Menu

Siguria ushqimore

Studimi: Dëmet nga konsumimi i ushqimeve të shpejta

Ata që kanë një sëmundje kardiovaskulare dhe për më tepër ata që kanë patur një sulm në zemër ose goditje në tru, duhet t’i kushtojnë vëmendje asaj që hanë dhe mbi të gjitha se si përgatitet: Nëse dieta e saj përfshin shumë ushqime ultra të përpunuara, në fakt rreziku i përballjes me një ngjarje të dytë, shpesh fatale, rritet ndjeshëm krahasuar me atë të atyre që në kushte të ngjashme shëndetësore, hanë ushqime të papërpunuara.

Roli i aditivëve në shëndetin e lëndëve në rrezik u shfaq në një studim italian, i kryer nga studiuesit në Institutin Neuromed Irccs të Pozzilli (Is), të cilët po punojnë në projektin e madh të popullsisë Moli-sani, që nga viti 2005, në 25 mijë banorë të Molise. Në këtë rast, siç raportohet në Revistën Evropianetë Zemrës, vëmendja u përqëndrua në mbi 1,100 njerëz të moshës mesatare 67 vjeçare, të cilët, në kohën e regjistrimit, kishin një histori të sëmundjeve kardiovaskulare dhe që u ndoqën për më shumë se dhjetë vjet me një kontroll të dietës dhe evolucionin e kushteve shëndetësore, nëpërmjet mbikqyrjes së 18 parametrave që tregojnë statusin inflamues dhe shëndetin kardiovaskular dhe metabolik.

Rezultati ishte shumë i qartë: Konsumatorët e ushqimeve ultra të përpunuara (sipas përkufizimit Nova), pra ata që konsumuan një sasi më të madhe se 11.3% e ushqimit total kishin një rrezik të përgjithshëm vdekjeje 38% më të lartë dhe vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare 65% më të lartë, krahasuar me ata që kishin konsumuar më pak (nën 4.7%), me një rritje lineare, për çdo pikë përqindje të konsumit shtesë, u shfaq një rritje paralele e rrezikut.

Ajo që vunë re autorët, duke komentuar mbi gjetjet është se sa të përhapura dhe shpesh të panjohura janë ushqimet ultra të përpunuara. Në fakt, kjo familje e madhe përfshin jo vetëm ushqimet më të njohura, si vaktet e gatshme dhe të paketuara, ëmbëlsirat ose pijet me sheqer, por edhe ushqimet që konsiderohen të shëndetshme, si drithërat e mëngjesit ose biskotat. Për këtë arsye, edhe nëse një person ka një dietë që teorikisht bie brenda dietës mesdhetare, ai nuk do të ketë domosdoshmërisht një dietë të shëndetshme sepse shumë varet nga lloji i përgatitjes së ushqimeve të marra. Përveç vlerave ushqyese, informacioni mbi llojin e përpunimit dhe cilësinë dhe sasinë e additivëve të pranishëm do të njoftohen së shpejti në etiketë. Në fakt, në shtesa duhet të kërkosh çfarë mund të dëmtojë shëndetin dhe nëse është e mundur, ta shmangësh atë.   Disa studime mbi modelet e kafshëve kishin sugjeruar, në vitet e fundit, se CMC nuk ishte aq i padëmshëm. Studiuesit bënë një test mbi vullnetarët, duke iu nënshtruar për 11 ditë një duzinë një diete pa Cmc dhe po aq në të njëjtën dietë, por shtuan me 15 gram në ditë dhe pastaj do të verifikojnë se çfarë kishte ndodhur. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Tregu kanadez tërheq molusqet në kavanoza për shkak të rrezikut të botulizmit

Moncton Fish Market Ltd. po rikujton molusqet të markës Moncton Fish Market që janë shitur pa frigorifer nga tregu sepse produkti mund të lejojë rritjen e Clostridium botulinum, i cili prodhon toksinën që shkakton helmimin nga botulizmi.

Produkti i tërhequr është shitur në Moncton Fish Market, Moncton, Neë Brunsëick, sipas njoftimit për tërheqje të postuar nga Agjencia Kanadeze e Inspektimit të Ushqimit.

