Menu

Dimër i ngrohtë, Europa grumbulloi më shumë gaz natyror se sa i nevojitej

Europa arriti të shmangte një krizë energjetike falë një dimri të ngrohtë. Por, ajo po haset me një pjetër problem. Vendet në rajon grumbulluan aq shumë gaz natyror me çmime më të larta, saqë tani është ngecur me rezervat e karburantit që janë zhvlerësuar në vlerën e tregut.

Për shembull, çmimet e bençmark-ut holandez të gazit natyror kanë rënë gati 28% këtë vit deri më tani në rreth 53 euro, ose 57 dollarë, për megavat-orë. Kontratat e së ardhmes holandeze të gazit natyror janë gjithashtu 85% më të ulëta se një rekord prej 349 euro për megavat orë në gusht.

Rritja e çmimeve ishte nxitur nga frika se Europa do të kapej në një dimër brutal pasi Rusia, një furnizues kryesor do të vazhdonte të shkurtonte rrjedhat e gazit me tubacione në kontinent si hakmarrje ndaj sanksioneve perëndimore mbi pushtimin e Ukrainës.

Shqetësimet e kishin bërë Europën të përpiqej të importonte gaz natyror të lëngshëm nga vende të tjera dhe të mbushte objektet e saj të magazinimit.

Por dimri i ashpër për të cilin ishte plotësisht i përgatitur nuk erdhi – Europa përjetoi janarin e tretë më të ngrohtë në 2023, me temperatura mesatare 2.2 gradë Celsius, ose 35.96 Fahrenheit më të larta se mesatarja midis 1991 dhe 2020, sipas Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike të BE-së Copernicus.

Kjo do të thoshte se vendet europiane nuk kishin nevojë të ndiznin aq shumë ngrohjen. Dhe kështu, inventarët e saj rajonalë të gazit natyror, të cilët janë mesatarisht me rreth 65% kapacitet dhe janë në nivelet e tyre më të larta në vite, sipas një analize të Bloomberg të të dhënave nga Gas Infrastructure Europe.

Megjithëse nivelet e larta të magazinimit janë qetësues të shqetësimeve për një krizë energjetike në Evropë, veçanërisht pasi dërgesat e gazit rus në BE ranë në nivele historikisht të ulëta në fund të vitit 2022, kjo do të thotë gjithashtu se çdo shitje nga stoku në tregun spot tani do të jetë me humbje. Çdo humbje mund të godasë arkën e shtetit europian dhe mund të përballohet nga taksapaguesit.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, megjithatë, mbajti një pikëpamje optimiste për gjërat kur tha në një raport të nëntorit 2022: “Nuk është kurrë shumë herët për t’u përgatitur për dimrin e ardhshëm”.

Banka Qendrore Europiane, ose BQE, paralajmëroi gjithashtu në buletinin e saj se inventarët aktualë të gazit natyror më të lartë se sa pritej mund të shterohen më shpejt se sa pritej nëse merkuri bie ndjeshëm, ose nëse do të ketë një periudhë të zgjatur të ftohtë në muajt e ardhshëm, duke lënë tregjet e gazit në BE në një “pozitë më të cenueshme”.

Nuk është vetëm dimri, por edhe stina e verës mund të jetë problem. “Temperaturat e larta në muajt e verës do të rrisnin kërkesën për gaz për prodhimin e energjisë elektrike për shkak të rritjes së nevojës për ajër të kondicionuar,” paralajmëruan ekonomistët e BQE. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed