Menu

Konsumatori

Dioksid titani: nuk konsiderohet më i sigurt si aditiv për ushqimin për kafshë

Dioksidi i titanit nuk mund të konsiderohet më i sigurt kur përdoret si shtesë në ushqimin e kafshëve, ka përfunduar EFSA. Vlerësimi nga Paneli i EFSA-së për Aditivët dhe Produktet ose Substancat e Përdorura në Ushqimin e Kafshëve ndjek përfundimin e arritur nga Paneli i EFSA-së për Aditivët dhe Aromat e Ushqimit që përbërja e njëjtë nuk mund të konsiderohet më e sigurt kur përdoret si shtesë ushqimore.

Paneli për Aditivët dhe Produktet ose Substancat e Përdorura në Ushqimin e Kafshëve nuk mund të përjashtonte shqetësimet në lidhje me gjenotoksicitetin, e cila është aftësia e një substance për të dëmtuar ADN-në, materialin gjenetik të qelizave.

Pas gëlltitjes orale, thithja e grimcave të dioksidit të titanit është e ulët, por ato mund të grumbullohen në trup. Kjo, së bashku me mungesën e të dhënave, bene që paneli nuk mund të konkludonte mbi sigurinë e TiO2 për kafshët, konsumatorët dhe mjedisin. Lidhur me sigurinë e përdoruesit, dioksidi i titanit konsiderohet potencialisht kancerogjen nga inhalimi.

Dioksidi i titanit aktualisht është i autorizuar për përdorim si një agjent ngjyrosës.

  • Siguria dhe efikasiteti i një aditivi ushqimor të përbërë nga dioksid titaniumi për të gjitha llojet e kafshëve (Shoqata e Prodhuesve të Dioksidit të Titanit).

Linku për opinionin e plote shkencor është:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6630

 

 

Vera është këtu - mos harroni protokollet e sigurisë për produktet ushqimore. Rrezikoheni nga...

Çdo verë, e gjejmë veten duke festuar fundjavat me ushqim të bollshëm, mish në zgarë, pije apo produkte të tjera të freskëta. Protokollet e sigurisë rekomandojnë trajtimin e duhur të produkteve. Idetë e gabuara të trajtimit të ushqimit janë të dëmshme për konsumatorët. Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, frutat dhe perimet e papërpunuara mund të përmbajnë mikrobe të dëmshme, të tilla si Salmonella, E. coli dhe Listeria. Një përqindje e madhe e sëmundjeve të transmetuara nga ushqimi shkaktohen nga mikrobet në produktet e freskëta.

“Një keqkuptim i zakonshëm që shoh është në lidhje me procesin e larjes së fruta – perimeve”, tha Ravi Jadeja, specialist i sigurisë ushqimore për Qendrën e Produkteve Ushqimore dhe Bujqësore të Ushqimit të Universitetit Shtetëror në Oklahoma Robert M. Kerr. (FAPC). “Një nga metodat më të sigurta të larjes së prodhimeve është të lani çdo prodhim nën ujë të rrjedhshëm të pijshëm”, tha Jadeja. “Përdorni larës të aprovuar vetëm për larjen e produkteve. Shumë sasi klori nuk është e përshtatshme për larjen e produkteve.” Një sasi e tepërt e klorit në ujin e larjes mund të prodhojë kancerogjene, gjë që do ta bënte prodhimin të pasigurt për konsum. “Konsumatorët duhet të jenë gjithmonë të kujdesshëm kur trajtojnë dhe ruajnë produktet”, vijoi Jadeja. “Kontakti me një sipërfaqe jo-sanitare, të tilla si një dërrasë prerëse e përdorur për të trajtuar mish të papërpunuar, mund të ndotë lehtë produktin”.

FAPC rekomandon këshillat e mëposhtme të sigurisë ushqimore kur shijoni produktet këtë verë:
Blerja
Gjeni prodhime që nuk janë të mavijosura ose të dëmtuara
Ndani produktet nga mishi i papërpunuar, shpezët dhe prodhimet e detit
Ruajtja
Ruani frutat dhe perimet e prera në frigorifer
Brenda 2 orësh pasi t’i keni prerë, qëruar ose gatuar fruta ose perime, vendoseni ato në frigorifer në një enë të pastër
Përgatitja
Lani duart dhe enët e kuzhinës para dhe pas trajtimit të produkteve
Kur është e mundur, përdorni një pllakë prerëse për prodhime të freskëta dhe një tjetër për mishin e papërpunuar, shpendët dhe prodhimet e detit
Lajini produktet nën ujë të rrjedhshëm për të parandaluar që mikrobet e lëkurës të futen brenda në fruta ose perime
Larja e frutave dhe perimeve me sapun ose detergjent nuk rekomandohet
Largojini zonat e dëmtuara ose të mavijosura të produkteve dhe hidhni çdo produkt që duket i kalbur.
Burimi: Food Safety News
Qendra ALERT / Alert.al

Një studim i ri për gjenet e pulave që mund të parandalojë bakteret e dëmshme

Një studim nga Instituti Roslin i botuar në BMC Genomics (https://bmcgenomics.biomedcentral.com/) ka identifikuar gjenet tek pulat që mund të ofrojnë rezistencë ndaj baktereve të dëmshme që gjenden zakonisht tek shpendët, të cilat dhe mund të informojnë mënyrat për të kufizuar rrezikun e helmimit ushqimor tek njerëzit. Sipas Institutit Roslin, studimi identifikoi një numër të madh gjenesh në zorrët e pulës që mund të përcaktojnë nëse zogjtë janë rezistentë ndaj Campylobacter.
Campylobacter shkakton rreth 1.5 milion sëmundje çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Njerëzit mund të infektohen nga Campylobacter duke ngrënë shpendë të gjalla ose të pazierë ose duke ngrënë diçka të prekura nga shpezët. Ata gjithashtu mund ta marrin atë nga ngrënia e ushqimeve të tjera, duke përfshirë ushqime deti, mish dhe produkte, duke kontaktuar me kafshët dhe duke pirë ujë të patrajtuar. Megjithëse njerëzit me infeksion Campylobacter shërohen zakonisht vetë, disa kanë nevojë për trajtim me antibiotikë.
Në mënyrë të veçantë, Campylobacter jejuni është shkaku kryesor i gastroenteritit bakterial tek njerëzit dhe trajtimi ose konsumimi i mishit të shpendëve të kontaminuar është një burim kryesor i infeksionit. Shkencëtarët thonë që mbarështimi selektiv i shpendëve që shfaqin rezistencë të lartë ndaj Campylobacter është një strategji e mundshme kontrolli ndaj Campylobacter.
Shkencëtarët studiuan përgjigjen globale të transkriptimit të linjave të pulave të racave që ndryshojnë në rezistencën e tyre ndaj kolonizimit të C. Jejuni. Vështrimet nga ky studim mund të informojnë kërkimet e mbarështimit të pulave të që kanë më pak të ngjarë të mbajnë bakteret Campylobacter, dhe kështu të kufizojnë rrezikun për konsumatorët e pulave.
“Campylobacter është i pranishëm në më shumë se gjysmën e pulave të shitura, që përfaqëson një rrezik të rëndësishëm për konsumatorët, dhe shumimi i shpezëve rezistente ndaj baktereve është një mënyrë e mundshme për ta trajtuar këtë,” tha Dr. Mark Stevens, Kryetar i Patogjenezës Mikrobike në Instituti Roslin. “Hulumtimi ynë po hedh dritë mbi mënyrën se si përbërja gjenetike e pulave ndikon në reagimin e tyre ndaj baktereve, të cilat mund të informojnë mënyrat e shumimit të pulave rezistente ndaj Campylobacter dhe në këtë mënyrë të përmirësojnë sigurinë e ushqimit.”

Studiuesit testuan efektet e infeksionit Campylobacter në pulat rezistente ose të ndjeshme ndaj baktereve. Analiza e indit të zorrëve tregoi ndryshime në aktivitetin e një numri të madh gjenesh, përfshirë disa gjene në imunitet. Ndryshimi midis këtyre gjeneve në pulat e ndjeshme dhe rezistente mund të shpjegojë pjesërisht përgjigjen e tyre ndaj Campylobacter.

Për më shumë informacion në lidhje me Campylobacter, ju lutemi vizitoni: about-campylobacter.com.

Instituti Roslin është një institut kryesor botëror në kërkimin e shkencës së kafshëve dhe është pjesë e Kolegjit të Mjekësisë Veterinare, Universiteti i Edinburgut.

Burimi: Food Safety News

Qendra ALERT / Alert.al

Pa kushte higjienike, shihni ku prodhohen makaronat! Policia zbulon dy punishte të fshehta në Peshkopi

Dy punishte të fshehta prodhonin makarona per tregun. Policia e Dibrës  ka arrestuar dy pronare dhe ka bllokuar “fabrikat” e tyre që ishin në kushte të papërshtatshme higjene.

Nga specialistët e Seksionit për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në DVP Dibër, filloi procedimi penal për shtetasit Musa Kurti, 55 vjeç, banues në Shupenzë, Maliq Pana, 65 vjeç, banues në Peshkopi.

Procedimi penal ndaj tyre filloi pasi, gjatë kontrolleve të ushtruara nga Specialistët për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në bashkëpunim me Autoritetin Kombëtar Ushqimor, kanë ushtruar kontrolle të befasishme në disa punishte   që dyshoheshin se përdoreshin në mënyrë të kundërligjshme për prodhimin e ushqimit për konsum.

Si rezultat në Shupenzë është bllokuar punishtja e Kurtit dhe në qytetin e Peshkopisë është bllokuar punishtja e Panës,  pasi janë konstatuar duke prodhuar  produkte ushqimore në kushte të pa përshtatshme higjenike në kundërshtim me ligjin ‘Për Ushqimin’, dhe aktivitetin e ushtronin  pa qenë të rregjistruar pranë organeve tatimore.

Njoftimi i Policisë

Finalizohet me sukses operacioni policor i koduar “PUNISHTJA” kundër informalitetit, për goditjen e veprimtarisë së kundërligjshme të prodhimit të produkteve ushqimore.

Bllokohen dy punishte që përdoreshin për prodhimi ushqimi, procedohen penalisht 2 pronarët.

Nga specialistët e Seksionit për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në DVP Dibër, filloi procedimi penal për shtetasit :

  1. K., 55 vjeç, banues në Shupenzë
  2. P., 65 vjeç, banues në Peshkopi.

Procedimi penal ndaj tyre filloi pasi, gjatë kontrolleve të ushtruara nga Specialistët për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në bashkëpunim me Autoritetin Kombëtar Ushqimor, kanë ushtruar kontrolle të befasishme në disa punishte  që dyshoheshin se përdoreshin në mënyrë të kundërligjshme për prodhimin e ushqimit për konsum.

Si rezultat   në  Shupenzë është bllokuar  punishtja e  shtetasit M. K., dhe në qytetin e Peshkopisë është bllokuar punishtja e shtetasit M. P.,  pasi janë konstatuar duke prodhuar  produkte ushqimore në kushte të pa përshtatshme higjenike në kundërshtim me ligjin ‘Për Ushqimin’, dhe aktivitetin e ushtronin  pa qenë të rregjistruar pranë organeve tatimore.

Materialet procedurale  iu referuan Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Dibër, për veprat penale “Mashtrimi me produktet ushqimore”, “Fshehja e të ardhurave” dhe “Ushtrimi i aktivitetit pa qenë i regjistruar pranë organeve tatimore”.

alert.al/

ERRU propozon rritje 4-fish të çmimit të ujit, do të unifikohet fatura në të gjithë vendin

Enti Rregullator i Ujit ka propozuar katërfishimin e çmimit të ujit me qëllim bashkimin e ndërmarrjeve të Ujësjellës-Kanalizimeve. Siaps raportit kërkohet që të vendoset një tarifë e njëjtë për të gjitha bashkitë që kap vlerën e 1 mijë e 400 lekëve nga 350 lekë që është më e ulëta aktualisht, Vetë ERRU e pranon që kjo do sillte kosto dhe probleme të mëdha.

Enti Rregullator i Ujit ka propozuar së fundmi katërfishimin e faturës minimale të unifikuar të ujit.

Në raportin ‘Alternativat e agregimit të sektorit të ujësjellës kanalizimeve’ propozohen dy varinate për bashkimin e ndërmarrjeve.

Në një prejalternativave kërkohet që të aplikohet një tarifë e njëjtë në të gjithë vendin që kap vlerën e rreth 1400 lekëve në muaj, ndërsa aktualisht ajo varion nga 350 deri në 2,000 lekë në muaj.

Vetë ERRU-ja e pranon se kjo do të krijonte kosto dhe probleme të mëdha.

“Vlera relativisht e lartë e faturës së unifikuar do të krijonte probleme sociale për bashkitë në të cilat aktualisht aplikohen tarifa mjaft të ulëta sidomos për zonën verilindore, ku procesit duhet ti paraprihet me një politikë subvencionimi të tarifave.”

Ndërkohë që në variantin e dytë propozohet bashkim gradual mbi baza vullnetare dhe me iniciativë nga qeveria qendrore.

ERRU rekomandon se për seleksionimin e 2-3 shembujve pilot duhen mbajtur parasysh 5 kritere.

Në një prej këtyre pikave kërkohet që të bashkohet një shoqëri që është financiarisht e qëndrueshme me një ose disa të tjera që kanë performancë të dobët financiare.

Më herët ishte Ministria e Financave e cila propozi që borxhet që Ujësjellësit kanë për energjinë të futen në faturën e ujit, duke sjellë kështu një kosto më të madhe për qytetarët.

Ndërmarrjet e Ujësjellësit kanë krijuar një stok prej 17 miliardë lekësh për detyrime të prapambetura kundrejt OSHEE deri në fund të vitit 2020, pjesa më e madhe  tyre, konkretisht 9 miliardë prej tyre janë kamatë vonesa.

alert.al

Gripi i shpendëve/ Ministria e Bujqësisë kërkon ndalimin e shitjes së tyre në rrugë dhe hapësira publike

Ministria e Bujqësisë kërkon nga çdo bashki në vend që të marrë masa për ndalimin e tregtimit të shpendëve në rrugë dhe hapësira të tjera publike.

Në kuadër të situatës epidemiologjike në popullatën e shpendëve në vendin tonë, ministrja e Bujqësisë dhe e Zhvillimit Rural Milva Ekonomi zhvilloi dje një takim virtual të koordinuar nga Ministria e Brendshme përmes Këshillit Konsultativ, me përfaqësues nga Bashkitë.

Ministrja Ekonomi kërkoi nga përfaqësuesit e bashkive, koordinimin e masave në nivel bashkie dhe njësie Administrative për parandalimin e influencës aviare sikurse përcaktohet edhe në planin e masave.

Kështu, detyrë e çdo bashkie është raportimi ditor i koordinuar mes këtij institucioni dhe kryepleqve ndërgjegjësimi i fermerëve për situatën.

Gjithashtu, në planin e masave kërkohet nga bashkitë kontroll i tregjeve të gjësë së gjallë, ndalimi i tregtimit të shpendëve në rrugë apo hapësira publike dhe kontroll të lëvizjes së shpendëve.

Prej datës 8 qershor kur ISUV konfirmoi rastet e para me gripin e shpendëve, Qendra kombëtare e Krizës e ngritur në ministrinë e Bujqësisë dhe të Zhvillimit Rural po ndjek me vëmendje situatën dhe po koordinon planin e zbatimit të masave në terren.

Nga ana tjetër, shërbimi kombëtar veterinar është në gadishmëri për t’i ardhur në ndihmë çdo fermeri për asgjësimin e shpendëve të prekur apo të dyshuar nga influenca aviare.

Gripi i shpendëve/ Eksperti: Mishin e pulës ta zieni në 70 gradë, mos e prekni me duar

Virusi i gripit të shpendëve H5N8 në vendin tonë ka rritur panikun e qytetarëve, pas konfirmimit të 3 vatrave në Dajt, Fushë-Krujë dhe një fshat në Tropojë.

Për të folur rreth këtij virusi, ishte sot i ftuar në studion e “Wake Up” në Top Channel , eksperti i ushqimit, Adbyl Sinani.

Prof. Dr., Sinani u shpreh se kërkohet një kujdes i madh dhe se duhet të dimë origjinën nga vjen virusi, në mënyrë që të mos blejmë mish pule në atë vend.

“Kur të shohim një pulë që ka lot në sy, jashtëqitje si ujë dhe e trullosur, duhet që ta izolojmë atë. Jo vetëm atë, por edhe pulat e tjera. Nëse ne dimë zonat që i ka dhënë autoritetet përkatëse, atëherë nuk konsumojmë mishin e marrë atje. Autoriteti i ushqimit duhet të bëjë analizat. Virusi nuk e prek lehtë organizimin e njeriut, prek proteinën e pulës”, tha eksperti i ushqimit.

Sipas Sinanit, mishin e pulës duhet të ziejmë minimumi në 70 gradë si dhe nuk duhet ta prekim me duar, pasi nuk e di nëse ka apo nuk ka virus.

“Nëse e prekni me duar, aty është rreziku. Por nëse përdorni doreza është në rregull”, tha eksperti i ushqimit, i cili shtoi se porosia kryesore është që të largohesh nga konsumimi i pulës në ato vatrat që janë bërë të ditura se ka virus.

Sinani vijoi duke thënë se mishi futet edhe në sallam, e si pasojë kërkohet një analizë e të gjitha produkteve të mishit të pulës.

I pyetur nëse njerëzit duhet që të rrinë të qetë, eksperti i ushqimit tha “jo”. “Duke menduar se çfarë hoqëm nga Covid, tani duhet të jemi më të kujdesshëm. Kërkohet një kontroll edhe më i madh. Kohët e fundit është bërë një punë shumë e madhe në drejtim të kësaj. Vetë konsumatori e di që mishi ruhet në një temperaturë të caktuar, e nëse temperatura është më e lartë në supermarketin ku e blen, atëherë kuptohet se mishit i kanë ikur disa proteina”, shtoi Sinani.

Top Channel

Ermira Gjeci jep lajmin e mirë: Shqipëria fillon Dialogun e parë Kombëtar mbi Sistemin e Qëndrueshëm të Ushqimit

Zv/ministrja e Bujqësisë nëpërmjet një statusi në Facebook ka bërë me dije se Shqipëria ka filluar Dialogun e parë Kombëtar mbi Sistemin e Qëndrueshëm të Ushqimit.

Statusi i saj

Shqipëria fillon Dialogun e parë Kombëtar mbi Sistemin e Qëndrueshëm të Ushqimit.

Shpresojmë të arrijmë ndryshimin e sjelljes duke identifikuar sfidat e vërteta në sistemet ushqimore në Shqipëri, duke ndërtuar partneritet me palët e interesit ndër-sektoriale dhe të të gjitha niveleve, dhe duke promovuar edukimin mbi sistemin e qëndrueshëm të ushqimit, sigurinë e ushqimit dhe të ushqyerit.

“Nga ushqimi, të ushqyerit dhe shëndeti, te sistemet ushqimore të barabarta dhe të qëndrueshme në Shqipëri”.

Albania initiates first National Dialogue on Sustainable Food System.

Ëe hope to achieve the behaviour change by identifying the real challenges in food systems in Albania, building partnership ëith multi-sectoral and multi-level stakeholders and promoting education on the sustainable food system, food safety and nutrition.

“From food, nutrition, and health, to equitable, resilient and sustainable food systems in Albania”.

Ushqim i sigurt tani për një të nesërme të shëndetshme! 420 mijë njerëz vdesin çdo vit nga ushqimi i kontaminuar

Dita Botërore e Sigurisë Ushqimore që festohet në çdo 7 Qershor synon të tërheqë vëmendjen dhe të frymëzojë veprime për të ndihmuar në parandalimin, zbulimin dhe menaxhimin e rreziqeve që vijnë nga ushqimi, duke kontribuar në sigurinë ushqimore, shëndetin e njeriut, prosperitetin ekonomik, bujqësinë, aksesin në treg, turizmin dhe zhvillimin e qëndrueshëm. Tematika e këtij viti, “Ushqim i sigurt sot për një të nesërme të shëndetshme”, thekson se prodhimi dhe konsumi i ushqimit të sigurt ka përfitime të menjëhershme dhe afatgjata për njerëzit, planetin dhe ekonominë. Njohja e lidhjeve sistematike midis shëndetit të njerëzve, kafshëve, bimëve, mjedisit dhe ekonomisë do të na ndihmojë të plotësojmë nevojat e së ardhmes. Duke njohur barrën globale të sëmundjeve të transmetuara nga ushqimi, të cilat prekin individë të të gjitha moshave, veçanërisht fëmijë nën 5 vjeç dhe persona që jetojnë në vende me të ardhura të ulëta, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli në 2018, që çdo 7 Qershor do të jetë Dita Botërore e Sigurisë Ushqimore. Në vitin 2020, Asambleja Botërore e Shëndetësisë miratoi një rezolutë për të forcuar përpjekjet globale për sigurinë e ushqimit për të zvogëluar barrën e sëmundjeve të transmetuara nga ushqimi. OBSH dhe Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) së bashku lehtësojnë respektimin e Ditës Botërore të Sigurisë Ushqimore, në bashkëpunim me Shtetet Anëtare dhe organizatat e tjera përkatëse. Siguria e ushqimit është një përgjegjësi e përbashkët midis qeverive, prodhuesve dhe konsumatorëve. Të gjithë kanë një rol për të luajtur në zinxhirin “nga ferma në tavolinë”, për të siguruar që ushqimi që konsumojmë është i sigurt dhe i shëndetshëm. Përmes Ditës Botërore të Sigurisë Ushqimore, OBSH punon për të futur sigurinë e ushqimit në agjendën publike dhe për të zvogëluar barrën e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi globalisht. Siguria e ushqimit është punë e të gjithëve.

***

Pse është e rëndësishme përmirësimi i sigurisë ushqimore?

Aksesi në sasi të mjaftueshme të ushqimit të sigurt është thelbësor për mbajtjen e jetës dhe promovimin e shëndetit të mirë. Sëmundjet e transmetuara nga ushqimi janë zakonisht me natyrë infektive ose toksike dhe shpesh të padukshme për syrin e thjeshtë, të shkaktuara nga bakteret, viruset, parazitët ose substancat kimike që hyjnë në trup përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar. Siguria e ushqimit ka një rol kritik për të siguruar që ai të mbetet i sigurt në çdo fazë të zinxhirit ushqimor – nga prodhimi te korrja, përpunimi, ruajtja, shpërndarja, deri në përgatitjen dhe konsumimin. Me rreth 600 milion raste të sëmundjeve të transmetuara nga ushqimi çdo vit, ushqimi i pasigurt është një kërcënim për shëndetin e njeriut dhe ekonomitë, duke prekur në mënyrë disproporcionale njerëzit e pambrojtur dhe të margjinalizuar, veçanërisht gratë dhe fëmijët, popullatat e prekura nga konflikti dhe migrantët. Rreth 420000 njerëz në të gjithë botën vdesin çdo vit pasi kanë ngrënë ushqim të kontaminuar dhe fëmijët nën moshën 5 vjeç mbajnë 40% të barrës së sëmundjes që rrjedh nga ushqimi, me 125 000 vdekje çdo vit. Dita Botërore e Sigurisë Ushqimore në 7 Qershor synon të tërheqë vëmendjen dhe të frymëzojë veprim për të ndihmuar në parandalimin, zbulimin dhe menaxhimin e rreziqeve që vijnë nga ushqimi, duke kontribuar në sigurinë ushqimore, shëndetin e njeriut, prosperitetin ekonomik, bujqësinë, hyrjen në treg, turizmin dhe zhvillimin e qëndrueshëm. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) së bashku lehtësojnë respektimin e Ditës Botërore të Sigurisë Ushqimore, në bashkëpunim me Shtetet Anëtare dhe organizatat e tjera përkatëse. Kjo ditë ndërkombëtare është një mundësi për të forcuar përpjekjet për të siguruar që ushqimi që hamë është i sigurt, siguria kryesore e ushqimit në agjendën publike dhe për të zvogëluar barrën e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi globalisht.

Marrë nga faqet e OBSH dhe OKB

Qendra Alert – Alert.al

Plas gripi i shpendëve, Shqipëria ndalon importin nga Greqia të pulave të gjalla dhe nënprodukteve të tyre

Qeveria ka ndaluar importimin e shpendëve të gjallë dhe të therur, si dhe nënprodukteve të tyre nga Greqia. Ministrja e Bujqësisë, Milva Ekonomi ka firmosur një urdhër para dy ditëve që përcakton masat për parandalimin e futjes së gripit të shpendëve nga shteti fqinj.

Pas informacioneve të marra nga Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve dhe të Shpendëve, Shqipëria ka vendosur embargo për shumicën e rajoneve të Greqisë Veriore.

Urdhri i ministres Ekonomi

Urdhri me nr.238 datë 4 qershor 2021, mban titullin “Për disa masa mbrojtëse ndaj influencës aviare me patogjenitet të lartë të shpendëve, të shfaqur në shtetin e Greqisë”.


 

Ministrja përcakton ato zona të Greqisë ku ka plasur gripi i shpendëve.  “Urdhëroj ndalimin e importit dhe tranzitimin për në territorin e Republikës së Shqipërisë, nga territori i shtetit të Greqisë për ndarjen administrative Maqedoni dhe Trakë, specifikisht për rajonet Imathia, Thessaloniki,Pella, Kilkis, Pierri, Seres, Chalkidiki, Thasos, Kavala, Drama, Xhanthi, Rohdope dhe Evros, ndarja administrative Epir dhe Maqedonia Perëndimore, specifikisht rajonet Thesprotia, Ioannina, Arta, Preveza, Florina, Grevena, Kastori, dhe Kozan për:

  1. Shpendët shtëpiakë të gjallë dhe të egër
  2. Zogjtë 24-orësh
  3. Shpendët dekorativë
  4. Materiali biologjik i shpendëve
  5. Vezët e shpendëve
  6. Mishi i shpendëve
  7. Nënproduktet e shpendëve”

Urdhri nënvizon që certifikata veterinare duhet të përcaktojë origjinën e ngarkesës së ardhur.

Lista e shteteve ku Shqipëria ka ndalur importin e shpendëve

Kështu Greqia i shtohet listës me 15 shtete, nga të cilat Shqipëria nuk importon shpendë dhe misin e tyre, qysh nga muaji prill i këtij viti. Qeveria ka ndaluar importimin e shpendëve të gjallë dhe të therur, si dhe nënprodukteve të tyre nga 15 shtete të Europës, si dhe Izraeli.

Urdhri i lëshuar nga ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Milva Ekonomi, “Për disa masa mbrojtëse ndaj sëmundjes së influencës avariare me patogjenitet të lartë të shpendëve”, mban datën 23 prill 2021 dhe është i publikuar në Fletoren Zyrtare të datës 29 prill.

Vendimi argumentohet me rrezikun e importimit të të ashtuquajturit grip të shpendëve, që rezulton të jetë i përhapur gjerësisht në shtetet më kryesore të Europës, si në Gjermani, Francë, Itali, Kroaci, Poloni, Hungari, Rumani, Çeki, Sllovaki, Holandë, Belgjikë, Danimarkë, Lituani, Ukraine, si dhe në shtetin e Izraelit.

Vendimi i Ministrisë së Bujqësisë sanksionon ndalimin e importit dhe tranzitimit për në territorin e Republikës së Shqipërisë, të shpendëve të gjallë shtëpiakë dhe të egër; zogjtë 24-orësh; shpendë dekorativë; materialit biologjik të shpendëve; importimin e vezëve, mishit si dhe nënprodukteve të shpendëve nga 15 shtetet europiane dhe Izraeli.

Paralajmërimi i EFSA

Vendimi i qeverisë shqiptare vjen pas sinjaleve të qarta për një epidemi të gripit të shpendëve të përhapur gjerësisht në Europë.

Sipas Autoritetit Europian të sigurisë ushqimore EFSA në periudhën dhjetor 2020 – shkurt 2021 janë zbuluar mbi 1000 raste të infektimeve nga një virus tepër ngjitës i quajtur HPAI A(H5), i përhapur në shpendë të egër dhe të butë.

alert.al/