Menu

Kryesore

Ministrja Krifca takon Erdogan: Pjesë e programit që po e ndjekin 30 shtete

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca ka zhvilluar në Ankara një takim me Presidentin turk Recep Tayyip Erdoğan.

Në takim ministrja Krifca i ka shprehur mirënjohjen presidentit Erdogan për programin “Frymë për të Ardhmen, Frymë për Botën”, shembull të cilin e kanë ndjekur mbi 30 shtete.

“Ne iu bashkuam kësaj iniciative me ftesë të Ministrit të Bujqësisë dhe Pyjeve, Bekir Pakdemirli, duke konfirmuar angazhimin tonë për të bërë modestisht çfarë është e mundur, në këtë përpjekje të përbashkët, në interes të çdo vendi.”- shkruan Krifca.

Qendra Alert/Alert.al

Krifca takon homologun e Malit të Zi: Do forcojmë bashkëpunimin ekonomik

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca është takuar me homologun e Malit të Zi Aleksandar Stijović. Ministrja Krifca theksoi se Mali i Zi është një nga fqinjët me të cilët Shqipëria ka ende shumë potencial për të rritur bashkëpunimin ekonomik.

Homologët u ndalën tek politika e përbashkët për mbrojtjen e bimëve, për të cilat Krifca ka kërkuar nënshkrimin sa më parë të marrëveshjes së përbashkët, por edhe lehtësimin praktik të kontrolleve fitosanitare.

Gjithashtu, gjatë takimit mes ministrave një nga pikat e diskutimit mes palëve ishte edhe ndërmarrja e angazhimit të përbashkët në rritjen e numrit të bizneseve ndërkufitare në fushën e turizmit rural.

Më tej, Krifca dhe Stijović diskutuan lidhur me vijimësinë e rritjes së bashkëpunimit për menaxhimin e përbashkët të rezervave peshkore dhe nxitjen e eksporteve të prodhimeve shqiptare të peshkimit.

Në përfundim të takimit, ministrat u shprehën optimistë në forcimin e bashkëpunimit dypalësh tek zhvillimi rural mes Shqipërisë dhe Malit të Zi, por gjithashtu edhe në aspektin rajonal dhe atë evropian.

Qendra Alert/Alert.al

U gjobit padrejtësisht me 400 mijë lekë, tregtari në Fier: Unë s’e kam firmosur!

Tregtari i fruta-perimeve në Fier, Edmond Metushi deklaron se është gjobitur padrejtësisht nga dy inspektorë të AKU-së Fier, rast që u denoncua publikisht edhe nga ministri i Drejtësisë, Ulsi Manja. Ndaj dy inspektorëve ka nisur hetim penal, por gjoba prej 400 mijë lekësh që i është vendosur tregtarit padrejtësisht nuk është hequr dhe rezulton se duhet paguar. Për këtë tregtari Metushi kërkon vendosjen e drejtësisë, t’i tregohet se për çfarë i është vendosur gjoba dhe t’ia heqin atë.

“Për çfarë e kam marrë këtë gjobë 4 mln lekë dhe ku janë vendosur këto gjoba se unë nuk kam asnjë letër fare. Erdhën 3 ditë rresht dhe rrinin te dera gjoja kontroll.  Me detyrimet ndaj shtetit janë shumë në rregull. Unë dua të di pse më është vendosur gjoba dhe pse ka firmën time, ndërkohë që unë nuk kam vënë firmë fare. Unë dua të drejtën time dhe të më hiqet gjoba, shteti pastaj të vijojë me punët e tija”, tha tregtari për mediat.

Ngjarja ka ndodhur më 14-15 shtator 2021, ndërsa tregtari thotë se prej 3 muajsh është në stres të madh prej gjobës. Ai thotë se i paguan të gjitha detyrimet ndaj shteti, ndërsa akuzon inspektorët e AKU se i kanë falsifikuar firmën, pasi ai nuk ka firmosur kurrë.

‘Kam tre muaj që rri në stres. AKU më thoshte mbyll ti biznesin që të shpëtosh ti edhe ne. Por për çfarë do të shpëtojë unë dhe për çfarë do të shpëtojnë ata?  Donin faturat e TVSH, i dhashë. Po ç’i duhet AKU-së me faturat e TVSH?”, tha tregtari i revoltuar.

Metushi tregon se ai ka nisur një proces gjyqësor ndaj dy inspektorëve dhe se tashmë Prokuroria ka nisur hetimet penale ndaj tyre për shpërdorim të detyrës. Po ashtu një ditë më parë prokuroria e Fierit ka nisu hetimin ndaj 2 inspektorëve të AKU-së Fier, Mirel Koci, 48 vjeç dhe Denisa Stamulliu, 33 vjeçe, për shpërdorim detyre.

Qendra Alert/Alert.al

AKU, informacion zyrtar mbi mashtrimin ushqimor të subjektit “Rives”

AKU, sektori i Monitorimit dhe Mashtrimit Ushqimor në bashkëpunim me institucione të tjera ligjzbatuese si dhe Policinë e Shtetit, bëri të mundur finalizimin e aksionit të kryer mbi informacione të marra për të luftuar informalitetin e operatorëve të biznesit me qëllim garantimin e sigurisë ushqimore. Konkretisht AKU ka ndërprerë aktivitetin e subjektit i ndodhur në qytetin e Pogradecit në Qarkun e Korçës për shkak të mashtrimit ushqimor nëpërmjet etiketimit të produkteve që përpunonte dhe tregtonte.

Kontrolli zyrtar është në vijim në bashkëpunim me Policinë e Shtetit dhe materialet procedurale i janë përcjellë Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Pogradec për vepra penale: punësim i paligjshëm dhe mashtrim me produktet ushqimore, konkretisht parashikimeve të Nenit 170/a dhe Neni 288/c të Kodit Penal për administratorin e Operatorit të Biznesit Ushqimor.

Qendra Alert/Alert.al

Procedura për aplikimet e aditivëve të ushqimit

EFSA vlerëson sigurinë dhe efikasitetin e aditivëve, produkteve ose substancave të përdorura në ushqimin e kafshëve, përpara se ato të autorizohen për përdorim në BE. Komisioni Evropian vendos nëse do të autorizojë ose jo aplikimin e aditivëve të ushqimit pas vlerësimit të EFSA.

Procedura për aplikimet e aditivëve të ushqimit kërkon paraqitjen e:

Një aplikimi në Komisionin Evropian

Një dosje teknike për EFSA-n (vetëm format elektronik)

Tre mostra reference të aditivit të ushqimit për Laboratorin e Referencës së Bashkimit Evropian

(EFSA)

Qendra

BE i kërkon EFSA-s propozime për etiketimin e ushqimit deri në 2022

Në bazë të Planit të Veprimit për Strategjinë e BE-së për Prodhuesit e Konsumatorit, Komisioni Evropian synon të paraqesë deri në fund të vitit 2022, një propozim për etiketimin e harmonizuar dhe të detyrueshëm të ushqimit, për të përcaktuar profilet ushqyese dhe për të kufizuar promovimin e ushqimeve me një përmbajtje të lartë të substancave të tilla si kripa, sheqerna ose yndyrna.

Komisioni Evropian i ka kërkuar EFSA-s të japë këshilla shkencore mbi lëndët ushqyese të rëndësishme për shëndetin si energjia dhe fibrat: Grupet ushqimore që luajnë një rol të rëndësishëm në dietat e popullsive evropiane dhe nëngrupet e tyre, kriteret për të udhëhequr zgjedhjen e lëndëve ushqyese dhe përbërësve të tjerë në mënyrë që të krijojë profilet e lëndëve ushqyese. Ekspertët e EFSA-s do të mbështeten në informacionin shkencor të kohëve të fundit, duke përfshirë shqyrtimet (tashmë të publikuara) të rekomandimeve ushqyese të bazuara në prova për ushqim të shëndetshëm.

Përveç kësaj, dokumenti do të bazohet në studimet shkencore të EFSA-s mbi vlerat e referencës ushqimore dhe profilet e ushqyesve, udhëzimeve ushqyese të vendeve evropiane individuale bazuar në ushqim, një shqyrtim të plotë të sistemeve të ndryshme etiketimi në frontin e paketës të vënë në dispozicion nga Komisioni Evropian.

EFSA do të japë opinionin e saj shkencor deri në mars 2022.

Qendra Alert/Alert.al

BERZH: Shqipërisë po i largohen profesionistët e teknologjisë

Shqipëria dhe Bosnja e Hercegovina janë dy vendet e Ballkanit Perëndimor që po vuajnë më shumë nga largimi domethënës i profesionistëve të teknologjisë, thuhet në raportin e fundit të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

Raporti i Tranzicionit i BERZH-it, i cili përqendrohet në tendencat e dixhitalizimit tregon se mesatarisht 1.5 për qind e njerëzve, që kanë listuar disa njohuri teknologjike në profilin e tyre, janë larguar jashtë në vitin 2019. Megjithëse kërkesat për këto aftësi mund të jenë të larta në vendet në zhvillim, firmat në ekonomitë e përparuara mund të ofrojnë paga shumë më të larta.

Në këtë raport, Shqipëria renditet ndër vendet e rajonit të BERZH që ka peshën më të ulët të ekspertëve dhe profesionistëve të teknologjisë së informacionit në raport me totalin e të punësuarve, që i referohen vitit 2019, me më pak se 1 për qind të totalit nga 3 për qind që është mesatarja e ekonomive të zhvilluara.

Ndryshe nga vendet e zhvilluara, në Shqipëri dominojnë sektorët me intensitet të ulët dhe të mesëm të dixhitalizimit, duke përbërë rreth 70 për qind të punësimit në 2019. Për vitin 2020, Shqipëria, treguesin e mundësive dixhitale e ka 65.4, duke u renditur më mirë se Maqedonia e Veriut me 59.3, Mali i Zi me 58.5 dhe Bosnja e Hercegovina me 45.2. Më mirë në rajon është Serbia me 68. Listën e kryesojnë Shtetet e Bashkuara, ku treguesi i mundësive dixhitale është 95.4.

Në krahasim me vitin 2015, kur treguesi ishte 46 pikë, Shqipëria ka bërë progres. Përmirësimi më i madh është në shërbimet e Qeverisë, nga 44.1 pikë në 83 pikë, në nivele të ngjashme me shtetet me ekonomi të përparuara. Më dobët treguesi është për infrastrukturën me 55.6 pikë nga 44.1 pikë në vitin 2015 dhe aftësitë, që pothuajse nuk kanë ndryshuar fare në krahasim me pesë vite më parë, nga 55.7 në 55.8. Treguesi i rregullimit të tregut është përmirësuar nga 40.6 në 67.2.

Shqipëria renditet më dobët në dixhitalizimin e individëve me 20.4, në raport me atë të formave me 51.4. sipas raportit, niveli i dixhitalizimit është i ngjashëm me atë të zhvillimit të vendeve. Niveli i ulët i dixhitalizimit të njerëzve është dhe një nga faktorët që pengon përdorimin e teknologjive dixhitale. (Monitor)

Qendra Alert/Alert.al

Nxirrte produkte në treg me etiketa “të vjedhura”, në kërkim pronari i firmës

Shpallet në kërkim nga policia pronari i firmës “Rives” në Pogradec, e cila merret me përpunim dhe konservim të produkteve ushqimore. Spiro Fuqi akuzohet për punësim të paligjshëm dhe mashtrim me produkte ushqimore.

Shpallja në kërkim e Spiro Fuqit u bë pas kontrollit të ushtruar nga AKU dhe Tatimet në subjektin në pronësi të tij në lagjen Numër 1 në Pogradec.

“Janë gjetur 2 punonjëse të cilat pas verifikimit kanë rezultuar se nuk ishin regjistuar në organet kompetente, sigurimet shëndetësore dhe shoqërore”-njofton policia.

Po ashtu gjatë kontrollit të ambjentit u gjetën dhe sekuestruan 136 etiketa të subjektit “Bean Dish” dhe disa vazo të mbushura dhe të mbyllura me fasule të përpunuara, ku rezulton se këto etiketa të mbushura i përkasin subjektit “Natural Trade”. Operacioni u ndërmor në bashkëpunim me sektorin e monitorimit dhe hetimit ushqimor. Policia deklaron se ka kontaktuar me Spiro Fuqin, i cili ka thënë se ndodhet në Tiranë.

Qendra Alert/Alert.al

KE miraton kontratën për blerjen e një vaksine kundër COVID-19

Komisioni Evropian ka miratuar kontratën e tetë me një kompani franceze, Valneva, për blerjen e një vaksine kundër COVID-19.

“Ne i jemi mirënjohës Komisionit Evropian për mbështetjen e tij,” tha shefi ekzekutiv i Valneva, Thomas Lingelbach.

Komisioni Evropian tha se kontrata me Valnevën ofron mundësinë që shtetet anëtare të BE-së të blejnë afro 27 milionë doza vaksinash deri në vitin 2022. Shtetet anëtare më pas mund të bëjnë një porosi të mëtejshme deri në 33 milionë vaksina shtesë deri në vitin 2023. Marrëveshja përfshin mundësinë e përshtatjes së vaksinës me variantet e reja. Aprovimi i kontratës me kompaninë franceze vjen në një kohë kur Bashkimi Europian po përpiqet të përshpejtojë luftën kundër rritjes së rasteve me COVID-19. Ndërkohë, pritet aprovimi i vaksinës nga FDA që të fillojë injektimi i saj.

“Vaksina Valneva shton një tjetër mundësi për të luftuar me koronavirusin, pasi të provohet se është e sigurt dhe efektive nga Agjencia Evropiane e Barnave. Mesazhi mbetet i njëjtë: Besoni shkencës dhe vaksinoni, vaksinoni, vaksinoni,” tha komisionerja e shëndetësisë e BE Stella Kyriakides.

Kontrata me Valneva-n i shtohet një portofoli të gjerë vaksinash tashmë të siguruara që do të prodhohen në Evropë, duke përfshirë kontratat e nënshkruara tashmë me AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna dhe Novavax Commission.

Qendra Alert/Alert.al

Gripi i shpendëve shpërthen edhe në Romë, 700 mijë kafshë të prekura që nga tetori

Gripi i shpendëve kthehet në goditje në Itali: Janë regjistruar 21 shpërthime patogjene që nga mesi i tetorit kur u zbulua rasti i parë në Ferrara. Sipas të dhënave nga Instituti Eksperimental Zooprofilaktik i Venecias, deri më tani mbi 700,000 kafshë janë prekur nga gripi i shpendëve, duke përfshirë gjelat e detit, pulat dhe strucat. Shpërthimi i fundit ndodhi në Romë, në një mbarështim jo-tregtar të rreth 250 pulave, ku kontrollet u aktivizuan pas fillimit të vdekshmërisë anormale të kafshëve. Analizat konfirmuan se një lloj virusi shumë patogjen si H5N1, i njëjti që preku fermat në Italinë Veriore.

Pas konstatimit të shpërthimit, Rajoni i Lazios krijoi një zonë mbrojtëse me një rreze prej 3 km nga ferma e prekur dhe një zonë mbikëqyrjeje me një rreze prej 10 km. Të gjitha fermat në zonën që i nënshtrohen masave të sigurisë, rreth 35 biznese të vogla, sipas asaj që deklaroi këshilltari rajonal i shëndetësisë Alessio D’Amato duhet të kontrollohen.

Në zonat e mbrojtjes dhe të mbikqyrjes nuk lejohet të futen apo të dalin shpendët apo gjitarët pa autorizimin e veterinerit. Kushdo që hyn ose del nga një fermë duhet të respektojë masat e duhura të biosigurisë, të gjitha kufomat e zogjve të ngordhur duhet të asgjësohen menjëherë, ndërsa automjetet dhe pajisjet duhet t’i nënshtrohen procedurave të dezinfektimit. Ndalohet transporti i mishit të shpendëve dhe panaireve të shpendëve. Të gjitha masat mbeten në fuqi për të paktën 21 ditë pasi të jetë dezinfektuar shpërthimi. (IlFattoAlimentary)

Qendra Alert/Alert.al