Menu

Eksperti Ilir Pilku: Fondi, i pamjaftueshëm për t’i dhënë një hov bujqësisë

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Ilir Pilku ekspert i bujqësisë foli për Skemën Kombëtare, a është i mjaftueshëm fondi për mbështetjen ndaj fermerëve dhe sa e mbështetur është bujqësia shqiptare në krahasim me vendet e rajonit.

“Në gjykimin tim ky fond është i pamjaftueshëm për t’i dhënë një hov bujqësisë shqiptare. Fondi në 2-3 vitet e fundit ka patur rritje, ky është fakt që nuk e mohojmë dot. Kemi shkuar në 5.1 miliardë lekë, afërsisht 45 milionë euro, por çështja është a janë të mjaftueshme për kërkesën që ka sot bujqësia shqiptare. Serbia, nëse do të marrim si supozim se fermerët e regjistruar mund të aksesojnë buxhetin e subvencioneve ka një kalkulim prej 1 mijë e 27 euro për fermerë. Maqedonia e Veriut, e cila ka këtë vit një buxhet rreth 200 milionë euro dhe ka numrin më të lartë të fermerëve, rreth 438 mijë fermerë. Del një kalkum prej 457 euro për një fermer. Duke marrë Shqipërinë, llogaris 87 mijë fermerë të regjistruar dhe llogaritet 345 euro për fermerë, duke supozuar se çdonjëri prej tyre mund të përfitojë. Është fond pozitivisht që është rritur, por i pamjaftueshëm për të përmbushur kërkesat. Jemi vend bujqësor, 40% e forcës punëtore është në bujqësi. Kemi patur eksporte me rritje 18% në vlerë dhe sasi. Si ekspert jam kundër subvencioneve, pasi subvencionimi për kokë bagëtie është mbijetesë. Jam për investime në asete fikse, për një periudhë 3-5 vjeçare për  të parë efikasitetin e asaj skeme”-deklaroi eksperti Ilir Pilku.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed