Menu

Donjaldo Hoxha: Skema Kombëtare nxit informalitetin dhe dëmton sektorin e blegtorisë

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Donjaldo Hoxha Sekretar i Përgjithshëm, Industria e Përpunimit të Qumështit ka folur për problematikën e skemës kombëtare 2022 dhe shqetësimet e ngritura nga shoqata.
“Ne si shoqatë kemi muaj që kemi ngritur shqetësimin pranë institucioneve për situatën e vështirë që po kalon blegtoria dhe veçanërisht sektori i qumështit dhe fermat e prodhimit të qumështit. U dëgjuan shqetësimet tona, por nuk u reflektua asgjë në VKM e paraqitur. Kjo VKM jo vetëm nuk e mbështet sektorin e blegtorisë, por e vë akoma më në vështirësi dhe në kushte të pabarabarta me situatën e rajonit. Industria e Përpunimit të Qumështit e ka të domosdoshme dhe shpreh mbështetjen për standardizimin e fermave shqiptare. Ne jemi pro çdo skeme që bën standardizim, por kjo skemë nuk bën standardizim, madje e çon akoma më keq situatën në të cilën ne ndodhemi. Nuk jemi dakord me limitet, pasi ka ardhur koha që Shqipëria të ngrihet në nivelin e rajonit dhe të mbështesë bujqësinë me buxhetin e nevojshëm që ka ky sektor. Këto skema nuk e nxisin zhvillimin dhe standardizimin e fermave. Pasi njëlloj mbështetesh kur ke 50 krerë dhe njëlloj kur ke 500 krerë, ndërkohë që kostot dhe problematikat i ke totalisht të ndryshme. Dhe në vend që fermat të zhvillohen i çon në situatën e mbijetesës. Rajoni ka vite që implementon skema pa limit të sipërm, përfiton në bazë të sasisë që ka. Ndërkohë skema tek ne nuk nxit formalizimin, por informalitetin. Skema për krerë nuk kontrollon se ku shkon sasia e qumështit, i cili shkon për baxhot e palicencuara dhe dëmtohet sektori dhe siguria familjare. Duke mos nxitur prodhimin nuk çojmë as në standardizim”-tha Donjaldo Hoxha.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts