Menu

Kryesore

COVID-19, ilaçe antivirale si plotësues të vaksinave kundër varianteve të reja

Një investim po bëhet në kërkimin e ilaçeve të reja antivirale për të bllokuar përsëritjen e virusit SarsCoV2.

“Viruset, zakonisht, përdorin dy strategji për t’u përhapur: ato mund të rrisin transmetueshmërinë e tyre ose mund të përpiqen t’i shpëtojnë mbrojtjes imune”, shpjegon Francesco Broccolo, virolog në Universitetin Bicocca të Milanos.

“Deri më tani, SarsCoV2 ka përdorur kryesisht strategjinë e parë, duke zhvilluar variante gjithnjë e më ngjitëse, por tani rruga e tij evolucionare mund të jetë në një pikë kthese: presioni selektiv i ushtruar nga antitrupat e zhvilluar nga të shëruarit dhe të vaksinuar mund ta nxisë atë të ndryshojë strategji dhe të zgjedhë ato mutacionet që e lejojnë atë t’i shpëtojë sistemit imunitar”, shtoi ai.

 

“Mutacionet lindin nga “një proteinë virale, që kopjon gjenomin e virusit gjatë replikimit me efikasitet të dobët, duke futur gabime të rastësishme”, tha Massimo Zollo, gjenetist në Universitetin “Federico II” dhe kreu i task forcës COVID-19 të CEINGE-Bioteknologjive të Avancuara në Napoli.

“Për të ndaluar këtë ruletë ruse, para se të shfaqen mutacione të rrezikshme, ne duhet të gjejmë frenues të rinj të aftë për të bllokuar replikimin viral. Prandaj ne duhet t’i japim një shtysë të re kërkimit të barnave të reja antivirale, të braktisura disi pas dështimeve të remdesevir”, vë në dukje Zollo.

Një tjetër pistë për t’u ndjekur ka të bëjë me “studimin e gjeneve pritëse, që rrisin mundësinë e zhvillimit të formave të rënda të COVID-19: Në të ardhmen ata mund të na ndihmojnë të identifikojmë pacientët në rrezik, për t’i trajtuar herët me antitrupa monoklonalë ose ilaçe kundër stuhisë inflamatore”. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

 

Regjistrimi i verës Prosek kroate, ngre në protesta fermerët italianë: Emri i ngjashëm me Prosecco italiane

Një protestë nga institucionet dhe shoqatat e prodhuesve dhe fermerëve italianë u organizua pas lajmit për regjistrimin e emrit tradicional kroat te verës Prosek. Komisioneri Evropian për Bujqësinë Janusz Wojciechowski ka vlerësuar se vendimi është i arsyeshëm, pasi kërkesa dhe aplikimi është i rregullt nga vendi ballkanik, duke specifikuar se nuk ka rrezik konfuzioni nga ana e konsumatorit. Prosek (një verë e ëmbël) në fakt i përket një kategorie të ndryshme nga Prosecco Italiane dhe shitet në shishe të dallueshme qartë nga Veneto DOC dhe DOCG.

Në dy muaj pas publikimit, do të jetë e mundur të parashtrohen ankesa dhe kundërshtime të arsyetuara, të cilat do të jenë në gjendje të kontribuojnë në vendimin përfundimtar të Komisionit Evropian. Ministria e politikave bujqësore, ushqimore dhe pyjore dhe shoqatat kryesore të botës bujqësore italiane janë të angazhuar për t’i thënë jo asaj që ata besojnë se janë precedent i rrezikshëm për Made in Italy.

Në deklaratat zyrtare nënvizohet se specialiteti tipik kroat me një emër shumë të ngjashëm me Prosecco -n italiane mund të ngatërrojë konsumatorët e huaj që banojnë jashtë kufijve kombëtarë, duke dëmtuar eksportet e një produkti me rritje të shpejtë, i cili përfaqëson një nga zërat më të rëndësishëm të eksportit. (IlFattoAlimantare)

Qendra Alert/Alert.al

Antibiotikët, shkaktarë për kancerin e zorrës së trashë

Hulumtimet e reja sugjerojnë se përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.

Antibiotikët janë jashtëzakonisht të dobishëm në trajtimin e infeksionit. Sidoqoftë, shkencëtarët ende po mësojnë për problemet shëndetësore që rezultojnë nga përdorimi dhe përdorimi i tepërt i barnave antimikrobike.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vëren se antibiotikët janë të dobishëm në trajtimin e llojeve të caktuara të infeksioneve, por jo ato të shkaktuara nga viruset. Pra, ato nuk janë gjithmonë të nevojshme, sepse trupi ndonjëherë është vetëm në gjendje të mbrojë veten kundër infeksionit.

Si zvogëlohet rreziku?

Individët mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të këtij lloji të kancerit duke shmangur rreziqe të caktuara, të tilla si konsumimi i alkoolit, përdorimi i duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Ekzaminimi i hershëm është më i rëndësishmi

Ekspertët në të gjithë botën po bëjnë apel për përdorimin racional të antibiotikëve, dhe ky studim është argumenti i tyre më shumë. Përkatësisht, megjithëse incidenca e përgjithshme e kancerit të zorrës së trashë është ulur vitet e fundit, numri i rasteve të kancerit kolorektal është rritur tek njerëzit nën moshën 64 vjeç.

Dhe po rritet shqetësimi për përhapjen e përgjithshme të kancerit kolorektal tek të rinjtë. Kontrolli është i rëndësishëm pas moshës 45 vjeçe. Të dhënat e fundit, të publikuara në revistën CancerTrusted Source, sugjerojnë që njerëzit duhet të shkojnë për shqyrtim të kancerit të zorrës së trashë në moshën 45 vjeç, në vend të 50 vjeç, gjë që do të ndihmonte në zbulimin dhe parandalimin e hershëm.

Sidoqoftë, ekspertët gjithashtu e lidhin kancerin e zorrës së trashë me rreziqe që ne nuk mund t’i kontrollojmë, të tilla si mosha, historia familjare, gjenetika ose prania e sëmundjeve inflamatore të zorrëve. Disa shkaqe predispozuese për kancerin e zorrës së trashë janë ende të panjohura ose janë ende duke u studiuar, siç është kjo lidhje e re midis përdorimit të antibiotikëve dhe kancerit të zorrës së trashë. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

Post-pandemia, rritje të kërkesave për produkte joushqimore

Tregtia me pakicë në tremujorin e dytë të vitit 2021 u rrit me 9,9 për qind në krahasim me të njëjtën periudhe të një viti më parë si rrjedhoje kërkesës post pandemike.

Sipas të dhënave të INSTAT rritja erdhi nga artikujt jo-ushqimore si rrjedhojë e rikthimit blerjeve të munguara gjatë kufizimeve, ndërkohë që tregtia e ushqimeve erdhi në rënie si pasojë e mbi furnizimeve gjatë vitit të kaluar në tremujorin e dytë.

Në tregtinë me pakicë, pa përfshirë këtu tregtinë me pakicë të hidrokarbureve, volumi i shitjeve në tremujorin e parë 2021 është rritur me 5,5 %, kundrejt tremujorit të dytë të vitit 2020.

Në grupin “Ushqime, pije, duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara”, volumi i shitjeve ka pësuar rënie 1,2 %, krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit 2020.

Volumi i shitjeve, për grupin “Artikuj jo-ushqimorë në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara”, është rritur 10,9 %, kundrejt të njëjtës periudhë të vitit paraardhës.

Në grupin “Tregti hidrokarbure në njësi tregtare të specializuara“, volumi i shitjeve është rritur me 23,9 %, krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit 2020.

Në ndryshimin vjetor prej +9,9 %, në tremujorin e dytë 2021 ndaj tremujorit të dytë 2020, në tregtinë me pakicë, grupet kanë kontribuar si më poshtë:

Grupi “Artikuj jo-ushqimore në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara” me +5,9 pikë përqindje.

Grupi “Tregti me pakicë e hidrokarbureve në njësi tregtare të specializuara” me +5,5 pikë përqindje.

Grupi “Ushqime, pije e duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara” ka kontribuar me -1,5 pikë përqindje.

Në tremujorin e dytë 2021, volumi i shitjeve, përshtatur sezonalisht, në grupin “Tregti me pakicë, pa përfshirë këtu tregtinë me pakicë të hidrokarbureve në njësi tregtare të specializuara”, ka pësuar rënie me 0,4 %, krahasuar me tremujorin paraardhës.

Në grupin “Ushqime, pije, duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara”, volumi i shitjeve, përshtatur sezonalisht, nuk ka pasur ndryshim krahasuar me tremujorin paraardhës.

Volumi i shitjeve, përshtatur sezonalisht, në tregtinë me pakicë, për grupin “Artikuj jo-ushqimore në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara”, ka pësuar rënie me 0,7 %, kundrejt tremujorit të mëparshëm.

Në grupin “Tregti me pakicë hidrokarbure në njësi tregtare të specializuara“, volumi i shitjeve, i përshtatur sezonalisht, ka pësuar rënie me 2,3 %, kundrejt tremujorit të parë 2021. (Monitor)

Qendra Alert/Alert.al

Mbi 85% e popullsisë kanë antitrupa kundër coronavirusit

Mbi 85% e njerëzve në kryeqytetin e Indisë, Mumbai vlerësohet se kanë antitrupa COVID -19, sipas sondazhit të Korporatës Komunale të Brihanmumbai (BMC).

Sondazhi i pestë i serumit të gjakut i cili teston për antitrupat, i njohur si një sondazh sero i kryer midis gushtit dhe fillimit të shtatorit përfshiu 8,674 të rritur nga të cilët gati 65% e subjekteve ishin të vaksinuar.

Sondazhi gjithashtu zbuloi se më shumë femra kishin antitrupa COVID-19 në krahasim me meshkujt, përkatësisht 88.29% dhe 85.07%.

Sero-prevalenca ishte dukshëm më e lartë tek individët që kishin marrë ose vaksinën e parë ose të dyja dozat e vaksinës COVID-19 në krahasim me homologët e tyre të pavaksinuar.

“Meqë para-balanca mes atyre që janë të vaksinuar është shumë më e lartë se sa homologët e pavaksinuar, është thelbësore të forcohet programi i vazhdueshëm i vaksinimit kundër COVID-19,” përmendi raporti.

Qendra financiare e mbushur me njerëz Mumbai e Indisë fitoi përgëzime këtë vit për trajtimin e valës së dytë të pandemisë më mirë se çdo metropol tjetër në vend.

Gjetja e raportit vjen në një kohë kur shqetësimet rreth shfaqjes së valës së tretë mbeten.

https://indianexpress.com/article/cities/mumbai/over-85-mumbai-population-has-covid-19-antibodies-latest-bmc-sero-survey-7515921/

Qendra Alert/Alert.al

Arsimi i lartë publik bëhet pa pagesë në Kosovë

Nisur nga 1 tetori, Arsimi i lartë publik në Kosovë do të jetë pa pagesë. Shkollimi pa pagesë do të vlejë për të gjithë ata që duan të studiojnë në nivelet “bachelor” dhe “master”. Lehtësime të veçanta do ketë edhe për studentët e doktoratës. Do të ketë përfitime edhe për studentët që vijnë nga vendet e rajonit. Kjo u bë e ditur nga qeveria e Kosovës.

Qendra Alert/Alert.al

Vitaminat Polase Winter Defense, me prani oksidi të etilenit

Supermarketet Bennet kanë publikuar njoftimin paralajmërues për tërheqjen e disa grupeve të shtesave ushqimore multivitaminike Polase Difesa Winter për shkak të pranisë të oksidit të etilenit në përqendrime më të larta, se kufijtë e lejuar brenda një përbërësi. Paketat në fjalë janë ato të 14 dhe 28 qeseve prej 7.1 gram secila, që i përkasin grupeve të prodhimit me numër GU239 dhe n. GU238 me afatin minimal të ruajtjes (Tmc) 30/06/2023 dhe serinë DT256 me Tmc 30/04/2023.

Shtesa e përmendur është prodhuar për GSK Consumer Healthcare nga kompani në Milano.

Si masë paraprake, rekomandohet që të mos merrni suplementin me numrat e grupeve të raportuara dhe t’i ktheni ato në pikën e blerjes. Të gjitha grupet e tjera dhe produktet e tjera të markës Polase mbeten në treg dhe mund të konsumohen në mënyrë të sigurt. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

 

McDonald's miraton etiketën Nutri-Score, ja për çfarë shërben

McDonald’s është zinxhiri i parë i ushqimit të shpejtë që miratoi etiketën e ushqimit të njohur si Nutri-Score. Për momentin, zgjedhja ka të bëjë vetëm me Francën dhe specifikimet e etiketës së re mund të gjenden në një faqe të dedikuar të faqes. Kështu McDonald’s shpjegon se si funksionon Nutri-Score, përmes përdorimit të pesë ngjyrave (nga jeshile në të kuqe), që korrespondojnë me pesë shkronja të alfabetit, i atribuohen produkteve të vlefshme dhe më pak të vlefshme. Ngjyra vlerëson cilësinë e përbërësve, të tilla si fibra, fruta dhe perime, ashtu edhe ato që duhet të kufizohen, siç janë sheqernat, kripa, yndyrnat e ngopura, si dhe kaloritë.

 

Në fakt, mjafton të shihni ngjyrën që i atribuohet llojeve të ndryshme të hamburgerëve ose produkteve të tjera, siç janë sallatat ose pijet. Por kini kujdes, sepse Nutri-Score i referohet 100 g ushqim, kështu që pjesa e vogël e patateve të skuqura do të ketë të njëjtin gjykim ushqyes. Përkundër asaj që natyrshëm mendohet në asortimentin e pasur të McDonad, vetëm dy produkte kanë ngjyrën e kuqe (Coca-Cola klasike dhe salca), shumë prej tyre kanë atë portokalli dhe drita jeshile që i atribuohet karrotave të papërpunuara, domateve ose sallatës klasike Cesar. Nutri-Score është një shtesë vullnetare që i shtohet informacionit tjetër të detyrueshëm në etiketa. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Kujdesi që duhet të tregojmë kur blejmë konserva peshku

Ritmi i punës na bën shpeshherë të shkojmë drejt zgjedhjeve të gabuara, përsa i përket ushqimit.

Në shumë raste ushqimet e konservuara bëhen zgjidhja më komode për shumë familje.

Gjithashtu shumë prej këtyre ushqimeve duke qënë se janë të pasura me kripëra mund të kthehen edhe në një shije të preferuar.

Pse ushqimet e konservuara janë të rrezikshme

Mund të mendoni se dëmi që vjen nga ushqimi  mund të mos jetë fatal, por në të vërtetë është e kundërta.

Në rastin e konservave situata është më kritike se zakonisht për disa arsye që i gjeni mëposhtë.

Para se ushqimet të futen në konserva ato ngrohen në mënyrë që të shkatërrohen bakteret e këqija që ndohen në to.

Sipas një studimi të Universitetit të McGill   ushqimet  e konservuara janë të dëmshme.

Kur ato ngrohen dhe qëndrojnë të konservuara për një kohë të gjatë humbasin çdo vlerë minerale.

Kontrolloni gjendjen e konservës

Për të qënë gjithnjë të sigurtë në ushqimet që konsumoni gjithnjë kontrolloni kutinë.

Shikoni me kujdes në çfarë gjendje është metali i konservës pata se t’a blini.

Sa më i hollë të jetë ky metal aq më shumë përkulen anët e tij duke krijuar kështu të çara mikroskopike që prekin ushqimin tuaj.

Konservat e dëmtuara dhe helmimi nga ushqimi

Departamenti i Agrikulturës në SHBA shpjegon se gjatë dëmtimit të kutive të konservave brenda tyre mund të zhvillohen forma bakteresh helmuese.

Këto baktere të rralla mund të prekin sistemin nervor dhe të shkaktojnë helmime të tmerrshme nga ushqimi.

Simptomat përfshijnë turbullim të shikimit, vështirësi në frymëmarrje apo përtypje.

Kjo njihet ndryshe si sëmundja e botulizmit, një gjendje ku trupit pushtohet nga toksinat nervore te shkaktuara nga bakteret.

Megjithëse është një sëmundje e rrallë evitoni sa më shumë kutitë e konservave të dëmtuara sadopak.(Agroweb)

Qendra Alert/Alert.al

Pica, opsion më i shëndetshëm për mëngjes sesa drithërat

Shumë prej nesh ndjehen fajtorë kur hanë pica në mëngjes, por mund të mos jetë gjëja më e keqe që mund të zgjedhim.

Sipas nutricionistes Chelsey Amer, ngrënia e picës për mëngjes është në të vërtetë më e mirë për ju sesa drithërat me sheqer.

Sigurisht, pica nuk është zëvendësim për ushqimet më të shëndetshme të mëngjesit si drithërat e tjera me pak sheqer, por mund të jetë një zëvendësues i pranueshëm për çdo gjë të mbushur me sheqer.

Chelsey: “Çuditërisht, pica mund të jetë një opsion më i balancuar i mëngjesit sesa shumë drithëra të mëngjesit të mbushura me sheqer. Një tas me drithëra me sheqer dhe qumësht me yndyrë të ulët është kryesisht sheqer dhe jashtëzakonisht i rëndë në karbohidrate”. (ABCNews)

Qendra Alert/Alert.al