Menu

Produktet joushqimore

Siguria e ashensorëve, Kryeinspektori i ISHMT pret një delegacion nga Kosova. Tema e takimit, rregulloret e BE për mbikqyrjen e tregut

Siguria e produkteve joushqimore, duket se po merr një rëndësi më të madhe e më të veçantë. Dhe, për të pasur tregje më të mirëkontrolluara, ndoshta duhet dhe një bashkëpunim ndërkufitar apo ndërshtetëror. Për këtë arsye, Kryeinspektori i Inspektoriatit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregjeve, Lavdrim Sahitaj priti në Tiranë një delegacionin nga Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregëtisë të Republikës së Kosovës. Konkretisht, Znj.Valbona Dushi, Udhëheqëse e Departamentit të Industrisë, Gurakuq Kastrati, Udhëheqës i Divizionit për Infrastrukture të Cilësisë; Artan Demolli, Zyrtar i Lartë për hartimin e Rregullave Teknike dhe Naim Hajra, inspektor për produktet e ndërtimit në Inspektoratin e Tregut.

Qëllimi i takimit ishte krijimi i urave të bashkëpunimit dhe tematikë e veçantë, diskutimi mbi Rregulloren e BE-së 2019/2020 për mbikëqyrjen e tregut dhe zbatimin e rregullave teknike për ashensorët. Kryeinspektori Sahitaj theksoi rëndësinë e krijimit të  bashkëpunimit të mëtejshëm ndërmjet dy institucioneve homologe dhe shkëmbimin e eksperiencave më të mira.

Çështja e ashensorëve ishte një nga më alamantet në ditët pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, ku një pjesë e madhe shfaqen probleme e pasiguri.

ISHMT është autoriteti ligjzbatues, që garanton konsumatorin për të gjitha produktet joushqimore, ndërkohë që kompetencë e tij janë dhe zbatimi i ligjit për të drejtat e autorit apo prnoësinë industriale.

Qendra ALERT / Alert.al

Ethet Afrikane të Derrit, ja propozimet e BE - së

Ethet Afrikane të Derrit (ASF) që përhapet në fermat në natyrë të derrave dhe ka propozuar masa kontrolli dhe të biosigurisë për këto ferma në zonat e prekura nga ASF në BE.

Fermat në natyrë të derrave janë të zakonshme në BE. Gjithsesi, nuk ka legjislacion në nivel Evropian për kategorizimin e fermave të tilla, kështu që informacioni është i limituar, jo i harmonizuar dhe ka nevojë të interpretohet me kujdes.

Paneli për Shëndetin dhe Mirëqenien e Kafshëve arriti në përfundimin se fermat e derrave në natyrë mbartin një rrezik thelbësor të futjes dhe përhapjes së ASF, por që instalimi i gardheve të vetme të ngurta ose të dyfishta në të gjitha fermat e derrave të hapur në zonat e BE-së ku është i pranishëm ASF mund të zvogëlojë këtë rrezik të paktën 50%.

Për më tepër, zbatimi i vlerësimeve gjithëpërfshirëse, objektive të biosigurisë në fermë dhe miratimi i fermave të derrave në natyrë bazuar në rrezikun e tyre të biosigurisë do të ulte më tej rrezikun e futjes dhe përhapjes. Vlerësimet në fermë janë një mjet i fuqishëm jo vetëm për përmirësimin e biosigurisë por edhe për adresimin e çështjeve më të gjera të blegtorisë.

EFSA rekomandon që shmangiet nga kufizimet aktuale në bujqësinë e derrave në natyrë në zonat e prekura nga ASF mund të konsiderohen rast pas rasti nëse janë zbatuar këto dhe masa të tjera të specifikuara të biosigurisë.

Opinioni shkencor bazohet në provat e mbledhura nga autoritetet kombëtare veterinare, shoqatat e fermerëve dhe literatura shkencore. Një marrje e njohurive të ekspertëve (EKE) u krye për të grupuar fermat e derrave në natyrë sipas rrezikut të tyre të futjes dhe përhapjes së ASF, për të renditur masat e biosigurisë sipas efektivitetit dhe për të propozuar përmirësime në biosigurinë.

Opinionin e plote shkencor: Opinion shkencor mbi ethet afrikane të derrave dhe blegtorinë e derrave, e gjeni ne linkun:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6639

Mbrojtja e bletëve: një mënyrë e re për vlerësimin e riskut mjedisor

EFSA ka bërë një hap të madh përpara në përpjekjet e saj për të ndaluar rënien e pjalmuesve të insekteve në Evropë duke propozuar një qasje të re në vlerësimin e riskut mjedisor (ERA) të bletëve.

Një mendim i ri shkencor, i kërkuar nga Komiteti i Parlamentit Evropian për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë Ushqimore (ENVI), përcakton një kornizë të integruar, holistike për vlerësimin e  faktorëve të ndryshëm stresues për bletët, i njohur si MUST-B.

Ky është një raport i rëndësishëm për këdo që dëshiron të ruajë ekosistemet e pasura të Evropës, në qendër të të cilit qëndrojnë jo vetëm bletët, por të gjithë polenizuesit e tjerë. Ky vlerësim përcakton një vizion të qartë për transformimin e mënyrës se si vlerësojmë risqet mjedisore për pjalmuesit në BE.

 

Ky studim propozon një qasje të bazuar që kombinon sistemet e modelimit dhe monitorimit të stresuesve të shumtë si pesticidet dhe kimikatet e tjera mjedisore, parazitët dhe sëmundjet, si dhe faktorë të tillë si disponueshmëria e ushqimit, klima dhe praktikat e menaxhimit të bletarisë .

Linku për opinionin e plote shkencor është:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6607

Pa kushte higjienike, shihni ku prodhohen makaronat! Policia zbulon dy punishte të fshehta në Peshkopi

Dy punishte të fshehta prodhonin makarona per tregun. Policia e Dibrës  ka arrestuar dy pronare dhe ka bllokuar “fabrikat” e tyre që ishin në kushte të papërshtatshme higjene.

Nga specialistët e Seksionit për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në DVP Dibër, filloi procedimi penal për shtetasit Musa Kurti, 55 vjeç, banues në Shupenzë, Maliq Pana, 65 vjeç, banues në Peshkopi.

Procedimi penal ndaj tyre filloi pasi, gjatë kontrolleve të ushtruara nga Specialistët për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në bashkëpunim me Autoritetin Kombëtar Ushqimor, kanë ushtruar kontrolle të befasishme në disa punishte   që dyshoheshin se përdoreshin në mënyrë të kundërligjshme për prodhimin e ushqimit për konsum.

Si rezultat në Shupenzë është bllokuar punishtja e Kurtit dhe në qytetin e Peshkopisë është bllokuar punishtja e Panës,  pasi janë konstatuar duke prodhuar  produkte ushqimore në kushte të pa përshtatshme higjenike në kundërshtim me ligjin ‘Për Ushqimin’, dhe aktivitetin e ushtronin  pa qenë të rregjistruar pranë organeve tatimore.

Njoftimi i Policisë

Finalizohet me sukses operacioni policor i koduar “PUNISHTJA” kundër informalitetit, për goditjen e veprimtarisë së kundërligjshme të prodhimit të produkteve ushqimore.

Bllokohen dy punishte që përdoreshin për prodhimi ushqimi, procedohen penalisht 2 pronarët.

Nga specialistët e Seksionit për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në DVP Dibër, filloi procedimi penal për shtetasit :

  1. K., 55 vjeç, banues në Shupenzë
  2. P., 65 vjeç, banues në Peshkopi.

Procedimi penal ndaj tyre filloi pasi, gjatë kontrolleve të ushtruara nga Specialistët për Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar në bashkëpunim me Autoritetin Kombëtar Ushqimor, kanë ushtruar kontrolle të befasishme në disa punishte  që dyshoheshin se përdoreshin në mënyrë të kundërligjshme për prodhimin e ushqimit për konsum.

Si rezultat   në  Shupenzë është bllokuar  punishtja e  shtetasit M. K., dhe në qytetin e Peshkopisë është bllokuar punishtja e shtetasit M. P.,  pasi janë konstatuar duke prodhuar  produkte ushqimore në kushte të pa përshtatshme higjenike në kundërshtim me ligjin ‘Për Ushqimin’, dhe aktivitetin e ushtronin  pa qenë të rregjistruar pranë organeve tatimore.

Materialet procedurale  iu referuan Prokurorisë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Dibër, për veprat penale “Mashtrimi me produktet ushqimore”, “Fshehja e të ardhurave” dhe “Ushtrimi i aktivitetit pa qenë i regjistruar pranë organeve tatimore”.

alert.al/