Agjencia Kanadeze e Inspektimit të Ushqimit (CFIA) po kryen një hetim për sigurinë ushqimore, i cili mund të çojë në tërheqjen e produkteve të tjera. Nëse produkte të tjera me rrezik të lartë tërhiqen, CFIA do të njoftojë publikun përmes paralajmërimeve të përditësuara për tërheqjen e ushqimeve.

CFIA po verifikon nëse industria po heq produktin nga tregu.

Rreth botulizmit

Ndërsa një sërë sëmundjesh mund të rezultojnë nga ngrënia e ushqimit të papërpunuar, një nga më të rrezikshmet është helmimi me botulizëm. I patrajtuar, botulizmi mund të paralizojë muskujt e nevojshëm për frymëmarrje, duke rezultuar në vdekje të papritur.

Kushdo që ka ngrënë ndonjë nga molusqet e tërhequra dhe ka shfaqur shenja të helmimit nga botulizmi, duhet të kërkojë menjëherë kujdes mjekësor, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

“Në botulizmin e shkaktuar nga ushqimi, simptomat zakonisht fillojnë 18 deri në 36 orë pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar. Megjithatë, simptomat mund të fillojnë nga 6 orë deri në 10 ditë më vonë,” sipas faqes së internetit të CDC.

Simptomat e botulizmit mund të përfshijnë: Shikim të dyfishtë, shikim të paqartë, rënie të qepallave, të folur të paqartë, vështirësi në gëlltitje, vështirësi në frymëmarrje, gjuhë me ndjenjë të trashë, gojë të thatë dhe dobësi të muskujve. Njerëzit me helmim nga botulizmi mund të mos shfaqin menjëherë të gjitha këto simptoma.

Këto simptoma vijnë nga paraliza e muskujve të shkaktuar nga toksina. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund të përparojë dhe simptomat mund të përkeqësohen duke shkaktuar paralizë të muskujve të veçantë, duke përfshirë ata që përdoren në frymëmarrje dhe ata në krahë, këmbë dhe trup. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

200 sëmundje nga ushqimi i pasigurt, 40% e tyre janë fëmijë nën moshën 5 vjeç

Ushqimi i pasigurt që përmban baktere, viruse, parazitë ose substanca kimike të dëmshme shkakton më shumë se 200 sëmundje, duke filluar nga diarreja tek kanceret.

Rreth 600 milionë, pothuajse 1 në 10 njerëz në botë sëmuren pasi hanë ushqim të kontaminuar dhe 420 000 vdesin çdo vit, duke rezultuar në humbjen e 33 milionë viteve të jetës së shëndetshme (DALYs).

110 miliardë dollarë amerikanë humbasin çdo vit nga produktiviteti dhe shpenzimet mjekësore që vijnë nga ushqimi i pasigurt në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Fëmijët nën 5 vjeç mbajnë 40% të barrës së sëmundjeve ushqimore, me 125 000 vdekje çdo vit.

Sëmundjet me diarre janë sëmundjet më të zakonshme që vijnë nga konsumimi i ushqimeve të kontaminuara, duke bërë që 550 milionë njerëz të sëmuren dhe 230 000 të vdesin çdo vit.

Ushqimi i pasigurt krijon një rreth vicioz sëmundjesh dhe kequshqyerjeje, duke prekur veçanërisht foshnjat, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe të sëmurët.

Sëmundjet që vijnë nga ushqimi pengojnë zhvillimin socio-ekonomik duke tensionuar sistemet e kujdesit shëndetësor dhe duke dëmtuar ekonomitë kombëtare, turizmin dhe tregtinë.

Zinxhirët e furnizimit me ushqim tani kalojnë kufij të shumtë kombëtarë. Bashkëpunimi i mirë midis qeverive, prodhuesve dhe konsumatorëve ndihmon në sigurinë ushqimore.

Sëmundjet dhe shkaqet kryesore të shkaktuara nga ushqimi

Sëmundjet që vijnë nga ushqimi janë zakonisht infektive ose toksike në natyrë dhe shkaktohen nga bakteret, viruset, parazitët ose substancat kimike që hyjnë në trup përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar. Patogjenët që vijnë nga ushqimi mund të shkaktojnë diarre të rëndë ose infeksione, përfshirë meningjitin.

Ndotja kimike mund të çojë në helmim akut ose sëmundje afatgjata, si kanceri. Sëmundjet që vijnë nga ushqimi mund të çojnë në paaftësi afatgjatë dhe vdekje. Shembuj të ushqimeve të pasigurta përfshijnë ushqime të paziera me origjinë shtazore, fruta dhe perime të kontaminuara dhe butakë të papërpunuar që përmbajnë biotoksina detare.

Bakteret:

Salmonella, Campylobacter dhe Escherichia coli janë ndër patogjenët më të zakonshëm të ushqimit që prekin miliona njerëz çdo vit,  ndonjëherë me rezultate të rënda dhe fatale. Simptomat janë ethe, dhimbje koke, të vjella, dhimbje barku dhe diarre. Shembuj të ushqimeve të përfshira në shpërthimet e salmonelozës janë vezët, shpendët dhe produktet e tjera me origjinë shtazore. Rastet e shkaktuara nga ushqimi me Campylobacter shkaktohen kryesisht nga qumështi i papërpunuar, shpendët e papërpunuara ose të paziera me ujë të pijshëm. Escherichia coli është e lidhur me qumështin e papasterizuar, mishin e papjekur mire.

Infeksioni me Listeria çon në abort te gratë shtatzëna ose vdekjen e foshnjave të porsalindura. Listeria gjendet në produktet e qumështit të papasterizuar dhe ushqime të ndryshme të gatshme për t’u ngrënë dhe mund të rritet në temperatura frigoriferike. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

 

Asgjësohen rreth 48 ton produkte të rrezikshme për konsum

Në prag të festave, AKU ka zhvilluar 130 kontrolle zyrtare dhe monitorime në të gjithë vendin në operatorë të ndryshëm të biznesit ushqimor.

Sipas njoftimit gjatë kontrolleve zyrtare sot janë dhënë 21 masa administrative me paralajmërim për aktivitet jo në përputhshmëri me kornizën ligjore dhe rregullatore të sigurisë ushqimore dhe gjithashtu janë asgjësuar 47.7 ton produkte ushqimore. Sipas informacionit të publikuar referuar Planit Vjetor të Marrjes së Mostrave me bazë risku janë marrë 5 mostra produktesh për analizim të mbetjeve të pesticideve.

Qendra Alert/Alert.al

Toksina natyrale në ushqim

Cilat janë toksinat natyrale?

Toksinat natyrore janë komponime toksike që prodhohen natyrshëm nga organizmat e gjallë. Këto toksina nuk janë të dëmshme për vetë organizmat, por ato mund të jenë toksike për krijesat e tjera, duke përfshirë njerëzit. Këto komponime kimike kanë struktura të ndryshme dhe ndryshojnë në funksion biologjik dhe toksicitet. Disa toksina prodhohen nga bimët si një mekanizëm mbrojtës natyror kundër grabitqarëve, insekteve ose mikroorganizmave, ose si pasojë e infektimit me mikroorganizma, si myku, në përgjigje të stresit klimatik (si thatësira ose lagështia ekstreme).

Burime të tjera të toksinave natyrore janë algat mikroskopike dhe planktonet në oqeane ose ndonjëherë në liqene që prodhojnë komponime kimike që janë toksike për njerëzit, por jo për peshqit ose butakët që hanë këto organizma që prodhojnë toksina. Kur njerëzit hanë peshk ose butak që përmbajnë këto toksina, sëmundja mund të pasojë me shpejtësi.

Disa nga toksinat natyrore më të zakonshme që mund të përbëjnë rrezik për shëndetin tonë janë përshkruar më poshtë.

Biotoksina ujore

Toksinat e formuara nga algat në oqean dhe ujë të freskët quhen toksina algash. Toksinat e algave krijohen gjatë lulëzimit të llojeve të veçanta të algave natyrale. Butakët si midhjet, guaskat kanë më shumë gjasa t’i përmbajnë këto toksina sesa peshqit. Toksinat e algave mund të shkaktojnë diarre, të vjella, ndjesi shpimi gjilpërash, paralizë dhe efekte të tjera te njerëzit, gjitarët e tjerë ose peshqit. Toksinat e algave mund të mbahen në butak dhe peshq ose të ndotin ujin e pijshëm. Nuk kanë shije apo erë dhe nuk eliminohen nga zierja apo ngrirja.

Një shembull tjetër është helmimi i peshkut (CFP) i cili shkaktohet nga konsumimi i peshkut të kontaminuar që prodhojnë ciguatoksinë. Disa peshq të njohur se përmbajnë ciguatoksina përfshijnë barracuda, grupi i zi, snapper dhe skumbri. Simptomat e helmimit nga ciguatera përfshijnë të vjella dhe simptoma neurologjike, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në gishta dhe këmbë. Aktualisht nuk ka një trajtim specifik për helmimin nga ciguatera. (Food Safety)

Qendra Alert/Alert.al

Përshirja e acideve yndyrore në ushqimin e foshnjave

Thirrje për të dhëna teknike dhe toksikologjike për esteret e acidit citrik të acideve yndyrore (E 472c) për përdorim si një aditiv ushqimor për të gjitha grupet e popullsisë, përfshirë edhe foshnjat.

Në bazë të nenit 32(1) të Rregullores (KE), aditivët ushqimorë që ishin lejuar për përdorim në Bashkimin Evropian përpara datës 20 janar 2009 duhet të rivlerësohen nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA). Programi për këtë rivlerësim është krijuar me Rregulloren e Komisionit (BE) Nr. 257/2010[2].

Në përputhje me kuadrin ligjor të mësipërm, Paneli i EFSA për aditivët dhe aromatizuesit e ushqimit (FAF) lëshoi ​​një opinion shkencor mbi sigurinë e acidit acetik, acidit laktik, acidit citrik, acidit tartarik dhe acideve yndyrore nga përdorimet e tyre si aditivë ushqimorë në kategoritë e ushqimeve të specifikuara.

Në opinionin e tij, Paneli FAF vuri në dukje se janë përfshirë nivelet e acideve yndyrore në ushqimin për foshnjat nën moshën 12 javë, në kategorinë 13.1.1 dhe 13.1.5.1. Paneli konsideroi se këto përdorime për foshnjat nën moshën 12 javë do të kërkonin një vlerësim specifik të rrezikut. Arsyeja ishte se qasja e vlerësimit të rrezikut e ndjekur në atë kohë nga Panelet Shkencore të EFSA në rivlerësimin e aditivëve ushqimorë nuk zbatohej për këtë grupmoshë.

Komisioni Evropian i kërkoi EFSA-së të adresojë mungesën e të dhënave (boshllëqet e të dhënave) gjatë vlerësimit të rrezikut të aditivëve ushqimorë për përdorime në ushqimin për foshnja. Prandaj, kërkesat specifike të të dhënave për të gjitha përdorimet e estereve të acidit citrik të mono dhe diglicerideve të acideve yndyrore (E 472c) përfshihen në këtë thirrje.

EFSA do të marrë në konsideratë rëndësinë e informacionit të dhënë për vlerësimin e rrezikut të estereve të acidit citrik të mono- dhe diglicerideve të acideve yndyrore (E 472c).

Kur informacioni i kërkuar nuk është dorëzuar në EFSA brenda afateve të përcaktuara, aditivi i ushqimit mund të hiqet nga lista e Bashkimit Europian në përputhje me procedurën e përcaktuar në nenin 10.3 i Rregullores (KE) Nr. 1333/2008. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Darka dhe dreka e Krishtlindjeve, si të shmangim rreziqet nga ushqimet

Dreka e Krishtlindjeve dhe darka e Vitit të Ri janë raste kur shumë pjata përgatiten më shumë së sa është e nevojshme. Në këto rrethana, ekspozimi ndaj rreziqeve ushqimore rritet, në veçanti nga magazinimi i pasaktë që favorizojnë përhapjen e mikroorganizmave patogjenë. Si të shmangim mbeturinat dhe rreziqet e pakëndshme të shkaktuara nga kontaminimi mikrobial.

