Menu

Produktet joushqimore

Karikues telefoni i rrezikshëm për përdoruesit

Përdorimi i karikuesve të telefonit të pacertifikuar nga kompanitë përkatëse mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tuaj. Shpesh këto produkte që shiten me cmim më të lirë sesa cmimi i zakonshëm si dhe në rrugë mund të përmbajnë izolime elektrike të papërshtatshme. Përdoruesit e tyre  mund të marrin goditje elektrike nga pjesët e arritshme të drejtpërdrejta.

I tillë është dhe rasti i karikuesve të markës CELLECT, të prodhuara në Kinë dhe të denoncuara në shtetin hungarez si të papërshtatshëm nga ana teknike.

Produktet nuk përputhen as me kërkesat e Direktivës së Tensionit të Ulët dhe standardit përkatës EN IEC 62368 të Komisionit Europian.

Gjithashtu cilësia e ulët e karikuesit mund të iu kushtojë më shtrenjtë. Karikuesi është thelbesor në furnizimin me energji të baterisë dhe si i tillë është i rëndësishëm. Nëse blini një karikues me cilësi të dobët, do ta dëmtoi telefonin tuaj si dhe baterinë. Gjithmonë mundohuni të blini karikues origjinal që ti zgjasni jetën si telefonit ashtu dhe baterisë. Po ashtu shanset apo mundësitë për goditje elektrike do të jenë më të pakta.

Burimi: Safety Gate

Qendra Alert

Alert.al

Këto maska kineze me standard të çertifikuar KN95 nuk iu mbrojnë

Maska për fytyrën me standard të çertifikuar KN95 mund të zbulojë dhe filtrojë deri në 95% të ndotësve nga ajri juaj. Ato janë shumë të kërkuara në treg posaçërisht prej këtyre vetive të cilat filtrojnë sa më shumë grimca të jetë e mundur për t’iu dhënë mbrojtje maksimale. Ato kanë një përdorim të gjerë, të tillë si për mbrojtje nga pluhuri, nga mikrobet, nga ndotësit e ajrit dhe natyrisht nga koronavirusi.

Por, ndërkohë, në sistemin e alerteve të Komisionit Europian për produkte jo-ushqimore janë publikuar maska të cilat mbajnë një emërtim të tillë por realisht nuk mbrojnë.  Kështu sipas verifikimeve paraprake ka rezultuar që për maskat e markës UNINOPE të prodhuara në Republikwn Popullore të Kinës  ‘mbajtja e grimcave/filtrit të materialit është e pamjaftueshme (vlerat e matura: deri në 62%). Rrjedhimisht, produkti nuk i plotëson kërkesat e shëndetit dhe sigurisë; kështu, edhe nëse kombinohet me masa të tjera të rekomanduara, mund të mos mbrojë siç duhet”. Sipas këtij publikimi ‘produkti nuk përputhet as me Rregulloren e Pajisjeve të Mbrojtjes Personale (PPE) dhe me standardin përkatës Evropian EN 149.

Denoncimi i bërë më së pari në Gjermani pohon që ky produkt i markës UNINOPE shitet më së shumti online me anë të faqes në internet të eBay dhe mund të identifikohet me kodin me numër:  #274871075226.

Autoritetet gjermane kanë urdhëruar tërheqjen e produktit nga tregu.

Burimi: Safety Gate 

Qendra Alert

alert.al

Ruajini fëmijët nga ftalatet, të cilat gjenden në shumë pajisje shkollore

Muaji shtator njihet edhe si muaji i fillimit të shkollës, dhe pjesa më e bukur e fillimit të saj janë parapërgatitjet dhe blerjet e materialeve mësimore. Një nga pjesët më të rëndësishme, si për djemtë ashtu dhe për vajzat, është blerja e kuletës e cila mban lapsat apo stilolapsat që do të përdoren gjatë mësimit.

Autoritetet europiane kanë publikuar së fundmi informacione për rrezikun që paraqesin kuletat apo portofolat plastikë të prodhuar në Kinë për shëndetin e fëmijëve. Këto lloj produktesh janë gjerësisht të përhapur dhe në Shqipëri.

Bëhet fjalë për një këllëf shkolle me zinxhir, pa ndarës brenda dhe me ngjyrë të rozë më shkëlqim, por autoritetet njoftojnë që mund të ketë ngjyra të ndryshme. Zakonisht përdoret nga nxënësit e shkollës fillore si dhe adoleshentët.

Vetëm kjo pajisje e shkollës përmban disa elementë kimikë të tillë si di (2-etilheksil) ftalete (DEHP), vlera e matur e të cilit është deri në 7.8% të peshës. Ftalatet mund të dëmtojnë rëndë shëndetin e fëmijëve tuaj, duke ju shkaktuar dëmtim të organeve të riprodhimit.

Ftalatet janë kimikate të zakonshme, të cilat përdoren për ti bërë objektet plastike më të buta dhe më elastike. Ata gjenden në shumë produkte si ato kozmetike, të kujdesit për fëmijët e vegjël, materialet e ndërtimit, makina, materiale pastrimi dhe ato shkollore. Ftalatet përthithen nga lëkura dhe hyjnë në organizëm përmes frymëmarrjes. Ato njihen si lëndë që çrregullojnë veprimin e hormoneve të trupit.

Në mënyrë që të shmangni rrezikun e ftaleteve, të cilat gjenden kryesisht tek pajisjet plastike, zgjidhni kuleta të përbëra nga materiale të tjera të tilla si copë apo poliestër.

Burimi: Safety Gate

Qendra Alert

Alert.al

BE ndalon karikuesit e telefonave të prodhuar në Kinë të markës JOYROOM

Hungaria ka ndaluar përdorimin e karikuesve të telefonit të markës JOYROOM të prodhuara në Kinë për shkak të rreziqeve që ata paraqesin për jetën e përdoruesve të tyre. Sipas përshkrimit të bërë për këtë produkt nga autoritetet hungareze ‘dimensionet e prizës elektrike janë shumë më të vogla se sa kërkohet. Izolimi i produktit është i papërshtatshëm. Përdoruesi mund të marrë një goditje elektrike nga pjesët e arritshme të drejtpërdrejta’.

Produkti është tërhequr edhe nga tregu europian për shkak se nuk është në përputhje me Direktivën Europiane të Voltazhit të Ulët si dhe rregulloreve të tjera shtesë të Komisionit Europian.

Modeli kinez, barkodi i të cilit është L-M226, nuk mendohet se është një produkt i falsifikuar, por thjesht ai nuk përmbush kriteret e sigurisë për konsumatorin.

Marka JOYROOM është një markë e përhapur edhe në Shqipëri dhe që shitet gjerësisht në tregje të hapura apo në pika të tjera shitjeje.

Jo të paktë kanë qenë aksidentet e ndryshme me mjetet e karikimit të telefonave të cilat shpeshherë kanë shkaktuar zjarre apo kanë marrë edhe jetën e njerëzve.

Përdorimi i kabllove ose karikuesve të dëmtuar ose karikimi aty ku ka lagështirë mund të shkaktojë zjarr, goditje elektrike, lëndime, ose dëmtim të telefonit apo sendeve të tjera.

Zakonisht kompanitë e mëdha telefonike bëjnë thirrje për të shmangur kontaktin e zgjatur të kabllos së karikimit dhe bashkuesit me lëkurën kur kablloja e karikimit është e lidhur me një burim rryme, sepse mund të shkaktojë shqetësime ose lëndime. Duhet shmangur fjetja ose ulja mbi kabllon e karikimit ose bashkuesin.

Gjatë procesit të karikimit, smartphoni dhe karikuesi mund të gjenerojnë nxehtësi. Megjithëse kjo gjë është normale, nëse telefoni nxehet tej normales gjatë karikimit, shkëputeni nga karikuesi dhe prisni që të ftohet. Më vonë mund të vazhdoni përsëri me karikimin. Por, nëse përsëri shihni që po krijohet nxehtësi e madhe atëherë duhet të mendoni për një karikues të ri, i cili të plotësojë kriteret për sigurinë e konsumatorëve.

Burimi: Safety Gate

Qendra Alert

alert.al

Ndalohet tregtimi i këtij tigani të dyfishtë me origjinë nga Kina

Në shtetin slloven është raportuar rasti i ndalimit dhe tërheqja nga tregu i një tigani të dyfishtë të prodhuar Kinë, përkatësisht në Hong Kong. Tërheqja e tij është bërë për shkak të prezencës së substancave të amineve aromatike primare.

Prej kohësh, është faktuar që ekspozimi i njerëzve ndaj kësaj substance është i lidhur me një rrezik të shtuar të kancerit të veshkave. Megjithatë, përdorimi i këtyre materialeve ka vazhduar që të prodhohet në industri të ndryshme, qoftë edhe në atë të lodrave për fëmijë.

Kohët e fundit, një sërë rastesh po raportohen për prezencën e kësaj substance të dëmshme në enë të ndryshme të gatimit, të tilla si tiganët dhe sidomos në ato tiganë që kanë veti jo ngjitëse, por të prodhuara në Kinë.

Burimi: RASFF

Qendra Alert

alert.al

Vjedhjet e makinave në rritje: Fiat Panda modeli më i vjedhur në Itali

Pandemia nuk e ka ndaluar biznesin kriminal të vjedhjeve të makinave, përkundrazi mesa duket e ka nxitur më shumë atë. Autoritet e ministrisë së Transporteve në Itali kanë publikuar të dhënat më të fundit në lidhje me vjedhjet e makinave në këtë vend, të cilat tregojnë për shifra në rritje. Sipas statistikave kryesore, vjedhjet e makinave janë rritur me 25% gjatë vitit 2020, në krahasim me vitin 2019.

Ndër pesë market më të vjedhura janë:

1) Fiat Panda;

2) Fiat 500;

3) Fiat Punto;

4) Lancia Ypsilon; dhe

5) Volkswagen Golf.

Sipas ekspertëve, këto makina janë edhe ato që shiten më shumë, për këtë arsye rezultojnë edhe si më të vjedhurat. Ka një rritje të kërkesës për makina që i përkasin kategorisë ‘Sport Utility’, dhe vjedhësit e makinave mesa duket janë të informuar mirë dhe po i vënë gjithnjë e më shumë në shenjestër këto makina.

Burimi: Corriere della Sera

Qendra Alert

alert.al

Kujdes! Kjo karrige plastike mund t’iu presë duart!

Një karrige plastike e prodhuar në Itali nga kompania Progarden është raportuar në faqen e internetit të alerteve dhe sigurisë së produkteve europiane si një produkt që mund të dëmtojë dhe madje të rrezikojë të dëmtojë duart e atyre që e përdorin.

Rastet janë raportuar nga Polonia dhe sipas tyre karrigia ka cepa shumë të mprehta, dhe përdoruesi i saj madje mund të rrezikojë nga dëmtimi i prerjeve në gjymtyrë.

Sipas përshkrimit të produktit, ai mund të jetë prodhuar në Itali në vitin 2019, ndërmjet muajve shkurt dhe dhjetor. Por rastet në Poloni janë raportuar vetëm gjatë muajit gusht të këtij viti.

Autoritetet europiane kanë udhëzuar tërheqjen e produkteve nga tregu.

Burimi: Komisioni Europian, Safety Gate

Qendra Alert

alert.al 

 

Paralajmërim urgjent! Medikamentet për tensionin e gjakut që përmbajnë irbesartan të kontaminuar shkaktojnë kancer

Një medikament mëse i zakonshëm për tensionin e gjakut është ndaluar që të përdoret për shkak të frikës që ai përmban substanca që mund të rrisin riskun për zhvillimin e kancerit. Agjencia britanike për Kujdesin ndaj Shëndetit dhe Barnave (MHRA) ka lëshuar një njoftim në lidhje me 25 seri produktesh medicinale që përmbajnë irbesartan.

Irbesartani është një medikament që përdoret më së shumti për trajtimin e tensionit të lartë të gjakut por gjithashtu përdoret edhe në disa pacientë që kanë probleme me veshkat. Seria e 25 medikamenteve që përmbajnë irbesartan janë kontaminuar me një papastërti që potencialisht mund të rrisë rrezikun e kancerit me kalimin e kohës.  Kjo është marrë si një masë paraprake për të parandaluar përdorimin e mëtejshëm dhe nuk ka dëshmi se kjo papastërti (5- (4 ‘-(azidomethyl)-[1,1’-bifenil] -2yl) -1H-tetrazole), ka shkaktuar ndonjë dëm te pacientët.

Njoftimi i autoritetit britanik të shëndetit dhe barnave është bërë kryesisht për farmacitë dhe rekomanduesit e tjerë të medikamenteve.

Sipas paralajmërimit, për pacientët sugjerohet që ata të komunikojnë me mjekun e tyre, por të mos ndalojnë së marruri medikamentet e tensionit të lartë të gjakut sepse kjo mund të jetë e rrezikshme.

Mbikëqyrësi i medikamenteve tha se tërheqja është një masë “parandaluese” dhe se “nuk ka prova” se papastërtia kimike u ka shkaktuar ndonjë dëm pacientëve.

Ata paralajmëruan se ndalimi i papritur i medikamenteve për tensionin e lartë të gjakut mund të jetë i rrezikshëm.

Dr Alison Cave, zyrtari kryesor i sigurisë në MHRA, u shpreh: ‘Siguria e pacientit është në zemër të asaj që po bëjmë. Po studiojmë grupet e medikamenteve të caktuara që përmbajnë sartan si një masë paraprake ndërsa vazhdojmë hetimin tonë.

Ndalimi i medikamentit

Sipas njoftimit zyrtar, është e rëndësishme që profesionistët e kujdesit shëndetësor të kontrollojnë stokun e tyre në depot e medikamenteve dhe t’i kthejnë ato.

Këto produkte janë tërhequr nga tregu edhe gjatë vitit 2018, 2019 dhe hetimet që nisën në qershor 2021 janë pjesë e një investigimi të vazhdueshëm.

MHRA po punon me rregullatorët e tjerë të medikamenteve për këtë çështje.

Burimi: Medicines and Healthcare products Regulatory Agency

Qendra Alert

alert.al

Cilin krem mbrojtës për diell duhet të zgjidhni në varësi të moshës tuaj

Vera është këtu! Deti dhe dielli shqiptar janë këtu, duke na dhënë bujarisht mirëqenie fizike dhe veçanërisht mendore.

Edhe pse asgjë nuk duket të jetë negative, rrezet e dëmshme të diellit fshihen dhe do të jetë mirë ta keni gjithmonë në mendje. Dhe kur themi “gjithmonë “, nuk nënkuptojmë vetëm ato orë kur mbledhim vitaminë D në një plazh.

Ekspertët vazhdimisht theksojnë rëndësinë e përdorimit të kremrave kundër diellit sa më shpesh që mundemi gjatë ditës gjatë muajve të verës dhe ata dinë diçka më shumë…

Krem mbrojtës nga dielli çdo mëngjes dhe dalje në mesditë, pra, dhe jo vetëm në plazhe.

Duhet të bëhet zakon: Duhet të aplikoni krem kundër diellit në fytyrë para se të dilni nga shtëpia, pasi ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë mund të shkaktojë djegie të rënda të lëkurës, ndërsa për popullatën femërore ka një probabilitet të lartë të shfaqjes së njollave dhe plakjes së parakohshme.

Sidomos në mëngjes dhe në mesditë, rutina juaj duhet të përfshijë hidratimin e lëkurës dhe më pas aplikimin e kremit kundër diellit.

Dhe cilën krem ​​mbrojtës kundër fytyrës duhet të zgjedh?

Në varësi të llojit të lëkurës (të thatë ose të yndyrshëm) mund të gjeni krem ​​mbrojtës që i përshtatet nevojave tuaja. Ajo që është e sigurt është se për çdo dekadë kremi ynë i diellit duhet të plotësojë disa kushte. Kushtet e mëposhtme, në lidhje me personin:

Për moshat mbi 20 vjeç

Shumica e vajzave në grupmoshën 20+ mund të kenë puçrra, kështu që gjëja më e rëndësishme është që kremi kundër diellit të mos ketë një strukturë të yndyrshme, në mënyrë që të shmanget shkëlqimi i mundshëm. Ideale janë kremrat xhel dhe të hollë me ngjyrë për të mbuluar papërsosmëritë.

Ne ju sugjerojme krem kundër diellit me spf30 për lëkurën e errët dhe këtu për ato më të lehta. Mos harroni të rinovoni kremin tuaj të diellit shpesh pasi treguesi i mbrojtjes nuk premton mrekulli.

Për moshat mbi 30 vjeç

Ndërsa temperatura rritet lëkura jonë ka nevojë për hidratim shtesë. Edhe këtu, e njëjta gjë vlen për moshën 20+, megjithëse lëkura në këtë fazë të moshës ka nevojë për më shumë hidratim, prandaj sigurohuni që ta bazoni atë në kremin hidratues para kremit kundër diellit dhe më pas ta plotësoni me një tregues të mbrojtjes së fytyrës dhe buzëve.

Sipas shkencëtarëve, buzët kanë nevojë për mbrojtje adekuate pasi nuk përmbajnë melaninë, gjë që i bën ato të prirura ndaj shfaqjes së mundshme të kancerit të lëkurës. Shumë njerëz përdorin kremin e tyre të diellit në buzët e tyre ose thjesht aplikojnë buzëkuq për t’u mbrojtur. Gabim i madh … ka kremra ​​hidratues të fytyrës për diell shumë të lartë.

Për moshat mbi 40 vjeç

Padyshim që kjo periudhë ka nevojë për mbrojtje shtesë për shkak të humbjes së elasticitetit të lëkurës dhe dehidratimit nga nxehtësia dhe rrezet e diellit. Kremi kundër diellit këtu duhet të ketë agjentë anti-inflamatorë , antioksidantë dhe përbërës hidratues. Njollat, përveç përdorimit të kremrave me ngjyra, kanë nevojë edhe për një indeks të lartë mbrojtjeje, të paktën 30 e më lart. Duhet të merrni kremra që të kenë plus vaj argani, elastinë, kolagjen!

Për moshat mbi 50 vjeç

Lëkura e kësaj moshe më së shpeshti ka grumbulluar “dëmtime” të shkaktuara nga dielli në të gjitha vitet e mëparshme. Dhe në këtë rast kremi kundër diellit që duhet të zgjidhni duhet të ketë veti të zgjeruara. Ideale për këtë rast është kremi kundër diellit me acid hialuronik pasi ka një efekt hidratues dhe anti-plakje në lëkurë.

Këshillë: Sigurohuni që të mbuloni të gjithë fytyrën me produkt, madje edhe zonën nën sy me lëvizje të kujdesshme. Mos harroni syzet tuaja të diellit dhe me siguri një krem ​​kundër diellit me vitaminë C do të ndihmojë në zbutjen e inflamacioneve ose rrudhave të mundshme.

A kemi ndonjë gjë për mbrojtjen nga dielli të trupit?

Sigurisht që kemi! Në rastin e kremrave kundër diellit për trupin tonë, gjërat janë më të thjeshta. Ju duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë vizitave të para në plazh dhe të preferoni një indeks të lartë mbrojtjeje. Lëkura juaj ka nevojë për kohë për të aktivizuar melaninën e saj.

Për një shtesë ju mund të kombinoni me kremin tuaj mbrojtës nga dielli (jo vetëm), të aplikoni një sasi të vajit për nxirje nga dielli. Provoni pak vaj me përbërës si kokosi për ta miksuar gjatë verës!

Për pas dushit, tregohet përdorimi i produkteve pas diellit, të cilat nga njëra anë rrisin nxirjen, por nga ana tjetër ofrojnë hidratim të thellë dhe lehtësim nga dielli i nxehtë dhe kripa.

PS: Mos harroni se lëkura juaj është ind i gjallë, merr frymë dhe ka nevojë për kujdes që të jetë rinore dhe e freskët. Më themelorja është uji gjatë ditës! Pini shumë në kombinim me ushqimin e duhur dhe lëkura juaj do t’ju ​​falënderojë!

Pershtatur nga revista greke “Daynight”

Qendra Alert

alert.al

Tajlanda ndalon kremrat kundër diellit për shkak se dëmtojnë koralet

Tajlanda ka ndaluar kremrat kundër diellit në të gjitha parqet e saj detare kombëtare për shkak se përmbajnë kimikate dhe dëmtojnë koralet, të cilat janë një pasuri e çmuar e detit të saj.

Shqetësimet kanë qenë në rritje, në lidhje me kremrat që turistët përdorin për mbrojtjen nga dielli, të cilat po dëmtojnë koralet dhe rritjen e ngadaltë të tyre.

Departamenti tajlandez i ruajtes të trashëgimisë kulturore u shpreh se katër përbërës që gjenden zakonisht në kremrat e diellit është provuar se shkatërrojnë larvat e koraleve, pengojnë riprodhimin e tyre dhe shkaktojnë zbardhjen e ngjyrës së ndezur.

Çdokush që shkel këtë urdhër mund të gjobitet deri në rreth 2500 euro.

Sidoqoftë, zyrtarët nuk kanë thënë se si planifikojnë të zbatojnë vendimin e ri.

Kremrat e ndaluar janë ato që përmbajnë oksibenzon, oktinoksat, kamfor 4-metilbenziliden ose butilparaben.

Ndalime të tilla ngjashme janë bërë dhe nga ishulli i Oqeanit Paqësor Palau si dhe shteti amerikan i Hawaiit.

Kjo është përpjekja më e fundit e qeverisë tajlandeze për të mbrojtur koralin e saj nga industria e turizmit.

Maya Bay, një ishulli në arqipelagun Phi Phi Leh – i cili u bë i famshëm me prezantimin e tij në filmin me Leonardo Di Caprio ‘The Beach’- është mbyllur që nga viti 2018 pasi shumica e koraleve të tij u shkatërruan.

Burimi: BBC World

Qendra Alert

alert.al