Menu

Krifca me fermerët: Bashkohuni për të përfituar nga skema kombëtare

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca, ka qenë sot në një takim me përfaqësues nga njësitë administrative Fiershegan, Allkaj, Krutje, të Lushnjes, me fermerë nga fshatrat Lifaj i ri, Toshkëz, Delisufaj, Barbullinjë, Krutje e Sipërme, etj., për të shpjeguar Skemën Kombëtare 2022.

“Kemi miratuar Skemën Kombëtare më të lartë që nga viti 1991, edhe pse nevojat janë më të mëdha. Bëhet fjalë për 3.2 miliardë lekë që do të shkojnë në mbështetje për bujqësinë. Janë rreth 1 miliardë lekë për mbështetjen me skemën e naftës e cila ka pasur një përfitueshmëri shumë të lartë vitin e kaluar.  Ne pretendojmë ta rrisim edhe më tej në mënyrë që të prekim më shumë kultura, si psh ulliri që përfshihet për herë të parë. Ndërkohë pjesën tjetër të mbështetjes do ta fokusojmë aty ku kemi edhe produktivitetin më të lartë dhe ku janë nevojat e bujqësisë dhe fermerëve”, u shpreh ministrja e Bujqësisë.

Krifca më tej shpjegoi se prodhimi do të ketë një vëmendje të posaçme si për fidanishtet, ashtu dhe për serrat diellore me rreth 50% të financimit nga skema kombëtare.

Sipas ministres së Bujqësisë, objektiv i skemës së këtij viti janë dy gjëra kryesore: të lehtësohen kostot e prodhimit për fermerët, sepse janë rritur si pasojë e konjukturave të çmimeve ndërkombëtare, si dhe të incentivohen fermerët për të koordinuar prodhimin e tyre me qëllim rritjen e fuqisë negociuese në momentin e shitjes.

Krifca theksoi se struktura e bujqësisë shqiptare është shumë e copëzuar dhe ajo që mund të ndihmojë fermerët është bashkimi i tyre në shitje të produktit për të fuqizuar ofertën, me parimin “prodhojmë vetëm dhe shesim bashkë”, për të qenë mjaftueshëm të fuqishëm përballë tregut. Ministrja u bëri gjithashtu thirrje të gjithë fermerëve që të marrin faturat kur blejnë produktet e tyre për të përfituar mbështetje nga shteti por dhe për të qenë të sigurt mbi produktet që përdorin.

Qendra Alert/Alert.al

 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed