Rëndësia e datë së skadencës përbën një interes tepër të lartë për pjesën më të madhe të njerëzve si në vendin tonë, ashtu edhe në mbarë botën.Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) ka sqaruar dallimin midis datave “të përdorura nga” dhe “më të mira para”. Data për përdorim është aty për një arsye. Të konsumosh ushqim që ka kaluar datën e përdorimit të tij mund të të sëmurë. Ju nuk mund t’i besoni testit të nuhatjes me ushqim pas datës së përdorimit të tij. Pse? Sepse nuk mund të nuhasësh ose të shijosh gjithmonë bakteret që shkaktojnë helmim nga ushqimi, ”shtoi agjencia.
Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) kohët e fundit nxori njoftim informues për stafin e ndërmarrjes ushqimore për t’i ndihmuar ata të vendosin nëse duhet përdorur një datë “përdorimi nga” ose “më e mira para”. Përdorimi sipas datës ka të bëjë me sigurinë e ushqimeve. Një datë “e përdorur nga” në ushqim ka të bëjë me sigurinë dhe shpesh mund të gjendet në ushqim që ka një afat të shkurtër, të tilla si produktet e mishit ose sallatat e gatshme për të ngrënë. Pas kësaj date, mos e konsumoni, gatuani ose mos e ngrini. Data “më e mira para” lidhet me cilësinë. Ushqimi do të jetë i sigurt për t’u ngrënë pas kësaj date, por aroma ose struktura mund të ndikohen.Ushqimi me një datë ‘përdorim sipas’ kurrë nuk duhet të konsumohet pas kësaj date, kështu që ne duhet të përpiqemi t’i përdorim këto artikuj para se të skadojnë.
Marrë nga Foodsafetynews.com
Qendra ALERT / Alert.al