Menu

Çfarë produktesh ushqimore kanë importuar më shumë shqiptarët gjatë 2021?

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave ka publikuar klasifikimin e 20 mallrave më të importuara për periudhën janar – qershor 2021. Ndër produktet e konsumit ushqimor vlerën më të madhe në renditjen e mallrave të importit e zënë: ‘cigaret’, të renditura në vendin e dytë, ‘ushqimet e përgatitura’ në vendin e shtatë, ‘fruta perimet’ të renditura në vendin e 13-të dhe ‘birra e importit’ në vendin e 14-të. Këto produkte zënë dhe vlerën më të madhe të të ardhurave në miliona lekë.

Duhet theksuar që ka një rënie të konsumimit të cigareve në krahasim me një vit më parë, por kjo sërish nuk i ka zhvendosur ato nga vendi i dytë. Sipas të dhënave të Sondazhit Shqiptar Demografik dhe të Shëndetit të periudhës 2017 – 2018, duhanpirja është një fenomen jo shumë i përhapur ndër gratë shqiptare. Vetëm 5% prej tyre konsumojnë duhan, por ndërkohë rreth 1/3 e meshkujve shqiptarë ose 36% prej tyre e konsumojnë atë. Por, sidoqoftë, gjatë dhjetë viteve të fundit, ka pasur një ulje të konsiderueshme edhe ndër meshkujt, duke rënë në 36% në krahasim me 43% që e konsumonin më parë, gjatë periudhës 2007 -2008.

Ajo që vlen të theksohet është që produktet e ‘ushqimeve të përgatitura’ kanë zënë një vend të konsoliduar në këtë renditje, duke qëndruar në vendin e shtatë, ashtu si dhe gjatë vitit 2020.

Ndërkohë që ‘birra e importuar’ ka pësuar gjithashtu një rënie në renditje në krahasim me vitin 2020, duke u zëvendësuar me një rritje të importimit të ‘frutave dhe të perimeve’.

Duke i krahasuar këto të dhëna me të dhënat e INSTAT, në muajin Qershor 2021, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me Qershor 2020 janë: Italia (16,7 %), Turqia (70,3 %) dhe Kina (19,0 %). Ndërsa vendi me të cilin importet kanë pasur uljen më të madhe është: Greqia (0,8 %).

Shkëmbimet tregtare me vendet e BE-së zënë 60,0 %, të gjithë tregtisë. Në Qershor 2021, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 70,0 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zënë 54,9 % të importeve gjithsej. Partnerët kryesorë tregtarë janë: Italia (29,4 %), Turqia (9,2 %), Greqia (6,9 %) dhe Gjermania (6,6 %).

Burimi: Qendra Alert

alert.al/

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed