Menu

Konsumatori

RAPEX i Komisionit Evropian: Ja dhjetra produkte që rrezikojnë shëndetin dhe jetën e përdoruesve

Dhjetra produkte të përdorimit të përditshëm, janë aq të pasigura dhe aq të rrezikshme për përdorim, as askush prej nesh nuk e di dhe as nuk e mendon. Raporti i fundit vjen nga RAPEX, strukturë e Komisionit Evropian, i cili shpërndan “Alert”-e javore për produktet e përforimit të përditshëm, që përbëjnë rrezik për përdoruesit.

Ndoshta askush nga ne nuk e mendon, që makina e cila ka shpikur rripin e sigurimit, herë herë ka vetë probleme me sigurinë e tij. Ndërkohë, në raportin e fundit të RAPEX, ashtu si në thuajse të gjitha, lodrat e fëmijëve, veçanërisht kukullat përbëjnë rrezik për shëndetin e jetën e fëmijëve, për shkak të ngjyruesve e kimikateve. Gjithashtu, ulësja e fëmijëve në biçikletë, maska që nuk mbrojnë nga COVID-19, kremëra fytyre, termues uji e deri te produktet tjera që as nuk iu shkon në mëndje që përbëjnë rrezik.

Në linkun e mëposhtëm, raporti i fundit i RAPEX për produktet që përbëjnë rrezik dhe nuk janë konfom standardeve të BE për përdorim.

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=personalisedSubscription.view&web_report_id=10000011&id=0CC27B3CB8ED7F52BDB2CCE7AB8026B8FBDD0B3E12414D2CD7A26D758D376812173F146631B2D603285CA6AA4F2946D5A1845F93019723BD9AAC3FEC3BFC5F44&lng=en

Qendra ALERT / Alert.al

Skandali për sigurinë ushqimore, laboratori nxjerr pa baktere, pulën e larë me ujin e Lanës - Foto/Video

Fiks Fare denoncoi mbrëmjen e së martës një skandal që ndodh në një laborator privat i cili ofron diagnozën e sëmundjeve në kafshë dhe kontroll mokrobiologjik dhe fiziko – kimik të ushqimeve dhe ujit. Ky laborator analizat e një pule të thethur, larë me ujin e Lanës e nxjerr pa baktere dhe të sigurt për t’u konsumuar. Skandali thellohet kur në investigimin e Fiks Fare mësohet se në këtë laborator kryhen një pjëse e madhe e analizave të vetëkontrollit nga kompanitë prodhuese në vend, të cilat në bazë të ligjit janë të detyruara që këto analiza t’i bëjnë në mënyrë periodike pranë këtyre laboratorëve.

Pranë redaksisë së Fiks Fare mbërriti një denoncim në lidhje me vërtetësinë  e  rezultateve të analizave të kryera në laboratorin Bio- V në Tiranë.   Për të vërtetuar  këtë skandal  i cili  rrezikon drejtpërdejt konsumatorin, gazetarët e  Fiksit dërguan pranë laboratorit Bio – V një pulë të cilën e lanë me ujin e ndotur të Lanës.

Gazetarët  për këtë produkt kanë kërkuar nga laboratori që t’i kryhen analizat për ngarkesën bakteriale, E-cholin, salmonelën , si dhe vlerat ushqyese të këtij produkti për të bërë më pas dhe një etiketë ushqimore,  e bazuar kjo në ligj.

Gazetarët në të njëjtën ditë me pulën e larë në ujin e Lanës kanë dërguar në laborator dhe një dezifiktues duarsh ku etiketa e tij tregon se ka përbërje prej 70% alkool etilik. Për të parë se sa të sakta do të jenë analizat e kryera nga laboratori Bio-V gazetarët këtij dezifektuesi për duart i  shtuan alkool të rrezikshëm për jetën e konsumatorit të quajtur methanol dhe glicerinë në formë xheli.

Laboratorio Bio – V në përgjigjen e analizave të kryera nga ai, nxjerr se pula e larë me ujin e ndotur të Lanës nuk përmban baktere dhe se është  brenda parametrave për konsumim.

Ndërkohë desinfektuesi i duarve sipas analizave ishte i pastër pa asnjë përmbajtje të rrezikshme.

Gjithashtu gazetarët e Fiksit  çuan në këtë laborator edhe një mostër të ujit të Lanës për të parë ngarkesën bakteriale të tij.  Në përgjigje thuhej se uji i Lanës doli me ngarkesë të lartë mikrobike,  ndërsa pula që ishte e larë me këtë ujë doli shumë e pastër dhe jo e rreziksme për konsumim.

Marrë nga Top-Channel.tv

Tërhiqen nga tregu 18 lloje sallamesh me salmonelë, 12 fëmijë mes shumë të prekurve, u helmuan

Autoritetet shëndetësore franceze kanë tërhequr disa grupe sallamesh të thatë spanjollë pas 18 rastesh të salmonelozës, 12 prej të cilave kishin të bënin me fëmijë.

Një suxhuk i thatë spanjoll shkaktoi disa helmime ushqimore gjatë verës. Midis 8 korrikut dhe 31 gushtit, 18 raste të salmonelozës, duke përfshirë 12 në fëmijë, u “identifikuan nga Shëndeti Publik France” dhe “njerëzit e pyetur kishin konsumuar të gjithë një lloj të veçantë të suxhukut të thatë (” fuet “i Katalanisht) origjinë hispanike.

Dy fëmijë u shtruan në spital përkohësisht
Drejtoria e Përgjithshme e Shëndetësisë (DGS) tha se dy fëmijë ishin shtruar përkohësisht në spital, por se nuk kishte “asnjë nocion serioziteti” në lidhje me çështjen e tyre.

“Lidhja me konsumin e lëndëve djegëse të prodhuara nga krijimi spanjoll Embutidos Sola u konfirmua më 1 shtator nga Drejtoria e Përgjithshme e Ushqimit, Drejtoria e Përgjithshme e Shëndetit dhe Shëndetit Publik Francë. Disa grupe të konsumuara nga pacientët ishin vërtet zbulohet se është e ndotur me salmonelë “, detajoi Ministria e Bujqësisë.
Ministria specifikon se një tërheqje e parë e disa grupeve të karburanteve të dyshuar, në një pikë të vetme të shitjes – një supermarket në Gironde – “tashmë ishte bërë, si një masë paraprake, nga e Premtja 21 Gusht në bazë të elementeve të para të hetimi”.

Do të bëhet një tërheqje dhe tërheqje e të gjitha “lëndëve të para”
Që nga sot, përveç kësaj, një tërheqje dhe një tërheqje e të gjitha lëndëve djegëse, pavarësisht paraqitjes së tyre (pesha, prezantimi promovues me pajisje, erëza …), të gjitha datat e qëndrueshmërisë minimale (DDM), dhe që mban shenjën ES-10.12147 / B-CE, do të kryhet në markat e ndryshme të interesuara në Francë “, specifikon Ministria e Bujqësisë.

“Autoritetet shëndetësore rekomandojnë që njerëzit që kanë akoma produktet në fjalë të mos i konsumojnë ato dhe t’i kthejnë ato në pikën e shitjes ku janë blerë.”
Personat që kanë konsumuar këto produkte dhe që paraqesin këto simptoma janë të ftuar të konsultohen me mjekun e tyre, duke e njoftuar atë për këtë konsum. “Në mungesë të simptomave brenda 7 ditëve pas konsumimit të produkteve në fjalë, nuk ka nevojë të shqetësoheni dhe të konsultoheni me një mjek,” tha ai.
F.B. me AFP / Përgatiti Dr.Blerta Brati, Mjeke Mikrobiologe

Alert.al

Ngarkesa me pesticide, disa markete po largojnë tre lloje specash nga raftet. Thirrje konsumatorëve për të mos i blerë

Disa supermarkete belge janë duke hequr specat me tri ngjyra nga rafet.

Në marrëveshje me Agjencinë Federale për Sigurinë e Zinxhirit Ushqimor, kompania Coöperatie Hoogstraten ka vendosur të largoje specat e saj të përzjere me tre ngjyra për shkak të një përmbajtje tepër të lartë të mbetjeve të produkteve për mbrojtjen e bimëve, tregon Afsca në faqen e saj të internetit.

Kjo ka të bëjë me specat e përzierjes me tre ngjyra të markës Hoogstraten Peppers në paketim plastik prej 500 gr dhe që mbajnë numrat e lotit 149542, 149381, 129531, 129042, 119060 dhe 179094, të shitura midis 11 gusht dhe 18 gusht.

Sduhen konsumuar gjithashtu dhe specat e përzierjes me tre ngjyra të markës Flandria dhe me numrat e lotit 149811, 149812 dhe 129809. Ato po kthehen gjithashtu nga konsumatorët dhe qe perkon ne te njejten periudhe te shitjeve.

Produkti Hoogstraten Peppers u tregtua nëpër disa supermarkete dhe dyqane duke përfshirë Match & Smatch, Leader Price, AD Delhaize dhe Intermarché. Ajo e markës Flandria shpërndahet në Carrefour.

Konsumatorëve u kërkohet të përmbahen nga konsumimi i këtyre produkteve dhe t’i kthejnë ato në dyqanin ku janë blerë.

EFSA: Rreziqet në shëndet nga prania e glikalkaloideve në ushqime

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin e njeriut dhe kafshëve në lidhje me praninë e glikalkaloideve në ushqime dhe veçanërisht në patate.

Glikalkaloidet janë substanca toksike që gjenden në familjen e bimëve Solanaceae, e cila përfshin patate, domate dhe patëllxhanë. Helmimi nga glikalkaloidet mund të shkaktojë simptoma si të vjella dhe diarre.

Bazuar në njohuritë më të fundit të disponueshme, EFSA nxori një nivel më të ulët të efektit negativ të vërejtur prej 1 miligram për kilogram të peshës trupore në ditë. Kjo barazohet me dozën më të ulët në të cilën vërehen efektet e padëshiruara.

Qërimi, zierja dhe skuqja mund të zvogëlojnë përmbajtjen e glikalkaloideve në ushqim. Për shembull, patatet e qëruara mund të zvogëlojnë përmbajtjen e tyre midis 25 dhe 75%, duke zier në ujë midis 5 dhe 65%, dhe skuqje në vaj midis 20 dhe 90%.

Qendra Alert/Alert.al

EFSA: Sa i sigurt është sheqeri dietik

EFSA-së ka rishikuar sigurinë e sheqernave dietike për shkak të ndikimit të pandemisë COVID-19. Në një konsultë publike për draftin e mendimit shkencor që është planifikuar të zhvillohet në mes të vitit 2021, me miratimin përfundimtar që vjen para fundit të të njëjtit vit.

Ekspertët e ushqimit të EFSA janë duke u përpjekur të vendosin një nivel të tolerueshëm të marrjes për sheqerna dietike totale / të shtuar / falas nëse të dhënat në dispozicion e lejojnë atë. Përndryshe, vlera të tjera mund të përdoren për të karakterizuar rrezikun. Këshillat tona shkencore do të ndihmojnë autoritetet kombëtare të krijojnë rekomandime mbi konsumin e sheqernave dietike dhe të planifikojnë udhëzime dietike të bazuara në ushqime.

Qendra Alert/Alert.al

A mund t'a marr COVID-19 nga ushqimi që konsumoj?

Nga Dr.Blerta Brati*

Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit ka deklaruar se aktualisht nuk ka asnjë dëshmi që COVID-19 transmetohet përmes ushqimit të ngrënë.

Megjithëse nuk ka të ngjarë që virusi të përhapet përmes ushqimit të kontaminuar, prapë rekomandohet që të ndiqni praktikat e sigurisë ushqimore për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së lindur nga ushqimi. Kur përdorni ushqim ose përgatitni ushqim, duhet:

Dr.Blerta Brati

1.Lani duart me sapun për 20 sekonda para dhe pasi të përgatitni një vakt dhe ta konsumoni.

2.Mbuloni gojën dhe hundën me një maske ose nje shall, ose palosni bërrylin tuaj kur kolliteni ose teshtitni dhe mos harroni të lani duart më pas.

3.Lani frutat dhe perimet para se t’i hani

4.Dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet para dhe pas përdorimit.

5.Ndani ushqime të papërpunuara nga ushqimet e gatuara për të parandaluar që mikrobet e dëmshme nga ushqimet e papërpunuara të përhapen në ushqime të gatshme.

6.Përdorni kontejnerë / tabela prerëse për ushqim të papërpunuar dhe të gatuar për të parandaluar ndotjen e tërthortë.

7.Sigurohuni që të gatuani dhe ngrohni përsëri ushqimin në një temperaturë të përshtatshme (°72 ° C për 2 minuta).

A mund ta kap COVID-19 duke prekur paketimin e ushqimit?

Mënyra kryesore që COVID-19 përhapet nga një person te tjetri është përmes kontaktit me pikat nga teshtima ose kollitja e një personi të infektuar. Meqenëse virusi mund të mbijetojë në kartonin e paketimit të ushqimit për një ditë dhe në plastikë për disa ditë, ekziston rreziku i infektimit të vonuar nëse prekni së pari një sipërfaqe ose objekt të kontaminuar me virusin dhe më pas gojën, hundën ose sytë. Kjo përfshin paketimin e ushqimit. Sidoqoftë, rreziku i kontraktimit të COVID-19 nga prekja e paketimit të ushqimit të kontaminuar është shumë i ulët dhe kjo formë e infeksionit nuk është raportuar.

Në dyqane, rreziku më i madh i ndotjes mbetet kontakti me njerëzit e tjerë dhe sipërfaqet e prekur nga shumë njerëz, të tilla si peshore, doreza shportash ose çelësat e ashensorit, megjithëse shumë dyqane marrin masa për dezinfektimin e këtyre sipërfaqeve. Prandaj, duhet t’i lajmë duart jo vetëm pasi të kthehemi në shtëpi nga një dyqan, por edhe pas trajtimit të paketimit të ushqimit të blerë. Nuk është e nevojshme të dezinfektohen këto të fundit nëse ndiqen këto masa higjienike.

*Autorja është mjeke mikrobiologe

Ju kujtohet "Edhe akullore, edhe çokollatë"? "Biorela® Choco Multi Kids" vjen në Shqipëri si kombinimi më i mirë për shëndetin e fëmijëve

A ju kujtohet shprehja e Rudinës në filmin “Dy herë mat”, “Dua edhe akullore, edhe çokollatë”?! Besoj të gjithëve e madje kjo shprehje përdoret edhe sot, por në situata e kuptime të tjera.

Ndërkaq, çokollata dhe akulloret janë ndër produktet më të dashura e më të kërkuara nga fëmijët, por edhe më të blerat nga prindrit për t’ju plotësuar dëshirat bijëve të tyre. Të paktën kështu ka ndodhur deri para pak vitesh, sepse frika nga obeziteti, sheqernat e shtuara, shtesat tjera ushqimore me të cilat përbëhen këto produkte, janë ato që herë herë i stepin prindrit në plotësimin e “tekave” të fëmijëve të tyre. Për shkak të jetës jo shumë aktive, të qëndruarit pa aktivitet fizik në shkollë, para televizorit apo në celular e kompjuter, e ka bërë shëndetin e fëmijëve më të rrezikuar se më parë. Shtuar këtu, edhe ushqimin e shpejtë apo çokollatat. Madje, nutricionistët nuk i këshillojë, veçanërisht për të vegjlit.

Në këtë situatë, kompania kroate “Biorela”, e njohur në mbarë vendet e Bashkimit Evropian dhe më gjerë për produktet e saj, mendoi për një gjetje shencore për fëmijët. Krijoi çokollatën “Biorela® Choco Multi Kids”, një produkt me një kombinim unike, 3 në 1 për imunitetin e fëmijëve të shëndetshëm në formën e një çokollate të shijshme qumështi. Ai përmban vitamina probiotike, vitamina dhe minerale të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fëmijëve dhe imunitet të fort. “Biorela® Choco Multi Kids”, e cila vjen në tregun shqiptar nga Kompania Farmaceturike INTERMED, përmban vitaminë D, e cila kontribuon në funksionimin normal të sistemit imunitar tek fëmijët. Hekuri dhe jodi kontribuojne në rritjen normale të fëmijëve. Ndërsa kalciumi dhe vitamina D janë të nevojshme për rritjen normale dhe zhvillimin e kockave te fëmijët.

kështu, çdo prind tashmë mund t;u japë çokollatë fëmijëve, e cila nuk shton peshën e tyre, por rritnin imunitetin. dhe, ndryshe nga çokollatat tjera, “Biorela® Choco Multi Kids” nuk gjendet rëndom në markete ose dyqane, por INTERMED e tregton atë në çdo farmaci.

Por, cilat janë përparësitë e “Biorela® Choco Multi Kids”?

Ky produkt rrit numrin e laktobacileve dhe bifidobaktereve në sistemin tretës, mbron imunitetin dhe kontribuon në rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fëmijëve. Ka një shije të shkëlqyer, me shije shumështi dhe është ideale për stabilitetin e kulturave bakteriale. Krijon rezistencë në imunitetin e fëmijëve dhe mund të konsumohet nga fëmijët 1 vjeç e lart.

Për detaje tjera në lidhje me vitaminat dhe përbërësit tjerë mjaft të domosdoshëm, si dhe sasitë respektive, klikoni në linkun e mëposhtëm.

https://www.biorela.com/product/biorela-choco-multi-kids/

Qendra Alert / Alert.al

Benz dhe Volvo probleme për përdoruesit, rrezik për konsumatorin dhe maskat, dezinfektuesit e duarve e deri te veshjet apo lodrat e fëmijëve. Ja raporti i fundit i Komisionit Evropian

Të gjithë kemi në shtëpi produkte, që ndoshta as nuk e mendojmë që janë të rrezikshme për shëndetin, për jetën, por edhe që nuk kryejnë efektin për të cilin i kemi blerë. Madje madje, edhe deri te autoveturat “Benz” C-Class, E-Class që mund të marrin flakë nga probleme mbrojtjeje nga nxehtësia, ose mungesa e sigurisë në rripin e sigurimit të automteve “Volvo”, model S80 – V70 – XC70 – XC60 – S80L – S60 – V60 – S60L – V60CC – S60CC. Të gjitha këto “Alert”-e vijnë nga RAPEX, strukturë zyrtare e Komisionit Evropian, i cili lëshon alarmin për produktet joushqimore, që nuk janë të përshtatshme për përdorim.

Në njoftimin e fundit, si të rrezikshme për përdorim gjenden dhe këna flokësh, xhupa lëkure, ndriçues led, pjastra flokësh për femra etj.

Ndërsa në lidhje me COVID-19, Rapex ka njoftuar edhe për rrezikun nga përdorimi, pra mungesën e mbrojtjes ng disa lloje maskash dhe dezinfektuesish duarsh.

Në linkun e e mëposhtëm, gjeni të plotë raportin javor të RAPEX, për pdoduktet e rrezikshme, që po nuk mbrojne jetën dhe shëndetin e konsumatorëve.

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=personalisedSubscription.view&web_report_id=10000002&id=0CC27B3CB8ED7F52BDB2CCE7AB8026B8FBDD0B3E12414D2CD7A26D758D376812173F146631B2D603285CA6AA4F2946D5A1845F93019723BD9AAC3FEC3BFC5F44&lng=en

Qendra ALERT / Alert.al

Kërkesa ndaj BE: Të ulet kafeina tek shtesat ushqimore, dëmton konsumatorin

Një studim i publikuar nga Rivm, institutit holandez për shëndetin publik ka dalë në konkluzionin që përdorimi i kafeinës mbi norma në shtesat ushqimore, duke tejkaluar kufijtë e rekomanduar nga EFSA krijon probleme te shëndeti i njeriut. Konsumatori përballet me probleme si hipertension, dhimbje koke dhe shqetësime.
Një studim i cili bëri që qeveria e Hollandës të kërkojë nga BE që të vendosë kufij në praninë e kafeinës në shtesat ushqimore, përfshirë ato që përdoren nga atletët dhe entuziastët e fitnesit për të përmirësuar performancën e tyre dhe ato të përdorura nga njerëzit për të qëndruar zgjuar, përqëndruar ose humbjen ne peshë.

Deri më tani, nuk ka kufij të tillë. Referenca e vetme është një rekomandim nga EFSA, agjensia e BE për sigurinë e ushqimit, e cila ka vendosur një sasi maksimale të kafeinës sipas grupmoshave të ndryshme. Për të rriturit, një sasi e konsideruar e sigurt për shëndetin është midis 4 dhe 6 gota kafe në ditë.
Një sasi që ata që konsumojnë shtesa ushqimore ka të ngjarë të tejkalojnë kete sasi. “Përveç shtesave ushqimore, njerëzit marrin kafeinë përmes ushqimeve të ndryshme si kafeja dhe çokollata”. Kombinimi i kafeinës që përmbahet në këto ushqime me atë në shtesat ushqimore mund të bëjë që kufiri i kafeinës që konsiderohet i sigurt për shëndetin të tejkalohet shumë më shpejt ”, shpjegon Rivm.

Qendra Alert/Alert.al