Menu

Buxheti 2022, mbështetja më e lartë e dhënë ndonjëherë në bujqësi

Buxheti i vitit 2022 për bujqësinë dhe zhvillimin rural  do të sjellë ndikim direkt në përmirësimin e zinxhirit të prodhimit nga ferma në tryezat tona dhe në eksport, duke pasur mbështetjen më të lartë të dhënë ndonjëherë në bujqësi  me 7.1 mld fonde në dispozicion vetëm për financimin e zhvillimit rural. Në Komisionin për Veprimtaritë Prodhuese, Tregtinë dhe Mjedisin, ministrja Frida Krifca tha se prioritetet e mandatit të qeverisë për bujqësinë janë: rritja e eksporteve, garantimi i sigurisë ushqimore, turizmi rural,  digjitalizimi dhe inovacioni, peshkimi.

“Rritjen e eksporteve ne synojmë të arrijmë nëpërmjet nxitjes së produktivitetit duke mbështetur dhe financuar rritjen e sipërfaqes së serrave, fuqizimin e fermave të medha, forcimin e agropërpunimit, rritjen e mekanizimit si dhe teknologjitë inovative. Keto prioritete do të realizohen me mbështetjen më të lartë të dhënë ndonjëherë në bujqësi  me 7.1 mld fonde në dispozicion vetëm për financimin e zhvillimit rural ndër te cilat 3.2 miliard përbëjnë mbështetje të drejtpërdrejtë për rreth 40-50 mijë fermerë dhe 2.2 miliardë Programin IPARD për realizimin e rreth 200 investimeve në proces. Si dhe rreth 400 milionë mbështetje për start up-e në bujqësi si dhe për projekte te tjera mbeshtetjeje ne bujqesi dhe mbwshtetje tw tw rinjve qw i afrohen bujqwsisw”

 

Krifca tha se me buxhetein e vitit 2022 do të ketë incentiva për të çuar kapital dhe investime në fshatrat e Shqipërisë nëpërmjet investimeve në infrastrukturën dhe shërbimet e turizmit rural me fokus të posaçëm gratë, të rinjtë dhe shqiptarët që jetojnë jashtë dhe duan të investojne në vendlindjen e tyre në fshat. Po ashtu mbështetje do të ketë për inovacionin dhe dixhitalizimin duke inkurajuar të rinjtë të “ndertojne start upe në sherbim të bujqësise së zhvilluar.

“Për herë të parë do të fusim financimin për fara dhe fidanë të kulturave prioritare të eksportit si domate, kastraveca dhe speca. Nxisim formalizimin në industrinë e qumështit, duke synuar njëherazi edhe rritjen e cilësisë së përpunimit nëpërmjet financimit për litër por dhe inkurajimit te te rinjve qe te angazhohen ne fushen e blegtorise dhe percimit te tradites blegtorale per barinjte”

Ministrja bëri me dije se do të ketë po ashtu edhe bashkëfinancim për mbështetjen me kredi kurale

“Qeveria Shqiptare synon lehtësimin e mbështetjes së agrobiznesit dhe sektorit të turizmit ne bashkepunim me BERZH – nëpërmjet fondit të garancisë ku do të garantojë kontributin e qeverisë me 36 mln euro. Synimi është gjenerimi i 180 mln euro në vlerë kredie për sektorin bujqësor dhe rural në vend. Deri në fund të shtatorit 2021, është disbursuar një numër prej 6,125 kredish për një vlerë prej 71.6 mln euro.

Anëtarët e Komisionit, ministrja i ftoi të jenë pjesëmarrës dhe të angazhuar në politikëbërjen e sektorit bujqësor, duke qenë prezent edhe në terren, në subjekte bujqësore apo blegtorale.

“Kam një ftesë shumë të hapur dhe shumë të sinqertë. Zgjidheni ju vendin ku doni të shkoni dhe diskutimet me fermerët i bëjmë së bashku, dhe diskutimet me agropërpunuesit i bëjmë së bashku dhe ne jemi një insitucion që duam të bëjmë politikbërjen më të mirë. Duam të bëjmë më të mirën e mundshme brenda mundësive që kemi”.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed