Menu

Çmimet, makaronat u rritën me 14% vitin e fundit

Unioni Kombëtar i Konsumatorëve ka hartuar renditjen e produkteve ushqimore që në 12 muajt e fundit (nga janari 2021 deri në janar 2022) kanë shënuar rritjen më të madhe të çmimeve. Për hartimin e tabelës janë marrë në konsideratë të dhënat e publikuara nga Istat. Në vend të katërt është produkti simbolik i kuzhinës italiane, makaronat. Ne kërkuam një markë lider për arsyet e kësaj rritjeje. Na u tha se fabrikat e makaronave kanë parë një rritje dramatike të çmimeve duke filluar nga gjysma e dytë e 2021, me një rritje javore të kostos së grurit për shkak të rënies së stoqeve botërore dhe në të njëjtën kohë, një rritje të mprehtë të kostove të energjisë dhe materialet e paketimit. Bëhet fjalë për rritje strukturore dhe jo spekulative që fatkeqësisht vazhdojnë, duke vështirësuar parashikimet afatshkurtra dhe afatmesme për të ardhmen e listave të çmimeve. Italia prodhon grurë, por nuk është i mjaftueshëm, ndaj importon sasi të konsiderueshme nga jashtë (në vitin 2020 kemi prodhuar vetëm rreth 60% të nevojave kombëtare).

Altroconsumo gjithashtu përqendroi vëmendjen te çmimi i makaronave, duke përjashtuar çdo lidhje midis rritjeve të muajve të fundit dhe erërave të luftës në Ukrainë apo sanksioneve kundër Rusisë. Paqëndrueshmëria politike mes Evropës dhe Rusisë ndoshta do të ketë implikime negative në çmimet, por këtë do ta vërejmë në të ardhmen e afërt. Paketimet që blejmë tani në dyqane janë të përgatitura me bollgur të marrë nga korrjet e mëparshme që kanë pësuar rritjet e regjistruara në vitin 2021. Sipas Altroconsumo, makaronat të shitura me 1.22 € / kg në janar 2019 u rritën në 1.49 € në janar 2022. Kjo do të thotë se në tre vitet e fundit ka pasur një rritje të përgjithshme prej 22%. Megjithatë, rritja më e madhe është shënuar në vitin 2021 me 14%.

(IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts