Menu

EFSA, ECDC, EURL: Shpërthime të vazhdueshme të gripit të shpendëve

Situata në lidhje me gripin e shpendëve vazhdon të evoluojë në Evropë dhe globalisht, me raportime për shpërthime të reja në shpendë dhe infeksione të rastësishme te gjitarët. Infeksione sporadike njerëzore janë raportuar në vende jashtë BE-së, ndërsa rreziku për publikun në BE mbetet i ulët. Këto janë disa nga gjetjet në raportin e fundit mbi gripin e shpendëve nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) dhe laboratorin e referencës së BE-së (EURL).

Viruset shumë patogjene të gripit të shpendëve (HPAI) kanë shkaktuar një rritje të rasteve te shpendët e egër, veçanërisht te pulëbardha, në BE dhe vazhdojnë të shkaktojnë infeksione të rastësishme te gjitarët. Numri i shpërthimeve në shpendë midis dhjetorit 2022 dhe marsit 2023 në BE është ulur, nga pika më e lartë në nëntor 2022. Vdekshmëri masive anormale në pulëbardha është vërejtur në vende të tilla si Franca, Belgjika, Holanda dhe Italia. Rreziku i infektimit te shpendët mund të rritet në muajt e ardhshëm pasi pulëbardha përhapen në brendësi të vendit, ndoshta duke u mbivendosur në zonat e prodhimit të shpendëve. EFSA dhe EURL rekomandojnë që strategjitë parandaluese duhet të zbatohen në zonat e prodhimit të shpendëve.

Mbikëqyrja e gjitarëve të ndjeshëm

Mutacionet e lidhura me përshtatjen gjenetike ndaj gjitarëve u zbuluan në disa nga viruset qarkulluese si te gjitarët ashtu edhe te zogjtë. Përveç kësaj, ngjarjet e fundit e vdekshmërisë masive te gjitarët sugjerojnë një transmetim të mundshëm të virusit HPAI midis gjitarëve. Në këtë kontekst, shkencëtarët e EFSA dhe EURL rekomandojnë shtrirjen dhe rritjen e mbikëqyrjes ndaj gjitarëve të egër, veçanërisht minks dhe derrave amerikanë, në zona të caktuara ku HPAI është i pranishëm. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed