Menu

Konsumatori

BE ul kufijtë e lejuar të plumbit dhe kadmiumit në produktet ushqimore

Komisioni Evropian, si një masë për të mbrojtur shëndetin e publikut, ka vendosur nivele të reja maksimale për përdorimin e plumbit dhe kadmiumit në një sërë produktesh ushqimore. Masat do të vihen në zbatim duke filluar nga 30 gushti për kufijtë e plumbit dhe një ditë më vonë për kadmiumin. Ato mbulojnë një sërë produktesh të tilla si fruta, perime, mish si dhe shtesa të tjera ushqimore.

Sipas Komisionit Europian, qëllimi kryesor është që të zvogëlohet më tej prania e ndotësve të metaleve të rënda në ushqim. Stella Kyriakides, Komisionere Europiane për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit, tha se një vendim i tillë kërkon të mbrojë mbi çdo gjë konsumatorët duke e bërë ushqimin më të sigurt dhe më të shëndetshëm për ta. ‘Gjithashtu është një hap përpara në përforcimin e standardeve të BE -së për sigurinë ushqimore dhe për një ushqim më të sigurt, më të shëndetshëm dhe më të qëndrueshëm për qytetarët’, tha ajo.

Kufijtë e kadmiumit

Grupet ushqimore që kontribuojnë më së shumti në ekspozimin dietik të kadmiumit janë drithërat dhe produktet e drithërave, perimet, frutat e thata dhe mishi i pulave, patatet si dhe mishi dhe nënproduktet e tij.

Në janar 2009, një opinion i Autoritetit Europian për Sigurinë e Ushqimit (EFSA) mbi prezencën e kadmiumit në ushqim arriti në përfundimin se ai është veçanërisht toksik për veshkat dhe mund të shkaktojë dëmtimin e tye. Agjencia vendosi një kufi javor të tolerueshëm për kadmiumin prej 2.5 μg për kilogram të peshës trupore.

Gjithashtu, Autoriteti Europian për Sigurinë e Ushqimit (EFSA) arriti në përfundimin se grupet e konsumatorëve të tillë si vegjetarianët, fëmijët, duhanpirësit dhe njerëzit që jetojnë në zona shumë të kontaminuara mund të tejkalojnë marrjen javore me rreth dyfishin e limitit të lejuar.

Në këtë mënyrë, BE vendosi nivele të reja maksimale për ushqimet për fëmijë, si dhe produktet e çokollatës dhe kakaos.

Rregullat e përditësuara të BE -së mbulojnë produkte të tilla si panxhari, hudhra, manaferrat, arrat, peshku dhe kripa.

Udhëzimet kryesore për përmbajtjen e plumbit

Në Mars 2010, një opinion i EFSA -së për përmbajtjen e plumbit në ushqime, zbuloi se ai mund të ndikonte në zhvillimin e fëmijëve të vegjël duke shkaktuar neurotoksiticitet si dhe shkaktonte probleme kardiovaskulare tek të rriturit. Autoriteti shprehu një shqetësim se nivelet e ekspozimit dietik ndaj plumbit mund të ndikojnë në zhvillimin neurologjik tek fetuset, foshnjat dhe fëmijët.

Gjetjet u mbështetën edhe nga një raport tjetër i institucioneve të Kombeve të Bashkuara: Organizatës Ndërkombëtare për Ushqimin (FAO) si dhe Organizata Botërore të Shëndetësisë (OBSH) mbi aditivët dhe ndotësit e tjerë të ushqimit.

Ndër kontribuesit kryesor të ekspozimit dietic ndaj plumbit në Europë janë: drithërat dhe nënproduktet e tyre, perime të tilla si patatet dhe perimet me gjethe si dhe uji nga rubineti.

Ligjet e rishikuara të BE -së synojnë të kufizojnë përmbajtjen e plumbit,veçanërisht në ushqime të caktuara për foshnja dhe fëmijët e vegjël, përmbajtjen e tij tek kripa si dhe kërpudhat. Për të ndihmuar në luftën kundër falsifikimeve dhe mashtrimit, siç është rasti i shtimit të kromatit të plumbit në shafranin nga India, u përcaktuan gjithashtu nivele maksimale për përdorimin e tij te erëzat.

Produktet ushqimore që tashmë janë në tregun europian, dhe që i kalojnë kufijtë e këtyre metaleve mund të vazhdojnë që të shiten deri më 28 shkurt 2022.

Burimi: Food Safety News

Qendra Alert

alert.al

Ndalohet tregtimi i këtij tigani të dyfishtë me origjinë nga Kina

Në shtetin slloven është raportuar rasti i ndalimit dhe tërheqja nga tregu i një tigani të dyfishtë të prodhuar Kinë, përkatësisht në Hong Kong. Tërheqja e tij është bërë për shkak të prezencës së substancave të amineve aromatike primare.

Prej kohësh, është faktuar që ekspozimi i njerëzve ndaj kësaj substance është i lidhur me një rrezik të shtuar të kancerit të veshkave. Megjithatë, përdorimi i këtyre materialeve ka vazhduar që të prodhohet në industri të ndryshme, qoftë edhe në atë të lodrave për fëmijë.

Kohët e fundit, një sërë rastesh po raportohen për prezencën e kësaj substance të dëmshme në enë të ndryshme të gatimit, të tilla si tiganët dhe sidomos në ato tiganë që kanë veti jo ngjitëse, por të prodhuara në Kinë.

Burimi: RASFF

Qendra Alert

alert.al

Kompania Mars tërheq nga tregu edhe këto produkte

Kompania ndërkombëtare Mars, përveç ndalimit të akulloreve të tyre në shtetet europiane dhe të rajonit, ka tërhequr nga tregu Italian edhe produktin M&M Crispy, për shkak të prezencës së organizmave gjenetikisht të modifikuara në brendësi të produktit.

Këto produkte janë tërhequr dhe nga supermarketet Coop dhe Deco. Produkti në fjalë është shitur në paketimin 170 gramë dhe ka numrin loti si vijon: 125G1HAG03 dhe 125G2HAG03 dhe datë skadence 23/01/2022 (kodi EAN 5000159416177).

Kompania Mars ka saktësuar që ndalimet i përkasin vetëm këtij loti të produktit. Për informacione më specifike mund të kontaktoni kompaninë Mars Italia në numrin 0257514220.

Gjithashtu supermarketet Bennet në Itali kanë ndaluar dhe disa biskota të kripura të markës Bennet dhe ViviSi për shkak të prezencës së mundshme të substancave të huaja në një përbërës të tyre (që në këtë rasti ishte mielli).

Produktet në fjalë janë:

Crackers Bennet (të kripura), në paketimin 500 grammi, me numra loti 6031 dhe datë skadence 22/07/2022, dhe numër loti  6091 dhe datë skadence 28/07/2022.

Crackers Bennet (jo të kripura në sipërfaqe), në paketim 500 grammi, me numër loti 6031 dhe datë skadence 22/07/2022.

Crackers integrali ViviSì, në paketim 400 gramë, me numër loti 1207 dhe datë skadence 26/05/2022.

Produktet e ndaluara janë prodhuar në Bennet Spa da Quality Food në fabrikën via Spilimbergo 221 në Martignacco, në provincës e in Udines.

Gjithashtu është rekomanduar që të mos konsumohen produktet e ndaluara me këto numra loti si dhe me këto data të skadencave.

Që nga 1 janari i këtij viti, në Itali janë ndaluar rreth 262 produkte.

Burimi: Il fatto alimentare https://ilfattoalimentare.it/mars-richiamo-mms-bennet-cracker.html

Qendra Alert

Alert.al

KFC paralajmëron klientët: po na mbaron ushqimi!

Një nga linjat më të famshme të ushqimeve të fast food-it, KFC, ka paralajmëruar me anë të një njoftimi zyrtar, klientët e saj në Britani që do të ketë mungesa në ushqime gjatë javëve në vazhdim. Kompania e fast food-it ka lëshuar një deklaratë zyrtare një ditë më parë për të njoftuar klientët e saj dhe fansat e mishit të pulës që ‘gjërat nuk do të jenë si më parë’. Është hera e dytë që kompania gjigande ndërkombëtare e fast food-it ka probleme me furnizimin e saj.

Gjatë vitit 2018, kompania mbeti pa lëndën e saj të parë, mishin e pulave, dhe u detyrua që të mbyllte më shumë se 600 restorante të shpërndara në të gjithë Britaninë. Në atë kohë, kompania KFC u shfajësua duke akuzuar problemet me dërgesat që kishte pasur kompania tjetër e transportit DHL.

Kohët e fundit, restorantet, lokalet dhe shërbimet e tjera ushqimore kanë pasur probleme me furnizimin për shkak të mungesës së shoferëve të transportit në të gjithë Britaninë.

Në njoftimin e saj, KFC nuk e ka shpjeguar se cilat janë produktet që mungojnë, pavarësisht se një mungesë e tillë mendohet se do të zgjasë për një kohë të konsiderueshme.

Disa klientë të saj janë ankuar në median sociale që mungojnë mini-filetot, lëngu i mishit, mishi barbekju, mishi pikant si dhe kutitë e orizit. Kompania nuk ka njoftuar për mbyllje të dyqaneve si pasojë e këtyre mungesave.

Sipas klientëve, nuk është vetëm ushqimi që mungon tek kjo kompani, por edhe paketimi duket pak me ndryshe se zakonisht.

Britania, ndërkohë, po përjeton krizën e saj më të rëndë në mungesën e shoferëve të kamionëve të transportit, e cila është përkeqësuar dhe nga masat burokratike për teste të ndryshme shëndetësore.

Një javë më parë u njoftua që pubet dhe restorantet që do të kishin mungesë të birrës gjatë javës së fundit të gushtit për shkak të grevës së shoferëve të transportit.

Gjithashtu shumë rafte nëpër supermarkete kanë mbetur bosh për shkak të mungesës së këtij stafi.

Qeveria britanike ka vendosur në dispozicion shoferët e ushtrisë në mënyrë që të lehtësojë krizën nga mungesa e shoferëve të transportit.

Burimi: The Sun

Qendra Alert

alert.al

Urgjente! Njihuni me të gjitha kodet dhe numrat e loteve të produkteve Snickers, Bounty, Twix dhe M&M të tërhequra nga vetë kompania Mars në Itali

Kompania e njohur ndërkombëtare Mars në Itali në bashkëpunim me autoritetet italiane kanë tërhequr nga tregu formate të tjera të akulloreve që i përkasin markave Snickers, Twix, Bounty dhe M&M për shkak të prezencës së substancës toksike të oksidit të etilenit, përveç atyre që ishin sinjalizuar më parë. Këto akullore janë bllokuar dhe tërhequr dhe nga supermarketet më të mëdha në këtë vend.

Për të gjithë të interesuarit po publikojmë më poshtë akulloret dhe numrat e loteve të bllokuara, sëbashku me të dhëna të tjera për produktet, si për shembull datën e skadencës, në mënyrë që të identifikoni më mirë rastet e abuzimit në tregun shqiptar.

Akullore ‘Snickers’ – në paketime me 7 copë, pesha 48 gramë, dhe që i përkasin numrat të loteve:

046D1DOE02, 046D2DOE02 dhe 047A1DOE02 me datë skadence 31/10/2022, dhe loteve 051A3DOE02, 051B1DOE02, 101C1DOE02 dhe 101E1DOE02 me datë skadence 31/12/2022 (kodi EAN 5000159436465)

Akullore ‘Snickers’ – në paketeme me 6 copë, pesha 48 gramë, dhe që i përkasin loteve: 105E2DOE02, 105E3DOE02, 107F2DOE02, 107F3DOE02 dhe 107G1DOE02 me datë skadence 31/01/2023 (kodi EAN 5000159344074)

Akullore ‘Snickers’ – një pjesë e vetme dhe që peshon 48 gramë, dhe që i përket loteve 103E3DOE02 me datë skadence 31/12/2022, dhe 114D1DOE02 me datë skadence 31/03/2023 (kodi EAN 5000159343961)

Akullore ‘Twix’ – një pjesë e vetme dhe që peshon 40 gramë, që i përket loteve 047C3DOE01, 047D1DOE01 dhe 047D2DOE01 me datë skadence 31/10/2022, dhe loteve 104C3DOE01 dhe 104D1DOE01 me datë skadence 31/12/2022 (kodi EAN 5000159484657)

Akullore ‘Twix’ – në paketime me 6 copë dhe që peshojnë 34 gramë, dhe që i përkasin loteve 017G2DOE01 me datë skadence 31/03/2022, dhe loteve 047C2DOE01, 047C3DOE01 dhe 047D1DOE01 me datë skadence 31/10/2022 (kodi EAN 5000159484695)

Akullore Bounty – në paketime me 6 copë dhe që peshojnë 39 gramë, dhe që i përkasin loteve 010D2DOE02, 010D3DOE02, 010E1DOE02, 010E2DOE02 dhe 010E3DOE02 me datë skadence 28/02/2022, loti 017F2DOE02 me datë skadence 31/03/2022, loti 021C3DOE02, 021D1DOE02, 021D2DOE02, 021D3DOE02, 021E1DOE02, 021E2DOE02 dhe 021E3DOE02 me datë skadence 30/04/2022, loti 102E2DOE02 dhe 102E3DOE02 me datë skadence 31/12/2022, loti 113A2DOE01 me datë skadence 28/02/2023, loti 115D3DOE01 me datë skadence 31/03/2023, dhe lotet 118B1DOE01 dhe 118B2DOE01 me datë skadence 30/04/2023 (kodi EAN 5000159483063)

Akullore Bounty, një paketim i vetëm dhe që peshon 39 gramë, dhe që i përket loteve me numër 010E1DOE02 me datë skadence 28/02/2022, loteve 048D3DOE02 dhe 048E1DOE02 me datë skadence 31/10/2022, dhe lotit 109A2DOE02 me datë skadence 28/02/2023 (kodi EAN 5000159483025)

Akullore M&M’, një paketim i vetëm dhe që peshon 62 gramë, dhe që i përket loteve me numër 009A2DOE01, 009A3DOE01, 009B1DOE01 dhe 009D3DOE01 me datë skadence 31/07/2021 (që ka skaduar tashmë), loteve 051D2DOE01 dhe 051D3DOE01 me datë skadence 31/05/2022, lotet 114C2DOE01 me datë skadence 30/09/2022, dhe loteve 120A2DOE01, 120A3DOE01 dhe 120B2DOE01 me datë skadence 31/10/2022 (kodi EAN 5000159500340)

Akullore M&M, një paketim i vetëm dhe që peshon 63 grammi,dhe që i përket loteve  114A3DOE01 dhe 114B1DOE01 me datë skadence 31/03/2023, dhe loteve 011B1DOE01 dhe 011B2DOE01 me datë skadence 28/02/2022 (kodi EAN 5000159500371)

Akullore ‘Snickers’, në paketime që përmbajnë 4 copë dhe që peshojnë 48 gramë, dhe që i përkasin loteve 101B3DOE02, 103E3DOE02, 103F1DOE02, 103F2DOE02 dhe 103F3DOE02 me datë skadence 31/12/2022, loteve 107F1DOE02, 107F2DOE02, 107F3DOE02 dhe 107G1DOE02 me datë skadence 31/01/2023, loteve 111A1DOE02, 111A2DOE02, 111A3DOE02, 111B1DOE02, 111B2DOE02 dhe 111B3DOE02 me datë skadence 28/02/2023, loteve 116D2DOE02, 116D3DOE02, 116E1DOE02 dhe 116E2DOE02 me datë skadence 31/03/2023, dhe loteve 118C2DOE02, 118C3DOE02, 118D1DOE02 dhe 118D2DOE02 me datë skadence 30/04/2023 (kodi EAN 5000159460927)

Akullore ‘Twix’, në paketime që përmbajnë 4 copa dhe që peshojnë 34 gramë, dhe që i përkasin loteve 047A1DOE01 me datë skadence 31/10/2022, loteve 104A1DOE01, 104A2DOE01 dhe 104A3DOE01 me datë skadence 31/12/2021, loteve 108A1DOE01, 108A2DOE01, 108A3DOE01, 108B1DOE01 dhe 108B2DOE01 me datë skadence 31/01/2023, loteve 112A1DOE01, 112A2DOE01 dhe 112A3DOE01 me datë skadence 28/02/2022, loteve 116A1DOE01 dhe 116A2DOE01 me datë skadence 31/03/2021, dhe loteve 119A1DOE01, 119A2DOE01, 119A3DOE01, 119B1DOE01, 119B2DOE01 dhe 119B3DOE01 me datë skadence 30/04/2023 (Kodi EAN 5000159536370).

Akullore Bounty, në paketime me 4 copë dhe që peshojnë 39 gramë, dhe që i përkasin loteve të mëposhtme: 048D1DOE02 dhe 048D2DOE02 me datë skadence 31/10/2022, loteve 102D1DOE02 dhe 102D2DOE02 me datë skadence 31/12/2022, loteve 109A1DOE02, 109A2DOE02, 109A3DOE02, 109B1DOE02, 109B2DOE02, 109B3DOE02, 109C1DOE02 dhe 109C2DOE02 me datë skadence 28/02/2023, loteve 115A1DOE01, 115A2DOE01, 115A3DOE01, 115B1DOE01, 115B2DOE01 dhe 115B3DOE01 me datë skadence 31/03/2023, loteve 117G1DOE01, 117G2DOE01, 117G3DOE01 dhe 118A1DOE01 me datë skadence 30/04/2023 (kodi EAN 5000159536394)

Akullore M&M’, në paketime me 4 copë dhe që peshojnë 63 gramë, dhe që i përkasin loteve me numër 011A3DOE01 dhe 011B1DOE01 me datë skadence 28/02/2022, loteve 051B2DOE01, 051B3DOE01 dhe 051B1DOE01 me datë 30/11/2022, dhe loteve 107A1DOE01, 107A2DOE01 dhe 107A3DOE01 me datë 31/01/2023 (kodi EAN 5000159500678)

Akullore M&M’, në paketime me katër copë dhe që peshojnë 62 gramë, që i përkasin loteve me numër 009E3DOE01, 009F1DOE01, 009F2DOE01 dhe 009F3DOE01 me datë skadence 31/07/2021 (që ka kaluar), loteve 019B3DOE01, 019C1DOE01, 019C2DOE01, 019C3DOE01, 019D1DOE01, 019D2DOE01, 019D3DOE01, 019E1DOE01, 019E2DOE01, 019E3DOE01, 019F1DOE01, 019F2DOE01, 019F3DOE01 dhe 019G1DOE01 me datë skadence 31/10/2021, loteve 051C1DOE01, 051C2DOE01 dhe 051C3DOE01 me datë skadence 31/05/2022, 107E2DOE01, 107E3DOE01, 107F1DOE01, 107F2DOE01 dhe 107F3DOE01 me datë skadence 31/07/2022, loteve 114D2DOE01, 114D3DOE01, 114D3DOE01, 114E1DOE01, 114E2DOE01, 114E3DOE01, 114F1DOE01, 114F2DOE01 dhe 114F3DOE01 me datë skadence 30/09/2022, loteve 120C2DOE01, 120C3DOE01, 120D1DOE01, 120D3DOE01, 120E1DOE01, 120E2DOE01, 120E3DOE01, 120F1DOE01, 120F2DOE01 dhe 120F3DOE01 me datë skadence 31/10/2022 (kodi EAN 5000159500654)

Burimi: Il fatto alimentare –  https://ilfattoalimentare.it/richiamo-gelati-crostata-coppa-testa.html

Qendra Alert

alert.al

EKSKLUZIVE/ Raporti i KLSH 2018-2020: Laboratori i AKU pranon mostra të parregullta për analizat e bukës dhe miellit, manipulohen standardet

Laboratori i AKU i nxjerr brenda normave produktet ushqimore të fabrikave të miellit, makaronave, furrave të bukës dhe pastiçerive, por KLSH zbulon se shkelen standardet e marrjes së mostrave. Pra, rezultatet “brenda normave” të analizave bëhen të pabesueshme, sepse nuk respektohen procedurat ligjore. KLSH* gjatë kontrollit të DRAKU Tiranë auditoi edhe laboratorin, i cili për periudhën 2018-2020 e kishte varësinë nga ky institucion.

Sipas raportit, mostrat e prodhimeve të brumit dhe pasticerive, apo të fabrikave të miellit, jo vetëm që nuk duhet të pranoheshin në laborator, por në ndonjë rast ka edhe mashtrim me standardin e përdorur.

KLSH: Mostra e miellit nuk duhej pranuar në laborator

Bëhet fjalë për mostrën e analizuar nga një subjekt fabrikë mielli. Data e pranimit të mostrës në laborator është më 2 korrik 2018, ndërsa mbarimi i provës më 10 korrik 2018. Produktet e analizuara janë 5 lloje mielli për treguesit: G1uteni, Hiri i tretshëm, Aciditeti dhe Lagështia. Rezultati ka dalë brenda normës. Por, a është i certifikueshëm përfundimi i analizës? “Kampioni nuk duhet te ishte pranuar për analizë laboratorike”, thekson raporti i KLSH.

Në praktikën e mësipërme konstatohet se nga grupi i auditimit se Fletë-shoqërimi i mostrës nuk është plotësuar në përputhje me përcaktimet ligjore. Konkretisht nuk është plotësuar temperatura e transportit të mostrës, sasia e kampionit, paketimi i kampionit, ora e dorëzimit të mostrës, vendi i marrjes së mostrës, skadenca. Pra, nuk mund të analizohet një mostër që nuk plotëson kushtet bazë.

E njëjta histori është me mostrën e analizuar nga një subjekt tregtar për 6 lloje mielli. Data e pranimit në laborator është 11 korrik 2018 dhe e mbarimit të provës është 9 korrik 2018. Treguesit e analizuar janë: Lagështia, Aciditeti, Gluteni dhe Hiri i tretshëm.

Edhe në këtë rast rezultati “Brenda normës” do të ishte shumë qetësues për konsumatorin, nëse nuk do të ishin shkelur rregullat e marrjes së mostrave.

Analizat e bukës, të parregullta

Mostra e analizuar nga subjekti Furrë buke dhe pasticeri është pranuar në laborator më 2 korrik 2018, ndërsa data e mbarimit të provës 5 korrik 2018. Produktet e analizuara janë prodhime brumi, buke dhe embëlsirë.

Treguesit e analizuar: Aciditeti, Lagështia, Alkaliteti, Hiri i patretshëm, Kripa dhe Poroziteti. Rezultati është “Brenda normës”.

Por nuk është dakord KLSH. “Nuk është plotësuar temperatura e transportit të mostrës, sasia e kampionit, paketimi i kampionit, ora e dorëzimit të mostrës, vendi i marrjes së mostres, skadenca.

Për sa më siper, kampioni nuk duhet të ishte pranuar për analizë laboratorike, dhe për këtë mban përgjegjësi personi i cili ka firmosur fletë-shoqërimin e mostrës”, nënvizon raporti.

Mashtrime me standardet shtetërore

Mostrat e analizuara nga subjekti furrë buke dhe pastiçeri janë pranuar në laborator më 24 korrik 2018 dhe 30 korrik 2018. Produktet janë Amareta (3 copë), Embelsirë brumi mafishe (4 copë), Trileçe (4 copë), Tortë (4 copë), Pastë (4 copë), Prodhim brumi Kërcinja (4 copë), Bakllava (4 copë) dhe Bukë masive (4 copë). Treguesi e analizuar janë Alkalitet dhe Hiri i patretshëm.

Ndërsa për bukën masive janë analizuar aciditeti, lagështia, kripa, poroziteti. Rezultati “brenda normës” bëhet i dyshimtë, sepse KLSH zbulon manipulimin e standardeve.

“Standardet shtetërore të përdorura për përcaktimin e normave të treguesve të analizuar, në dy raste nuk janë në përputhje me përcaktimet e bëra në standardet shtetërore”, thekson raporti.

Konkretisht në 1 rast nga 4, për produktin mafishe, është përdorur standardi nr.1440/87 për përcaktimin e normave, ndërkohë që ky standard përdoret për pasta e torta. Ndërkaq, në 3 raste nga 4 është përdorur standardi nr.1444/87, për përcaktimin e normave për produktin prodhim brumi Kërcinja, ndërkohë që ky standard është për ëmbëlsirat prej brumi. Referimi i gabuar i standardeve vazhdon me shkelje të tjera, siç është fletë-shoqërimi e pafirmosur nga pergjegjësja e laboratorit dhe dorëzuesi i mostrës (subjekti).

Jo vetëm kaq, por në praktikën e mësipërme konstatohet se në analizën laboratorike ka marrë pjesë edhe pergjegjësja e laboratorit, duke krijuar premisë për konflikt interesi.

Më fakt, shkeljet nisin qysh në marrjen e mostrave dhe vazhdojnë deri tek raport-provat. Këto të fundit nuk janë sipas formatit të përcaktuar si dhe nuk janë plotësuar në përputhje me përcaktimet ligjore. Konkretisht nuk është plotësuar siç duhet vendi i kampionimit të mostrës, origjina e mostrës, sasia e kampionimit pasqyrohet me njësi dhe jo peshë.

Fletë-shoqërimi i mostrave nuk ka temperaturën e transportit të mostrës, vendi i marrjes së mostrës, vendi i origjinës, sasia e kampionit të sjellë, paketimi, ora e dorëzimit dhe marrjes së mostrës.

Mostrat e produkteve të Pastiçerive nuk dihet si janë ruajtur

Produktet e pastiçerive janë ushqime delikate që nuk i rezistojnë temperaturave dhe japin dëme tek shëndeti i konsumatorëve kur janë të prishura. Nga kontrolli i KLSH në laboratorin e AKU për Tiranën del se analizat janë krejt formale, nuk tregojnë as mënyrën e marrjes dhe ruajtjes së mostrave.

Praktika e analizave të një subjekti pastiçeri në datën 1 tetor 2018 tregon se analizat filluan në laborator më 2 tetor 2018 dhe 03 tetor 2018. Data e mbarimit të provave janë 5 tetor 2018, 8 tetor 2018 dhe 9 tetor 2018. Janë 30 produkte pastiçerie të analizuara për Alkalitet dhe hiri i patretshëm. Rezultati: Brenda normës

Ndërkaq, KLSH konstaton se Raport-provat nuk janë sipas formatit të përcaktuar si dhe nuk janë plotësuar në përputhje me përcaktimet  ligjore. Mungon vendi i kampionimit, origjina e mostrës; Fletë-shoqërimi i mostrave nuk përshkruan temperaturën e transportit të mostrës, vendin i marrjes së mostrës, vendin e origjinës, sasinë e kampionit të sjellë, paketimin, orën e dorëzimit dhe marrjes së mostrës. Me fjalë të tjetra, këto janë analiza që nuk plotësojnë asnjë kusht ligjor.

Kështu është vepruar edhe më 9 tetor 2018 kur është pranuar për analizë mostra nga subjekti prodhues i kroasantëve me mbushje. Prova ka mbaruar më 12 tetor 2018. Treguesit e analizuar janë Alkalitet dhe Hiri i patretshëm. Rezultati: Brenda normës. Mirëpo Fletë-shoqërimi i mostrës nuk ka temperaturën e transportit të mostrës, vendin e marrjes së  mostrës, vendi i origjinës, sasia e kampionit të sjellë.

Më 24 korrik 2018 janë pranuar janë pranuar me shkelje të procedurës për analizë mostrat nga një subjekt tjetër pastiçeri. Data e fillimit të analizës në laborator është 25 korrik 2018 dhe mbarimi i provës më 31 korrik 2018. Bëhet fjalë për 22 prodhime brumi.Treguesit e analizuar janë Alkalitet dhe hiri i patretshem. Rezultati “brenda normës” kompromentohet nga shkelja e rregullave.

Edhe në rastin e një subjekti tjetër pastiçeri, mostra e analizuar është jashtë kushteve ligjore. Nga pasitçeri janë marrë mostra për 12 produkte. Produkte delikate si këto duhet të trajtohen në mënyrë rigoroze nga Autoriteti, për të pasur rezultate ligjore.

Me shkelje renditen edhe pranimi i mostrave të analizuar nga një subjekti më 15 shkurt 2018. Produktet e analizuara janë 13 lloje Biskotash për treguesit: Alkalitlet, hiri i patretshëm. Rezultati: Brenda normës. Në këtë praktikë konstatohct se Fletë-shoqërimi i mostrës nuk është plotësuar në përputhje me përcaktimet Iigjore.

Analizohen makarona pa vend-origjine

Ky rast lidhet me mostrat e analizuar nga një subjekt tregtar për makaronat. Data e pranimit të mostrës në laborator është 16 korrik 2018, ndërsa data e mbarimit të provës 26 korrik 2018. Produktet janë 2 lloje makaronash. Treguesi i analizuar: Lagështia dhe aciditeti.

Rezultati: Brenda normës.

“Në praktikën e mësipërme konstatohet se: Raport-provat nuk kanë vendin e kampionimit të mostrës, origjinën, kushtet e ruajtjes”, thekson KLSH.

*KLSH ka kryer një kontroll në Drejtorinë Rajonale të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit Tiranë (DRAKU) për periudhën nga data 1 janar 2018 deri 30 dhjetor 2020. Nga kontrolli rezultojnë shkelje të rënda financiare, të Ligjit për ushqimin dhe vendimeve të qeverisë për kontrollin e cilësisë së produkteve ushqimore, duke mos mbrojtur interesin e konsumatorit.

Qendra Alert

alert.al/

Ekskluzive/ Investigimi - Djath me baktere për konsumatorët, dy në pesë mostra rezultojnë me stafilokok. Ja shkaqet dhe rreziqet për shëndetin e njeriut

Nga Rudina Muça*

Një pjesë të rëndësishme të dietës ushqimore e zënë produktet e bulmetit. Kultura e gastronomisë shqiptare tregon se, familjet shqiptare një herë në ditë konsumojnë qumësht ose nënproduktet e tij. Shpesh herë është dhënë alami për rrezikun që u kanoset konsumatorëve nga produktet që prodhohen e tregtohen jashtë standardeve e veçanërisht ato me origjinë shtazore.

Sipas një investimigimi të bërë nga Qendra ALERT, në kuadër të zbatimit të projektit “Ushqimi, risku masiv për konsumatorët, mungesa e kontrolleve dhe e informimit nga institucionet”, për të mësuar se çfarë cilësie djathi konsumojnë shqiptarët, rezultati i këtij hulumtimi është se, ne ushqehemi me djath të pisët, që është i ngarkuar me mikrobe dhe vë në rrezik shëndetin tonë. Bakteri Stafilokok (Staphylococcus auresus), i cili ka rezultuar në mostrat e analizuara, është shkatar i tetë sëmundjeve të ndryshme.

Gazetarët invetigatitë të kontraktuar nga Qendra Alert, shkuan në subjekte tregtare si supermarkete apo dyqane bulemti, ku blenë 5 kampionë djathi të punishteve/baxhove të ndryshme. Për të qenë sa më korrekt, mënyra e marrjes së monstrave të djathit dhe transporti u bë në prezencë të stafit të laboratorit “Noval”, me qëllim marrjen e mostrave sipas protokolleve zyrtare.

Djathi është blerë në markete të ndryshme të Tiranës, nga seria e produkteve që tregtohen vetëm me etiketën që i vendos shitësi dhe jo të ambalazhuara apo paketuara që në prodhim, për shembull “Djath lope X baxho oseprodhues” dhe çmimin bashkëngjitur.

Qendra Alert kërkoi analizimin mbi ngarkesën mikrobiale të Stafilokokut couagulaz pozitiv, si dhe të prezencës së miellit apo niseshtesë (amidon). Nga pesë kampione të analizuara, dy prej tyre rezultuan me ngarkesë të lartë mikrobiale. Nga ana tjetër, fatmirësisht nga këto analiza mësuam se, nuk jemi duke konsumuar djath të përgatitur me niseshte.

Dr.Blerta Brati

Mjekja mikrobiologe, Dr. Blerta Brati do të na tregojë se çfarë është stofiloku.

“Stafilokokët janë bakterie Gram-pozitive me një diametër 0.8-1 mm, në formë sferike, jo të lëvizshme dhe që nuk formojnë spore. S. aureus është një patogjen human me një impakt madhor në shëndetin publik. Ai është i aftë të infektojë çdo ind të trupit të njeriut, duke shkaktuar një variacion të patogjenitetit, duke filluar nga një infeksion të lëkurës deri në sëmundje të rrezikshme për jetën”, thotë Blerta Brati.

Interprtimi i analizave u bë nga eksperti i sigurisë ushqimore, njëkohësisht Dekan i Fakultetit të Bioteknologjisë Ushqimore në UBT, Kapllan Sulaj. Sipas tij, dy kampione nga pesë të djathit që janë analizuar, kanë rezultuar me ngarkesë të lartë bakteriale dhe në mënyrë kategorike nuk duhet të konsumohen.

Kampioni Nr. 6, djath i bardhë “Mireli” i blerë në Spar

Staphylococcus auresus kuagulazë pozitiv:  Rezultati i analizes për këtë patogjen tregon vlerën 107200 CFU/g ose e shprehur > 1X105 CFU/g. Kjo vlerë tregon një numër të rritur të qelizave të pranishëme për 1 gr. mostër. Referuar Urdhërit Nr. 465 datë, 23.12.2016, Urdhërit Nr.234 të Ministrit të Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave datë 20. 05, 2014 dhe Rregullores së B.E 2073/2005, limiti për këtë tregues varion në varësi të qumeshtit të përdorur si lëndë e parë. Nëse qumështi i përdorur për prodhimin e djathit ka qënë i patrajtuar termikisht atëherë ky tregues varin nga 10 4CFU/g-105 CFU/g djath. Në rastin kur qumështi ka patur një trajtim të lehtë termik me temperaturë më të ulët se ajo e pasterizimit, ky limit varion nga vlera 102 CFU/g -103CFU/g djath. Kur djathi është prodhuar nga qumështi që është trajtuar me temperaturë të lartë si temperatura e pasterizimit. ky limit luhatet nga vlera 10-100 CFU/g.

Prania e niseshtesë (amdidonit): Rezultatet analitike kanë konfirmuar mungesën e amidonit në përbërjen e djathit.

Ndërsa në kampionin e dytë që ka rezultuar me ngarkesë të lartë mikrobiale, eksperti Kapllan Sulaj, nuk arriti të dilte në një konkluzion përfundimtar, sepse kampioni i djathit që u mor në supermarketin e Tiranës nuk ishte i ambalazhuar. Mungesa e informacionit për mënyrën se si është përpunuar qumështi vë në diskutim cilësinë e këtij produkti.

Kampioni Nr. 7, djath i bardhe i blerë në market KMY

Staphylococcus auresus kuagulazë pozitiv: Rezultati i analizës për këtë patogjen tregon vlerën 500CFU/G ose e shprehur > 5X102 CFU/g. (Urdhëri Nr. 465 datë, 23.12. 2016, Urdhëri Nr. 234 të Ministrit të Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave datë 20. 05, 2014). Kjo vlerë tregon një numër të rritur të qelizave të këtij patogjeni.

Prania e nisteshtesë (amdidonit): Rezultatet analitike kanë konfirmuar mungesën e amidonit në përbërjen e djathit.

Siguria ushqimore është pjesë e sigurisë kombëtare, prania e stifilokokut në djath flet për një proces jo korrekt të përpunimit të qumështit në baxhot dhe fabrikat e bulmetit.

Prof.Kristaq Berxholi

“Ky djath, natyrisht nuk duhet të konsumohet, bazuar edhe në kriteret e BE-së, që nuk lejon përdorimin e produkteve me prezencë mikroorganizmash mbi 100.000 cfu/g. Ndotja e produkteve të tillë nga stafilokokët oportunistike, ndodh në rrugë të ndryshme. Njëra është vetë qumështi burim i këtij infeksioni, i cili përdoret për të prodhuar djath me disa menyra si: duke e përgatitur djathin me temperaturë të ngrohjes së qumështit në 38 gradë, diçka e tillë nuk shkakton vdekjen e patogjenëve. Këto baktere në djath, në ditët e para pas përfundimit të prodhimit kanë tendencën të shtohen sepse vlera e pH është 5, por me kalimin e ditevë pH ulët së bashku me numrin e baktereve”, shtoi Kristaq Bërxolli, Ekspert i Sigurisë Ushqimore, ish profesor dhe ish Drejtori i IKV-së (sot ISUV).

Cilësia e djathit të ndotur me bakterie është një tregues kryesor dhe për shëndetin tonë. Mungesa e higjenës ka bërë të mundur zhvillimin e baktereve në djath. Nëse në tryezën tonë ky produkt konsumohet çdo ditë, atëherë jeta e konsumatorit vihen në rrezik. Me djathin e “pisët” në rrezikojmë në mbushim organizmin me baktere.

Dr.Blerta Brati thotë se, Staphylococcus auresus mund të shkaktojë infeksione të vogla të lëkurës; ulçërizime, celulitis, folikulitis; mund të jetë shkaku i sindromës së lëkurës së zhveshur dhe absceseve; mund të çojë në infeksione të mushkërive apo pneumoni; mund të shkaktojë infeksionet e trurit apo meningjit; shkakron infeksionet e kockave apo osteomielit; infeksione në zemër ose endokardit; mund të jetë shkaku i sëmundjeve kërcënuese për jetën, si sindromi i shokut toksik (TSS), Bakteremi dhe septicemi.

“Prezenca e baktereve në djath vjen si pasojë e papastërtis në ferma dhe fabrikat e përpunimit. Për të mbledh 1200 litra qumësht duhet të lidhesh me 60 fermerë. Mungesa e stabilimenteve të mëdha bën që dhe grumbullimi i qumështit të bëhet në kushte jo higjenike. Që të zhdukim stafilokokun në bulmet para se të mjelim qumështin duhet të pastrojmë gjithnjë e lopëve, pasi në to ka hyrë ari i stallës, për këtë arsye këshillohet që pikat e para të qumështit të mos hidhen në enën ku do të mblidhet qumësht”, thotë teknologu Nazif Tivari, i cili është një nga prodhuesit e djathit më të vjetër në Shqipëri. Po përse fermerët shqiptarë preferojnë të punojnë në kushte jo higjenike? “Stallat e tyre janë të pista, jo nga dembelizmi, por padituria. Në regjimin e shkuar, në rajon kishte shkolla profesione, tani as kurse bujqësie nuk zhvillohen më. Fermerit të vogël i mungon këshillimi, ndërsa fermerit të madh mbështetja nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, kjo është dhe arsyeja se, përse ne kemi pak kafshë qumështdhënëse”, tha Tivari.

Nazif Tivari

 “Këtu në baxhon time modeste kam ngritur një mini-laborator dhe çdo ditë bëj analizat e qumështit që dorëzohet nga fermerët. Të gjithë fermerët qumështin e shtojnë me ujë. Unë toleroj deri në 2%. Për mendimin tim, mund të jetë edhe uji ai që ka baktere të ndryshme. Bulmeti është terreni ideal për t’u shtuar këto baktere”, theksoi ai. Por, si zhduket stafilokoku nga djathi?

“Pasi të përpunohet qumështi, djathi nuk duhet nxjerrë menjëherë në treg. Ai duhet të stazhionohet për 45 ditë, duke u mbajtur në një ambient me pak dritë, në temperaturën 20 gradë celcius. Përpunuesit e djathit nuk e respektojnë këtë afat. Ata kërkojnë të hyjnë shpjet në treg, sepse duan të paguajnë  faturat që u detyrohen fermerëve. Nëse pagesa e fermerëve vonohet në baxho, nuk do të ketë më qumësht të freskët”, shtoi Tivari.

Kur  konsumojmë produkte ushqimore jocilësore, për të luftuar mikrobet duhet të kosumojmë medikamente. Nëse konsumatori konsumon vazhdimisht një produkt të tillë, a e vë në rrezik shëndetin?

Hyrida Basha

“Sigurisht që po! Individi fillon nauze, të vjella, dhimbje stomaku, diarre dhe ndonjëherë në rastet më të rënda, ky manifestim shoqërohet me dehidratim, dhimbje koke, dhimbje muskujsh si edhe ndryshime të presonit arterial dhe ritmit të pulsit. Këto situata, përgjithësisht kalojnë shpejt. Rëndimi apo lehtësimi i këtyre simptomave, varet nga disa arsye, si; ndjeshmëria e individit nga toksinat, nga sa i kontaminuar ishte ushqimi, nga sa toksina u përtypën, si edhe nga kushtet e përgjithshme të shëndetit të individit”, tha nutricionistja Hyrida Basha.

Ushqime të pasigurta nuk tregtohen fshehurazi. Ne i gjetëm ato në raftet e supermaketeve të kryeqytetit dhe gjithë vendit. Pavarësisht kësaj, pas historisë së abuzimit me kushtet higjen- sanitare, në Shqipëri çdo ditë prodhohet djath me baktere. Në vend të kalciumit, trupit tonë i japim bakterin stafilokok.

 

 

Në pesë mostrat e analizuara nga Qendra Alert në laboratorin Noval, dy rezultuan me ngarkesa. Ndërsa tri të tjerat brenda standareve shqiptare dhe atyre të Bashkimit Europian.

Kampioni  Nr.3, djath dhie, Bylmet Gjirokastra

Aerobët mezofilë: Mostra e analizuar për këtë tregues (mikroorganizmave që rriten në 30oC) rezulton me vlere <12 CFU/mL. Ky tregues është i ulët dhe referuar këtij produkti, matjet e kryera zakonisht janë në vlera më të larta. (Urdhëri Nr. 465 datë, 23.12. 2016, Urdhëri Nr. 234 te  Ministrit të Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave datë 20. 05, 2014 dhe Udhëzimi Nr.5, datë 25.3.2011).

Prania e nisteshtese (amdidonit): Rezultatet analitike kanë konfirmuar mungesën e amidonit në përbërjen e djathit.

Kampioni Nr.4, djath lope “Erzeni”, Spar

Staphylococcus auresus kuagulazë pozitiv:  Rezultati i analizes për këtë patogjen tregon vlerën <10 CFU/g. Rezultati paraqitur është brenda limiteve të përcaktuara në Urdhërin Nr. 465 datë, 23.12. 2016, Urdhërin Nr. 234 të Ministrit të Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave datë 20. 05, 2014, Udhëzimit Nr.5, datë 25.3.2011 të bazuara në Rregulloren 2073/2005 të B.E.

Prania e nisteshtese (amdidonit): Rezultatet analitike kanë konfirmuar mungesën e amidonit në përbërjen e djathit.

Kampioni  Nr.5, djath “Arla”, i blerë në market EHW

Staphylococcus auresus kuagulazë pozitiv:  Rezultati i analizes për këtë patogjen tregon vlerën <10 CFU/g. Matjet e kryera për numrin e qelizave të këtij patogjeni rezultojnë brenda kufijëve të përcaktuara në Urdhërin Nr. 465 datë, 23.12. 2016, Urdhërin Nr. 234 të Ministrit të Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave datë 20. 05, 2014 të bazuara në Rregulloren 2073/2005 të B.E.

Prania e niseshtesë (amdidonit): Rezultatet analitike kanë konfirmuar mungesën e amidonit në përbërjen e djathit.

*Autorja e shkrimit është gazetare me ekseriencë disavjeçare në media të shkruara dhe elektronike, si dhe ka qenë pjesë e emisioneve televizive investigative. Aktualisht, është pjesë e departamentit të informacionit në televizionin Top Channel.

 

 

Shënim: Ky publikim është ekzkluzivitet i Qendrës ALERT, e cila gëzon të drejtën e autorësisë, bazuar në Ligjin Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Materiali mund të ripublikohet në mediat tjera, vetëm duke cituar burimin në fund dhe të vendoset linku i burimit. Në rast ndryshimi titulli nga mediat, në fund të shkrimit duhet të saktësohet, se cili ka qenë titulli i tij. Në të kundërt, çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi, sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016

© Qendra ALERT – Alert.al

Akulloret Mars, Snickers, Bounty etj me Oksid Etileni gjenden edhe në Shqipëri. AKU është në dijeni, nuk njoftoi konsumatorët për rrezikun, po merr masa për heqjen nga tregu të 4 loteve

Lajmi i një sërë produktesh akullore si akullore dhe bislota, prodhim i markave të njohura ndërkombëtare, si Snickers, Smarties, M&M’s, Lion, Nestlé, Pilpa etj, janë me përmjajtje të Oksidit të etilenit, dhe që disa vende të BE, si Franca, Belgjika, por edhe Serbia e Qipro i kanë hequr nga tregu, është i frikshëm për konsumatorët. Aq më tepër për shqiptarët, të cilët nuk kanë asnjë informacion që këto produkte gjenden dhe në vendin tonë, të importuara nga distributorë të ndryshëm. Skandali thellohet kur, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, prej disa ditësh është në dijeni të këtij fakti dhe ka marrë të gjitha masat e nevojshme për t’i tërhequr ato nga tregu. Por, nuk ka informuar për asnjë rast të vetëm konsumatorët që të mos blejnë produkte të tilla, duke i specifikuar numrin e lotit, apo edhe afatet e prodhimit e përdorimit, sipas loteve, shoqëruar dhe me emërat e produkteve.

Burime nga Autoriteti Kombëtar i Ushqimit bëjnë të ditur për Qendrën Alert dhe Aletrt.al se, ky institucion është sinjalizuar nga institucione ndërkombëtare nëpërmjet sistemit RASFF për këtë problem. Bëhet fjalë për produktet e lartpërmendura, por jo për të gjithë sasinë, vetëm për 4 lote. Në fakt, AKU duket që e ka marrë mjaft seriozisht këtë çështje dhe menjëherë, nëpërmjet shkresave zyrtare, si dhe postës elektronike, u ka kërkuar distributorëve që të marrin masa urgjente për teqheqjen e tyre nga tregu. Gjithashtu, vec distributorëve, sipas të njëjtave burime, AKU u ka kërkuar dhe rrjeteve të marketeve, që lotet kontrete të akulloreve t’i heqin nga frigoriferët e tyre. Një punë që realisht duket serioze dhe për t’u përshëndetur. Por, gjithmone me këtë institucion ndodh diçka, nga e cila, konsumatori është tërësisht i pambrojtur. Në Ëeb-in zyrtar, por edhe në rrjetet sociale që AKU përdor për të reklamuar numrin e përditshëm të inspektimeve, minimalja që mund dhe duhet të bënte, ishte njoftimi i konsumatorëve, të cilët duhet t’i vinte në dijeni për problemin në fjalë, t’u jepte informacion për emrat e produkteve me probleme, si dhe numrat e loteve respektive. Dalja publike në media mund të mos ishte zgjidhja më e mirë, për shkak të riskut për dëmtim imazhi të kompanive e humbjes së miliona eurove nëpër gjyqe, që sigurisht paguhen nga taksat e shqiptarëve, por një komunikim në rrjetem nga ku mediat do të bënin sërish një punë të mirë informuese për konsumatorit, do të ishtë minimalja e mundshme. Fundja, AKU-në e detyrojnë të komunikojnë risk për konsumatorët, edhe Ligji “Për Ushqimin”, edhe VKM “Për Organizimin Funksionimin e AKU”. Kjo mënyrë informimi e konsumatorit duhet të bëhej me patjetër, pasi derisa distributorët të tërhiqnin produktet mbrapsht, derisa marketet të merrnin njoftimin e të hiqnin akulloret ose produktet tjera nga frigoriferët, konsumatorët do të konsumonin produkte të tilla. Dhe, kjo ka ndodhur, pasi nuk kanë pasur informacion. Akullore të tilla, pra nga markat në fjalë, gjënden në çdo skaj të Shqipërisë, aq më tepër në rrjetet e marketeve, dyqanet e lagjeve, ndërsa e gjithë zona e bregdetit është e tejmbushur.

Lajmi i meparshem i publikuar per rrezikun nga keto produkte:

Me prezencë Oksidi etileni kancerogjen, akulloret Mars, Snickers, Twix, Bounty dhe M&M ndalohen në disa vende të BE, Serbi e Qipro. Po në Shqipëri?

Qendra Alert – Alert.al

Me prezencë Oksidi etileni kancerogjen, akulloret Mars, Snickers, Twix, Bounty dhe M&M ndalohen në disa vende të BE, Serbi e Qipro. Po në Shqipëri?

Një lëndë toksike është zbuluar së fundmi në një sërë produktesh të ëmbla ushqimore, më së shumti akullore dhe biskota. Alerti është  nisur fillimisht nga autoritetet e kontrollit ushqimor në Francë dhe Belgjikë, dhe më pas është përhapur dhe në vende të tjera të Unionit.

Produktet në fjalë i përkasin kryesisht kompanive të mëdha të tilla si Snickers, Smarties, M&M’s, Lion, Nestlé, dhe Pilpa. Për këtë rrezik janë njoftuar dhe të gjithë distributorët kryesorë të këtyre firmave dhe një listë e plotë e përditësuar me këto produkte të rrezikshme ushqimore mund të gjendet në linkun këtë link: Liste-produits-ETO-2021-hors-sesame

Vlen që të theksohet se këto produkte janë ndaluar edhe në vendet e tjera të rajonit, të cilat nuk janë anëtare të Bashkimit Europian, të tilla si Serbia dhe Qipro.

Ministri i Shëndetësisë i Qipros është shprehur për mediat që kishin marrë informacion që disa seri të produkteve të akulloreve Bounty, Snickers dhe Twix, të cilat gjendeshin në treg janë të kontaminuara me një lëndë kancerogjene, oksidin e etilenit, dhe janë ndaluar që të tregtohen.

Oksidi i etilenit, i cili është i ndaluar në vendet e BE, është një gaz pa ngjyrë, i cili merr flakë shumë lehtë, dhe përdoret në industrinë ushqimore si një sterilizues. Sipas ekspertëve ai ka aftësinë që të dëmtojë ADN-në si dhe të shkaktojë kancer.

Po ashtu, në mënyrë të njëkohësishme me vendet e BE-së, edhe autoritetet e ushqimit në Serbi kanë urdhëruar tërheqjen e këtyre produkteve nga tregu. Sipas tyre oksidi i etilenit E410, i cili përdoret në shumë prodhime akulloresh të tilla si Mars, M&M, Snickers dhe Twix, është i ndaluar që të përdoret në ushqimet që tregtohen brenda BE-së sepse klasifikohet si një substancë që shkakton mutacione gjenetike, është karcerogjene si dhe është toksike për riprodhimin’.

Është e rëndësishme që masa urgjente të merren edhe nga autoritetet shqiptare, sepse këto produkte janë të përhapura gjerësisht në treg sidomos gjatë muajve të verës.

Burimet:

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1768525.html?fbclid=IwAR3k8YSEzZzacUmXdzG3EZRTvgEzRrWqki24e-fvrC_LM-Mot4GdMUUS0ZU

Some Bounty, Snickers and Twix ice creams withdrawn

https://www.serbianmonitor.com/en/mm-snickers-and-twix-ice-cream-to-be-recalled-from-serbian-shops-due-to-having-too-much-ethylene-oxide/

Qendra Alert – Alert .al

EKSKLUZIVE/ Raporti i KLSH 2018-2020: AKU s’ka dokumente për mijëra kg mish të sekuestruar në Kavajë e Rrogozhinë, dyshohet se u shitën në Tiranë

Mishin që u sekuestrohej tregtarëve në Rrogozhinë e Kavajë, inspektorët e AKU e çonin në “ruajtje” tek frigoriferët privat në Tiranë. Më vonë bënin një procesverbal asgjësimi. Gjasat janë se këto përfundonin sërish në treg, pasi KLSH* në kontrollin e bërë në DRAKU Tiranë, nuk ka gjetur asnjë dokument që të vërtetojë se këto sasi mishi janë asgjësuar.

Mishi “ruhej” tek frigoriferi privat

Kontrolli i KLSH nis me autorizimin e datës 23 janar 2018, sipas të cilit, janë nisur inspektorët për asgjësim të mishit dhe nënprodukteve të tij të konfiskuara në njësitë e tregtimit të mishit, peshkut, etj, për periudhën 30 dhjetor 2017 deri me 22 janar 2018.

Në Procesverbal inspektimin, Vendimin Përfundimtar të mbajtur në subjektin X, cilësohet sasia në total 1160 kg (pa certifikatë veterinare), transportuar me mjetin me targë. Por në proces verbal nuk përshkruhet dhe nuk është vlerësuar vlera në lekë e sekuestrimit të sasisë së mishit të asgjësuar.

Mishi i konfiskuar është dërguar pranë subjektit privat, i cili është vetë objekt inspektimi nga AKU. Ky veprim, sipas auditimit, nuk mbështetet në asnjë bazë ligjore, pra është kryer në kundërshtim me procedurën e përcaktuar në ligjin “Për kundërvajtjet administrative”.

Referuar këtij veprimi të inspektorëve, arrihet në konkluzionin se ky është kryer në tejkalim të kompetencave ligjore, në kushtet e mungesës së minimulisht të një akti ligjor (kontratë qiraje për dhomë/magazinë frigoriferike) midis institucionit dhe subjektit, në të cilin është dërguar malli i konfiskuar.

Sipas KLSH është cenuar siguria ushqimore, pasi në çdo moment subjekti, në të cilin është dërguar malli i konfiskuar (ku theksojmë se në këtë praktikë nuk administrohet as dokumenti i pranimit nga subjekti, të mallit të konfiskuar), mund ta nxjerrë në treg mishin, mund ta trajtojë, përpunojë dhe ta përdorë për një qëllim tjetër, si dhe ndikon negativisht në konkurrencën në treg.

Nga ana tjetër, në asgjësimin e pretenduar të sasisë së mishit, nuk janë prezent përfaqësuesi i subjektit të mallit të konfiskuar ose përfaqësues tjetër ligjor nga institucionet e Mjedisit dhe Tatimeve.

“Në praktikën e mësipërme, dokumentacioni i paraqitur është i paplotë dhe nuk dokumenton vërtetësinë e kryerjes së asgjësimit”, thekson KLSH.

Por ka edhe një fakt që përforcon mendimin se abuzimet nuk janë të rastësishme. Në autorizimin e lëshuar nga ish/Drejtori i DRAKU Tiranë për kryerjen e asgjësimit, është i njëjti grup që ka kryer inspektimin dhe sekuestrimin. Pra, ky është një konflikt interesi i inspektorëve.

“Zhduken” 5 qengja, zbulohet mashtrimi i inspektorëve

Sipas pasqyrës, rezulton se nga periudha 30 dhjetor 2017 deri 22 janar 2018 janë gjithsej 1215.4 kg mish nga të cilat janë asgjësuar 1160 kg, dhe nuk dokumentohet asgjësimi i 53.4 kg mish qengji ( 4 qengja).

-Në një prej subjckteve, tek Y, ku janë konfiskuar 12.8 kg mish qengji dhc 60.9 kg mish vici, nga të cilat janë asgjësuar 60.9 kg dhe janë lënë pa u asgjësuar 12.8 kg ( edhe këtu mungon një qengj).

Në vazhdën e shkeljeve, KLSH trajton edhe procesverbalin e asgjësimit, ku nuk përshkruhet saktë formulari me të gjitha specifikimet, nuk është cilësuar data e marrjes së vendimit, sasia për çdo rast dhe vlera totale e asgjësimit.

Gjithashtu, nga komunikimi me koordinatorin e sektorit të inspektimit të produkteve me origjinë shtazore, si dhe nga inspektimi i kryer në subjektin Y thuhet se: “Ka  mbyllur aktivitetin”. Mirëpo konstatohet se nuk ka asnjë dokumentacion bashkagjitur praktikës, me qëllim vërtetimin nga ana e inspektorëve të faktit se ky subjekt është mbyllur.

Këto veprime janë në kundërshtim me rregulloren e brendshme “Për   organizimin dhe funksionimin e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit”.

Me sa duket abuzimet e inspektorëve kanë lënë pas shumë gjurmë. Konstatohet se ndaj subjektit Y nuk janë kryer inspektime në vijim, për të evidentuar nëse dyqani vazhdon të ushtrojë aktivitet apo jo.

Theksojmë se nga verifikimi i grupit të auditimit në QKB, rezulton se subjekti Y është aktiv. Auditimi ka dalë në konkluzionin se “inspektimi i kryer nga inspektorët nuk pasqyron me vërtetësi situatën reale të subjektit të kontrolluar”.

Mishi i Rrogozhinës tek tregtari në Tiranë

Sipas autorizimit me datë 21 dhjetor 2018, inspektorët janë dërguar për asgjësim të mishit dhe nënprodukteve të mishit të konfiskuara në njësitë e tregtimit të mishit, peshkut, etj, përgjatë periudhës 14 nëntor 2018 deri më 19 dhjetor 2018.

Mishi i konfiskuar në sasinë 18.8 kg është dërguar pranë subjektit privat, i cili është vetë objekt inspektimi nga AKU, veprim i cili nuk ka

asnjë bazë 1igjore që lejon kryerjen e tij.

Sipas grupit të auditimit, “është cenuar siguria ushqimore, pasi në çdo  moment subjekti, në të cilin është dërguar malli i konfiskuar (ku theksojmë se në kete praktikë nuk administrohet as dokumenti i pranimit nga subjekti, të mallit të konfiskuar), mund ta nxjerrë në treg atë, mund ta trajtojë, përpunojë dhe ta përdorë për një qëllim tjetër. Kjo ndikon negativisht edhe në konkurrencën në treg”.

Ndërkaq, nuk administrohet procesverbali i asgjësimit, i cili duhet të nënshkruhet nga të gjithë pjesëmarrësit në procedurën e asgjësimit (Inspektoret e Tatimeve, Inspektorët e DRAKU dhe Inspektoret e TSHMPOT), dokumenti i transferimit të mbetjeve, sipas përcaktimit të bërë në VKM “Për miratimin e rregullave për transferimin e mbetjeve jo të rrezikshme dhe të dokumentit të transferimit të mbetjeve jo të rrezikshme”. Në këtë kuadër, vihet re se nuk dokumentohet me foto ngarkimi i produkteve në mjetin e transportit dhe dërgimi i tyre në landfill.

Këto shkelje përsëriten edhe në datën 23 janar 2018, kur janë autorizuar inspektorët  për asgjësim të mishit dhe nënprodukteve të mishit të konfiskuara në njësitë e tregtimit të mishit, peshkut,etj. Bëhet fjalë për periudhën 30 dhjetor 2017 deri me 22 janar 2018.

Sipas auditimit, nuk ka asnjë dokument përse është sekuestruar sasia e mishit e marrë nga subjektet në Qytetin e Rrogozhinës, si është bërë hyrje në frigoriferin e kompanisë në Tiranë, ku dhe lihet në ruajtje.

Gjithashtu, në asgjësimin e pretenduar të sasisë së mishit nuk janë prezent përfaqësuesi i subjektit të mallit të konfiskuar ose përfaqesues tjetër ligjor.

“Në praktikën e mësipërme dokumentacioni i paraqitur është i paplotë dhe nuk vërteton e kryerjen e veprimit si dhe trasportimin nga Rrogozhina në Tiranë”, thekson raporti i KLSH.

Përveç shkeljeve ligjore, inspektimi ka edhe konflikt interesi. Në autorizimin e lëshuar nga drejtori i DRAKU për grupin e asgjësimit të mallit është një inspektor i cili ka kryer sekuestrimin dhe përsëri është vendosur në kryerjen e asgjësimit të sasisë 29.6 kg mish viçi.

Konkluzioni i i KLSH është: “Në praktikën e mësipërme dokumentacioni i paraqitur është i paplotë, nuk dokumenton vërtetësinë e kryerjes së veprimit”.

Pra, AKU nuk ka vërteton se ku kanë përfunduar mijëra kilogramë mish, që tregtohej në mënyrë të parregullt. Me të drejtë KLSH dyshon në “vërtetësinë’ e asgjësimit të këtyre sasive të mishit të sekuestruar. (vijon)

*KLSH ka kryer një  konktroll në Drejtorinë Rajonale të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit Tiranë (DRAKU) për periudhën nga data 1 janar 2018 deri 30 dhjetor 2020. Nga kontrolli rezultojnë shkelje të rënda financiare, të Ligjit për ushqimin dhe vendimeve të qeverisë për kontrollin e cilësisë së produkteve ushqimore, duke mos mbrojtur interesin e konsumatorit.

Qendra Alert

alert.al/