Menu

Siguria ushqimore

A mund t'a marr COVID-19 nga ushqimi që konsumoj?

Nga Dr.Blerta Brati*

Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit ka deklaruar se aktualisht nuk ka asnjë dëshmi që COVID-19 transmetohet përmes ushqimit të ngrënë.

Megjithëse nuk ka të ngjarë që virusi të përhapet përmes ushqimit të kontaminuar, prapë rekomandohet që të ndiqni praktikat e sigurisë ushqimore për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së lindur nga ushqimi. Kur përdorni ushqim ose përgatitni ushqim, duhet:

Dr.Blerta Brati

1.Lani duart me sapun për 20 sekonda para dhe pasi të përgatitni një vakt dhe ta konsumoni.

2.Mbuloni gojën dhe hundën me një maske ose nje shall, ose palosni bërrylin tuaj kur kolliteni ose teshtitni dhe mos harroni të lani duart më pas.

3.Lani frutat dhe perimet para se t’i hani

4.Dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet para dhe pas përdorimit.

5.Ndani ushqime të papërpunuara nga ushqimet e gatuara për të parandaluar që mikrobet e dëmshme nga ushqimet e papërpunuara të përhapen në ushqime të gatshme.

6.Përdorni kontejnerë / tabela prerëse për ushqim të papërpunuar dhe të gatuar për të parandaluar ndotjen e tërthortë.

7.Sigurohuni që të gatuani dhe ngrohni përsëri ushqimin në një temperaturë të përshtatshme (°72 ° C për 2 minuta).

A mund ta kap COVID-19 duke prekur paketimin e ushqimit?

Mënyra kryesore që COVID-19 përhapet nga një person te tjetri është përmes kontaktit me pikat nga teshtima ose kollitja e një personi të infektuar. Meqenëse virusi mund të mbijetojë në kartonin e paketimit të ushqimit për një ditë dhe në plastikë për disa ditë, ekziston rreziku i infektimit të vonuar nëse prekni së pari një sipërfaqe ose objekt të kontaminuar me virusin dhe më pas gojën, hundën ose sytë. Kjo përfshin paketimin e ushqimit. Sidoqoftë, rreziku i kontraktimit të COVID-19 nga prekja e paketimit të ushqimit të kontaminuar është shumë i ulët dhe kjo formë e infeksionit nuk është raportuar.

Në dyqane, rreziku më i madh i ndotjes mbetet kontakti me njerëzit e tjerë dhe sipërfaqet e prekur nga shumë njerëz, të tilla si peshore, doreza shportash ose çelësat e ashensorit, megjithëse shumë dyqane marrin masa për dezinfektimin e këtyre sipërfaqeve. Prandaj, duhet t’i lajmë duart jo vetëm pasi të kthehemi në shtëpi nga një dyqan, por edhe pas trajtimit të paketimit të ushqimit të blerë. Nuk është e nevojshme të dezinfektohen këto të fundit nëse ndiqen këto masa higjienike.

*Autorja është mjeke mikrobiologe

Ju kujtohet "Edhe akullore, edhe çokollatë"? "Biorela® Choco Multi Kids" vjen në Shqipëri si kombinimi më i mirë për shëndetin e fëmijëve

A ju kujtohet shprehja e Rudinës në filmin “Dy herë mat”, “Dua edhe akullore, edhe çokollatë”?! Besoj të gjithëve e madje kjo shprehje përdoret edhe sot, por në situata e kuptime të tjera.

Ndërkaq, çokollata dhe akulloret janë ndër produktet më të dashura e më të kërkuara nga fëmijët, por edhe më të blerat nga prindrit për t’ju plotësuar dëshirat bijëve të tyre. Të paktën kështu ka ndodhur deri para pak vitesh, sepse frika nga obeziteti, sheqernat e shtuara, shtesat tjera ushqimore me të cilat përbëhen këto produkte, janë ato që herë herë i stepin prindrit në plotësimin e “tekave” të fëmijëve të tyre. Për shkak të jetës jo shumë aktive, të qëndruarit pa aktivitet fizik në shkollë, para televizorit apo në celular e kompjuter, e ka bërë shëndetin e fëmijëve më të rrezikuar se më parë. Shtuar këtu, edhe ushqimin e shpejtë apo çokollatat. Madje, nutricionistët nuk i këshillojë, veçanërisht për të vegjlit.

Në këtë situatë, kompania kroate “Biorela”, e njohur në mbarë vendet e Bashkimit Evropian dhe më gjerë për produktet e saj, mendoi për një gjetje shencore për fëmijët. Krijoi çokollatën “Biorela® Choco Multi Kids”, një produkt me një kombinim unike, 3 në 1 për imunitetin e fëmijëve të shëndetshëm në formën e një çokollate të shijshme qumështi. Ai përmban vitamina probiotike, vitamina dhe minerale të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fëmijëve dhe imunitet të fort. “Biorela® Choco Multi Kids”, e cila vjen në tregun shqiptar nga Kompania Farmaceturike INTERMED, përmban vitaminë D, e cila kontribuon në funksionimin normal të sistemit imunitar tek fëmijët. Hekuri dhe jodi kontribuojne në rritjen normale të fëmijëve. Ndërsa kalciumi dhe vitamina D janë të nevojshme për rritjen normale dhe zhvillimin e kockave te fëmijët.

kështu, çdo prind tashmë mund t;u japë çokollatë fëmijëve, e cila nuk shton peshën e tyre, por rritnin imunitetin. dhe, ndryshe nga çokollatat tjera, “Biorela® Choco Multi Kids” nuk gjendet rëndom në markete ose dyqane, por INTERMED e tregton atë në çdo farmaci.

Por, cilat janë përparësitë e “Biorela® Choco Multi Kids”?

Ky produkt rrit numrin e laktobacileve dhe bifidobaktereve në sistemin tretës, mbron imunitetin dhe kontribuon në rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fëmijëve. Ka një shije të shkëlqyer, me shije shumështi dhe është ideale për stabilitetin e kulturave bakteriale. Krijon rezistencë në imunitetin e fëmijëve dhe mund të konsumohet nga fëmijët 1 vjeç e lart.

Për detaje tjera në lidhje me vitaminat dhe përbërësit tjerë mjaft të domosdoshëm, si dhe sasitë respektive, klikoni në linkun e mëposhtëm.

https://www.biorela.com/product/biorela-choco-multi-kids/

Qendra Alert / Alert.al

Kërkesa ndaj BE: Të ulet kafeina tek shtesat ushqimore, dëmton konsumatorin

Një studim i publikuar nga Rivm, institutit holandez për shëndetin publik ka dalë në konkluzionin që përdorimi i kafeinës mbi norma në shtesat ushqimore, duke tejkaluar kufijtë e rekomanduar nga EFSA krijon probleme te shëndeti i njeriut. Konsumatori përballet me probleme si hipertension, dhimbje koke dhe shqetësime.
Një studim i cili bëri që qeveria e Hollandës të kërkojë nga BE që të vendosë kufij në praninë e kafeinës në shtesat ushqimore, përfshirë ato që përdoren nga atletët dhe entuziastët e fitnesit për të përmirësuar performancën e tyre dhe ato të përdorura nga njerëzit për të qëndruar zgjuar, përqëndruar ose humbjen ne peshë.

Deri më tani, nuk ka kufij të tillë. Referenca e vetme është një rekomandim nga EFSA, agjensia e BE për sigurinë e ushqimit, e cila ka vendosur një sasi maksimale të kafeinës sipas grupmoshave të ndryshme. Për të rriturit, një sasi e konsideruar e sigurt për shëndetin është midis 4 dhe 6 gota kafe në ditë.
Një sasi që ata që konsumojnë shtesa ushqimore ka të ngjarë të tejkalojnë kete sasi. “Përveç shtesave ushqimore, njerëzit marrin kafeinë përmes ushqimeve të ndryshme si kafeja dhe çokollata”. Kombinimi i kafeinës që përmbahet në këto ushqime me atë në shtesat ushqimore mund të bëjë që kufiri i kafeinës që konsiderohet i sigurt për shëndetin të tejkalohet shumë më shpejt ”, shpjegon Rivm.

Qendra Alert/Alert.al

OIE dhe WVA: Aktivitetet veterinare janë thelbesore për sigurinë e ushqimit

Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA), kanë dalë në një deklaratë të përbashkët sa i takon pandemisë globale COVID-19. Ato kanë tërhequr vëmendjen për rolet dhe përgjegjësitë e profesionit të veterinarisë për shëndetin publik. Ku nënvizojnë se aktivitetet specifike veterinare janë thelbësore për të siguruar një vazhdimësi në sigurinë e ushqimit, parandalimin e sëmundjeve dhe menaxhimin e urgjencës.

Për të trajtuar në mënyrë efektive sfidat e paraqitura nga pandemia COVID-19, shumë qeveri në mbarë botën kanë ndërmarrë masa kufizuese për të mbyllur bizneset jo thelbësore. Këto vendime shtrojnë pyetje në lidhje me përshtatjet e mundshme që duhet të zbatohen nga profesioni i veterinarisë.

Në këtë kontekst, Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA) mbeshtesin aktivitetet specifike të Shërbimeve Veterinare qe të konsiderohen si biznes thelbësor.

Mbajtja e aktiviteteve që janë thelbësore për shëndetin publik

Veterinerët janë një pjesë integrale e bashkësisë globale të shëndetit. Përtej aktiviteteve të lidhura me shëndetin dhe mirëqenien e kafshëve, ato kanë një rol kryesor në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve, përfshirë ato të transmetueshme për njerëzit, dhe për të siguruar sigurinë ushqimore për popullsinë.

Në situatën aktuale, është e rëndësishme që, në mesin e aktiviteteve të tyre të shumta, ata të mund t’i mbajnë ato të nevojshme për të siguruar që:

  • Shërbimet e rregullimit dhe inspektimit veterinar kombëtar dhe rajonal mund të mbikëqyrin integritetin e shëndetit publik
  • vetëm kafshët e shëndetshme dhe nënproduktet e tyre hyjnë në furnizimin me ushqim për të garantuar sigurinë ushqimore për popullsinë,
  • situatat emergjente mund të adresohen,
  • masat parandaluese, siç është vaksinimi kundër sëmundjeve me një ndikim të rëndësishëm shëndetësor publik ose ekonomik, mirëmbahen.
  • aktivitetet prioritare kërkimore vazhdojnë.

Gjatë kryerjes së punës së tyre, veterinerët kanë përgjegjësi të ruajnë shëndetin e tyre, shëndetin e atyre me të cilët punojnë dhe shëndetin e klientëve të tyre. Prandaj, ata duhet të sigurojnë që zbatohen nivele të përshtatshme të biosigurisë, që personeli i tyre të mbrohet me pajisjet e nevojshme dhe që pronarët e kafshëve të informohen për masat paraprake të vendosura. Theshtë përgjegjësi e secilit individ të sigurojë që sjelljet e duhura respektohen në kuadrin e këtyre veprimtarive, për të shmangur përhapjen e mëtejshme të COVID-19.

Qendra Alert/Alert.al

Produkte të huaja apo vendi? Eksperti Ervin Resuli: Te konsumatori ndikojnë mungesa e laboratorëve dhe puna e dobët e institucioneve

Sipas anketes se fundit “Barometri i Ballkanit 2020”, vetem 65 shqiptareve zgjedhin qe te konsumoje prodhime vendase, kundrejt 32 per qind qe deshirojne te konsumojne prodhime nga Evropa Perendimore.
Eksperti Ervin Resuli i ftuar ne Ton Channel, ka deklaruar se kjo mosbesueshmeria e konsumatorit shqiptar vjen si pasoje e punes se dobet se institucioneve dhe e mungeses se laboratoreve bujqesore. ” Nese kemi nje produkt Gjerman dhe nje Kinez te gjithe do zgjidhnin ate gjerman sepse shteti ka nje besueshmeri institucionale e cila garanton edhe cilesine”- u shpreh eksperti Resuli, njofton Agrnews.al.

Sipas tij fakti qe ne prodhojme dhe eksportojme ne te gjitha vendet e botes do te thote se produktet tona jane cilesore ne te kundert do te bllokoheshin kamionet tane qe ne dogane, por problemi me konsumatorin vendas ka dhe nje ndikim mediatik ku bujqesia ka pesuar nje konotacion negativ.

Ja intervista e plotë:

Qendra ALERT / Alert.al

Risi Albania dhe MBZHR mbështesin trajnimin për Global G.A.P, ja përfitimet e produkteve shqiptare nga ky certifikim dhe hapja në tregjet evropiane

Të certifikosh prodhimin me standardin ndërkombëtar Globat G.A.P në Shqipëri, tashmë nuk është një risi. Kompani të ndryshme të grumbullojnë apo kultivojnë fruta e perime, të cilat e kanë realizuar një standard të tillë, gjenden sot me prodhimet e tyre jo më në tregjet rajonale apo lindore, por në zemër të Evropës e deri në vendet skandinave. Perime të ndryshme “Made in Albania” dhe logot e kompanive eksportuese shqiptare, mund të gjenden lehtësisht në Gjermani, Suedi, Itali e gjetkë. Kjo, jo se këto vende kishin mungesa në tregjet e tyre apo nuk kishin kontarata me kompani nga shtete tjera. Por, për faktin se, disa eksportues, por edhe ferma të ndryshme nga Shqipëria, janë certifikuar në grup me standardin ndërkombëtar Global G.A.P. Ky certifikim ka bërë që produktet shqiptare të jenë më të kërkuara në tregjet evropiane, pasi garantojnë siguri dhe cilësi për konsumatorin perëndimor. Paralel me këtë, rritet dhe prodhimi venas i Shqipërisë, eksportet, shtohet numri i fermave që certifikohen, rritet dhe numri i të punësuarve në bujqësi.

Për këto arsye, vazhdon Programi i Trajnimit (Farm Assurance) per Certifikimin GlobalG.A.P per Fruta Perimet, linkun e të cilit mund ta gjeni këtu: https://www.facebook.com/agroquality.al/

Ky program vjen direkt per here te pare ne Shqiperi me ekspertet me te mire te kompanise GlobalG.A.P per:

Stafin e Eksportuesve te cilet synojne te bashkepunojne me fermeret e tyre dhe te certifikohen ne Grup me GlobalG.A.P.

Konsulentet private / kompani konsulente te cilet synojne certifikohen nga GlobalG.A.P si konsulent profesionist qe do te asistojne Eksportuesit, SHBB-te, Fermeret ne implementimine sukses te standartit GLobalG.A.P

Per here te pare ne Shqiperi, Konsulentet do te kene njohuri me te thelluara per Global G.A.P, per certifikimin ne Grup dhe do te certifkohen direkt nga GlobalG.A.P

Certifikimi GLOBALG.A.P standart i domosdoshem per te hyre ne tregje te reja ,drejt rrjeteve te supermarketeve ne Europe e me gjere, drejt tregjeve ku fruta perimet mund te shiten me shtrenjte.

Shtimi i njesive prodhuesve fermereve te Certifikuar me GlobalG.A.P do te thote me shume siguri ushqimore, me pak risqe per Eksportuesit, imazh me i mire e vendit tone ne tregjet e medha dhe me shume te ardhura per eksportuesit dhe fermeret.

Certifikimi GlobalG.A.P ne Grup tashme do te jete me i njohur ne Shqiperi dhe do te krijoje me shume qendrueshmeri ne Eksportet e Fruta Perimeve mbi kontrata perpara sezonit.

Ky program do mundesohet nga bashkepunimi me Albinspekt, platformen Agroquality (http://agroquality.al) dhe mbeshtetjen e RisiAlbania dhe Ministria e Bujqesise dhe Zhvillimit Rural.

RisiAlbania është një projekt inovativ, i mbështetur nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, SDC dhe që zbatohet nga Helvetas dhe Partnerët Shqipëri në bashkëpunim me Ministria e Financave dhe Ekonomisë.

Qendra ALERT / Alert.al

Ndryshimi i klimës dhe siguria e ushqimit

Ndryshimi i klimës paraqet sfida të rëndësishme për sigurinë globale të ushqimit. Ndryshimet afatgjata në temperaturë, lagështirë, reshje, ndryshimet ekstreme të motit po ndikojnë në praktikat e bujqësisë, prodhimin e bimëve dhe cilësinë ushqyese të kulturave ushqimore. Ndjeshmëria e mikrobeve, mikroorganizmave që prodhojnë potencialisht toksina dhe e dëmtuesve të tjerë ndaj faktorëve klimatikë ndikon në lindjen e disa sëmundjeve nga ushqimi. Gjithashtu, ndryshimi i kushteve mund të favorizojë krijimin e specieve pushtuese të huaja të dëmshme për shëndetin e bimëve dhe kafshëve. Ngrohja çon në përhapjen e algave të detit të cilat prodhojnë toksina duke shkaktuar shpërthime të kontaminimit të ushqimit të detit.

