Menu

Uncategorized

Prokuroria Fier ka “harruar” dosjen e Harrilla Mile, 15 vite kryetar komune, që falsifikoi 455 ha toka të 10 fshatrave

“TUÇ MAKU” i GRECALLISË-FIER, HARRILLA MILE/ Me “akrobaci nderesh”, qëndroi 15 vite kryetar i Komunës Qendër, kohë kur nga familje me jetë minimale, u bë me vilë 4 kate, biznese e 7 apartamente në Fier, Durrës, Tiranë, Vlorë; ndërsa vartësi i tij Vlash Ristani, sot këshilltar Bashkie-Fier, ka zaptuar 50 ha tokë me letra false dhe vazhdon biznesin i qetë, me një urdhër “paprekshmërie”, dhënë nga Ish-drejtori i Policisë-Fier, Albert Nushi.

Duke menduar se me drejtësinë e vjetër të Llallës, i ka mbyllur letrat e çertifikim-falsifikimit të 405 ha toka në 10 fshatra e grabitjes së 50 ha toka në 5 fshatra të Komunës-Qendër në Fier; ish-kryetari Harrilla Mile, po shijon jetën në vilat dhe apartamentet, që ka blerë “me kursime”.

Por sipas mesazhit të ardhur sot në “Pamfleti”, banorët e 100 familjeve të mashtruara e grabitura nga ish-kryetari Harrilla Mile dhe “Mon Kukaleshi” i tij, Vlashi Ristani, kryetar komisioni tokash; kanë vendosur t’i drejtohen SPAK.

Në muajin prill 2015, para se Harrilla Mile, të dorëzonte mandatin e katërt në krye të komunës; policia dhe prokuroria e Fierit, nisën një hetim të përbashkët ndaj tij, me akuzën për mashtrim, falsifikim e grabitje tokash, pronësi të banorëve me Ligjin 7501.

Indicie u bë një dokument i publikuar nga TAP për dëmshpërblim banorësh, që konfirmonte se 100 famije në 5 fshatrat e komunës, ishin pronarë të 50 ha tokë, me letra komisioni e hipotekë.

Por kryetari Harrilla Mile dhe kryetari i tokave Vlashi Ristani, nuk u jepnin letrat, duke i mashtruar, në bashkëpunim me drejtuesit e Hipotekës, kryetarët e Qarkut dhe prefektët e Fierit.

Loja që u zbulua nga TAP, ishte kjo: Për të shfrytëzuar e grabitur tokat, banorët silleshin vërdallë prej 15 vitesh nga kryetari i komunës, Harrilla Mile dhe kryetari i komisionit të tokave, Vlashi Ristani; në bashkëveprim me 6 shefat e hipotekës Fier në vitet 2000-2015.

Këta i mashtronin, se gjoja këto toka ishin pronë shteti; dhe nuk kishte dalë vendimi i qeverisë për ndarjen e tyre, ndërkohë që u kishin bërë letrat e tokave sipas frymëve, por nuk u tregonin; ndërsa tokat përdoreshin nga banda e komunës “Mile-Ristani”, deri sa plasi dhe skandali.

Policia dhe Prokuroria-Fier, pasi mblodhën dëshmitë e 100 banorëve të grabitur; më 10 maj 2015, filluan hetimin, duke hapur dosjet e tokave të ndara me Ligjin 7501 në 10 fshatrat e komunës: Grecalli, Çlirim, Mujalli, Daullas, Afrim, Vadhizë, Zhupan, Drizë e Rom.

Rezultoi se në të 10 fshatrat, janë zhvatur 455 ha tokë; 405 ha prej të cilave; posedohen nga 1 person pa titull pronësie; por me lidhje familjare, biznesi e krushqie, me 3 ish-drejtuesit Harrilla Mile, mikesha e tij M.S., shefe regjistri tokash dhe Vlashi Ristani, kryetar i ndarjes së tokave.

Por prokuroria, për të “zbutur” krimin e hequr “bashkëpunimin”; vendosi të hetonte vetëm Harilla Mile, me këtë akuzë qesharake: “Shpërdorim detyre nga ngarkesa e punëve, me pasojë harresë administrative prej 15 vitesh, duke shkaktuar mos-dhënie tapie e certifikate pronësie”. Mirëpo edhe ky hetim, pas 3 muajve ndaloi si me telekomandë e u la stok; ndërsa prej 5 vitesh, Prokuroria e Fierit nuk ka nxjerrë asnjë vendim protokollar, nëse është pushuar, apo vazhdon hetimi, për ish-kryetarin e Komunës Qendër-Fier, Harrilla Mile.

E vetmja gjë që dihet, është kjo: ish-kryetari Harrilla Mile, po shijon jetën në vilën 4 katëshe në periferi të Fierit të ndërtuar me kursimet nga paga; dhe mbledh qiratë e apartamenteve në Fier, Durrës, Tiranë, Vlorë, blera po me kursime nga paga, gjatë 4 mandateve në krye të komunës.

Ndërsa ish-kryetari i komisionit të tokave, Vlashi Ristani, ka zaptuar 50 ha toka të banorëve të zonës Grecalli, me firmën e tij dhe vulën e mikut ish-kryetar; dhe po i shfrytëzon për biznes privat, ndërkohë që është dhe Këshilltar i Bashkisë-Fier. Kaq për sot./Pamfleti

Çfarë ndodh në trupin tim kur jam i infektuar?

Nga Dr.Blerta Brati

Sapo infektohet me koronavirus, trupi vendos mekanizma mbrojtës në mënyrë që të eliminojë patogjenin.

Dr.Blerta Brati

“Eshtë një virus i frymëmarrjes që synon pjesën e sipërme të frymëmarrjes, përpara se të zbresë në pjesën e poshtme”, përcakton Dr Gérald Kierzek, mjek urgjence.

Në disa raste, simptomat shfaqen gjatë ditëve të para. “Ethja është një mekanizëm mbrojtës dhe paralajmërues, dëshmi se ekziston një reagim inflamator në trup. Virusi shkakton sekretimin e molekulave inflamatore të quajtura citokina, përgjegjëse për ethe. Dhimbje koke, kollë , konjunktiviti dhe kongjestioni i hundës janë gjithashtu shenja të një reaksioni inflamator. Membrat mukoze janë të kuqe dhe të fryra “, detajon profesionisti i shëndetit.

Pastaj, “në Dita + 5, Dita + 6 mund të ndodhin anosmia dhe ageusia (përkatësisht humbje e erë dhe humbje e shijes,). Por ne ende nuk dimë si ta shpjegojmë”, …..

Humbja e aromës mund të shpjegohet nga “sindroma e nuhatjes së nuhatjes” sipas skanimeve të hundës dhe sinuseve të kryera në pacientët me Covid-19 dhe viktimat e anosmisë. Ekzaminimet zbuluan se çarja e nuhatjes, e cila është pjesa e hundës përgjegjëse për perceptimin e erës, u bllokua nga ënjtja e indeve të buta dhe mukusit. Edema që bllokon kalimin e qelizave aromatike mendohet se shkaktohet nga inflamacioni “i përgjithshëm” i trupit të shkaktuar nga virusi. Kjo do të shpjegonte që pasi të eliminohet virusi, simptoma zhduket. Sidoqoftë, në disa raste inflamacioni është i madh dhe neuronet e nuhatjes dëmtohen. Kthimi i aromës është më i ngadaltë, koha që qelizat të rindërtohen. Kjo periudhë shpesh i nënshtrohet aromave të ndryshuara, derisa stoku të rimbushet plotësisht.

Këto mekanizma mbrojtës janë vendosur edhe nëse pacienti nuk ka simptoma. “Ndoshta ekziston një ndërveprim dhe aktivizim i sistemit imunitar, por mbrojtjet janë aq efektive sa asnjë shenjë klinike nuk ka pasur kohë të shfaqet.”

Përgjigjet e ndryshme të sistemit të imunitetit.

Përballë koronavirusit të ri, sistemi imunitar përballet me një agresor të panjohur. Trupi nuk do të përgjigjet deri një javë pas infektimit, gjë që lejon kohën që virusi të shumohet. Pasi të aktivizohet reagimi imunitar, janë të mundshme tre skenarë:

1.Në rastin e parë, më e shpeshta, përgjigja imune është adaptuar, trupi lufton virusin dhe pacienti është në gjendje të shërohet pa pasur nevojë për trajtim. Pacienti mund të qëndrojë në shtëpi ndërsa pret shërimin;
2. Në rastin e dytë, nuk ka reagim imunitar, ose është i pamjaftueshëm për të luftuar virusin. Kjo është veçanërisht rasti në prani të një sëmundjeje para-ekzistuese ose të një trajtimi të drogës i cili vepron në mbrojtjen e imunitetit. Trupi më pas nuk arrin të ndalojë shumëzimin e virusit dhe virusi do të shkaktojë dështim të organeve. Pacienti duhet të shtrohet në spital. Mjekët pastaj i drejtohen si një antiviral dhe një trajtimi për të stimuluar sistemin imunitar;
3.Ne i tretë është i mundur: sistemi imunitar largohet dhe përgjigja sulmon virusin por edhe vetë organizmin. Përsëri, shtrimi në spital është i nevojshëm. Mjekët më pas duhet të kërkojnë të rregullojnë sistemin imunitar.

upin tim kur jam i infektuar?

Trupi juaj vendos mekanizma mbrojtës.
Sapo infektohet me koronavirus, trupi vendos mekanizma mbrojtës në mënyrë që të eliminojë patogjenin. “Eshtë një virus i frymëmarrjes që synon pjesën e sipërme të frymëmarrjes, përpara se të zbresë në pjesën e poshtme”, përcakton Dr Gérald Kierzek, mjek urgjence.

Në disa raste, simptomat shfaqen gjatë ditëve të para. “Ethja është një mekanizëm mbrojtës dhe paralajmërues, dëshmi se ekziston një reagim inflamator në trup. Virusi shkakton sekretimin e molekulave inflamatore të quajtura citokina, përgjegjëse për ethe. Dhimbje koke, kollë , konjunktiviti dhe kongjestioni i hundës janë gjithashtu shenja të një reaksioni inflamator. Membrat mukoze janë të kuqe dhe të fryra “, detajon profesionisti i shëndetit.

Pastaj, “në Dita + 5, Dita + 6 mund të ndodhin anosmia dhe ageusia (përkatësisht humbje e erë dhe humbje e shijes,). Por ne ende nuk dimë si ta shpjegojmë”, …..

Humbja e aromës mund të shpjegohet nga “sindroma e nuhatjes së nuhatjes” sipas skanimeve të hundës dhe sinuseve të kryera në pacientët me Covid-19 dhe viktimat e anosmisë. Ekzaminimet zbuluan se çarja e nuhatjes, e cila është pjesa e hundës përgjegjëse për perceptimin e erës, u bllokua nga ënjtja e indeve të buta dhe mukusit. Edema që bllokon kalimin e qelizave aromatike mendohet se shkaktohet nga inflamacioni “i përgjithshëm” i trupit të shkaktuar nga virusi. Kjo do të shpjegonte që pasi të eliminohet virusi, simptoma zhduket. Sidoqoftë, në disa raste inflamacioni është i madh dhe neuronet e nuhatjes dëmtohen. Kthimi i aromës është më i ngadaltë, koha që qelizat të rindërtohen. Kjo periudhë shpesh i nënshtrohet aromave të ndryshuara, derisa stoku të rimbushet plotësisht.

Këto mekanizma mbrojtës janë vendosur edhe nëse pacienti nuk ka simptoma. “Ndoshta ekziston një ndërveprim dhe aktivizim i sistemit imunitar, por mbrojtjet janë aq efektive sa asnjë shenjë klinike nuk ka pasur kohë të shfaqet.”

Përgjigjet e ndryshme të sistemit të imunitetit.

Përballë koronavirusit të ri, sistemi imunitar përballet me një agresor të panjohur. Trupi nuk do të përgjigjet deri një javë pas infektimit, gjë që lejon kohën që virusi të shumohet. Pasi të aktivizohet reagimi imunitar, janë të mundshme tre skenarë:

1.Në rastin e parë, më e shpeshta, përgjigja imune është adaptuar, trupi lufton virusin dhe pacienti është në gjendje të shërohet pa pasur nevojë për trajtim. Pacienti mund të qëndrojë në shtëpi ndërsa pret shërimin;
2. Në rastin e dytë, nuk ka reagim imunitar, ose është i pamjaftueshëm për të luftuar virusin. Kjo është veçanërisht rasti në prani të një sëmundjeje para-ekzistuese ose të një trajtimi të drogës i cili vepron në mbrojtjen e imunitetit. Trupi më pas nuk arrin të ndalojë shumëzimin e virusit dhe virusi do të shkaktojë dështim të organeve. Pacienti duhet të shtrohet në spital. Mjekët pastaj i drejtohen si një antiviral dhe një trajtimi për të stimuluar sistemin imunitar;
3.Ne i tretë është i mundur: sistemi imunitar largohet dhe përgjigja sulmon virusin por edhe vetë organizmin. Përsëri, shtrimi në spital është i nevojshëm. Mjekët më pas duhet të kërkojnë të rregullojnë sistemin imunitar.

Alert.al

Gazeta gjermane Bild: Kështu do të testojë Ecolog International udhëtarët për Coronavirus

Gazeta më e madhe gjermane Bild dhe pikërisht tabloidi i fundjavës, Bold am Sonntag i ka bërë jehonë testimeve për Covid-19 që po kryen kompania ECOLOG International. Me anë të një shkrimi, prezantohet se cila është mënyra e testimeve të popullatës. Kjo sipas Bild, do të bëhet falas për të gjithë udhëtarët që hyjnë në Gjermani, veçanërisht nga që vijnë nga zona me risk të lartë infektimi. Gazetarët e Bild kanë biseduar me Drejtorin e Përgjithshëm të “ECOLOG International”, Ali Vazvaei, i cili iu ka sqaruar procedurën procedurat e testimeve, si dhe kapacitet laboratoratorike të laboratorëve të kompanisë që ai drejton. Gazeta gjermane nuk ka lënë pa përmendur edhe faktin se, Qeveria e Luksemburgut i besoi kompanisë “ECOLOG” testimin e të gjithë popullatës.

ECOLOG International është një kompani ndërkombëtare shërbimesh, pronë e familjes së filantropit Lazim Destani, nga Tetova, Maqedonia e Veriut.

Ja shkrimi i plotë i Bild am Sonntag:

Nga Elizabeth Steinbrecher & Maximilian Kiewel

GJERMANI – Të premten, Ministrat e Shëndetësisë së Landeve të Gjermanisë ranë dakord për të testuar falas udhëtarët për Covid-19, që kthehen nga zonat me rrezik dhe me numër të lartë prekurish nga Koronavirus. Kjo masë duhet të ulë probabilitetin, që udhëtarët ta shpërndajnë virusin përsëri në Gjermani. Numri i të infektuarve të rinj është rritur dukshëm në ditët e fundit.

Pamje e faqes së “Bild am Sonntag” ku shkruhen se si do të testohen udhëtarët për Coronavirus (Foto1): Test i shpejtë: Firma “Ecolog” është e specializuar për testet e Covid-19, duke marrë këtu provën/tamponin e pështymës

Si do të funksionojnë testet në aeroporte?

Shumë kompani janë gati për të ndërtuar qendra kontrolli. Një shembull është kompania “Ecolog”, në fakt një kompani që ofron shërbime logjistike për ushtrinë dhe tashmë e specializuar për testet e Covid-19. Kohët e fundit, firma testoi pothuajse të gjithë popullsinë e Luksemburgut, rreth 600.000 persona. Si ndodh diçka e tillë?

Në teste varet shumëçka nga teknologjia dhe kapacitetet,” thotë Drejtori i Përgjithshëm i Ecolog, Ali Vezvaei për Bild am Sonntag. “Një laborator mesatar në Gjermani bën 100 deri në 400 teste në ditë. Superlaboratori ynë kryen 10 000 deri në 20000 teste në ditë”, trego CEO i Ecolog.

Por, si do të kryhen testet në aeroportet gjermane? Vezvaezi spjegon se, “pasagjerët do të ulen, do të ndahen dhe do të shkojnë në një zonë, ku do të mund të kryhen testet. E gjitha zgjat më pak se 10 minuta. Më pas, njerëzit mund të shkojnë në shtëpi dhe brenda 6 orëve të ardhshme do të marrin një SMS me rezultatin”.

Një kompani, e cila do të mund ta përshpejtonte procesin akoma më tej, vjen nga Goslar në Sachsenin e poshtëm. Sipas disa burimeve, kompania Stöbich ka shpikur një test Covid, i cili me ndihmën e teknologjisë së fibrave optike mund ta nxjerrë rezultatin për vetëm një minutë. Ky do të ishte një sensacion.

Drejtori Ekzekutiv Jörg Schiebel tregon për Bild se, “testi mund të përcaktojë me 100 % siguri, nëse dikush nuk ka Coronavirus. Për një rezultat pozitiv është siguria 96%”.

Schiebel hamendëson, që pajisja testuese do të jetë gati për tregun në katër deri në gjashtë javë dhe kostoja e saj, 8000 deri në 10000 Euro për një pajisje testuese, 15 deri në 18 Euro për një tampon. Ky do të ishte një hap i madh në rrugën drejt një jete normale.

*Titulli është redaksional

Marrë nga Bild am Sonntag

Alert.al

Covid 19 dhe industria ushqimore

Nga Enriko Ceko

Përhapja e virusit Covid-19 në mbarë botën në formën e një pandemie ka shkaktuar reduktim dhe mbyllje të veprimtarive të industrisë ushqimore në mjaft vende të botës. Kjo ka rezultuar edhe me një efekt zinxhir në sektorë te tjerë si turizmi, bujqësia dhe industria agro-ushqimore (përpunimi i mishit, qumështit, prodhimi iverës, birrës, pijeve freskuese dhe alkoolike), transporti, shërbimet financiare, etj

Kombet e Bashkuara, në qershor 2020 deklaruan fillimin e krizësushqimore, që prek më së shumti vendet e varfra dhe në zhvillim.

Peter Aleksandër, studiues në Universitetin e Edinburgut, thekson se sistemi aktual – just in time – nuk është i përshtatshëm në kushtet e shokut sistemik. Kjo sepse paniku i shkaktuar nga kjo gjendje ka dëmtuar më së shumti shitësit me pakicë, që u gjendën përballëluhatjeve të mëdha të çmimeve të produkteve ushqimore, që rezultuannga mbiblerjet e pakontrolluara.

Në mjaft vende të ndryshme të botës ka patur një rënie deri në 90% tëveprimtarisë së restoranteve, rënie të përgjitëshme të kërkesës përprodukte bujqësore dhe blegtorale, etj dhe kjo ka bërë që edhe shitjete produkteve të freskëta si perime dhe fruta, por edhe produkte tëpërpunuara në formë artizanale të bëhen në mënyrë të drejtpërdrejtënga ferma, online, gjë që sjell edhe rritjen e rrezikut të marrjes së mëshumë kimikateve me anë të konsumit të këtyre produkteve, sepse nëshitjet direkte online nuk ka kontroll, gjë që sjell kontaminimi me kimikate si pesticide, herbicide, insecticide.

Meqënëse një pjesë e subjekteve janë mbyllur, ato që kanë mbijetuarkanë fluks edhe më të madh njerëzish, gjë që shton rrezikun e kontaminimit nga virusi. Kjo kërkon marrjen e masave të shpejta dheefikase në aspektin e distancimit social, që ka të bëjë kryesisht me respektimin e kufirit të distances dhe kufizimin e kapacitetit të pikëssë shitjes (dyqan, mjedis në supermarket, etj)

Përveç distancimit social, përdorimi i maskës dhe matja e temperatures nuk janë kurrë të tepërta, por një rëndësi shumë tëmadhe merr edhe pastrimi dhe mirëmbajtja e makinerive dhe pajisjevepas përfundimit të procesit të punës, moslejimi i njerëzve që nuk kanëpunë në mjediset e subjekteve publike dhe private, higjiena personale, familjare dhe e mjediseve të punës dhe mjediseve të tjera përreth, etj.

Subjektet publike dhe private duhet që të kenë parasysh se nësepunonësit shfaqin simptoma, duhet që të këshillohen të qendrojnë nështëpi dhe të paguhen sipas ligjit. Nëse subjekti ka një numër të lartëtë prekurish, të mbyllet veprimtaria deri në një urdhër të dytë nga anae institucioneve përkatëse.

Një rëndësi e veçantë duhet që t’i kushtohet dizinfektantëve qëpërdoren në industrinë ushqimore, që janë specifikë. Jo çdo llojdizinfektanti që gjendet në treg është i përshtatshëm për t’u përdorurnë industrinë ushqimore.

Në lidhje me higjienën publike duhet theksuar se është pushteti lokalpërgjegjës për sterilizimin e mjediseve urbane, suburbane dhe ruraleku gjatë ditës tregtohet dhe shërbehet dhe të tëra sa më lart sepseparandalimi është më i mirë se luftimi pasi janë shfaqur simptomat.

Sa për të treguar humbjet që vijnë nga mungesa e veprimtarive tëparandalimit dhe kujdesit paraprak dhe në vazhdimësi vlen tëpërmendet se në periudhën e pandemisë së Covod – 19 vetëm në Brazil, për shembull, humbën punën 3 milionë punonjës në industrinë e restoranteve, në Kanada, në një ditë, 17 Prill 2020, u prekën me këtëvirus 2390 qytetarë, 15% e tyre, 358 qytetarë u prekën nga Covid – 19, sepse e morrën virusin nga konsumi i mishit të një fabrikepërpunimi mishi, në të cilën një punonjës kishte infektuar ambalazhine mishit, pasi një familjar i tij ishte i sëmurë me këtë virus, në Kinë, viti i ri kinez i vitit 2019 i solli ekonomisë kineze 150 miliardë dollarë, ndërsa në vitin 2020 nuk u bë ceremoni e madhe, që rezultoinë një humbje shumë të madhe për ekonominëkineze, në Francë, u dëmtuar rrjeti i bareve dhe restoranteve individuale dhe familjare, në Hungari, restorantet në Budapest e patën shumë të vështirë që tërezistojnë, në Itali, prodhimi artizanal i ushqimit u dëmtua rëndë.

Pra, kujdesi dhe masat paandaluese nuk janë kurrë të tepërta, aq mëtepër kur kemi të bëjmë me një virus të vështirë për t’u frenuar dhekuruar.

Familjes se rrjetit Big Market i shtohet një supermarket i ri

Nga 17 korriku, familjes sw rrjetit Big Market i shtohet një supermarket i ri në rrugën Don Bosko, pranë gjykatës Administrative në Tiranë.

I organizuar në dy kate, me një sipërfaqe optimale dhe arredim bashkohor, Big Marketi më i ri i përshtatet më së miri kërkesave dhe pritshmërive të konsumatorëve.

Shumllojshmëri produktesh nga linja italiane ekskluzive nw Big Market, fruta perime, detergjentë, enë kuzhine dhe tekstile.

Klientët e parë ndanë me ne pritshmëritë dhe vlerësimin për Big Market. “Jemi shumë të kënaqur me ofertat e Big Market. Çmimet janë ekonomike, kemi siguri dhe besim tek shërbimi”, u shpreh një klient.

Cilësia e lartë e produkteve mban vulat e autoriteteve evropiane dhe vendase, ndërkohë për besimin e klientëve kujdeset stafi i Big Market.

Rrjeti i supermarketeve shqiptare po ecën me hapa të sigurtë, për të plotësuar kërkesat e konsumatorëve dhe premtimin “Di Cfare Zgjedh”!

Alert.al

Ndalohen 9 lloj dezinfektantësh, të rrezikshëm për përdorim

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e ShBA-së (FDA) ka paralajmëruar amerikanët të ndalojnë përdorimin e disa dezinfektuesve të duarve pasi që ato mund të jenë toksike.

Janë gjithësej 9 produkte, që janë prodhuar nga “Eskbiochem SA de CV”,  me bazë në Meksikë dhe përmbajnë sasi të ndryshme të metanolit.

Metanoli është një lloj alkooli që mund të jetë helmues nëse përthithet përmes lëkurës ose gëlltitet, shkruan Daily Mail.

FDA thotë se ekspozimi ndaj sanitizatorit me bazë metanol mund të shkaktojë efekte anësore të tilla si të vjella, shikim të paqartë, verbëri të përhershme, konfiskime, gjendje kome, dëmtim të përhershëm të sistemit nervor apo edhe vdekje.

Metanoli nuk është një përbërës i pranueshëm për sanitizuesit e duarve dhe nuk duhet të përdoret për shkak të efekteve të tij toksike, ‘tha FDA në një letër të botuar javën e kaluar.

“Konsumatorët të cilët janë ekspozuar ndaj sanitizatorit të dorës që përmbajnë metanol duhet të kërkojnë trajtim të menjëhershëm, i cili është thelbësor për kthimin e mundshëm të efekteve toksike të helmimit me metanol.”

FDA tha se testet zbuluan se linja “CleanCare No Germ” përmbante 28 përqind metanol ndërsa “Lavar Gel” përmbante 81 përqind të kimikateve toksike.

Lista e produkteve të ndaluara:

All-Clean Hand Sanitizer (NDC: 74589-002-01)

Esk Biochem Hand Sanitizer (NDC: 74589-007-01)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-008-04)

Lavar 70 Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-006-01)

The Good Gel Antibacterial Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-010-10)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-005-03)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-009-01)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-003-01)

Saniderm Advanced Hand Sanitizer (NDC: 74589-001-01)

Qendra Alert / Alert.al

Eksperti ngre alarmin: Blegtoria në gjendje dëshpëruese, kemi rënie drastike të krerëve

Viti 2019 ishte negativ për sektorin e blegtorisë, madje në këto 3 vitet e fundit ka shënuar një rënie drastike të krerëve dhe të prodhimit të qumështit. Sipas të dhënave të INSTAT, vitin e kaluar u regjistrua një rënie e numrit të krerëve te bagetive dhe e prodhimit për shumicën e produkteve të blegtorisë. Produkti kryesor i këtij sektori, qumështi pësoi një rënie të prodhimit me gati 3% për vitin e kaluar dhe sasia vjetore e prodhuar zbriti në 1.11 milionë tonë. Kjo rënie i detyrohet sidomos pakësimit drastik të numrit të gjedhëve. Sipas Instat, numri i përgjithshëm i gjedhëve ra në 416 mijë krerë, 11% më pak krahasuar me vitin 2018. Kjo ka një ndikim përcaktues në prodhimit e qumështit në vend, duke qenë se lopët janë mbi 85% të prodhimit.

Por, nga ana tjetër, edhe numri i bagëtive të imta pësoi rënie, me rreth 6%, si për delet, ashtu edhe për dhitë. Përveçse te qumështi, rënia e numrit të krerëve u pasqyrua edhe në prodhimin e mishit në vend, që u tkurr me 3% krahasuar me një vit më parë.

Rënie të lehtë për vitin e kaluar pësoi madje edhe numri i derrave dhe i shpendëve, çka tregon një tendencë të përgjithshme rënëse të blegtorisë në vend. Kjo tendencë negative e blegtorisë prek në mënyrë direkte industrinë e përpunimit të qumështit, që është një ndër segmentet më të zhvilluara të agro-përpunimit në vend.

Por, për ekspertin Ervin Resuli gjendja është më shumë alarmante nga çfarë e paraqet INSTAT, që sipas tij po fsheh shifrat. Ai deklaron se nëse blegtoria degradon më tutje do kthehemi në fasoneri të përpunimit të qumështit në rajon.

Qendra Alert/Alert.al

Nuk është hera e parë që krimi u vishet padrejtësisht shqiptarëve

Dzenan Camovic që sulmoi me thikë oficerin e policisë në New York, nuk është shqiptar – media amerikane ndryshon identifikimin e tij pas ndërhyrjes dhe ankesave prej gazetës “Illyria”

Nga Ruben Avxhiu

Një artikull në gazetën “New York Daily News” shkruante sot se një emigrant nga Shqipëria, me emrin Dzenan Camovic, ishte autori i një sulmi me thikë ndaj një oficeri policie mbrëmë në Brooklyn.

Camovic e sulmoi, papritmas dhe pa ndonjë arsye, oficerin duke ia ngulur thikën në fyt.

Kjo ngjarje ka rastisur në të njëjën kohë me protestat e këtyre ditëve dhe gjendjen e tensionuar në New York, por episodi nuk ndodhi gjatë përballjeve të policisë me protestuesit. Camovic duket se ka vepruar më vete, në mënyrë të qëllimshme dhe ISIS është përmendur si një nga pistat e hetimit.

Falenderojmë anëtarët e komunitetit, e në veçanti zotin Olloman Sela, që telefonuan gazetën “Illyria” dhe botuesin Vehbi Bajrami për t’u ankuar për identifikimin si shqiptar të këtij personi, nga media amerikane.

Pas ndërhyrjes sonë pranë autorëve të shkrimit, teksti u ndryshua. Ashtu si dyshonin qytetarët që na telefonuan, Camovic është me origjinë boshnjake.

Çdo komunitet ka keqbërës ashtu si ka edhe njerëz të virtytshëm. Problemi qëndron se nuk është hera e parë që krime të cilat nuk janë kryer nga shqiptarët u vishen shqiptarëve, ose grupe kriminale që kanë ndonjë shqiptar mes tyre emërtohen si “banda shqiptare”.

“Kjo praktikë e shëmtuar duhet kundërshtuar hapur dhe menjëherë”, u shpreh botuesi i gazetës “Illyria”, Vehbi Bajrami. “Korrigjimet nuk mjaftojnë më. Gazetarët duhet të shpjegojnë se si përfundon emërtimi ‘shqiptar’ në një tekst shkrimi? Pse duhet të ndërhynim ne që të ndryshohej?”

Në fakt, lajmi nga “Daily News” është përdorur edhe nga burime sensacionaliste si “Daily Mirror” si dhe nga një numër llogarish, kryesisht serbe, në rrjetet sociale, për të hedhur baltë mbi shqiptarët.

Këto kanë qenë ditë nervoze për mbarë Amerikën dhe pavarësisht se njerëzit janë ndarë mbi metodat që duhen përdorur për të protestuar, askush nuk ka dyshim se komunitetet duhet të ngrenë zërin për të mbrojtur anëtarët e tyre kur abuzohen nga ligji, media, apo sistemi.

Për hir të të vërtetës, autorët e shkrimit u janë përgjigjur ndaj ankesave tona, në rrjetet sociale, si dhe me postën elektronike, duke na falenderuar për mesazhet. Çështja i ka kaluar tani edhe redaktorit përkatës për të hetuar më tej se çfarë ka ndodhur.

“Illyria” po përpiqet të kontaktojë edhe me CNN, që sipas disa dëshmive, e ka përsëritur identifikimin si shqiptar. Nëse dikush disponon ndonjë videoklip, mos ngurroni të na e dërgoni.

Përpjekje, ndonëse pa shumë shpresë po bëhen për të kontaktuar edhe “Daily Mirror”.

“Një nga gjërat që kam vënë re kur u vendosa në SHBA ishte që sa herë që përmendeshin shqiptarët në gazetat lokale ishte shpesh për ndonjë krim apo tragjedi”, u shpreh botuesi Bajrami, që është autor i librit voluminoz kushtuar komunitetit tonë “Shqiptarët e Amerikës”. “Kjo ka filluar të ndryshojë kohët e fundit, por ne duhet të vazhdojmë të jemi aktivë dhe të mbrojmë figurën tonë si komunitet. Shqiptarët duhet të jenë krenarë për kontributin tonë në New York e në SHBA”.

Shqiptaro-amerikanët janë pjesë e rëndësishme e komunitetit të madh njujorkez. Mbi 100 anëtarë të komunitetit militojnë në forcat e rendit dhe agjensi të tjera që veprojnë në New York. Dhjetëra studentë e anëtarë të moshës së re kanë qenë pjesë e protestave. Shqiptarët, ashtu si çdo komunitet tjetër janë në të dy anët e barrikadave. Shqiptarët janë punëtorë e punëdhënës, kanë luajtur një rol të drejtpërdrejtë në rimëkëmbjen ekonomike të lagjeve të caktuara 30-40 vjet më parë kur Qyteti vuante periudhën e tij më të rëndë në shekull. Ata janë pjesë e çmuar e historisë dhe pëlhurës sociale njujorkeze. Asnjë lloj përbaltjeje e imazhit të tyre nuk mund ta ndryshojë këtë. As nuk do ta lejojmë që të ndodhë.

http://illyriapress.com

Sigurimet, vetëm ALBSIG nuk e njeh krizën

Nga Ersuin Shehu

Tregu i sigurimeve e kufizoi rënien gjatë muajit të dytë të pandemisë, falë një ecurie të mirë të primeve në sigurimin e katastrofave. Mbështetur në të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare, për prillin primet e shkruara bruto ranë me 15% me bazë vjetore, ndërsa për marsin rënia kishte qenë shumë më e thellë, me 42%.

Prilli u “shpëtua”, pjesërisht, nga një rritje e fortë e sigurimeve në klasën e fatkeqësive natyrore. Primet e sigurimit nga zjarri dhe forcat e natyrës u trefishuan krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe arritën vlerën e 279 milionë lekëve. Sigurimet në këtë klasë sollën 26% të primeve të shkruara bruto për prillin, ndërkohë që prillin e vitit të kaluar përbënin vetëm 7%.

Burimi: AMF

Zakonisht, luhatjet e sigurimeve në këtë klasë lidhen me kontrata të veçanta sigurimi në vlerë të madhe të kompanive private.

Siç ka ndodhur shpesh vitet e fundit, përfituesi i këtyre sigurimeve duket se ka qenë kryesisht kompania Albsig. Kjo dëshmohet tërthorazi nga fakti që shoqëria e sigurimeve e grupit Kastrati regjistroi një rritje të primeve të arkëtuara me gati 50% për prillin, ndërsa shumica e kompanive të tjera ishin në rënie të ndjeshme (me përjashtim të Insig, që raportoi një rritje të lehtë, me rreth 4%).

Albsig është gjithashtu e vetmja kompani që ka rritur primet e arkëtuara për katërmujorin e parë të vitit, me 21% më shumë kundrejt të njëjtës periudhë të 2019.

Rritja e primeve të Albsig në këtë klasë sigurimesh mund të jetë e lidhur me ndikimin në rritje që grupi i Shefqet Kastratit ka në sektorin publik, ku ka fituar kontrata të rëndësishme të tenderave dhe PPP-ve në vitet e fundit.

Në tërësi, shifrat progresive të katërmujorit dëshmojnë se pasojat e krizës në tregun e sigurimeve janë të qarta, me një rënie të primeve prej afërsisht 11% krahasuar me katërmujorin e vitit të kaluar.

Pa kontratat e përfituara nga Albisg në sigurimin e katastrofave, rënia do të kishte qenë natyrisht më e thellë. Shumica dërrmuese e klasave të sigurimit paraqiten në rënie të ndjeshme, duke filluar nga segmenti më i rëndësishëm i tregut, ai përgjegjësive për dëmet motorrike ndaj palëve të treta. Për katërmujorin klasat e përfshira në këtë grup kanë rënë me 16%.

Marrë nga Paraja.net

Sa rrezikohemi nga bakteret e jastëkëve

Jo vetëm këllëfët, por edhe jastëkët duhet të lahen të pakten 3 herë në vit. Ja arsyeja:

Për shkak se jastëkët qëndrojnë në kontakt të vazhdueshëm me fytyrën dhe kanë tendencën të përmbajnë alergjenë (lëndë të huaja për organizmin, që shkaktojnë alergji), duhen larë të paktën dy deri në tre herë në vit. Nëse jetoni në një vend me klimë të ngrohtë dhe të lagësht, ndoshta duhet t’i lani më shpesh.

Qelizat e vdekura të lëkurës, merimangat e pluhurit, vaji i fytyrës dhe flokëve janë disa nga alergjenët që “jetojnë” në jastëkët tanë. Sikur të mos mjaftonte kjo, merimangat e pluhurit ushqehen me qelizat e vdekura të lëkurës. Ndërrimi i këllëfëve, ndonëse tepër i rëndësishëm, nuk mjafton. Prandaj këshillohet që të lahen edhe jastëkët në lavatriçe, ku duhet të zgjidhni procesin e larjes për rroba delikate me ujë të ftohtë. Nëse lavatriçja ka edhe procesin e tharjes, thajini me nxehtësi të ulët.

Qendra Alert/Alert.al