Menu

Kryesore

Makinat e konfiskuara kthehen në biblioteka lëvizëse

Makina të konfiskuara nga grupet e #krimit të organizuar po i kthehen komunitetit në formën e bibliotekave lëvizëse.
Në një aksion të përbashkët të GIZ-së, Agjencia e Administrimit te Pasurive te Sekuestruara dhe te Konfiskuara dhe Ministria e Brendshme, u bë i mundur transformimi për herë të parë i një aseti të #konfiskuar në #bibliotekë.

Biblioteka e parë lëvizëse iu dorëzua Bashkia Shkodër, në kuadër të aktiviteteve të #TetoritGjerman. Ndërsa biblioteka e dytë, që do të vihet në shërbim të komunitetit të #Dibrës, është ende në proces.
Bibliotekat lëvizëse do t’u shërbejnë #fëmijëve dhe të #rinjve në zonat e thella, por edhe qytetarëve të tjerë të interesuar për librat, si bazë për një të #ardhme të #qëndrueshme përtej ekonomive ilegale.

Qendra Alert/Alert.al

Rapex publikon raportin e radhës për produktet e rrezikshme joushqimore

Rapex ka publikuar raportin për produket e rrezikshme joushqimore. Në raportin e Rapex është publikuar lista me produktet e rrezikshme, nga prizat, topi plastik për fëmijë, arushat për fëmijë dhe deri tek lëngu për cigaret elektronike.

 

Kategoria: Pajisjet elektrike

Produkt: Prizë e shumëfishtë

Lloji i rrezikut: Goditje elektrike, zjarr

Vendi njoftues: Holanda

Numri i alarmit: A12/01447/21

Kontaktet e prizës fikse janë të ekspozuara ndaj një çifti rrotullues të tepërt që mund të shkaktojë dëmtim të prizës, duke rezultuar në kontakt të dobët elektrik dhe rrezik zjarri.

Produkti nuk përputhet me kërkesat e Direktivës së Tensionit të Ulët.

 

Lloji i rrezikut: Kimike

Vendi njoftues: Danimarka

Numri i alarmit: A12/01450/21

Kategoria: Lodrat

Produkt: Top plastik

Materiali plastik i produktit përmban një sasi të tepërt të bis(2-etileksil), ftalatit (DEHP), dibutil ftalatit (DBP) dhe diizobutilftalatit (DIBP) (vlerat e matura përkatësisht deri në 0.134%, 0.3% dhe 20.2% ndaj peshës.) Këto ftalate mund të dëmtojnë shëndetin e fëmijëve, duke shkaktuar dëme të mundshme në sistemin e tyre riprodhues. Produkti nuk përputhet me Rregulloren REACH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lloji i rrezikut: Kimike

Vendi njoftues: Lituania

Numri i alarmit: A12/01452/21

Lodra shumëngjyrëshe plastike në një çantë shpine plastike transparente për fëmijë mbi 18 muajsh. Produkti shitet në një çantë shpine plastike transparente, me qepje me ngjyra. Brenda është një fletë informative, me foton e një fëmije më pak se 3 vjeç. Lodra përmban elementë të vegjël që një fëmijë mund t’i vendosë në gojë dhe të mbytet. Produkti nuk përputhet me Direktivën e Sigurisë së Lodrave dhe standardin përkatës evropian EN 71-1.

 

 

Kategoria: Produkte kimike

Produkt: Lëng për cigaret elektronike

 

Lëng për mbushjen e cigareve elektronike. Lëngu është në shishe plastike 10 ml me kapak, shishja është e paketuar në një kuti kartoni. Markë “Dr Frost”.

Produkti përmban një sasi të tepërt të nikotinës (vlera e matur 24 mg/ml), e cila klasifikohet si toksike akute veçanërisht në kontakt me lëkurën ose nëse gëlltitet. Produkti nuk përputhet me kërkesat e Direktivës për Produktet e Duhanit.

 

Lloji i rrezikut: Mbytje, prerje, lëndimet

Vendi njoftues: Lituania

Numri i alarmit: A12/01444/21

 

Lodra ka skaje me copa që mund të shkaktojnë lëndime ose prerje. Ndarja e baterive mund të hapet pa një mjet, duke i bërë bateritë të aksesueshme. Një fëmijë mund të vendosë bateritë në gojë dhe të mbytet. Produkti nuk përputhet me Direktivën e Sigurisë së Lodrave dhe standardin Evropian 71-1

Përshkrim

Arushi është prej plastike të ngurtë, sytë kafe dhe hunda e zezë, fjongo e kuqe. Kordoni elastik metalik i verdhë me një varëse metalike në qafë. Një kuti me dy bateri AA/R6/UM-3 1.5 V u vendoset në bark. Lodër pa paketim, etiketa në panelin e baterisë përmban shënimin “lodër Plusch”.

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?token=17349998034B4BF2A21828F4797C05DD

Qendra Alert/Alert.al

Si disa furra të bukës në Tiranë ulën peshën e bukës

Produktet e shportës pësuan rritje të çmimeve, me ritmin më të shpejtë në më shumë se një dekadë. Kjo erdhi si pasojë e rritjes së çmimeve të vajrave, sheqerit dhe drithërave, së bashku me çmimet e larta të mishit dhe produkteve të qumështit. Indeksi i çmimit të vajit bimor u rrit 7.8 për qind nga prilli, duke shënuar rritjen e 12-të radhazi mujore. Kësaj rritje nuk i shpëtoi as buka, që është produkti me ndjeshmërinë më të lartë për qytetarët. Rritja e çmimit të bukës ka ardhur si reaksion zinxhir që nis nga import i prodhimit dhe tregtimi. Por përtej rritjes së cmimit të bukës, ajo që vërehët në furrat e bukës është një mungesë informacioni dhe abuzim ndaj besimit të konsumatorit. Në një vëzhgim të bërë në disa furra në kryeqyetet vërehet mungesë e listës së cmimit dhe peshës në disa prej tyre, listë cmimi por jo peshe, cmim më i lartë, por sasi më e ulët për të njëjtën bukë, por edhe mungesë të cmimit, peshës dhe vetë peshores.

 

Autoriteti i Konkurencës ka kryer hetimet mbi rritjen e çmimit të bukës, ku fajtorë janë cilësuar firmat e importit të miellit. Autoriteti i Konkurrencës vendosi të mbajë edhe për një vit në monitorim importuesit e mëdhenj të miellit te cilët i shpëtuan gjobës 5 milionë euro qe propozoi sekretariati i Komisionit te Konkurrencës pas shkeljeve të konstatuara. Autoriteti i Konkurrencës vendosi edhe “Hapjen e procedurës së hetimit paraprak në tregun e importit, prodhimit dhe tregtimit me shumicë të vajit vegjetal”.

Qendra Alert/Alert.al

Rezistenca antimikrobike: Cili është rreziku i përhapjes përmes transportit të kafshëve?

EFSA ka filluar punën për një vlerësim të ri që shikon rrezikun e përhapjes së baktereve rezistente ndaj antimikrobikeve gjatë transportit të kafshëve.

Vlerësimi, i cili u kërkua nga Komiteti i Parlamentit Evropian për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë e Ushqimit (ENVI), do të fokusohet në rrezikun e baktereve zoonotike rezistente që përhapen midis shpendëve, derrave dhe bagëtive gjatë transportit në ferma të tjera ose në thertore.

Kur rezistenca antimikrobike (AMR) shfaqet në bakteret zoonotike, bakteret që mund të kalojnë nga kafshët te njerëzit, mund të rrezikojë trajtimin e sëmundjeve infektive te njerëzit.

Marta Hugas, shkencëtarja kryesore e EFSA, tha se rezistenca ndaj antimikrobikëve është një kërcënim urgjent për shëndetin publik dhe këshillat e bazuara në prova janë kritike për zhvillimin e politikave dhe legjislacionit për të përballuar këtë sfidë.

Ky mandat i ri, i cili fokusohet në implikimet e mundshme për shëndetin e njeriut ilustron edhe një herë konvergjencën në rritje midis shëndetit të kafshëve. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Shpërthimi në shumë vende të Salmonelës tek produkte të importuara me bazë susami

Pesë vende evropiane kanë raportuar infeksione me salmonelë të lidhura me konsumin e produkteve me bazë susami, si tahini dhe hallva të importuara nga Siria. Që nga janari 2019, rreth 121 persona janë prekur nga infeksioni në Danimarkë, Gjermani, Holandë, Norvegji dhe Suedi. Ka disa lloje të Salmonelës lidhur me epidemi:  S .Mbandaka, S .Havana, S .Orion, S .Amsterdam, S.Senftenberg dhe S .Kintambo. Produktet ushqimore ishin të vulosura dhe gati për t’u ngrënë, gjë që që dyshohet se kontaminimi ka ndodhur para mbërritjes së tyre në tregun evropian. Masat e kontrollit për tufat e prekura kanë qenë në fuqi që nga gushti 2020. Megjithatë, disa raste u raportuan ende në shtator 2021. Kjo mund të jetë për shkak të faktit se produktet ishin afatgjatë dhe ruheshin në shtëpi private. Shkencëtarët nga EFSA dhe ECDC arritën në përfundimin se ekziston ende një rrezik i infeksioneve të reja nga Salmonela lidhur me këto produkte në BE. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Shërbimi Veterinar: Certifikatë shëndetësore për kafshët, për të parandaluar sëmundjet

Asnjë kafshë nuk mund të ndërrojë origjinën pa u kontrolluar më parë nga Shërbimi Veterinar dhe pa u pajisur më një certifikatë lëvizjeje të lëshuar nga AKVMB. Ky shërbim është falas.

Kjo masë parandalon përhapjen e sëmundjeve infektive duke siguruar lëvizjen vetëm të kafshëve të pastra nga sëmundjet, por dhe mundëson garantimin e sistemit të gjurmueshmërisë me anë të të cilit: Mund të kthehemi pas deri në origjinën e saj, për të identifikuar burimin potencial të sëmundjes.

 

Për mirëfunksionimin e këtij sistemi që fillesën e ka me identifikimin (matrikullimin) e kafshës, nevojitet bashkëpunimi i fermerëve me Shërbimin Veterinar.

Zoti Dervish Bajraktari në
fshatin Laknas ka kërkuar sot shërbimin veterinar të DRVMB Tiranë për të pajisur lopën e tij me certifikatë shëndetësore për lëvizje në treg.

Autoriteti Kombëtar i Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve
[email protected]

Qendra Alert/Alert.al

Rekomandime të reja 'nga Ferma në Pirun' për një zinxhir furnizimi për të ardhmen

Në një rezolutë jo legjislative, Parlamenti Evropian miratoi strategjinë “Farm to Fork” këtë tetor , të nisur nga Komisioni Evropian në 2020 dhe formuloi rekomandimet e tij për propozimet e ardhshme legjislative në këtë drejtim. Objektivi i rekomandimeve është rëndësia e dietave që janë në të njëjtën kohë të qëndrueshme, të shëndetshme për kafshët, duke pasur gjithmonë si horizont Marrëveshjen e Gjelbër, me temat e saj si klima, biodiversiteti, reduktimi i ndotjes dhe shëndeti publik.

Në tekstin e miratuar, eurodeputetët theksuan nevojën për qëndrueshmëri më të madhe në çdo fazë të zinxhirit të furnizimit dhe përsëritën se nga fermeri tek konsumatori, kanë një rol të rëndësishëm për të luajtur. Për të siguruar që fermerët të marrin një pjesë të drejtë të fitimeve nga ushqimi i prodhuar në mënyrë të qëndrueshme, eurodeputetët i kërkojnë Komisionit të shtojë përpjekjet, duke përfshirë përshtatjen e rregullave të konkurrencës, për të forcuar pozicionin e atyre që janë të përfshirë në fazën e prodhimit. Dokumenti përfshin gjithashtu objektiva të rëndësishëm në lidhje me të ushqyerit: Rinovohen udhëzimet për një dietë të shëndetshme dhe konfirmohet angazhimi për të luftuar konsumin e tepërt të mishit, ushqimeve ultra të përpunuara, kripës, sheqernave dhe yndyrave. Parlamenti i BE-së rekomandon gjithashtu përmirësimin e procesit të miratimit të pesticideve, duke vendosur objektiva të detyrueshme reduktimi, të cilat duhet të arrihen nga shtetet anëtare në planet e tyre strategjike kombëtare për zbatimin e Politikave bujqësore komunitare. Kërkohet të monitorohet pajtueshmëria me rregullat e vendosura, në mënyrë që të mbrohen pjalmuesit dhe biodiversiteti.

Duhet të përfshihen standarde dhe objektiva ambicioze për të reduktuar emetimet nga bujqësia dhe përdorimi i tokës përkatëse. Për më tepër, duhet të përcaktohen kritere strikte për prodhimin e energjisë së rinovueshme nga biomasa dhe duhet të restaurohen e përmirësohen rezervuarët e karbonit natyror. “Politikat aktuale të BE-së-nënvizoi Anja Hazekamp, ​​raportuese e Komitetit për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë Ushqimore mbështesin modelet bujqësore që nuk janë të dëmshme për mjedisin. Ne propozojmë masa konkrete për të ripërcaktuar sistemet tona ushqimore, duke stimuluar prodhimin vendas, duke lënë pas bujqësinë intensive dhe monokulturat me përdorim të lartë të pesticideve”. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Kërpudhat e bardha tërhiqen nga tregu për shkak të Listerisë

Tërhiqen nga tregu në Kanada kërpudhat e bardha të prera në feta, për shkak të kontaminimit nga Listeria monocytogenes. Kjo tërheqje u shkaktua pas rezultatit të testit të Agjencisë Kanadeze të Inspektimit të Ushqimit (CFIA).

Produktet u shpërndanë në Ontario, Quebec dhe në nivel kombëtar në Kanada. Konsumatorët nuk duhet të konsumojnë produktin e tërhequr të përshkruar më poshtë.

Konsumatorët duhet të kontrollojnë nëse e kanë produktin në shtëpinë e tyre. Produktet e kontaminuara duhet të hidhen ose të kthehen në dyqanin ku janë blerë. Deri tani nuk ka patur asnjë sëmundje të raportuar të lidhur me konsumin e këtyre produkteve.

Rreth infeksioneve me Listeria

Ushqimi i kontaminuar me Listeria monocytogenes mund të mos duket apo të nuhatet si i prishur, por mund të shkaktojë infeksione serioze dhe ndonjëherë kërcënuese për jetën. Kushdo që ka konsumuar ndonjë produkt të kontaminuar dhe ka shfaqur simptoma të infeksionit me Listeria duhet të kërkojë trajtim mjekësor. Kërkohen teste specifike për të diagnostikuar infeksionet, të cilat mund të imitojnë sëmundje të tjera.

Gjithashtu, kushdo që ka konsumuar ndonjë nga produktet e tërhequra duhet të monitorojë veten për simptomat e helmimit nga ushqimi gjatë javëve në vijim, sepse mund të shfaqen deri në 70 ditë pas ekspozimit ndaj Listerisë. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

"Tetori Gjerman", prej 15 vitesh eveniment i integruar në jetën kulturore të Shqipërisë

Që nga viti 2007 nën kujdesin e Ambasadës Gjermane në Shqipëri zhvillohen aktivitetet e përvitshme kulturore gjermano-shqipëtare nën moton “Tetori Gjerman”. Në këto 15 vite “Tetori Gjerman” është shndëruar tanimë në një eveniment të mirë integruar në jetën kulturore të Shqipërisë.

Këtë vit “Tetori Gjerman” vjen me dy evente edhe ne Parkun Kombëtar të Prespës :

Ditën e enjte 28 Tetor , ora 16:00 në sheshin qëndror të fshatit Zagradec do të bëhet inagurimi i sheshit rekreativ të këtij fshati, punimet e të cilit u realizuan me mbështetjen financiare të projektit të KfË “Rezerva Ndërkufitare e Biosferës së Prespës – Faza II” dhe u zbatuan nga bashkia Devoll.  , nën komponentin e masave të shpejta që ky projekt zbaton në fshatrat e Parkut Kombëtar të Prespës. Kjo ndërhyrje erdhi si kërkesë e vetë banorëve të këtij fshati.

Gjithashtu ky aktivitet do të shoqërohet me shfaqjen e dokumentarit të RTSH “Kur flasin Vlerat” I cili do të shpalosë për publikun e gjerë vlerat e jashtëzakonshme natyrore dhe kulturore që të ofron “Parku Kombëtar i Prespës” dhe arsyet përse nuk duhet lenë pa vizituar. Ky dokumentar është realizuar me pjesëmarjen e shumë aktorëve lokalë dhe prononcimet e tyre janë pjesë e tij

Ditën e premte, 29 Tetor, ora 17:00 në sheshin kryesor të fshatit Pustec do të bëhet shfaqjen e dokumentarit të RTSH “Kur flasin Vlerat”

Këto evente organizohen nga Agjencia Rajonale e Zonave të Mbrojtura – Korçë me mbështjen e Projektit të KfË “Rezerva Ndërkufitare e Biosferës së Prespës – Faza II”.

Qendra Alert/Alert.al

Ushqimet që shkatërrojnë imunitetin dhe organizmin

Sistemi imunitar është thelbësor për shëndetin tonë. Gjumi i mjaftueshëm, aktiviteti fizik dhe ushqyerja e shëndetshme janë tre shtyllat kryesore të sistemit imunitar.

Ju sjellim të renditura ushqimet më të këqija për sistemin imunitar ndaj të cilave duhet të tregoni kujdes.

Ushqimet Që Shkatërrojnë Sistemin Imunitar

Ushqyerja është një faktor kyç për dobësimin dhe forcën e sistemit imunitar. Ngrënia e ushqimeve të pastra nga toksinat ofron vlera më të mëdha për shëndetin.

Mishi i Kuq

Një studim i Universitetit të Kalifornisë, tregon se mishi i kuq nxit një reagim të rrezikshëm që mund të dobësojë sistemin imunitar. Kjo ndodh si pasojë e sheqernave natyralë tek mishi i kuq të cilat nuk treten dot nga organizmi. Këto sheqerna përmbajnë një sërë rreziqesh përfshirë këtu shfaqjen e tumoreve. Rekomandohet reduktimi i mishit të kuq.

Ushqimet E Skuqura

Këto ushqime përmbajnë yndyrna të rrezikshme që rrisin kolesterolin e keq. Të skuqurat nxisin inflamacionin dhe dobësojnë imunitetin. Kufizimi ose heqja dorë plotësisht prej tyre ndihmon në rimëkëmbjen e sistemit natyral mbrojtës të trupit pavarësisht moshës.

Pijet E Gazuara

Pijet e gazuara e shkatërrojnë sistemin imunitar. Këto pije nuk kanë asnjë vlerë ushqimore ndërkohë që sistemi imunitar ka më shumë nevojë për vitaminë A, kalçium dhe magnez. Si të mos mjaftonte kjo, acidi fosforik që gjendet tek këto pije përthith depozitat e kalçiumit dhe magnezit në trup.

Ëmbëlsirat

Disa sheqerna kanë aftësinë të nënshtrojnë sistemin imunitar, sepse sulmojnë qelizat që kanë funksionin e mposhtjes së baktereve. Shkatërrimi i këtyre qelizave vazhdon disa orë pasi keni ngrënë të ëmbla.

Ushqimet E Përpunuara

Ushqimet e përpunuara përmbajnë sasi të jashtëzakonshme të karbohidrateve të rafinuara, sheqernave dhe aromatizuesve të fshehur. Edhe drithërat e paketuara dhe buka përmbajnë sheqerna të rrezikshme që dobësojnë sistemin imunitar, Ngrënia e këtyre ushqimeve shkakton irritim kronik në organizëm, dobëson sistemin imunitar dhe e bën trupin një shënjestër të lehtë të disa sëmundjeve.

Mbështetje Natyrale Për Sistemin Imunitar

Nëse dëshironi të keni imunitet të fortë, konsumoni më shumë ushqime të pasura me vitaminë C siç janë perimet, barishtet dhe agrumet. Aktiviteti fizik vjen gjithashtu në ndihmë sepse largon stresin. Vaji esencial i rigonit është një produkt që nuk duhet të mungojë në regjimin tuaj sepse ka aftësi të mëdha pastruese nga mikrobet në organizëm. (AgroWeb)