  1. Mos përgatit shumë pjata. Mund të duket e parëndësishme, por që të mos duhet të përballojë sasi të mëdha mbetjesh, rregulli i parë është të mos përgatiten më shumë pjata për Krishtlindje sesa është e nevojshme.
  2. Kujdes nga ushqimet e freskët (a. Kur bëni pazarin për Krishtlindje, duhet ta peshoni mirë sasinë e ushqimit, sidomos në rastin e ushqimeve të freskëta. Në përgjithësi, këto janë ato që kanë një jetë të shkurtër rafti dhe bëhen shkaktarë për rritjen e mikroorganizmave patogjene. Disa shembuj? Qumësht dhe produkte bulmeti, mish, peshk, vezë, salca dhe kremra të bazuara në vezë të papërpunuara.
  3. Mos e mbingarkoni frigoriferin. Për të shmangur mbeturinat dhe për të zvogëluar rreziqet, duhet të shmangësh lënien e ushqimeve të gatuara për shumë kohë në temperaturë dhome. Mund të konsumohen brenda 2-3 ditëve nëse ruhen në frigorifer dhe pastaj ngrohen mirë para se t’i vendosni në tryezë. Megjithatë, në teori,është më mirë të eliminohen ato që kanë mbetur në tryezë për më shumë se 4 orë (2 orë nëse janë kremra dhe salca).
  4. Pas gatimit, mos e lini ushqimin në temperaturë dhome. Nëse përgatisim ushqimin e gatuar paraprakisht, mos e lini të ngrohtë për një kohë të gjatë në temperaturë dhome, pasi është e nevojshme t’i ftohim shpejt dhe pastaj t’i ruajmë në frigorifer. Për t’u ftohur mund ta vëmë tenxheren me ushqimin e gatuar në ujë të ftohtë, ose ta ndajmë ushqimin në enë të mbyllura ushqimi dhe t’i freskojmë me ujë të ftohtë.
  5. Hiqni mbetjet e mbetura në tavolinë për më shumë se 4 orë. Nuk duhet ruajtur ushqimi i gatuar ose i papërpunuar në temperaturë dhome përtej 4 orëve: Ushqimet e lëna në tryezë përtej kësaj kohe duhet të eliminohen.
  6. Kujdes nga kremrat dhe salcat. Kremrat dhe salcat, sidomos nëse përgatiten me vezë të papërpunuara duhet të ruhen në frigorifer dhe të konsumohen brenda pak ditësh, duke u kujdesur që të mos i lëmë të pista brenda enës për të shmangur infektimin. Qëndrueshmëria në temperaturën e dhomës e çdo kanape ose ëmbëlsira me këta përbërës nuk duhet të kalojë 2 orë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Si të kontrolloni cilësinë e ushqimit që po konsumoni

Ushqimet me cilësi të dobët, jo vetëm që kanë një shije të keqe, por na shkaktojnë edhe probleme shëndetësore. Kjo e fundit e bën shumë të rëndësishme zgjedhjen e ushqimeve ashtu siç duhet. Në të kundërt do të përfundoni me të vjella, diarre apo temperaturë të lartë.

Si të dalloni vezët e freskëta?

Mjafton një gotë me ujë për të kontrolluar freskinë e vezëve tuaja. Vendosni një vezë në një gotë ujë dhe shikoni se çfarë ndodh. Nëse veza zhytet, është e freskët dhe e mirë për t’u ngrënë. Nëse zhytet, por qëndron anash gotës veza është rreth 1-2 javë e vjetër. Nëse veza lundron në sipërfaqen e ujit, është shumë e vjetër për t’u ngrënë.

Ka edhe një mënyrë tjetër për të dalluar vezët e freskëta. Kushtojini vëmendje ngjyrës së të verdhës së vezës. Një vezë e pasterizuar ka një ngjyrë të fortë dhe të errët të së verdhës. Ndërkohë një vezë tjetër, ka një ngjyrë të zbehtë të saj.

Bëni testin e zhurmës tek çokollata

Për të kontrolluar përmbajtën e kakaos tek çokollata juaj bëni këtë test të thjeshtë. Ndajeni çokollatën përgjysmë dhe dëgjoni zhurmën. Sa më e lartë të jetë, aq më e përqendruar do të jetë sasia e kakaos, gjë që flet për një cilësi të mirë të saj.

Kujdes me midhjet

Sigurohuni që midhjet që do të gatuani janë të mbyllura mirë. Nëse shikoni ndonjë midhje të hapur shtypeni me dorë, Nëse mbyllet do të thotë që është gjallë dhe mund të hahet, Në të kundërt, hidheni sepse midhja është e ngordhur. Kur t’i zieni, të gjitha midhjet duhet të hapen. Nëse ndodh që ndonjë mbetet e mbyllur, atëherë është më mirë ta hidhni.

Si të zgjidhni banane organike

Dallimi kryesor midis bananeve organike dhe jo-organike është se bananet konvencionale mund të rriten me përdorimin e plehrave sintetike, insekticide dhe herbicide. Frutat organike rriten me ndihmën e substancave natyrore. Kur zgjidhni banane, shmangni ato me ngjyrë gri. Këto banane nuk janë të shijshme dhe ngjyra e tyre mund të nënkuptojë se ato janë zgjedhur para se të ishin të pjekura ose se janë ruajtur në kushte të papërshtatshme për një kohë të gjatë.

Zgjidhni banane me një ngjyrë të verdhë të gjallë. Mos shmangni bananet me pika të vogla të errëta në lëkurë. Këto fruta janë plotësisht të pjekura. Aroma dhe shija e tyre është shumë e mirë. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

Festat e fundvitit, Manush Kullolli: AKU në terren, inspektime në tregje dhe supermarkete

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Manush Kullolli drejtor në Drejtorinë e Komunikimit të Riskut dhe Monitorimit në AKU foli për inspektimet e ushtruara në terren sidomos gjatë periudhës së festave. Kullolli tha se në fokus të punës së AKU janë tregjet, fabrikat, supermarketet dhe produktet e importit.

“Puna e AKU është e përditshme, në dinamikën e inspektimeve për mbrojtjen e konsumatorit për të patur një produkt final të sigurt e sa më të shëndetshëm. Institucioni ynë funksionon në bazë të një plani risku për çdo vit ndaj operatorëve të biznesit, i cili kalon nëpër filtra. Në prag të festave ka një vëmendje të shtuar të trupave inspektuese në terren dhe në fokus të AKU-së janë tregjet, fabrikat, supermarketet dhe produktet që hyjnë në vendin tonë. Qëllimi ynë është ruajtja dhe garantimi i produkteve brenda afateve, në mbajtjen në temperatura specifike të produkteve me origjinë shtazore dhe të mos jenë të ekspozuara në troturare. Ështe angazhimi i të gjithë trupave inspektuese gjatë gjithë kohës, edhe gjatë ditëve të pushimit për të marrë masa për të garantuar produktin. AKU në bashkëpunim me një projekt irlandez, nëpërmjet takimeve dhe nismave që kemi patur, këtë vit jemi fokusuar kryesisht në komunikimin me operatorët e biznesit dhe konsumatorët për leximin e etiketës. Kemi ndërmarrë nisma që të atashojmë dhe stenda pranë supermarketeve kryesore të cilat kanë dyndje sidomos gjatë festave të fundvitit. Ka patur një interes të lartë nga kosumatorët, e presin me shumë pozitivitet. Me hartimin e VKM të re 434, çdo operator biznesi duhet të deklarojë vlerat ushqyese dhe alergentët në etiketë, pasi ka konsumator që mund të ndikohen nga disa alergentë dhe mund ta shmangin duke zgjedhur një produkt tjetër”-deklaroi Manush Kullolli.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Tabela e ruajtjes së ushqimeve

Ndiqni udhëzimet e mëposhtme për ruajtjen e ushqimit në frigorifer. Afatet kohore për ushqimet e vendosura në frigorifer në shtëpi do të ndihmojnë që ato të mos prishen ose të mos bëhen të rrezikshme për t’u ngrënë. Udhëzimet për ruajtjen në ngrirje janë vetëm ushqimet e ngrira të ruajtura vazhdimisht në 0°C ose më poshtë mund të mbahen për një kohë të pacaktuar. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al