Përpjekjet globale për të zvogëluar emetimet e serës dhe masat rajonale për të zbutur dhe përshtatur me ndryshimin e kushteve klimatike do të ndikojnë në vlerësimet e EFSA-së për sigurinë e ushqimit në lidhje me shëndetin dhe ushqimin e njeriut, shëndetin e kafshëve dhe bimëve dhe mjedisin.

Qendra Alert/Alert.al

Hyrida Basha: Konsumatorët të ndërgjegjësohen, të mos rendim pas gjithçkaje që gjendet në market apo rrugë

Në një lidhje Skype për emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, nutricioniste Hyrida Basha ka folur për ushqyerjen e fëmijëve me qumështin e lopës, tregtimin e akulloreve nga shitës ambulantë dhe të peshkut e frutave të detit. Ajo deklaroi se mungesa e kushteve higjeno-sanitare dhe tregtimi në temperatura të larta kthehet në burim infeksioni dhe rreziku për konsumatorët.

“Nga brezat kemi marrë këshilla se qumështi i lopës është më i shëndetshëm se ai që marrim nga fabrikat. Në fakt është koncept i gabuar, pasi ne nuk dimë mbi antibiotikët që është trajtuar kafsha, apo sëmundjet që ka kaluar. Nëse duam që fëmijët tanë t’i rrisim me qumësht lope po harrojmë se po iu reduktojmë nivelin e hekurit, plus ka edhe yndyrë, heqja e ajkës nuk largon ajkën apo bën pasterizimin.Nuk dimë kushtet higjeno-sanitare, nëse nuk ka certifikim të saktë e bën të rrezikshëm për konsum. Qumështi dhe produktet e tij mund të jenë bartës të brucelozës, e cila transmetohet nga kafsha te njeriu dhe e bën të vështirë e të pasigurt përdorimin. Po ashtu kaushat e akulloreve janë jashtëzakonisht të papërdorshme, për të cilat instancat përkatëse duhet të ndërhyjnë. Përpos dyqaneve të licencuara, ka nga ata shitës ambulant që zënë peshkun dhe duan ta shesin brenda ditës. Peshkun që e marrin nëpër arka dhe duke qenë se është produkt proteinik ka gjasa të ketë salmonelë. Ne nuk e dimë sa ditë qëndron në rrugë dhe a ngrihet në temperaturën e duhur, sidomos tani që është edhe verë. Janë kushte skandaloze mënyrat si tregtohet peshku dhe frutat e detit. Ndërsa për vezën e fshatit, me idene se është më natyrale, edhe kjo është në varësi të vendit ku pula është rritur, vitamina që duhet të marrë, ushqimi dhe vendi ku ushqehen. Nuk e dimë në çfarë kanalesh pijnë ujë pulat apo si ushqehen. Veza e paketuar është më e kontrolluar, pasi në pulari ka ushqime të përshtatura dhe regjime të caktuara. Të dëmshme janë edhe zgarat ku ka mish apo qofte, jo vetëm për kushtet ku shiten, por temperaturat e larta transformojnë vlerat ushqimore dhe në kontakt me flakët kthehen edhe në lëndë kancerogjene. Konsumatorët duhet të ndërgjegjësohen dhe të mbrojnë shëndetin, të mos rendim pas gjithçkaje që gjendet në market apo rrugë”-tha Hyrida Basha.

Qendra Alert/Alert.al

Ledio Ilollari nga AKU: Produkte të tregtuara si “fshati” risk për konsumatorin, të marrë fund ky fenomen

I ftuar në emisionin “Alert”në News24 nga Granit Sokolaj, Ledio Ilollari përgjegjës sektori në  AKU ka folur për riskun e konsumatorit nga ushqimet që blejnë në trotuare, jashtë çdo kriteri dhe roli i Autoritetit Kombëtar të Ushqimit për parandalimin e këtij fenomeni. Sipas Ilollarit këto produkte të tregtuara si “fshati” po rrezikojnë konsumatorin dhe shkelje të tilla janë të patolerueshme e duhet të marrin fund.

“Nuk duhet anashkaluar tregtimi i produkteve informale, që nuk kanë prejardhje, nuk dimë se çfarë janë, të shitura si fshati, që ofrojnë një familjaritet me konsumatorin, duke fshehur një risk të madh të tregtimit të produkteve të sigurta. Duhet të luftohet ky fenomen si një risk i madh i sigurisë ushqimore. AKU nuk është vetëm, por krah autorëve të tjerë institucional, por inspektori më i mirë eshte vetë konsumatori. Përballja e çdo qytetari me këtë fenomen, nuk duhet të jemi indiferentë dhe të bëhemi aleatë të fshehtë të saj. Policia Bashkiake është një nga aktorët më të rëndësishëm pasi rreziku është i jashtëzakonshëm dhe pesha e AKU me informacione, këshillime apo bashkëbisedime. Të gjitha produktet e tregtuara pa një histori mbeten të rrezikshme, pasi nuk di origjinën, prejardhjen e asaj që konsumon. Jemi në terr informativ, kemi të bëjmë me shkelje. Produktet e pulës duhet të tregtohen në ambientet e frigoriferit dhe në gjendje të ngrirë. Është e patolerueshme tregtimi i këtij produkti jashtë frigoriferit, pa ambalazh, përdhe dhe jashtë kushteve higjeno-sanitare. Produktet e pulës duhet të ambalazhohen, mbi të cilin shënohet temperatura dhe të vendoset në frigorifer. Është përgjegjësi e operatorit të biznesit, produkti minimalisht duhet të jetë i etiketuar, pasi është detyrim ligjor nga prodhuesi i vendit dhe importit, ku duhet të jetë në gjuhën shqipe. Dinamika e shkeljeve është nga më të ndryshmet dhe ky fenomen duhet luftuar, duhet të garantojmë siguri dhe për këtë po këmbëngulim. Etiketoni produktet në mënyrë të rregullt, nuk ka rëndësi çfarë produkti është por risku është shumë i lartë kur është në kushte të papërshtatshme. Ka rëndësi ndërgjegjësimi i konsumatorit”-tha Ledio Ilollari.

Qendra Alert/Alert.al

Antoneta Ndreka nga Lufra: Mos blini produkte në rrugë, por në kompani që kanë përgjegjësi për ju

E ftuar në emisionin “Alert”në News24 nga Granit Sokolaj, Antoneta Ndreka nga kompania “Lufra” ka folur për ushqimet “vrasëse” për konsumatorin. Ndreka deklaroi se tregtimi i produkteve si qumësht apo i nënprodukteve të tij dhe vezëve në trotuare dhe jashtë çdo kriteri higjeno-sanitar është një risk i lartë për konsumatorin. Sipan Ndrekës, kompania “Lufra” është e ndërtuar me standarde dhe i jep siguri konsumatorit për atë që konsumon.

“Kompania ‘Lufra’ është investim bashkëkohor europian, ku produkti nuk manipulohet. Qumështi që marrim në treg është me risk të lartë, mund të ketë baktere dhe si konsumator nuk e dimë nëse është me brucelozë. Kompania jonë punon që nga fermeri, për higjenën e mjeljes dhe deri në fabrikë. Konsumatori është i rrezikuar kur blen produkte në vende të pakontrolluara, kur kalon shumë orë në trotuarë dhe në temperatura të larta, ngarkesa bakteriale është në mbi 5 milion. Po ashtu, mosndalimi i tregtimit të qumështit asnjë ditë, i bie që lopa s’ka bërë vaksina, apo nuk është sëmurur asnjëherë. Në kompani kemi të punësuar 2 fermerë që merren me trajnimin e fermerëve të tjerë”-tha Antoneta Ndreka.

Ndreka tha se problem është fakti së fermerët nuk e dinë rëndësinë e antibiotikut te kafshët, e cila ndikon drejtpërdrejtë në qumështin e konsumuar nga qytetarët.

“Ka patur raste kur edhe vetë fermeri nuk e di rëndësinë e antibiotikut, madje deklaron se qumështi që shet është ai që e konsumon edhe vetë. Kishim një rast kur qumështi doli me antibiotik, fermeri i kishte mjekuar lopës thumbrat se i kishte me infeksion, gjë që reflektohet në qumësht. Sot, mund të themi se ka më pak fenomen të shitjes së qumështit në rrugë. Konsumatori duhet të jetë i përgjegjshëm për të blerë mall të kontrolluar. Në fabrikën tonë kemi mjetet për largimin e 95% të baktereve të qumështit. Një këshillë kisha për të gjithë konsumatorët që të mos blejnë produkte në rrugë, por në kompani që kanë përgjegjësi për ju”-deklaroi Ndreka.

Qendra Alert/Alert.al