Menu

Dr.Lindita Molla nga ISHP: Lufta ndaj rezistencës anti-mikrobike, ndërgjegjësimi i popullatës

E ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Dr. Lindita Molla, shefe e Departamentit të vlersimit dhe trajtimit të risqeve në ISHP ka folur për rezistencën anti-mikrobike dhe qëllimin e strategjisë për AMR.

“Rezistenca anti-mikrobike (AMR) ndodh kur kemi zhvillim te rezistences se mikro-organizmave (bakteriet, viruset, kerpudhat) ndaj barnave si antibiotiket, antimykotike dhe antivirale.
Qellimi i strategjise per AMR
• Reduktimi i semundshmerise dhe vdekshmerise ne njerez si pasoje e infeksioneve me mikroorganizma qe jane rezistente ndaj antibiotikeve dhe agjenteve te tjere anti-mikrobike.
• Reduktimi kostove te kujdesit shendetesor qe rezultojne nga mungesa e diagnostifikimit te duhur, duke perfshire testet mikrobiologjike si dhe perdorimin e antibiotikeve dhe trajtimet joefektive
• Te mundesoje trajtimin efektiv te infeksioneve ne njerez dhe kafshe duke reduktuar shfaqjen dhe perhapjen e AMR
• Hartimi I protokolleve, udhezuesve dhe metodave standard per parandalimin dhe kontrollin e infekeksioneve.
Kjo Strategji bazohet ne tre elemente kryesor si
(1) Rritja e ndergjegjesimit te popullates dhe profesionisteve ne lidhje me AMR nepermjet nje komunikimi efektiv;
(2) Monitorim i perhapjes se AMR nepermjet nje sistemi survejance te qendrueshem, bazuar ne mbledhjen e te dhenave laboratorike nga niveli lokal (laboratoret rajonal), niveli terciar (laboratoret e QSUT) dhe mbledhja e informacionit ne ISHP (Institut Refrence Kombetr per AMR) ;
(3) Parandalimin dhe kontrollin e infeksioneve
(4) Racionalizimi i perdorimit te Antibiotikeveve.
(5) Zhvillimi I kerkimit shkencor mbi profiling e AMR ne drejtim te qasjes “Nje Shendet”

Gjithashtu informacioni mbi AMR per popullaten duhet te jete i thjeshte dhe i kuptueshem dhe te konsistoje ne kuptimin dhe zbatimin e tij.

  • Antibiotiket duhet te perdoren vetem me keshillimin dhe pershkrimin e mjekut.
  • Antibiotiket nuk veprojne ne gjendjet virale
  • Antibiotiket nuk ndahen me pjestarret e tjetre te familjes
  • Farmacisti duhet ti jap Antibiotiket vetem me pershkrimin nga mjeku

Gjate ketij viti slogani ne Javen Boterore te Njohurive mbi Antibiotiket është ” Ta parandalojme se bashku”. Kështu deklaroi Dr. Lindita Molla.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed