Menu

CDC konfirmon hetimin e shpërthimit të infeksioneve E. coli O121

CDC po punon me agjenci të tjera të shëndetit publik për të hetuar një shpërthim të infeksioneve nga E. Coli O121 në 11 shtete.

Që nga 15 korriku, një total prej 15 pacientësh ishin konfirmuar me infeksione, tha një zëdhënës i CDC për Food Safety News.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave raportoi më 14 korrik se po hetonte një shpërthim të E. Coli O121 që përfshinte 15 pacientë, por agjencia nuk dha ndonjë detaj tjetër përveçse për të thënë se asnjë gjurmim ose testimi i mostrës nuk kishte filluar.

Pak detaje ishin në dispozicion nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

“Ne jemi duke punuar për të përcaktuar një burim të infeksioneve. Nëse identifikojmë një burim dhe një rrezik të vazhdueshëm për publikun, ne do të japim një njoftim për shpërthim te infeksioneve,” tha zëdhënësi i CDC për Food Safety News.

Rreth infeksioneve nga E. coli

Kushdo që ka zhvilluar simptoma të infeksionit E. coli duhet të kërkojë kujdes mjekësor dhe ti tregojë mjekut për ekspozimin e tyre të mundshëm ndaj baktereve. Kërkohen teste specifike për të diagnostikuar infeksionet, të cilat mund të imitojnë sëmundje të tjera.

Simptomat e infeksioneve të E. coli ndryshojnë për secilin person, por shpesh përfshijnë ngërçe të forta në stomak dhe diarre, e cila shpesh është e përgjakshme. Disa pacientë gjithashtu mund të kenë ethe. Shumica e pacientëve shërohen brenda pesë deri në shtatë ditë. Të tjerët mund të zhvillojnë simptoma dhe komplikime të rënda ose kërcënuese për jetën, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Rreth 5 deri në 10 për qind e atyre të diagnostikuar me infeksione E. coli zhvillojnë një ndërlikim potencialisht të rrezikshëm për jetën nga  dëmtimi i veshkave, i njohur si një sindromë uremike hemolitike (HUS). Simptomat e HUS përfshijnë ethe, dhimbje barku, lodhje, ulje të frekuencës së urinimit, mavijosje ose gjakderdhje të vogla të pashpjegueshme dhe zbehje.

Shumë njerëz me HUS shërohen brenda disa javësh, por disa vuajnë nga demtime të përhershme ose vdekje. Kjo gjendje mund të ndodhë midis njerëzve të çdo moshe, por është më e zakonshme tek fëmijët më të vegjël se pesë vjeç për shkak të sistemit të tyre imunitar të papjekur, të rriturit e moshuar për shkak të përkeqësimit të sistemit imunitar dhe njerëzve me sistem imunitar të komprometuar siç janë pacientët me kancer.

Njerëzit që përjetojnë simptoma të HUS duhet menjëherë të kërkojnë kujdes urgjent mjekësor. Njerëzit me HUS ka të ngjarë të shtrohen në spital sepse gjendja mund të shkaktojë probleme të tjera serioze dhe të vazhdueshme si hipertensioni, sëmundje kronike të veshkave, dëmtime të trurit dhe probleme neurologjike.

Marre nga foodsafetynews.com

Qendra Alert – Alert.al

Related Posts