ndikimin e pandemisë COVID-19 si dhe sfidat në kontekstin e tranzicionit të gjelbër dhe atij digjital” thuhet në dokument.

I njëjti propozon se është e nevojshme të shtohen skemat e granteve për NVM-të dhe të hartohen mjete dhe instrumenta të reja financiare, të tilla si garancia e kredive, kapitali sipërmarrës dhe financimi i turmës.

Objektivi tjetër specifik është ai i zhvillimit të kapitalit njerëzor. “Veprimtaritë arsimore dhe ato të rritjes së aftësive janë thelbësore për bizneset në mënyrë që ato të jenë në gjendje të përballojnë transformimin e zinxhirit të vlerave ndërkombëtare, tregun e vetëm, specializimin inteligjent si dhe tranzicionin e gjelbër dhe digjital. Në një mjedis konkurrues të ndryshueshëm, si startup-et ashtu dhe NVM-të e krijuara shpesh vihen në sfidë nga mungesa e punonjësve të aftë. Ata shpesh nuk kanë të njëjtat burime si kompanitë e mëdha për të investuar për trajnimin e punonjësve të tyre. Në të njëjtën kohë, baza e aftësive ka mjaft rëndësi në vendimin e investitorëve mbi vendndodhjen e biznesit, veçanërisht nga grupet e synuara bizneset e të cilëve bazohen në njohuri dhe teknologji” thuhet në strategji.

Dobësitë strukturore të Shqipërisë

Situata e pandemisë për vende si Shqipëria mund të shfaqë në horizont edhe mundësi të lidhura këto me ndryshimin e zinxhirit të furnizimit që kompanitë europiane mund ta afrojnë nga Azia e largët më afër. Por vendi ynë mund të mos i përgjigjet këtyre kërkesave duke humbur mundësinë dhe në këtë kontekst autoritetet pranojnë se ka disa dobësi strukturore që duhen adresuar.

Të tilla janë mangësitë në infrastrukturën e transportit dhe mungesa e një portofoli të fushave të investimit i orientuar drejt nevojave. Po kështu faza e hershme në të cilën ndodhet ekosistemi i inovacionit dhe sipërmarrjes, me lidhje të dobëta, niveli i ulët i specializimit dhe numri i madh i bizneseve të vogla me orientim të kufizuar drejt eksportit dhe inovacionit. Të tjera përfshijnë vështirësi në aksesin në financë, mospërputhje e aftësive, nivel i lartë i largimit të trurit.

Kostoja e përgjithshme e përllogaritur për zbatimin e SBZHI 2021 – 2027 është 9,607,087,484 Lekë, ose 78,106,402 Euro. Financimi i planit të veprimit të zbatimit të kësaj strategjie do të realizohet nga disa burime, por buxheti i shtetit, fondet e NJVV dhe mbështetja financiare e donatorëve mbeten burimet kryesore. Për periudhën 2021-2027, buxheti i shtetit pritet të financojë zbatimin e planit në masën 71 % të financimit të nevojshëm, 22 % pritet të financohet nga donator të huaj, ndërsa 7 % është hendek financiar. /Monitor/

Dollari bie në nivelin më të ulët që nga viti 2010; Pse nënçmohet euro edhe pse në bursa po rritet

Dollari amerikan shënoi dje pikën më të ulët në 11 vitet e fundit në kursin e këmbimit me lekun.

Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se të martën dollari u këmbye me 100.48 lekë, në rënie të mëtejshme me 0.43 pikë krahasuar me ditën e hënë. Krahasuar me një vit më parë, dollari amerikan është nënçmuar me mbi 12% në kursin e këmbimit me lekun.

Leku ishte forcuar ndjeshëm ndaj dollarit edhe në tremujorin e fundit të vitit të vitit të kaluar, duke zbritur deri në vlerën e 100.66 lekëve. Në muajt e parë të vitit 2021, kursi i dollarit u rimëkëmb duke arritur deri pranë kufirit të 105 lekëve në fund të muajit mars; pas muajit prill, dollari filloi sërish rënien, që kulmoi sot me nivelin më të ulët që prej vitit 2010.

Sipas ekspertëve, ndryshe nga sa ndodh me euron, kursi i këmbimit të valutave të tjera nuk ndikohet shumë nga tregu i brendshëm. Ecuria e kursit të USD /ALL është kryesisht reflektimi i ecurisë së kursit EUR/USD në tregjet botërore dhe nuk lidhet me faktorë ekonomiko-financiarë të tregut tonë. Rrjedhimisht, forcimi i lekut kundrejt dollarit amerikan është një rrjedhojë e dobësimit të dollarit amerikan kundrejt monedhës europiane në tregun botëror.

Të martën, dollari këmbehej me 0.82 euro, niveli më i ulët vjetor dhe gjithashtu më i ulëti që prej vitit 2018. Gjatë tremujorit të parë të vitit, forcimi i dollarit ishte nxitur nga besimi investitorëve se ekonomia amerikane do të rimëkëmbej më shpejt krahasuar me ekonomitë e tjera të zhvilluara. Ky besim mbështetej në një ecuri më të shpejtë të vaksinimit, por edhe stimujve shumë të mëdhenj monetarë. Në fund të muajit mars, dollari arriti pikën më të lartë, mbi nivelin e 0.85 eurove. Por, optimizmi në dy muajt e fundit ka ardhur në rënie. Stimujt fiskalë të premtuar nga Presidenti i ri Joe Biden dhe zbutja e qëndrimit të Rezervës Federale nga politikat monetare të shtrëngimit paraprak për t’i paraprirë inflacionit kanë shtuar shqetësimet për një rrezik më të lartë inflacionist mbi monedhën amerikane. Dyshimi në rritje rreth besueshmërisë së Rezervës Federale në misionin për të mbajtur nën kontroll inflacionin vlerësohet nga ekspertët si faktor që mund të rrisë pritshmëritë e investitorëve për një inflacion më të lartë dhe rrjedhimisht humbje të vlerës së dollarit.

Një sondazhi i Fondit Monetar Ndërkombëtar ka treguar se pesha e dollarit amerikan në rezervat e mbajtura nga bankat qendrore ka rënë në 59%, niveli më ulët në 25 vitet e fundit. Kur euro u hodh në treg, në vitin 1999, 71% e rezervave mbaheshin në dollarë amerikanë.

Euro në rënie, edhe pse rritet në bursa

Në bursat ndërkombëtare, euro u këmbye sot me 1.226 dollarë, duke arritur nivelin më të lartë që nga janari i këtij viti. Por, në tregun vendas, euro humbi pikë lehtë me 0.02 lekë, duke u këmbyer me 123.02 lekë dhe duke u këmbyer afër niveleve më të ulëta që përpara fillimit të pandemisë. Nënçmimi i euros, pavarësisht rritjes së tij në bursa është dhe një nga arsye e rënies së fortë të dollarit në tregun vendas, për të ruajtur raportet e kryqëzuara me tregjet ndërkombëtare.

Oferta e lartë e euros në tregun vendas vlerësohet nga operatorët e tregut si arsyeja kryesore që e mban të dobët monedhën e përbashkët.

Monedhat virtuale/ Komisioni i Ekonomisë kërkon nga AMF e AKSHI të përfundojnë aktet nënligjore! Miratohet projektligji për lejet dhe licencat

Komisioni i Ekonomisë ka miratuar projektligjin “Për një ndryshim në ligjin “Për licencat, autorizimet dhe lejet në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar”, i cili i hap rrugën plotësimit të kuadrit ligjor për dhënien e licencave në fushën e përdorimit të kriptomonedhave. Ndryshimet e propozuara konsistonin më shumë në anën procedurale por që i hapin rrugën miratimit të akteve të tjera ku përcaktohen kushtet dhe kriteret e licencimit të kompanive që do të aplikojnë për të operuar në këtë lloj aktiviteti.

“QKB bën vetëm fushën dhe kategoritë ndërsa në AMF dhe AKSHI licencat i japim licencat dhe i shfuqizojmë ato. Pra të gjitha aplikimet për licencë do na drejtohen ne (AMF –AKSHI), ndërsa QKB vetëm do e regjistrojë”, u shpreh përfaqësuesja e AMF-së Vjolanda Theodhori, teksa shpjegoi ndryshimet që propozohen.

Teksa u shqyrtuan këto ndryshime kryetari i Komisionit Anastas Angjeli ka kërkuar ga AMF dhe AKSHI shpjegime se përse aktet nënligjore nuk janë miratuar ende, ndërkohë që janë kaluar të gjitha afatet e përcaktuara në ‘Ligjin për tregjet financiare bazuar në teknologjinë e regjistrave të shpërndarë”.

“Edhe pse jeni vonuar deri më sot dhe kanë kaluar të gjitha afatet ligjore qoftë AKSHI dhe AMF për të nxjerrë aktet nënligjore që duhet të kishin dalë 6 muaj pas hyrjes në fuqi të ligjit, shpresoj të ketë qenë kjo arsyeja që nuk kanë dalë aktet dhe menjëherë do të dalin. Kam përshtypjen se ligji që kemi miratuar i ka rregulluar të gjitha procedurat dhe ka bërë ndarjen institucionale, për institucionet që do të lëshojnë licencën. Mesa duket ju kërkoni që të bëhet një ndryshim në ligjin për licencat, autorizimet dhe lejet në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar që edhe QKB-ja të jetë pjesë e kësaj veprimtarie për dhënien e licencave. Parë kështu krijohen disa shqetësime që nuk e di nëse zgjidhen dot në anën nënligjore apo ligjore, midis ligjit në fjalë dhe atij për tregjet financiare, sepse duket sikur do të ndërhyhet, dhe shpresoj që rregullimet të jenë në aktet nënligjore. Ju lutem përshpejtoni punën për të plotësuar aktet nënligjore”, u shpreh Kryetari i komisionit të ekonomisë Anastas Angjeli.

E pranishme në komision drejtoresha e AKSH-IT Mirlinda Karcanaj tha se aktet nënligjore janë finalizuar dhe janë drejt miratimit.

“Aktet nënligjore i kemi të finalizuara dhe menjëherë pas marrjes së vendimit nga institucionet dhe kryesisht nga MFE-ja për aktet në fjalë do jenë gati. VKM janë të detajuara dhe sapo të kalojnë do të fillojë edhe procesi i aplikimeve. Deri tani nuk ka pasur aplikime sepse baza ligjore për kriteret nuk ishte”, pohoi Karcanaj.

Ndërsa përfaqësuesja e AMF-së Vjolanda Theodhori, u shpreh se aktet nënligjore janë drejt përfundimit, dhe se ata po punojnë për zbatimin e plotë të këtij ligji.

“Jemi në projekte me FMN për të mbikëqyrur licencat, jemi në bashkëpunim me Drejtorinë e Parandalimit të pastrimit të parave për plotësimin e rekomandimeve të FATF, për të mos lejuar pastrimin e parave dhe rrezikun që paraqesin këto tregje për financimin e terrorizmit, kemi hartuar disa rregullore. Aktualisht nuk kemi asnjë kërkesë për të marrë licencim”, u shpreh Theodhori.

Ndërkohë pak ditë më parë Këshilli i Ministrave miratoi vendimin që i hapte rrugën ngritjes së bazës së të dhënave shtetërore për kompanitë që do të licencohen në këtë fushë. Institucioni përgjegjës për ngritjen e kësaj baze të dhënash është Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit e cila do të jetë edhe përgjegjëse për administrimin e tyre.

Të gjithë personat që do të aplikojnë për tu licencuar në këtë aktivitet do të pajisen me një kod unik për ofrimin e shërbimit, dhe kodi do të gjenerohet automatikisht në sistemi pas çdo aplikimi për licencë.

Ky biznes në Shqipëri po lejohet për herë të parë, dhe do të bëjë të mundur që të bëhen pagesa mes dy subjektesh pa pasur nevojë për një ndërmjetës të tretë që jep garanci. Në thelb të këtyre monedhave qëndrojnë kode kompjuterike të kriptuara në mënyrë të sigurt, të cilat bëjnë kalimin e informacionit nga një platformë kompjuterike te tjetra.

\

Fiskalizimi/ Ibrahimaj: Jemi sa më afër nevojave të biznesit, ju inkurajoj të aplikoni

Drejtoresha e Përgjithshme e Tatimeve, Delina Ibrahimaj dhe drejtues të tjerë të lartë, morën pjesë ditën e sotme në Forumin e Biznesit me temë “Fiskalizimi”, i thirrur dhe organizuar nga Dhoma Amerikane e Tregtisë.  Eventi u organizua në kuadër të fushatës që Administrata Tatimore ka ndërmarrë për informimin, sensibilizimin dhe nxitjen e bizneseve për të nisur zbatimin sa më korrekt të Fiskalizimit. Takimi fillimisht u hap nga Presidenti i AmCham, Enio Jaco, i cili theksoi rëndësinë e këtij procesi dhe të përfitimeve që biznesi do të ketë me implementimin e tij.

Falenderoj DPT për pjesëmarrjen dhe qasjen bashkëpunuese që kanë gjithmonë. Ka qenë gjithmonë e rëndësihme për ne që anëtarët dhe bizneset të shkëputen nga sistemi burokratik i raportimit, që ka disa të meta, duke kaluar në një mekanizëm të ri. Ky është një proces me interes të lartë për ne, sepse ka një impakt të drejtpërdrejtë tek ne. Fiskalizimi zvogëlon evazionin fiskal, zvogëlon informalitetin në ekonomi dhe zvogëlon mundësinë e korrupsionit në Administratë. 3 elementë këto, që kanë shumë rëndësi për ne si AmCham. Ekonomia informale ka qenë një problematikë e vjetër e jona dhe shpresojmë shumë që të kemi një përmirësim me anë të këtij procesi. Fiskalizimi është një proces ndihmues në shumë drejtime. Unë vlerësoj shumë fushtat e vazhdueshmë që DPT ka ndërmarrë, por gjithashtu edhe konsultimet publike. Ne dëshirojmë që këto konsultime të jene efektive. Një nga kërkesat tona kanë qenë trajnimet dhe do të nxisja stafin e AmCham që të vazhdojnë punën aKtive në këtë drejtim” tha ndër të tjera Jaco.

Nga ana e saj, Drejtoresha e Përgjithshme e Tatimeve, Ibrahimaj u shpreh se Administrata Tatimore ka qenë gjithmonë e hapur për të tilla bashkëpunime.

“Faleminderit Dhomës Amerikane të Tregtisë, e cila po organizon për të disatën herë këtë takim për Fiskalizimin. Bashkëpunimet me Dhomat e Tregtisë dhe atë Amerikane në veçanti janë shumë të vlefshme për ne pasi na bën të jemi më afër biznesit, na bën të kuptojmë problematikat. Fiskalimi është një reform në mënyrën e raportimit të të dhënave në AT.

Si çdo reforme ka nevojë për një periudhë asimilimi të këtij ndryshimi. Jemi të angazhuar që të zhvillojmë sistemin, me të gjitha palët e interesit. Jemi të angazhuar të zhvillojmë sistemin në një mënyrë që të jetë sa më i lehtë për t’u përdorur dhe të jetë sa më afër nevojave të biznesit. Kemi bërë takime të ndryshme dhe kemi ndërmarrë iniciativa për ta zhvilluar sistemin, për t’i ardhur në ndihmë sektorve të ndryshëm si Exchange, sektori i transportit etj.  Kemi marrë angazhimin që gjatë gjithë vitit 2021, pavarësisht afateve ligore, ne do të jemi aty për t’i ofruar asistencën maksimale çdo biznesi, duke i këshilluar, duke i ofruar shërbimet tona.  Inkuroj bizneset të regjistron në platformë dhe të nisin procesin. Ne si Administratë do të kemi një qasje ndihmuese dhe jo ndëshkuese për çdo problematikë që bizneset do të kenë.

Për procesin e informimit dhe trajnimeve kemi filluar kohë më parë punën dhe vazhdojmë me këto ritme. Përsa i përket Biznesit të Vogël, kemi nisur një fushatë informimi në terren, duke i informuar për Fiskalzimin. Nisur nga këto vizita informuese kemi bërë edhe një pyetësor ku morëm një feedback për platformën Self-Care, ku hasnin vështirësi në disa pika dhe për këtë arsye kemi marrë vendimin të zhvillojmë brenda sistemit një mënyrë operimi më të lehtë, sidomos për mikrobizneset”, tha ajo.

Ibrahimaj e mbylli fjalimin e saj duke theksuar se Fiskalizimi do të hapë dyert për ta bërë Administratën Tatimore sa më inteligjente dhe për ta bërë pjesë e revolucionit digjital.

Ekspert nga DPT iu bënë një prezantim të përgjithshëm mbi Fiskalizimin anëtarëve të Dhomës Amerikane të Tregtisë, ku përfshinë disa nga çështjet më kryesore si: – çfarë është Fiskalizimi?, – Kuadri Ligjori, – Procedura e Fiskalizimit dhe e lëshimit të Faturave Tatimore, – Elementët e nevojshëm për Fiskalizimin, – Portali Self-Care etj.

Që prej datës 1 Janar 2021, ka nisur faza e parë e këtij procesi për transaksionet pa para në dorë ndërmjet tatimpaguesve dhe Organeve publike, vetëm me faturë elektronike, B2G. Prej datës 1 Korrik 2021, do të nisë zbatimi për transaksionet pa para në dorë midis tatimpaguesve, B2B. Ndërsa nga 1 Shtatori do të nisë zbatimi për transaksionet me para në dorë të tatimpaguesvë, B2C