Menu

Naftë falas për fermerët? Nuk do ta marrin, ja dokumenti që vërteton të kundërten e premtimit

Fermerët shqiptarë mezi kanë pritur 1 janarin 2021, për të filluar marrjen e naftës të çliruar nga taksat dhe akzciza, sipas premtimit të Kryeministrit Rama, Ministrit të Bujqësisë së asokohe, Çuçi dhe të Drejtores së AZHBR, Krifca. Deklarata e tyre e datës 13 tetor 2020, nga salla e konferencave e Këshillit të Ministrave, ngjalli shpresat e fermerëve, në premtimet seriale që u janë bërë ndër vite e dekada.

Por, ka pak të ngjarë që të ndodhe ekzaktësisht siçu tha në konferencën e 13 tetorit. Alert.al ka mundur të sigurojë dokumentin e “Kritereve bazë për përfituesit e subvencioneve të naftës në bujqësi për fermerët”. Siç vihet re në këtë dokument, fermerët kanë disa kushte për ta përfituar atë, por edhe në rastin kur ata i plotëosjnë, do të marrin pa taksa vetëm gjysmën e naftës që iu nevojitet, të llogaritur sipas kulturave që do mbjellin, për hektarë. NIPT është i detyrueshëm në çdo rast.

Në pikët 3/a të këtij udhëzimi thuhet se, fermerët do të përfitojnë 100 % të sasisë për subjektet me sipërfaqe deri ne 10 hektarë sipas përllogaritjeve të bëra (aneksi 1).

Por në aneksin 1 shkruhet dicka tjetër, që e rrëzon 100 për qindëshin e naftës falas. Në këtë dokument, pra aneksi 1, kolona e parë dhe e katërt kanë ndarë e specifikuar grupet përfituese sipas kulturave bujqësore ,e të cilat do të mbillen tokat. Në kolonën e dytë, është përllogaritur sasia e karburantit (naftë) që duhet për të punuar një hektarë tokë, sipas kulturës. Ndërsa kolona e tretë ka të specifikuar litrat e karburantit që do të marrin fermerët falas. Në këtë rast, falas konsiderohet naftë me taksa e akcizë të zeruara, pra me çmim shumë më të lirë se tregu. Pika “a” flet për subjektet me sipërfaqe deri në 10 hektarë. Ndërsa për subjektet me më shumë se 10 hektarë, për pjesën mbi këtë sipërfaqe, nafta do të jepet e reduktuar.

Dokumenti i kritereve per perfitimin e naftes nga fermeret

Në fakt, sipas pikës 3/a dhe anelsit 1, edhe subjektet me sipërfaqe deri ne 10 hektarë, nuk do ta perfitojne 100 per qind të sasisë që iu nevojitet.

Referuar këtij dokumenti, duket se fermerët sërish do të jenë në të njëjtin kalvar mundimesh me naftën me çmime të larta. Kjo pasi edhe se nuk dihet sa do jetë fondi limit për këtë vendim të qeverisë, ao do të jetë i përhershëm ky vendim? Po tokat që kultivohen nga 2 apo 3 herë në vit, si do ta marrin naftën? Sa do të zgjasë “nafta falas”?

Përveç fermave me sipërfaqe të vogla, atyre që janë familjare, ato ferma që kanë peshë në prodhimin e kulturave bujqësore, për tregun vendas apo për eksport, janë të shumta të numër që e kalojnë sipërfaqen e 10 hektarëve. Me pak fjalë, premtimi i 13 tetorit nuk do të realizohet e fermerët ka gjasa të gjenden në të njëjtën situatë si me 30 vitet e demokracisë.

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed